Dollores Benezic

Primăria Capitalei cumpără lumina soarelui la suprapreț

Aministrația parcurilor București a cârpit sistemul de iluminat din Parcul Tineretului cu niște panouri fotovoltaice pe care le-a cumpărat cu de patru ori prețul pieței, de la o firmă care a făcut în viața ei o singură afacere: asta.

Parcul Tineretului este de mulți ani lăsat de izbeliște. Pentru că sectorul în care a nimerit nu a avut parte de un primar priceput precum Liviu Negoiță – care a luat IOR-ul de la Capitală și l-a reabilitat la sector – pentru că Primăria Capitalei în general se comportă cu parcurile de parcă ar fi o povară, nu o avere, și pentru că nici cetățenii nu dau pe afară de interes civic, ca să-i tragă de răspundere pe ăștia puși vremelnic în fruntea primăriilor. Bref, dacă faceți o plimbare prin Tineretului aveți ocazia să vă rupeți gâtul prin crăpăturile/gâlmele din alei, să admirați sălbăticia lacului în care conviețuiesc rațe și gunoaie într-o simbioză bucureșteană și, neapărat, să mâncați niscai floricele, gogoșele sau ale prostioare care se vând și aici, ca în orice parc, cu voie de la primărie.

Grijă mare să nu vă prindă seara, că nu mai găsiți ieșirea, pentru că sistemul de iluminat nu a mai văzut un bec funcțional probabil de pe vremea lui Ceaușescu.

panouri

La ultima mea vizită acolo, prin luna mai, am observat că ceva nou a apărut pe aleile vechi: niște stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice, de care atârnă stingher niște chestii ca niște lanterne așa, care seara se activează și luminează timid un metru în jurul lor, atunci când trece cineva pe sub ele. Stâlpii ăștia sunt puși doar în unele zone ale parcului, nu peste tot, dar acolo unde sunt… apăi sunt. Pădure! Semn că cineva a avut multe de vândut la un moment dat, iar administrația nu s-a zgârcit la bani. În rest, sistemul clasic de iluminat se stinge sub oblăduirea soarelui și a primăriei. Doar ici-colo mai pâlpâie, din greșeală, câte un bec.

Pentru că așa nu mă rabdă pe mine inima să trec pe lângă o afacere a primăriei fără să mă întreb cum a fost făcută, am scris și eu la Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București o cerere de informații, pe Legea 544/2001, și am întrebat așa:

1. Când au fost montate panourile fotovoltaice (cu stâlpii de iluminat aferenți) în Parcul Tineretului?
2. Câte astfel de panouri (și stâlpi) au fost montate în tot parcul, care a fost prețul lor (pe bucată și total) și care a fost firma furnizoare?
3. Cum s-a decis distanța la care sunt montate acele panouri și numărul lor?
4. Care este starea sistemului de iluminat clasic din parc? Pe unele porțiuni nu există nici stâlpii cu panouri fotovoltaice, nici stâlpii vechi nu au becuri. Care ar fi costul reabilitării întregului sistem de iluminat public al parcului, dacă s-ar dori repunerea în funcțiune a sistemului clasic de iluminat?
5. Care sunt economiile făcute cu montarea stâlpilor de iluminat cu panouri fotovoltaice?
După lupte seculare (și intervenții) care au durat aproape o lună am primit acest răspuns:
benezic- alpab

Am verificat și eu firma cu pricina, și ofertele altor firme care vând produse similare. Ce să vezi:

– firma utility company pare că a funcționat fix pentru această afacere făcută în 2011, pentru că de atunci figurează cu pierderi și cifră de afaceri zero (sursa grafic)

utility

– prețurile la care alte firme vând astfel de stâlpi, ba chiar mai arătoși decât ăia din Tineretului, dar cu aceleași caracteristici, nu depășesc 2-3.000 de lei, în timp ce Primăria Capitalei a dat pe un stâlp din ăsta de la utility peste 8.000 de lei, adică aproape 2.000 de euro.

Niște oferte aici și aici.

Citește continuarea pe dollo.ro.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *