Silvia Vrinceanu

Rețineri în cazul tăierilor ilegale de la Buzău. Cum se goleşte pădurea cu căruţa. 20.000 de hectare de pădure fără pază!

Pădurile buzoiene nu sunt golite numai de mafia gulerelor albe, care îşi retrocedează ilegal suprafaţe uriaşe din fondul forestier de stat, cu complicitarea unor funcţionari ai statului, ci şi de cei care fură cu … căruţele. Material lemnos, motofierăstraie mecanice precum şi sume de bani au fost ridicate de poliţiştii buzoieni, în urma celor 10 percheziţii efectuate joi dimineaţă la persoane bănuite de ilegalităţi în domeniul silvic în pădurile din munţii Buzăului. 50 de polițiști s-au mobilizat pentru a lua urma a peste 700 de metri cubi de lemn care au dispărut în ultimele luni din pădurile particulare din localităţile buzoiene Breaza şi Năieni. Oamenii legii au fost sesizaţi de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Focşani care a găsit luna trecută, la un control de rutină, peste 2.000 de cioate în această zonă. Potrivit unor surse apropiate anchetei, mai mulţi localnici din zonă ştiau că pădurea nu este păzită şi au organizat un grup prin care livrau lemn la comandă oricui era dispus să plătească.

Ce spune Poliţia

La locuinţele celor bănuiţi de tăiere ilegală de arbori, furt de arbori, complicitate la cele două infracţiuni şi tăinuire au fost efectuate 10 percheziţii, însă captura nu a fost prea mare pentru că lemnul nu era ţinut „pe stoc”. „În urma percheziţiilor efectuate, poliţiştii au ridicat în vederea confiscării ori au instituit măsuri de siguranţă cu privire la aproximativ 25 m.c. material lemnos, 10 motofierăstraie mecanice şi suma de 480 de lei. Toate cele 13 persoane bănuite de ilegalităţi în domeniul silvic au fost conduse la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău pentru audieri, iar împotriva a cinci bărbaţi cu vârste cuprinse între 29 şi 54 de ani s-a luat măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională a fost estimat la 107.000 lei, reprezentând contravaloare a peste 700 m.c. material lemnos. Poliţiştii continuă cercetările sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.”, ne-a informat Amalia Călugăru, de la Biroul de presă al IPJ Buzău. Dosarul penal este instrumentat de Serviciul de Ordine Publică din cadrul IPJ Buzău, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău.

Cu căruţa şi camionul se îmbogățeşte hoţul

Oficialii Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Focşani spun că ancheta privind tăierile ilegale de pe raza Ocolului Silvic Tisău a pornit în urma unui control realizat luna trecută în pădurile particulare din zona localităţilor Breaza şi Năieni, unde au fost găsite peste 2.000 de cioate nemarcate. S-a calculat o pagubă de peste 700 m.c. de lemn, dar ancheta nu s-a încheiat. Gicu Ţicoi, inspector şef adjunct al ITRSV Focşani, ne-a declarat că hoţii, care sunt localnici, au profitat de faptul că pădurea, în suprafaţă de 100 de hectare, nu este păzită de proprietari, care nu au încheiat controale cu structuri silvice autorizate. Aceştia au furat aproape zilnic din zonă în ultimul an, oamenii legii contabilizând peste 500 de transporturi cu căruţele. Din sat, lemnul era încărcat în camioane şi livrat „la comandă„. Deocamdată, oamenii legii nu au spus unde ajungea lemnul tăiat ilegal de acești intermediari.

caruta 08611 (2)stive lemne 7 (5)La nivelul Buzăului, ca urmare a anchetelor efectuate pe fondul unor retrocedări ilegale și nu numai, peste 20.000 de hectare de pădure stau fără pază, după cum ne-au informat autorităţile silvice. De precizat că în cazul retrocedării ilegale a peste 5.000 de hectare de la Buzău, în care au fost trimiși în judecată de către DNA, între alții, doi foști prefecți de Buzău, Maria Buleandră şi Paul Beganu, alături de alte zece persoane, a fost inculpat și șeful suspendat al ITRSV Focșani. Procurorii DNA arată că, la începutul lunii mai 2011, Alexandru Lefter, ca inspector-şef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focşani, i-a pretins omului de afaceri Gheorghe Ceteraş, beneficiarul retrocedărilor, suma de 25.000 de euro şi a primit de la acesta 15.000 de euro, în scopul semnării şi aplicării ştampilei instituţiei pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzău.

Hoţii din codru

În Buzău, Galaţi şi Vrancea, trei dintre județele aflate sub jurisdicția ITRSV Focșani, există şi alte zone sensibile, de unde se fură aproape zilnic cu căruțele. Este vorba despre pădurea din comuna vrânceană Sihlea, care aproape a fost golită de localnici, şi de pădurea Buciumeni, situată la graniţa cu Galaţiul, chiar în apropierea mănăstirii Sihastru. „Acestea sunt zone fierbinţi şi din cauza situaţiei sociale grele în care se află cetăţenii din zonă„, spune Gicu Ţicoi, care adaugă că s-a apelat în trecut chiar şi la firmele de protecţie şi pază pentru a stopa tăierile, fără succes însă. Anul acesta însă situaţia a scăpat de sub control. La jumătatea lunii iunie, în apropierea Mănăstirii Sihastru, doi pădurari de la Ocolul Silvic Tecuci au fost atacaţi cu bâtele de câţiva hoţi care au fost prinşi furând lemne din pădure cu cinci căruțe. Pentru a scăpa de furia agresorilor, pădurarii au tras cu armele, iar unul dintre aceştia, lovit cu o bâtă, a ajuns în stare gravă la spital. Persoanele aflate în căruţele pline cu lemne erau tineri localnici din satul Argea, unde trăiește o comunitate romă. Primarul din localitate pune că proprietarii pădurilor le lasă nepăzite, iar sătenii care nu au altceva de muncă nu se pot abţine de la furat. Aşa se face că un întreg deal a fost despădurit şi riscă să alunece în râul Siret. Printre cei care au păduri în zonă se află chiar și un procuror de la Galați, potrivit primarului. Fără îndoială că şi în cazul furturilor care se comit cu căruţa putem vorbi şi de o complicitate între autori şi autorităţi, altfel aceştia nu ar putea fura nestingheriţi la lumina zilei, ani în șir.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Rețineri în cazul tăierilor ilegale de la Buzău. Cum se goleşte pădurea cu căruţa. 20.000 de hectare de pădure fără pază!

  1. marius skolka

    Asa fratilor, defrisati, furati, si dupaaia cand vine viitura peste voi spuneti ca v-a batut dumnezeu…..Natie tampita mai avem….

    Reply
  2. Mariana

    Pentru ca nu s-a actionat pentru moratoriu pe orice fel de taieri, acum Noul Cod Silvic ne ranjeste cu toata nonsalanta si veselia

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *