Alex Costache

Cine e ”greul” din ASF la care ar fi intervenit finul Elenei Udrea ca să salveze Carpatica Asigurări de la insolvenţa

Deputatul PMP Adrian Gurzău ar fi intervenit la numărul 2 din Autoritatea de Supraveghere Financiară, prim-vicepreşedintele ASF, Cornel Gheorghe Coca Constantinescu, astfel încât fosta preşedintă a Consiliului de Administraţie al Carpatica Asigurări, Angela Toncescu, să fie menţinută în funcţie, deşi în martie 2016 fusese reţinută într-un dosar instrumentat de DIICOT. Deputatul urmărea şi protejarea de insolvență a firmei Carpatica, deşi compania nu luase măsurile de recapitalizare necesare cu peste 100 de milioane de euro, se arată în documentele din dosarul DNA privind traficul de influenţă pentru salvarea Carpatica în dauna asiguraţilor. Adrian Gurzău este finul Elenei Udrea.

Deputatul ar fi primit un contract generos pentru intervenţia sa

În schimbul intervenţiei, firma deputatului Gurzău ar fi primit un contract din partea Carpatica de peste 270 de mii de euro fără TVA. Firma deputatului urma să se ocupe de call-center-ul companiei de asigurări, de serviciul de relaţii clienţi, deşi Carpatica avea un departament cu 4 angajaţi care se ocupau de serviciul infoline la costuri mult mai scăzute.

“În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, începând cu 8 aprilie 2015 şi până în 14 martie 2016, numitul Gurzău Adrian s-a angajat să-şi trafice influenţa şi şi-a traficat această influenţă efectiv, în mod direct, asupra prim-vicepreşedintelui ASF, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel, pentru influenţarea votului din cadrul Consiliului ASF, în vederea urgentării procedurii de avizare de către ASF a numitei Toncescu Angela, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA şi în vederea nesancţionării numitei Toncescu Angela de către Consiliul ASF, pentru nereguli constatate în activitatea anterioară.

Totodată, deputatul Gurzău Adrian, prevalându-se de calitatea de demnitar şi de membru al Comisiei de cercetare a abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii din Camera Deputaţilor, şi-a traficat influenţa asupra vice-preşedintelui ASF, Coca Constantinescu Gheorghe Cornel pentru ca acesta din urmă, la rândul său, să-i determine pe membrii Consiliului ASF să aprobe prelungirea perioadei de redresare pe bază de plan a S.C. Carpatica Asig SA, deşi prin adresa Direcţiei de supraveghere şi control – Sectorul asigurări – reasigurări din 14.07.2015 se propusese Consiliului ASF constatarea stării de insolvenţă a S.C. Carpatica Asig SA”, se arată în documentele DNA.

Cer aviz pentru reţinerea şi arestarea deputatului

DNA cere încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acuzat pentru trafic de influenţă în dosarul Carpatica. Votul deputaţilor asupra solicitării procurorilor va avea loc miercuri.

Un om de afaceri, inculpat în dosar, ar fi intervenit şi el la prim-vicepreşedintele ASF, Coca Constantinescu

Potrivit DNA, şi omul de afaceri Ion Sorin Tatu, asociat unic şi administrator al firmei Verso D.R. Services SRL, ar fi intervenit la Cornel Gheorghe Coca Constantinescu pentru menţinerea în funcţie a Angelei Toncescu şi salvarea Carpatica de la insolvenţă.

În schimb, firmele de asigurări şi service-urile auto apropiate omului de afaceri Ion Tatu, Pro Auto Logistics SRl şi Promotor Real Service SRL, ar fi încheiat acte adiţionale avantajoase pentru ele şi împovărătoare pentru compania de asigurări.

Astfel, s-a renunţat la plafonul agreat de Carpatica privind valoarea pieselor de schimb cumpărate de service-urile auto şi la obligaţia de a se achiziţiona piese de schimb de la furnizori agreaţi de Carpatica. A fost mărit şi numărul de zile alocat constatărilor daunelor auto de la 1 la 4 zile.

“Aceste modificări au condus la triplarea, aproape, a numărului de autoturisme reparate, pentru perioada de referinţă posterioară încheierii actului adiţional în raport cu o perioadă echivalentă, anterioară încheierii actului adiţional, precum şi mărirea substanţială a veniturilor societăţii de reparaţii prin creşterea proporţională a cheltuielilor de decontare aferentă firmelor de asigurări. Astfel, ulterior întocmirii actului adiţional, numărul autoturismelor reparate, pentru aceeaşi perioadă de referinţă, a crescut de la 105 la 256, cu o valoare totală de la 227.651,45 lei, la o valoare de 899.593,34 lei şi cu o creştere a valorii medii pe dosar de la 2168 lei la 3514 lei”, se arată în ordonanţa DNA.

Ce spune prim-vicepreşedintele ASF

E greşită total (acuzaţia DNA potrivit căreia deputatul PMP Adrian Gurzău şi-ar fi traficat influenţa pe lânga el – n.r.). Nu e cazul. La mine nu a intervenit nimeni şi în niciun caz dl. Gurzău pentru susţinerea doamnei Toncescu”, a declarat Coca Constantinescu. El a admis ca îl cunoaşte pe deputatul PMP Adrian Gurzău în virtutea relaţiilor instituţionale dintre Parlament şi ASF.

Prim-vicepreşedintele ASF a fost audiat în calitate de martor în dosar.

Discuţiile au fost în legătură cu societatea Carpatica, cu modul în care ea a intrat în insolvenţă şi modul în care a fost administrată situaţia pe perioada aplicării planului de redresare„, a explicat Coca Constantinescu.

Cine e Cornel Gheorghe Coca Constantinescu

Este numărul 2 în Autoritatea de Supraveghere Financiară. În 2013, a fost numit de Parlament în boardul ASF ca membru neexecutiv, apoi, pe 30 septembrie 2014, a fost promovat în actuala poziţie după ce Daniel Dăianu a plecat la BNR.

În trecut a fost administratorul brokerului de asigurări al grupului Romexterra şi membru în CA al MKB Romexterra Bank. Banca a fost fondată şi controlată la începuturi de Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca, aflaţi acum în puşcărie.

Vorniceanu şi-a dat demisia

Vicepreşedintele ASF responsabil de asigurări Marius Vorniceanu şi-a înaintat demisia după izbucnirea scandalului Carpatica, iar atribuţiile sale au fost preluate de preşedintele ASF Mişu Negriţoiu. Vezi aici.

Trafic de influenţă la nivelul altui vicepreşedinte ASF, Mircea Ursache

Inculpat în noul dosar Carpatica, omul de afaceri Dan Hosu – fost poliţist, soţul procuroarei Giorgiana Hosu, fosta adjunctă de la DIICOT de pe vremea Alinei Bica – ar fi intervenit pentru salvarea Carpatica la vicepreşedintele ASF Mircea Ursache.

“În schimbul acestor promisiuni şi, ulterior, în schimbul încheierii contractului, în intervalul 10.04.2015 – 14.03. 201, numitul Hosu Dan s-a angajat să-şi trafice influenţa şi şi-a traficat această influenţă efectiv, în mod direct, asupra unui membru al Consiliului ASF, respectiv asupra numitului Ursache Mircea, pentru influenţarea votului din cadrul Consiliului ASF, în vederea urgentării procedurii de avizare de către ASF a numitei Toncescu Angela, în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al S.C. Carpatica Asig SA şi în vederea nesancţionării numitei Toncescu Angela de către Consiliul ASF pentru nereguli constatate în activitatea anterioara”, se arată în ordonanţa DNA.
Şi vicepreşedintele ASF Mircea Ursache a fost audiat ca martor în noul dosar Carpatica.

Cine e Mircea Ursache

Provine din garda veche a PSD. A fost lider al PSD Maramureş, şef al AVAS (Autoritatea de valorificare a activelor statului), consilier al preşedintelui Bancorex până în 1999. Este în relaţii de amiciţie cu fostul director SRI, George Maior şi fostul ministru Cristian Diaconescu, ambii foşti lideri PSD. Cei doi au fost invitaţi la nunta fiicei lui Mircea Ursache. Vezi aici. 

Acuzaţiile din noul dosar Carpatica

În noul dosar Carpatica au fost puşi deja sub acuzare fosta şefă a CA al Carpatica Asig, Angela Toncescu şi oamenii de afaceri Ion Tatu şi Dan Hosu pentru cauzaţii de trafic de influenţă şi dare de mită. Vezi mai multe aici.

Cei trei au fot reţinuţi, însă instanţa supremă i-a plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Este vorba despre o reţea bine conectată care, printre altele, ar fi pus mâna pe bazele de date ale Ministerului de Interne cu victimele accidentelor rutiere, în scopul obţinerii despăgubirilor datorate în contul asigurărilor.
Citeşte mai multe aici despre personajele din acest nou dosar de corupţie şi despre conexiunile lor din Politică şi Justiţie.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *