Alex Costache

Justiţie ca-n Turcia. O instanţă din Timișoara ţine în arest o activistă pentru drepturile omului

Curtea de apel Timişoara a respins luni cererea activistei turce Nalan Oral de eliberare din arestul provizoriu şi de plasare sub control judiciar până la judecarea cererii de extrădare așteptată din partea autorităţilor turce. Decizia judecătorilor din Timișoara este cu atât mai stranie cu cât activista turcă pentru drepturile  este de ani buni ani refugiat politic în Belgia, statut dovedit de documentele de călătorie ale lui Nalan Oral.

Nalan Oral și fetița sa de 10 ani

Avocaţii lui Nalan Oral au cerut practic ceea ce şi apărătorii lui Sebastian Ghiţă au solicitat şi obţinut în Serbia. Doar că Nalan Oral nu e Ghiţă. E adevărat că femeia are o condamnare de 30 de ani pentru terorism în Turcia, dar sentinţa este pusă la îndoială de un stat membru UE. Belgia i-a acordat statut de refugiat politic şi a ignorat cu desavârşire condamnarea primită în ţara natală.

“Cred că instanţa nu va decide extrădarea din moment ce condamnarea ei pentru terorism în Turcia a fost pusă deja la îndoială de o ţară membră UE”, a declarat Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH.

Avocatul activistei turce, Bogdan Burdea, a declarat că va formula apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei Curţii de apel Timişoara prin care clienta lui este ţinută în arestul preventiv de la IPJ Timiş.

La termenul de luni, 17 iulie, instanţa a constat că la dosar nu există cererea de extrădare din partea Turciei, ci doar mandatul de arestare preventivă emis prin Interpol.

Avocatul Bogdan Burdea a solicitat instanţei să aplice Convenţia europeană din 1951 privind statutul refugiaţilor, directiva europeană 95/2011 şi regulamentul UE 604 din 2013 semnat la Dublin în detrimentul legislaţiei interne.

Potrivit legislaţiei naţionale, instanţa română poate refuza extrădarea în două cazuri:

 • dacă persoana cere şi obţine azil politic în ţara unde a fost reţinută, în cazul de faţă România.
 • dacă există suspiciuni rezonabile că va fi supusă torturii sau relelor tratamente în cazul în care va fi extrădată în ţara solicitantă, adică Turcia.

Avocatul spune că Nalan Oral nu trebuie să mai ceară azil politic în România, ci ţara noastră trebuie să îi recunoască statutul de refugiat politic primit în Belgia, o ţară UE, ca şi România.

Următorul termen de judecată în procesul de extrădare este pe 31 iulie până când instanţa ar trebui să primească de la autorităţile din Turcia, prin ministerul român al Justiţiei, dosarul cu solicitarea de extrădare şi sentinţa de condamnare. În plus, Ministerul român al Justiţiei ar trebui să emită un punct de vedere în care să spună ce prevalează, legislaţia europeană sau cea naţională.

Petiţii pentru eliberarea activistei turce Nalan Oral

Între timp, o petiţie online pentru eliberarea activistei turce a strâns peste 500 de semnături pe internet.

“Cerem Guvernului României eliberarea de urgenţă din arest preventiv a Doamnei Nalan Oral şi autorizarea reîntoarcerii sale în Belgia .

Doamna Nalal este refugiat politic şi se află îin arest preventiv la Timişoara, închisă pe nedrept de autorităţile române, în pericol de a fi deportată în Turcia, unde are o condamnare de 30 ani, ca oponent al dictatorului Erdogan.

Nalan Oral este un activist pentru drepturile omului, militant împotriva regimului criminal al dictatorului Erdogan, care a aruncat zeci de mii de oameni nevinovaţi în închisoare în ultimul an”, arată iniţiatorii petiţiei. Poţi semna şi tu aici.

O altă petiție pe aceeași tema poate fi semnată aici.

Deutche Welle: Să nu fi aflat autorităţile române că regimul Erdogan încalcă flagrant drepturile omului?

Într-un editorial publicat astăzi, Deutsche Welle critică lipsa de profesionalism a slujitorilor justiției din România: „Să nu fi aflat autorităţile române că regimul Erdogan încalcă flagrant drepturile omului? Să nu-nţeleagă că, deşi Interpolul trebuie luat în serios, e cazul ca această instituţie să-şi revizuiască urgent practicile şi să-şi pună la fel de grabnic cenuşă în cap, dacă nu e în stare să diferenţieze între regimul Erdogan şi un stat de drept autentic. Căci până la proba irefutabilă că Oral Nalan a comis realmente delictele de care-i acuzată România ar trebui, ca democraţie şi stat de drept, să fie pe deplin solidară cu ea şi s-o pună în libertate fără să clipească.”

“Teroristul” Enes Kanter

Ca să ne facem o idee în legatură cu ce înseamnă o sentinţă pentru terorism primită în Turcia avem şi cazul jucătorului de baschet NBA Enes Kanter. În mai, România nu i-a permis acestuia accesul în ţară pe motiv că paşaportul i-a fost anulat în aer între Frankfurt şi Bucureşti. La două săptămani după ce starul NBA a plecat în ţara adoptivă, în SUA, el a primit un mandat de arestare pentru terorism din partea Turciei.

Vezi cum arată un terorist în viziunea lui Erdogan

Aici poţi vedea un video postat de Enes Kanter pe Instagram. E împreună cu copiii din Sinagapore.

Înainte să vină în România pentru a se vdea cu copii de aici, Kanter a fost într-un turneu asiatic de promovare a baschetului în rândul copiilor.

Baschetbalistul de 25 de ani este un binecunsocut susţinator al clericului Fetullah Gulen, refugiat în SUA, un oponent al regimului Erdogan din Turcia.

Epurările din Turcia

Regimul preşedintelui a declarat organizaţia FETO a clericului Gulen drept una teroristă după puciul militar din vara anului trecut. Tenativa de lovitură de stat a fost pusă în cârca guleniştilor şi toţi cei suspectaţi de legături sau apartenenţă la această organizaţie sunt consideraţi terorişti.

Potrivit New York Times, peste 45.000 de mii de oameni au fost arestaţi în Turcia sub acuzaţia de gulenism şi 100.000 au fost epuraţi din structurile statului după tentativa de lovitură militară de stat din 15 iulie 2016. Vezi aici.

 

Citeşte cum se vede situaţia din Turcia prin ochii unui jurnalist român.

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Justiţie ca-n Turcia. O instanţă din Timișoara ţine în arest o activistă pentru drepturile omului

 1. Dr. Rick

  Proceduri, tratate internaționale, acorduri bilaterale etc. Și rușine, bineînțeles.
  La Belgique de l’Orient ou une province turque nord-occidentale?

  Reply
 2. MIB

  Explicatii posibile:
  – Timisoara a fost in istoria sa sub administratie turceasca, si probabil legea turcilor are inca prioritate.
  – se incearca promovarea turistica a orasului – de ce sa mergi la marea bulgareasca? poti sa-ti petreci concediul in arestul Militiei, sau cum o mai fi scriind pe firma, mentalitatile nu s-au schimbat. Pentru doamna respectiva concediul acesta va fi garantat „de neuitat”.
  – protocolul semnat de ponta la schimb pentru un genunchi reparat si-o vila de refugiat in caz ca se apuca strada sa-l schimbe ca pe ceausescu este mentinut si onorat de dragnea, care probabil are pregatite si actele pentru constructia mega-moscheii de catre Teldrum.
  – plictiseala mare in punctul de trecere al frontierei. Un astfel de incident te scoate din monotonie pe cateva saptamani – sper sa se ajunga la o solutie lucida si sa se scoata unii si din functii. E de inteles de ce sunt in stare acesti angajati cu aptitudini de roboti – unul mi-a confiscat un cutitas cu lama de 3 centimetri cu un ranjet de parca i-a pus mana in ceafa lui bin Laden.

  Reply
 3. M. G.

  Casta institutiilor de forta din Romania este complet lipsita de ratiune. Punerea sub controlol judiciar ar fi satisfacut pe toata lumea. Femeia condamnata in Turcia ar fi fost ca si libera. Autoritatile romane ar fi avut un comportament identic cu al tarilor europene. Daca ar fi reusit sa plece din Romania am fi scapat de o situatie penibila care in acest moment ne plaseaza in aceeasi tagma cu Turcia. Exista sentimentul ca judecatorii si autoritatile romane dau dovada de solidaritate si simpatie fata de Turcia nu fata de UE. Asa sa fie?? Posibil!! Oricum este un comportament rusinos in concordanta cu comportamentul din tara. Nu pot gandi in exterior altfel decat o fac in tara.

  Reply
 4. ionas

  Statul roman are reactii dictate de frica fata de Turcia, un comportament putin las.
  Nu suntem un stat occidental si nu avem aceleasi canoane juridice cu un stat occidental. Pentru intelegere a se vedea
  – reactia Greciei in privinta celor 2 militari turci refugiati dupa tentative de lovitura de stat din Tr.
  – refuzul de azil si extradarea din Romania in Turcia acum 1-2 ani a unor ofiteri turci de informatii .
  Turcia a fost si este un stat de drept in inteles Asiatic/ despotic si nu o versiune vest europeana/nord Americana a statului de drept transplantata pe meleaguri asiatice.

  Reply
 5. dr. alexa

  ORIBIL
  Ce justitie se poate blama mai mult ???
  Ce face ministrul justitiei ?
  Ce face presedintele ?
  Romania Pasalic turcesc ?

  Reply
 6. Daniel Brudar

  din moment cce are domiciliu in Belgia, de ce nu o
  expilzeaxa acolo? Condamnarea pt terorism la maximum de 30 ani…nu e din nimic.Ceva o fi fost. Ce ? Trebue sa’si rezolve priblema in Belgia nu in Romania. Ñu trebue sa ne creiam probleme ca sa avem parte de acte de teroare ca razbunare pe téritoriul nostru.Ce a facut la Timisoara?
  De ce nu in Belgia ? Atentie nu tratati cu usurinta !

  Reply
 7. rebel

  Interpol nu reprezinta credibilitate?Femeia asta a nascut in inchisoare acuma 10 ani,adica are multe la activ.Erdogan nu era privit ca un dictator atunci cand a fost condamnata la 30 de ani inchisoare pentru apartenenta la organizatii teroriste.Eu am la acest moment 38 de ani de munca si inca lucrez DAR nu-mi permit sa fac o facultate,sa ma flendur prin Europa pana la granita cu Turcia(ca aia era tinta de fapt)si n-as avea parale sa platesc 3 avocat scumpi ca cei care o apara pe doamna,cu tot respectul pentru APADOR,LADO si Romania curata,cred ca pasiti pe teren minat.Belgia si-a dat masura incompetentei privind securitatea asa ca fac ceva pe flerul lor cand acorda azil la toate loazele musulmane.A se slabi!

  Reply
  • K

   Da băi deșteptule care faci ceva pe … Ia-ți un tricou cu PKK și du-te și te plimbă prin Istambul sau, mai rău, printr-un oraș turcesc de provincie, să vezi ce „bune tratamente”-ți iei!
   Și nici asta nu era proastă să meargă-n gura lupului… Când a fost condamnată, ura turcilor față de kurzi era la aceleași cote. Și Ergogan la fel de democrat ca acum. Și da, mai bine mai scapi niște loaze pe listele de azil, decât să lași niște nevinovați să ajungă la cheremul unui sultan reloaded.
   Am pe cineva în Turcia: a făcut teză de doctorat în SUA, a făcut o carieră frumoasă, dar a fost zburat din funcție la 53 de ani, din comitetetele de redacție ale revistelor turcești etc. De el și de alți vreo 40.000 ca el, ce zici?
   Nu mai fi rebel la 38 de ani, du-te și te-nscrie la o facultate și nu mai mânui un singur argument ca pe-un iatagan!

   Reply
   • laur22

    Hai sa incercam argumetele tale in revers.

    Puentzi tu in tricou cu ISIS si incerca sa iei metroul in USA , oriunde in USA

    Si apoi daca vrei putem sa sa vorbim de spa-ul internatzional de odihna si recreere Guantanamo .

    Acuma daca vii cu argumente gen un propagandist a fost din comitetele de redatctzile a unor oficine de propaganda am un raspuns care n-o sa-tzi placa :
    Da asta e bine sa ia si o meserie la baza ca daca se termina sinecura si shushaneua politica saaaaa nu ramaii cu curu-n balat sa stii si tu chiar s afaci ceva util folositor siiiii care plateste rata la banca.

    Altminteri la acuzele rebelului nu ai respuns de loc:
    Daca e asa de „civila” de unde are bani de 3 avocatzi scumpi ?
    Cum s-a facut de s-a ajuns de a nascut in inchisoare ?
    Ce cauta la granitza cu Turcia, tzara unde era acuzata de terorism ?
    Era in vacantza ori era in misiune ?
    Ne … pe toate mandatele interpolului or numai pe ale de nu itzi convin tzine ?

    Si am si una de la mine :
    Daca ar fi nebun sa ceara ii dam lui Snowden azil (pe motiv de rele tratamente si lipsa de proces echitabil ) ori il trimitem direct in USA ori cu o statzionare prealabila la unele dintre locatziile CIA de „dibriefing” de pe la noi ?

    Reply
    • K1

     Dacă a fi propagandist înseamnă a fi de partea societăților unde nu poți dispărea pentru c-așa vrea un fotbalist ratat ca Erdogan, Putin sau alt tembel, atunci sunt obligat să fiu propagandist. Despre detaliile privind-o pe femeia din Turcia, vom mai afla (spre exemplu sumele scrise pe documentele prin care ea și-a plătit avocații și despre cum a făcut de-a luat decizia să nască în închisoare etc.) – dar așa ceva nu evacuează esența problemei României: autoritățile române investighează trecutul turcoaicei sau dau un răspuns ca țară europeană?
     Amestecarea lui Snowden în povestea asta e ca musca-n lapte. Tot țara care întreține spa-uri gen Guantanamo a făcut posibilă apariția unuia ca Snowden. Și care nu va cere în veac azil în România. Aștept să se nască (dar nu în închisoare) și-n Turcia un erou ca Snowden. Sau în Rusia.
     Când ți-o fi mai bine, îți doresc s-ajungi tu să ceri azil într-o țară care-ți place pe de-a-ntregul. Una care să-ți ofere chiar și tastatură cu diacritice.
     Și ia aici și una de la ministrul federal de externe: http://www.hotnews.ro/stiri-international-21919678-scrisoare-epocala-ministrului-externe-sigmar-gabriel-catre-cetatenii-turci-din-germania-care-anunta-schimbarea-politicii-guvernului-german-fata-politica-turciei.htm
     Pentru tine, ca apărător al dreptății absolute. Mai puțin al limbii române.

     Reply
    • MIB

     „Cum s-a facut de s-a ajuns de a nascut in inchisoare ?” ; ar trebui sa va fie rusine ca ati pus aceasta intrebare. Mie mi-a luat vreo 2 secunde raspunsul, cunoscand in linii mari cum stau lucrurile in Turcia, si mi-a provocat multa amaraciune. Sper sa nu ajungeti printr-o puscarie turceasca, ca s-ar putea sa regretati ca nu puteti fi eliberat conditionat pe motiv de nastere a unui copil; dar nu pentru ca nu ati fi violat sistematic, cum prevede o venerabila „traditie” locala.

     Reply
     • G

      laur22 e doar un prost cu atitudine bully. N-are nici o scuză nici măcar dacă 22 e vârsta.

     • Romania Curata

      Ultimul comentariu al lui laur22 a depasit orice limita de civilizatie si bun simt. Nu-l pot reproduce aici. Drept urmare nu va mai putea comenta pe acest site. Va rog si pe dvs sa renuntati la insulte si jigniri pentru a nu ajunge in aceeasi situatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *