Alina Mungiu-Pippidi

Cioban lovit de trăsnet după ce s-a vaccinat cu Astra Zeneca

Conform Eurostat, în Uniunea Europeană mor anual 86 de bărbați și 77 de femei dintr-o sută de mii din cauza unei hemoragii cerebrale. Peste 80 de femei și un număr dublu de bărbați dintr-o sută de mii mor anual datorită unei maladii ischemice cardiovasculare (infarct), cam același număr cu morțile prin accident. Trombozele venelor profunde se întîlnesc la o sută din 100.000 de persoane anual, desi nu rezultă neapărat un deces.

17 milioane de europeni s-au vaccinat cu așa-numitul vaccin Oxford produs de firma Astra Zeneca. Din aceștia, 17 000 pot avea la un moment dat tromboze, peste 37 000 e probabil că vor suferi un infarct iar peste 27.000 o hemoragie cerebrală. Peste 37 000 vor avea un accident după ce s-au vaccinat cu Astra Zeneca, adică vor da cu mașina peste ceva, vor ingera din greșeală praf de curățat sau îi va lovi trăsnetul. Un număr considerabil vor divorța. Sau se vor căsători. Sau își vor pierde slujba, se vor certa cu nevasta sau vor vorbi la telefon cu mama. Un număr infinit de evenimente vor fi posterioare vaccinului, ceea ce nu înseamnă cît de puțin că vor fi din cauza vaccinului. De asta, titlurile care abundă zilele astea cum că „Un om a murit de hemoragie cerebrală după ce s-a vaccinat cu Astra Zeneca”, sau „de infarct”, sau „a leșinat” sunt o rușine pentru presa care le publică. Există 37 de raportări de cheaguri de sînge, conform Astra Zeneca, la 17 milioane de doze distribuite. Agenția Europeană a Medicamentelui (AEM) a spus că s-au produs 30 de evenimente tromboembolice la circa 5 milioane de inoculări pe continent, dar nu există nici o dovadă că din cauza vaccinului, sau doar după vaccin, numărul fiind mult sub cel la care ne putem aștepta prin simpla distribuția statistică normală. Cînd vaccinul era încă în studiu au existat loturi martor, la care nu s-a constatat mare diferență între cei vaccinați sau ceilalți. Acum avem un experiment natural mult mai mare decît orice lot martor. În Anglia, unde 11 milioane s-au vaccinat deja cu acest vaccin, nu au fost raportate probleme deloc și toate autoritățile sanitare îl apără. Nici vorbă să fie suspendate vaccinările. AEM, ca și Asociația Internațională de studiu a trombozei și hemostazei care reunește experți din toată lumea a declarat că numărul mic de incidente face legătura de cauzalitate între vaccin și moartea prin tromboză la fel de plauzibilă ca moartea prin trăsnet. Că dacă ești cioban, te-ai vaccinat cu Astra Zeneca și te prinde furtuna pe munte e posibil să te lovească trăsnetul dacă nu ai unde te adăposti – oricît de ciudat ar părea cîteva sute de omani mor anual în acest fel. Numai că atunci poate nu vor crede atîția oameni că de la vaccin te-a lovit trăsnetul, deși titluri de ziare nu exclud să nu facă unii, tot așa cum oameni mai slabi de înger vor face palpitații, vor leșina sau vor avea coșmare din cauza discuției despre vaccin, care poate înnebuni și oameni normali mai puțin versați în statistică.

Ca să ne înțelegem: știm de la început că există categorii de risc la care vaccinarea poate produce probleme. Există oameni cu afecțiuni imune grave sau multiple alergii care ar risca reacții adverse mai mari decît media dacă ar fi în situația să se vaccineze. Ar risca și mai mult dacă s-ar întîlni cu virusul, dar de virus pot fi feriți dacă ne vaccinăm noi, ceilalți. E treaba savanților să precizeze exact ce anume categorii necesită precauții speciale, dar din dovezile de la această oră vaccinul Astra Zeneca nu este mai riscant decît altele, poate doar un pic mai puțin eficent contra formelor ușoare, fiind un vaccin clasic, nu bazat pe inginerie genetică. Formele grave, însă, le previne cu succes, deci avantajele pe care le aduce sunt foarte mari avînd în vedere că zilnic mor oameni de COVID, și săptămînal mor mii și zeci de mii.

Și atunci, de ce 12 țări europene au oprit vaccinarea cu Astra Zeneca, așteptînd încă o confirmare de la EMA, care va veni joi, că trebuie continuat, după ce încrederea a fost semnificativ zdruncinată, iar ritmul vaccinării, deja extrem de slab în Franța, Germania sau Italia față de Anglia sau SUA, a încetinit și mai mult?

După părerea mea, asistăm la un caz de isterie colectivă provocată. Pur și simplu, e greu de crezut că titluri precum cel de la articolul de față – care nu e prin nimic diferit de acelea despre AZ și hemoragia cerebrală – pot apărea într-o presă profesională, din țările scandinave, de exemplu, deși sigur pot prolifera pe mediile sociale, unde se poate spune orice. Și de la un anumit grad de multiplicare încolo, cînd sute de mii de oameni distribuie și se panichează, guvernele democrațiilor țin seama.  Așa funcționează o democrație. Și brusc avem mii de oameni, dacă nu mai mult, care își întrerup programările.

În știri paralele, fără vreo legătură dovedită de cauzalitate, rușii au anunțat azi că sunt în discuții avansate cu firme din Franța, Germania și Austria ca să producă vaccinul Sputnik, ca să ajute vestul Europei aflat într-o grea situație. În Italia există deja o firmă confirmată, în Lombardia, care va produce Sputnik, validat de un studiu în revista de mare prestigiu Lancet care îl prezintă ca fiind la fel de eficient ca Pfizer sau Moderna. Personal, nu am nici o îndoială că Sputnik e eficient, și asta arată ce mult au evoluat  rușii din anii nouăzeci, cînd mortalitatea trecuse prin tavan și statisticile lor medicale le țineau universitățile americane. Dar nici nu am vreo îndoială că isteria colectivă pe care o văd nu le aduce profit decît lor.

Ca atare, fiind România vîrful european al luptei cu fake news, unde au fost ambalați ca experți europeni cei mai slabi studenți de la SNSPA, recrutați la departamentele din servicii care trăiesc din asta și țin azi tutoriale online de parcă ar ști să deosebească lupul de cîine, îmi fac datoria să vă semnalez, ca și la povestea cu copiii români răpiți de agențiile scandinave de protecție, să lucrați mai serios la contraisterie, să sprijiniți decizia justă a colonelului Gheorghiță și șefilor vaccinării. Vestul e vulnerabil, vedem acum cum s-ar descurca UE la un război, și cu producția, și cu propaganda, fără americani și englezi am fi făcuți praf! Dar noi, românii, suntem trecuți prin multe, suntem vaccinați contra dezinformării prin presa noastră, care e în mare măsură o enormă sursă zilnică dezinformare, care ar trebui să ne imunizeze mai bine. Nu așteptați să lovească trăsnetul ca să explicați oamenilor că acesta cade la întîmplare, și nu din vina vreunui vaccin…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

63 thoughts on “Cioban lovit de trăsnet după ce s-a vaccinat cu Astra Zeneca

 1. Petre

  1. Probabil exista un razboi pentru bani intre corporatii, acum bagati mina in foc ca lotul din Romania nu a fost compromis?!
  2. Sinteti atit de sigura ca nu exista probleme cu acest vaccin?! Adica va asumati moral moartea oamenilor?!
  3. De ce sint fortati la servici si in general prin propaganda media sa se vaccineze oamenii cu boli autoimune ce au interzis sa faca orice fel de vaccin?!
  4. De ce sint fortati sa se vaccineze cei care au anticorpi?!
  5. O mare credibilitate o au cei (din ce in ce mai multi) care descriu reactii adverse cumplite mai ales dupa rapel!!! (Tocmai am o vecina azi care a facut subit un avc dupa rapel, bineinteles ca fara legatura… Probabil a dormit fara caciula si a tras-o curentul)
  6. Cine are incredere in autoritatile romane ar fi bine sa-si faca de urgenta un control psihiatric!!!

  Reply
 2. B. cause

  Asociatia pentru protecția cimpa pan zeilor.
  Provocată, de catre Cine?
  De care politicieni, mass-media occidentala, servicii???
  Nici nu mai conteaza, avand efectul scontat!
  Va rog sa urmariti numărul celor inscrisi la vaccinarea de obște, pe tipurile de vaccin disponibile – oamenii au putut opta Liberi, de data asta, pt un tip de vaccin, fc de diverse criterii, personale si obiective, in prima zi de la deschiderea inscrierilor pentru etapa a treia de vaccinare! Evident ca nu stiu inca daca opțiunile lor vor fi respectate de catre stat, insa… cati dintre ei s-ar fi inscris la Sputnik daca ar fi fost pe lista? Ce eficienta la suta are Sputnik, confirmata de competitori si org independente de rusia?

  Reply
 3. TB

  Cam subiectiv articolul. Și mereu România e pusă la colț. Noroc cu bătrânul Albion în concubinaj cu democrații incoruptibili de peste ocean.

  Reply
 4. Catalin

  Cel mai probabil este vorba despre un mic razboi comercial, existand(din cate stiu) o diferenta semnificativa de pret intre Pfizer/Moderna si Astra Zeneca. Mecanismele sunt cam aceleasi ca in trecut, astept cu nerabdare articolele de infierare din NEJM, JAMA sau Lancet.

  Rusii au performat intr-adevar foarte bine, chiar impresionant in raport cu asteptarile generate de propaganda care ii toaca permanent (de multe ori pe buna dreptate dar uneori cam inutil).

  Nu as considera Anglia (si nici America) drept exemple de urmat la ce e legat de covid, in realitate sunt tarile care au cele mai slabe performante dpv al scaderii sperantei de viata. Germania si Spania mi se par exemple mai bune.

  Constat ca in continuare, cu o indarjire demna de o cauza mai buna, la mai bine de un an de la celebrul „15 days to flatten the curve”, nu exista discutii serioase despre optiunile terapeutice si ingrijirea pacientilor.

  Reply
 5. CMC

  Adica multi dintre cei care stiau ca urmeaza sa moara in cateva zile si faceau cheaguri de sange s-au programat exact la Astra Zeneca…
  Procentul reactiilor adverse e mult mai mare la Astra Zeneca
  Eu am vrut sa-l fac pe asta. dar toti cei cu care am vorbit au avut reactii adverse mai serioase decat o simpla durere a locului vaccinului.. La Pfizer am auzit de mai putine. Asa ca am facut Pfizer.

  Reply
 6. dr. alexa

  Stimata Doamna

  Cu buna stiinta nu luati in cosideratie virologi responsabili si nu platiti (Soros § comp.) care demonstreaza ca la aceste vaccinuri Covid 19 lipsesc Studiile clinice de farmacologie si toxicologie cit si cele ce probeaza eficienta vaccinului cit si durata ….
  Pfizer a inaintat studii facute pe 40000 din care 20000 placebo,
  Virologul Hengel vorbeste de efecte grave ce pot aparea in timp…
  prof Stefan Hockertz atentioneaza asupra ” milionenfach vorsätzlicher Körperverlezung”
  Mecanismul dupa care actioneaza vaccinul Pfeizer nu numai ca nu a fost elucidat si de aceea virologi de renume modiali vad un pricol enorm (nefiind clar unde se cupleaza proteinele din vaccin). Numai in ani se va sti si atunci s-ar putea sa fie prea tirziu.
  Care este explicatia acestuii vaccin la o pandemie nereala (vezi WHO), la o mortalitate de 0,3% (WHO) ?
  Testul PCR dupa care oamenii sint declarati „INFECTATI” in loc de pozitiv este dupa cum ar trebui s a stiti este o aberatie ( si WHO este intre timp de aceeasi parere )
  Dv. considerati ca vaccinul este o necesitate daca inteleg bine. Mortalitatea din anul „PANDEMIEI” nu este mai mare ca la o gripa normala. Pentru ce atunci acest vaccin.
  Cum traiti in Germania si scrieti despre democratie ar fi bine sa aveti curajul sa faceti cunoscut rominilor ce inseamna democratie a la Merckel, cum presa tace si cum tribunale tac si cum sint tratati cei care sint critici …

  PS
  Dupa cum ar trebui sa stiti durata studiilor clinice FAZA 1-3 dureaza pina la 5 ani timp in care se pot vedea cu adevarat care sint efectele adverse cit si care sint contraindicatiile…

  Reply
  • Codruta

   IA dati Dvs., „Dr. Alexa”, link-urile EXACTE catre afirmatiile WHO la care va referiti in postare!

   Reply
   • CMC

    Pentru ca aia cu Astra Zeneca au murit de tromboze. Si ni se spune ca a fost intamplator ca doar la vaccinul ala s-a intamplat sta.
    Greu cu statistica!

    Reply
  • para

   Dragut din partea dvs. sa rezumati in romaneste isteria nemteasca de pe jutub. Daca ati facut scoala in Romania… lamentabil ca ati pus botu la Kenfm. Pana la urma pandemia le ofera celor care au capacitatea sa compare oportunitatea sa constate in ce lume penibile am ajuns sa traim.
   Apropo – daca in loc de corona ar fost vorba de vaccinarea antipolio, realizata in comunism cu costul a sute de infirmi in urma vaccinarii obligatorii pentru a opri decimarea copiilor, tot le fel de „responsabil” ne-ati fi impartasit din expertiza dvs. de internaut poliglot ?

   Reply
 7. Agricultorul fericit

  Interesant si la obiect.
  Dna. Mungiu Pippidi nu a mentionat ca vaccinul a fost creat de Universitatea Oxford de al carei prestigiu nu mai e evoie sa vorbesc( numai laureati Nobel a produs vreo 100).
  Dar nu cred ca atacul impotriva singurului( deocamdata sper) vaccin european a fost pornit de rusi.
  Mai curand de americani, care au deja treiproducatori la cocurenta.
  Ca s-au putea sa castigerusii din toata galceava asta e altceva

  Reply
 8. carcotasul

  Excelent prezentata problema, la fel cum o face si d-l Cristian Grosu in „Curs de guvernare”. Constat – nu fara amuzament – ca chiar si in postarile de fata se strecoara influenta unui soi de „scenarita”, care se reflecta chiar si numai in intrebarile care se pun, cu damf de „si totusi, daca o fi adevarat ?”.
  In fine, cauza principala a felului in care presa romaneasca trateaza (si instiga, in subsidiar) aceasta problema sta in nivelul ridicol de pregatire logica si de comunicare al jurnalistilor, cam al tuturor (sau ‘tutulor”, cum zicea decedatul ?). Este inca un efect – al catelea, Doamne – al aproape incredibilei scaderi a calitatii invatamantului romanesc, adus la o stare demna de jelanie din dorinta tuturor ciumetilor de a fi „doctori” in ceva, fie ce-o fi, fie cum o fi. Daca nu vedeti legatura, o ceva mai lunga perioada de cugetare va va duce, totusi, spre aceeasi concluzie. Ce ne facem cu calitatea generala a invatamantului care, finantat (oare de ce ??) din buzunarele noastre nu produce calitatea necesara dezvoltarii Romaniei, ci doar furnizeaza, la pretz, modic, mana de lucru calificata celor din Vest (si aici ma refer doar la cei mai buni absolventi, finantati tot din buzunarele noastre).

  Reply
 9. ionas

  Reputatia vaccinului Oxford AZ a fost poate pe nedrept stirbita de isteria europeana desi se foloseste ( si fabrica) in cea mai mare piata din lume- INDIA unde se pot face studii serioase.
  Lumea dezvoltata isi pune sperantele in J&J – eficacitate 70 % si Sputnik V- eficacitate 92 %. Asteptam Sinofarm China

  Reply
 10. Drinceanu Dumitru

  Cert este că fără o relevare criminologică de către un medic legist nu se poate da un asemenea verdict, cum în urmă cu câteva clipe comentam și la afirmația dnei dr. senator Monica Pop (cu atât mai mult cu cât este medic!). Populismul și goana după senzațional ucid mai mult prin șocul declarației decât acest vaccin. Ce însemană câteva sute la 17 milioane, cine și ce stabilește exact cauza decesului? Dacă sunt vârstnici nonagenari și au maladii conice cardiace sau circulatoii neuronale, motorii, sau metastaze pulmonare, etc cum poți deconta totul apriori unui vaccin, ba chiar acestui covid la care ne închinăm ca preistoricii unui vulcan, soarelui ori eclipsei?!

  Reply
 11. gotic

  Stimați postaci de mai sus,sunt moș, deci copiii moșului,în regimul de tristă amintire pe care l-am străbătut toți cei 45 de ani,mergeai la doctor,prezentai simptomele și-ți primeai tratamentul.Nu chestionai medicul,că de ce așa și nu invers,de ce una și nu alta,era o dictatură medicală totală,dar mai aveam puțin și ajungeam 23 de milioane de suflete.În copilărie am primit șase vaccinuri,fiecare pentru altă boală,plus la maturitate vreo zece pentru boli tropicale,am o fixație cu safari.Nu am întrebat niciodată medicul de ce faci asta sau asta,medicina vindecă oamenii iar medicul știe ce trebuie să facă,eu nu știu nimic.Concluzia frustă este că internetul va nenoroci omenirea ,și o va băga în haos,doamne ferește !

  Reply
  • marius

   de infectiile cu bacterii din spitale aparute odata cu dictatura SRI hexipharma nu scapa nimeni…

   Reply
 12. Adrian

  Stimata doamna AMP.

  Eu sufar de polialergii si am o problema usoara cu viteza de coagulare a sangelui (un pic mai mare decat ar fi ok). Sotia are o problema reala de coagulare, avand un risc crescut de formare a cheagurilor de sange. In aceste conditii, daca ne vaccinam cu AZ si murim, ati spune ca este vina noastra sau a vaccinului? Pana la urma el doar a dat o mana de ajutor, nu a cauzat direct decesul.

  Mai mult, un cheag de sange nu se formeaza de azi pe maine. Si nu calatoreste catre punctele sensibile (plamani sau creier) de azi pe maine. Poate dura luni, ani sau deloc (sunt persoane care au cheaguri frecvente la nivelul picioarelor, dar care traiesc in continuare bine mersi). Si atunci capacitatea de conectare a cazurilor dispare aproape cu totul.

  Cu toate acestea, nici eu, nici dvs. nu suntem medici specialisti. Implicit nu suntem persoane avizate sa spunem ce ar trebui sa se faca fiecare si ce nu (apropo, fulgerul nu loveste la intamplare, toate fenomenele avand o relatie cauza-efect). Daca vreti insa se fie „transata” aceasta disputa, ea ar putea fi la nivel de state prin clarificarea legislatiei in domeniu:

  1. Vaccinarea este obligatorie. Insa atunci statul devine raspunzator pentru greseli si daca o da de gard plateste despagubiri masive (urmasilor, ca cei in cauza nu vor mai avea multe de spus)
  2. Vaccinarea este facultativa. Dar atunci asiguram cat mai multe informatii obiective in media si obligam la neutralitate, eliminand discutiile pro si contra. Mai mult sanctionam orice fel de bullying indiferent daca este la adresa celor vaccinati sau nu.

  PS – „din fericire”, atat eu si sotia am facut Covid, am avut o forma medie spre usoara si am dezvoltat anticorpi pe termen lung cat sa si dau altuia (cel putin eu, probabil din cauza fondului alergic).

  Reply
  • Codruta

   Exista instructiuni CLARE ca, inainte de a face vaccinul, persoana respectiva sa fie intrebata daca are probleme circulatorii (si nu numai) si de care anume. Exact ca la stomatolog unde, inainte de a te anestezia, te intreaba daca ai probleme cu tensiunea, inima samd… ;)

   Reply
 13. Stamp

  https://www.pei.de/EN/newsroom/hp-news/2021/210315-pei-informs-temporary-suspension-vaccination-astra-zeneca.html
  Institutul Paul-Ehrlich recomandă ca persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca COVID-19 și se simt din ce în ce mai rău la mai mult de patru zile de la vaccinare – de exemplu, cu dureri de cap severe și persistente sau sângerări ale pielii – ar trebui să caute imediat tratament medical(traducere aproximativă)
  Prin alte părți, specialiștii în domeniu sunt luați în seamă de cei aflați la conducere, în România specialiștii noștri fac politică și-și dau cu stângul în dreptul. Politicienii au parazitat și sistemul medical. Funcționează un fel de cenzură în presă, unde sunt jurnaliștii de investigații, ăia care știu tot…o caută pe Laurette.
  M-am vaccinat cu AZ (2 zile m-a durut capul+frisoane 6h+ 2 zile durere la locul vaccinării, contracții musculare câteva ore) și aștept rapelul cu nerăbdare. Sunt vaccinat cu toate vaccinurile posibile, însă așa efecte adverse nu am întâlnit.
  Vaccinarea cu AZ persoanelor peste 55 de ani este o decizie pripită

  Reply
  • Dumitru

   „Sunt vaccinat cu toate vaccinurile posibile, însă așa efecte adverse nu am întâlnit.” Exact asta e problema! Si eu am facut mai multe vaccinuri decat eram obligat sa fac. Insa acum niste iluminati cu mentalitate totalitara vor sa ma forteze ca eu, om sanatos, sa ma vaccinez cu chestii care fac mult mai rau (statistic) decat vaccinurile traditionale. Si e normal sa fie asa, pentru ca procesul de validare al vaccinurilor a fost dat la cos si inlocuit cu un discurs isteric si cu presiuni care n-au nici o legatura cu medicina.

   Reply
 14. Calin

  Doamna Mungiu-Pippidi isi da cu parerea intr-o chestiune pe care nu o stapaneste si care inca nu e lamurita.

  M-am vaccinat cu o doza din vaccinul AstraZeneca deci nu sunt antivaccin.

  Cand oameni sanatosi, relativ tineri mor sau ajung la spital e o problema. Cand analizele arata ca hemoragiile si tromboza sunt cauzate de modificarile hemoleucogramei aparute in urma vaccinarii e iarasi o problema.

  A compara numarul de accidente trombotice din populatia generala cu aceste cazuri e total gresit pentru ca mecanismele de producere nu sunt aceleasi dar da bine la public, inclusiv comentatori poltici precum doamna Pippidi.

  Reply
 15. vicontele de ghencea

  doamna filosof, ceea ce cred ca va faceti ca nu pricepeti e ca NU sunt obligat prin lege sau printr-o infinitate de restrictii, limitari si o hiperpropaganda sa merg pe munte cind e furtuna.
  Daca-s prost, merg; poate scap, poate nu.

  E, la asta cu vaccinul sunt obligat… macar de facto daca nu si de jure.
  Deci fac covid, nevaccinat? Poate da, poate nu. Fac covid, vaccinat? Poate da poate nu. Mor daca ma vacvinez? Poate da poate nu.
  Se numeste ruleta rusessca…. sigur, probabilitatea e mica – ca si cea de deces cauzat de covid (0,028%)

  Chiar daca moare unul de vaccin din 10 milioane de vaccinati, acceptati sa fiti dv acela? Sau vreun copil, sot, mama de-a dv? Stiti, la cimitir nu mai conteaza ca, desi beneficiile exced riscurile (apud propaganda oficiala) tocmai eu (sau dv) am avut…. ghinion.

  Ca urmare, va donez vaccinul meu, sa fiti dv mai protejata. Faceti cite unul zilnic, ca la o asa de mica probabilitate de deces…. merita, vaccinarea e si pe gratis!

  Reply
 16. Sorin

  Nu stiu de ce, dar doar in versiunea din Adevarul, autoarea revine la scarnavia publicistica a reluarii de pasaje copy/paste in text. Aici insa nu. ii crede mai idioti pe cititorii de la Adevarul si considera ca e nevoie sa le repete o chestie ca sa priceapa? Mi se pare abject, de prost gust si nedeontologic. Chiar i-as fi dat un plus, desi stilul violent si vulgar nu-mi place, dar uneori e nevoied e asa ceva ca sa penetreze soriciul gros al multora. M-am abtiunt insa, nu i-am dat nici minus, pentru ca, totusi argumentatia e solida, iar punctul de vedere e corect.
  E foarte adevarat ca nu pune chiar punctul pe i si se refera strict la problema romaneasca, fara a lua suficient in discutie situatia generala, in special cea europeana. Totusi ar merita analizat modul in care guvernele unor tari europene pun la zid un vaccin bun si ieftin doar pe baza unor speculatii, posibil pentru a face loc vaccinurilor americane, mult mai scumpe. Acum vine Johnson si trebuie sa i se faca loc, de parca nu ar avea destul. Eu unul ma indoiesc ca vor suferi foarte tare cei de la AZ pentru ca europenii nu mai vor sa le foloseasca produsul, e deja testat si au in lumea larga o piata enorma, capabila sa absoarba mult mai mult decat pot ei produce. Si unde pot vinde – spre deosebire de EU – si cu un profit considerabil (NB, vaccinul AZ e singurul care se vinde in regim non-profit, prin contractul cu Universitatea Oxford).

  Reply
 17. Cristian

  Articolul îmi pare părtinitor pentru ca este unidirectional. Ce vreau sa spun ? Folosind aceeași logică ar trebui să mai scrieti un articol in care sa susțineri ca mortile de COVID sunt mai puține decât nr. oficial : moare omul de accident vascular cerebral sau de infarct miocardic sau de orice tromboza si pentru ca are un test PCR pozitiv este adaugat in statistica COVID. In acest caz nu mai functioneaza raționamentul cauzalității boala infectioasa-deces ? Mai ales că aici avem si un instrument care sa stabileasca sau nu cauzalitatea si anume autopsia dar care, culmea, nu se face !!! Ce părere aveți?

  Reply
 18. Bérenger

  ”Și de la un anumit grad de multiplicare încolo, cînd sute de mii de oameni distribuie și se panichează, guvernele democrațiilor țin seama. Așa funcționează o democrație.”

  De aceea este democrația atât de vulnerabilă la incultură/ignoranță.

  Reply
 19. Ion

  Deci, dacă mori trasnit si ai fost diagnosticat anterior ca fiind bolnav de covid…ai murit de covid iar dacă mori trasnit si ai fost vaccinat anterior împotriva covid … nu. Multumesc pentru articol, acum sunt mai luminat…serios…trasnet…

  Reply
 20. RD

  Dacă în UK s-au vaccinat 25m și nu au fost probleme. Cum de au apărut în Europa care a vaccinat mult sub? O sa vedem concluziile peste câteva luni dar ii dau dreptate doamnei Mungiu, e o alta isterie.
  Fara îndoială că există reacții adverse la orice vaccin și cum se vaccinează toată populația o sa fie probleme pe alocuri.
  La începutul vaccinării cu Phizer in UK au apărut reacții adverse la cei cu o predispoziție de alergii asa ca s-a recomandat AstraZeneca la acest grup. Asa ca argumentul ca provoacă alergii mai puternice nu pare să țină.

  Riscul mai mare vine de la stoparea vaccinarii care duce la menținerea stării de urgenta și a eroziunii lente a economiei și a finanțelor publice.

  Fara victime colaterale nu se poate însă ele vor fi mai puține decât cele luate de covid. Acesta este compromisul.

  Reply
 21. Mihai

  Un muncitor in fabrica cere invoire de la seful inginer pentru a merge la inmormintarea fratelui in provincie. Dl inginer ii semneaza cererea si il intreaba. Imi pare rau sa aud dar de ce a murit caci era tinar? Accident de avion dle inginer. Dar fratele tau era cioban la munte. Da domnule inginer; fratele meu pastea oile pe munte, a trecut un avion pe deasupra, s-a uitat dupa el si a cazut in o groapa adinca.

  Reply
 22. Cinicul

  Nu cred ca isteria AZ este legata doar de Brexit.
  In următoarele 9 luni este f probabil ca vor fi aprobate in diferite tari încă cel puțin 5 vaccinuri, iar competiția pentru intrarea si rămânerea pe piața va fi dura. Asta pentru ca nu piața din Mali, Burkina Faso, Bolivia sau Nepal o vizează companiile care produc vaccinuri, ci piața tarilor in care oamenii pot cheltui mai mult de 15-20$, cat costa in medie acum vaccinurile contractate in bloc de statele bogate (USA, Canada, UK, EU, Norvegia, Australia, NZ, Singapore, Japonia, S Coreea, etc). Cine își închipuie ca după campania actuala de vaccinare aceste vaccinuri vor fi puse la coșul de gunoi isi face iluzii, ele vor fi folosite in continuare ca si vaccinurile antigripale de pana anul trecut, doar ca nu vor mai plăti statele pentru ele, ci direct indivizii care-si pot permite. CEO de la Pfizer spunea recent ca in condiții normale (adică pe piata libera) ar vinde vaccinul cu 100-150$, nu cu 15-20$.
  In aceste condiții păstrarea reputației vaccinurilor este foarte importanta, fie ca este vorba de AstraZeneca, Pfizer, Modena, Janssen, Sputnik, Sinovac sau cum s-or fi numit vaccinurile chinezești.
  Ceea ce lipsește in spațiul pubic (si in articolul doamnei AMP) este o comparație obiectiva a eficientei diferitor vaccinuri si a efectelor lor secundare. De exemplu sunt acum date suficiente (zeci de milioane de vaccine făcute) care sa permită compararea Pfizer si Modena contra AstraZeneca.
  Aceste informații trebuie sa fie făcute publice fără nici un fel de influenta Brexit si daca AZ este un vaccin mai slab (asa cum pare acum, pana si din testarea inițiala s-a văzut asta) publicul trebuie sa știe, iar cei care pot alege, s-o facă.

  Reply
  • Dumitru

   Pfizer si piata libera: pai daca erau pe „piata libera” ar fi trebuit sa-si testeze vaccinul (metoda noua) inca vreo cativa ani, si i-ar fi costat enorm. Si ar fi fost mult mai responsabili in caz de efecte adverse, gen cheaguri. Insa nu sunt, pentru ca guvernele noastre au semnat ca nu sunt… Pic de bun simt la indivizii astia…

   Reply
 23. Niki

  La o populatie totala de 500 milioane de suflete europene, vezi si Marea Britanie ,de toate varstele rezulta o medie zilnica de cca. 80 de decese pe tara Cu alte cuvinte factorul timp si cel geografic se impune a fi luat in consideratie..Evident si alti factori cum ar fi segmentul de varsta vaccinat si cel accidentat in comparatie cu datele statistice relevante si similare. De asemenea aspecte pur medicale si de diagnostic. Totusi concluzia articolului poate fi adevarata, cu toata demonstratia fortata rezultand aspectul cel mai spectaculos ca vaccinul respectiv are evidente consecinte meteorologice in regiunile daca nu cu turme de oi macar cu ciobani.

  Reply
 24. Radu Dan Mihailescu

  Un articol excelent , prezentand argumente pertinente. Avem obligatia civica sa ne vaccinam , alegand desigur vaccinul pe care il consideram potrivit. Multumesc dna ALINA MUNGIU PIPPIDI

  Reply
 25. nae girimea

  Excelenta tema aleasa , excelenta demonstratie .
  Sa revenim insa la oile noastre , adica Romania :
  -mastile costa bani , testele costa bani , spre deosebire de “tarile de afara “
  -testele au o variabilitate calitativa f mare
  -cifrele testarilor si rezultatele lor sant pixonometrate pt a sluji interesele de control:
  a populatiei ,
  a unora dintre sectoarele economiei ,
  economice ( priveste achizitionarea materialelor necesare , ocuparea posturilor manoase de catre “ai nostri “, etc)
  In concluzie pe baza cifrelor masluite se contruieste si se intretine o isterie si se ingroapa economia oprind-o din functionare si justificand indatorarea iar apoi vanzarea de active ale statului.

  Reply
 26. Liviu Stefanache

  În sfârșit , au inceput românii sa se „vaccineze ” antidezinformare , ceea ce e mare lucru !

  Reply
 27. Cristi C

  Chief physician and professor Pål Andre Holme told Norwegian papers on Thursday
  „Our theory that this is a powerful immune response which most likely was caused by the vaccine has been found. In collaboration with experts in the field from the University Hospital of North Norway HF, we have found specific antibodies against blood platelets that can cause these reactions”

  Reply
 28. Gabriel Radeanu

  Nu există buni sau răi în povestea asta.Este doar o problemă de percepție,din păcate la modul general greșită.
  Este vorba de un fenomen natural,imunitatea naturală individuală, preexistentă sau dobândită,indiferent despre care situație vorbim.In toate cazurile,de contact cu virusul,vaccin clasic sau nou,de fapt, în realitate, organismul fiecăruia dintre noi în parte …”face treaba”. După un an de epidemie,ar trebui să avem un procent important de imunizați naturali inconștienți,în funcție de cât de eficace au fost măsurile de izolare,dezinfectare sau prevenire.Suntem mobilizați în principiu,împotriva mecanismului de echilibru ecologic general…
  De ce?!?Pentru ai proteja pe cei vulnerabili,am instituit un context social,care este în contradicție cu natura umană,pe care l-am putea denumi „solidaritate necondiționată obligatorie”.
  Și acum toată lumea va sări în sus, invocând conceptele umanitate,genocid sau „conștiință”!
  Natura(în sensul de ecosistem planetar) este suverană în conflictul ăsta, și pentru ea nu suntem decât o specie de mamifere, absorbită egocentric de propria supraviețuire.Tocmai ego-ul individului(subunitate esențială a egoismului ca specie) este suprimat de aparent nobila solidaritatea obligatorie,concept care de fapt desființează ideea de solidaritate ce poate fi doar voluntară.Eu vulgarizez solidaritatea prin conceptul de „bun simț”…care nu îl regăsim la toată lumea,iar dacă am legaliza penal obligativitatea bunului simț,oricare dintre noi s-ar regăsi în postura de condamnat la un moment dat pe parcursul vieții.
  Pentru asta și pentru faptul că în mod capital suntem întregi doar dacă ego-ismul nostru este satisfăcut, toată strategia hegemoniei actuale de a „salva” umanitatea e fundamental greșită.Este continuarea logică a politicilor de subordonare a „generalului” în slujba „vulnerabililor” sau marginalilor regăsite la identitatea de gen,”me too”,BLM sau salvarea ecologică a planetei.Feedback-ul instituțional este atât de „normal”, de parcă nici nu am fi în pandemie…
  A…Da!…Pentru că avem memoria scurtă!…Oare unde a dispărut „terorismul”…planetar?!?

  Reply
 29. AlinaMP

  @ Sorin. Asa macheteaza Adevarul, e setat sa reia o parte din text, nu blogul nostru face asta, dar multumim ca ne cititi de doua ori @ Daniel. Nimeni nu a dovedit legatura dintre fenomele astea si AZ, fiind insa vorba de ceva exceptional de rar vaccinul nu va fi suspendat din aceasta cauza. Si paracetamolul da granulocitoza, si daca il evaluezi cost-beneficiu mai periculos ca Astra Zeneca, dar nu e interzis, ca efectele secundare sunt rare, ca atare il iau miliarde de oameni cu pumnul. Nu exista medicament fara efecte secundare, AZ are unele in prospect, vor adauga altele, dar daca raman exceptionale vaccinul va fi conitnuare recomandat, pentru ca CV nu e exceptional…

  Reply
 30. Dumitru

  Sa presupunem ca statisticile propuse de AMP sunt corecte si ca probabilitatile sunt de partea opiniei ei. Totusi, dat fiind ca ea e (fost) medic: cum ramane cu juramantul lui Hipocrate care iti cere sa nu faci rau pacientului tau? Nu pacientului statistic, ci alui tau, cel pe care il intepi cu seringa. Ce te faci daca stiinta iti spune ca exista o relatie cauzala directa intre un anumit vaccin si cheaguri sangvine in anumiti pacienti (cf. https://sciencenorway.no/covid19/norwegian-experts-say-deadly-blood-clots-were-caused-by-the-astrazeneca-covid-vaccine/1830510).

  In alta ordine de idei, pe mine medicina asta moderna ma inspaimanta din ce in ce mai mult, pentru ca in numele „binelui colectiv” dispar din ce in ce mai mult drepturi individuale. Si nu mai vorbim aici de o situatie extrema: exista mai multe vaccinuri, mortalitatea este in scadere, mai ales in casele de batrani, etc. Si nu e o situatie singulara: In Franta, de cativa ani, marea majoritate a cancerelor pediatrice sunt trimise in „clinical trials” desi tratamente eficace la 95% exista (https://www.parismatch.com/Actu/Societe/Que-sont-devenus-les-enfants-de-Garches-Raymond-Poincare-AP-HP-Nicole-Delepine-cancer-de-l-enfant-599142). In numele „stiintei” si al „medicinei”. Si majoritatea „medicilor” sunt pentru, caci le ies contracte cu Big Pharma (clinical trials). Astia nu mai sunt medici, ci negustori de viata/moarte a caror singura ocupatie, chiar in tari precumm Franta, este sa pregateasca tratamentele celor cu multi bani (nu sa-si trateze propriii pacienti).

  Si dupa acesti medici care nu mai sunt medici, ne vin pe cap si „social scientists” cu visuri de planificare stalinista (adica frustrati care vor sa faca jocuri de putere politice stil chinezesc sau sovietic). Lasati guvernele sa guverneze linistite.

  Reply
  • ionas

   Orice medicament si vaccin are si efecte secundare adverse. Este datoria medicului sa atentioneze pacientul de posibilele avantaje si dezavantaje iar pacientul sa decida.
   Un vaccin se dezvolta in etape relativ lungi- ani.
   Acum este o perioada exceptionala cu SARS – COV 2, o problema urgenta( eu am 3 cunostinte decedate ). Este un miracol al stiintei ca au fost dezvoltate in asa scurt timp vaccinuri eficiente.
   In privinta vaccinului Oxford Astra Zeneca Agentia Europeana a Medicamentului afirma ca statistic beneficiile depasesc cu mult dezavantajele ipotetice.

   Reply
   • Dumitru

    Daca doream propaganda BigPharma, e suficient sa deschid televizorul. Dar ce te faci, realitatea te urmareste. Nici un vaccin pe care eu sau cei din familia mea le-au facut nu are efecte adverse de magnitudinea sau frecventa celor de la vaccinul AstraZeneca. Pfizer este si el in afara normelor, insa nu atat de mult. Cum naiba puteti pretinde ca e un vaccin „normal”? Normal cum? De la vaccinul anti-gripal sau de la vaccinul anti-tetanos aveau 50% sau 80% frisoane, febra si dureri de cap?

    Altfel spus: cut the bullshit, explicati ce vreti sa faceti, si lasati oamenii sa decida democratic daca sunt de acord – pentru ca trebuie schimbate legile, nu vom putea la fiecare vaccin sa semnam un cec in alb companiilor farmaceutice.

    Reply
 31. AlinaMP

  @ Dumitru La administrarea fiecarui medicament, in fiecare zi, exista riscuri ca la un milion de oameni sa ai efecte secundare- chiar mai mult. Acesta e riscul si cu AZ, deci rutina, restul e isterie colectiva si dezinformare, si nu de la Pfizer de data asta, cei de acolo sunt constienti ca nu pot acoperi ei toata piata…. Logica si informarea sunt cel mai sanator lucru (in afara de alergatul zilnic)!

  Reply
  • Dumitru

   Eu nu am auzit de tromboze (1 la milion, sa zicem) datorate vaccinului BCG. Sau vaccinului anti-gripal. Sau datorate vaccinului tetravalent DTPCoq pe care l-a avut fi-meu (difterie, tetanos, polio, tuse magareasca). Sau chiar la vaccinul ROR de care fug anti-vaxxerii. La fel, nu am auzit nici de vaccinuri pentru care te pregatesti sa ai 2 zile cu simptome serioase de gripa, ca acum la Astra Zeneca.

   Astea nu mai sunt vaccinurile cu care ne-am obisnuit, si o stiu toti cei care gandesc un pic, inclusiv Dvs. Cursorul de risc admisibil a fost mutat cu mult fata de practica si consensul anterior, si nu sunt convins ca e acceptabil. Si nu a existat o discutie politica pe tema asta. Legile sunt aceleasi ca acum 2 ani, de aceea guvernele au trebuit sa semneze waivere de responsabilitate companiilor farmaceutice, pentru ca e clar ca normele nu mai sunt respectate.

   Trebuie deci sa aiba loc o discutie politica, insa aceasta e inlocuita cu acuzatii de ignoranta si stupididate, de parca ar fi o alegere imuabila, revelata de Divinitate… Amuzant cum „ateii” si „umanistii” ajung sa fie dogmatici.

   Reply
 32. MZM

  Articolul doamnei Mungiu, o pledoarie pentru vaccinare, este nu numai argumentat si convingător, ci si necesar intr-o perioada in care destui exaltati tipa ca virusul nu exista, ca guvernantii vor sa ne extermine si ca oamenii mor din cauze exclusiv naturale, dar nicidecum de Covid-19!
  Mi-a placut articolul, cu o singura exceptie: paragraful referitor la vaccinul Sputnik, despre care d-na Mungiu face doua referiri discutabile. 1. Afirmatia ca „rusii vor sa ajute vestul Europei” e de tot hazul, e de-a dreptul ridicola.
  2. De asemenea „Personal, nu am nicio indoiala ca Sputnik este eficient” este o frază la fel de stiințifica si adevarata ca si opusul ei: „Personal, nu am nicio indoiala ca Sputnik este ineficient”!

  Reply
  • dudu

   Nu.
   Efectele secundare se evalueaza in Etapa III a studiului clinic, care in mod normal dureaza intre 2 si 3 ani. 2-3 ani inseamna termen mediu si statistic ar trebui sa surprinda 100% efecte secundare frecvente si rare, precum si 90% efecte secundare extrem de rare. In cazul de fata, etapa III a fost cumulata cu etapa II, avand ca subiecti cateva zeci de mii de pacienti si derulata pe durata a doar cateva luni – insuficient pentru a atinge procentele de mai sus.
   In cazurile Pfizer si Moderna lucrurile sunt si mai complicate, pentru ca sunt primele produse prin manipulare genetica, iar Pfizer si Moderna au experienta zero in vaccinuri, fiind la prima experienta cu un astfel de produs.

   Reply
   • Dumitru

    Exact. Iar pentru Pfizer si Moderna procesul e total nou. Vestea buna este ca pe termen scurt e mai bine tolerat decat AZ.

    Reply
 33. dudu

  Articolul are o problema majora:
  Concluzioneaza in fals ca isteria impotriva vaccinului AZ foloseste doar rusilor. Asta in conditiile in care aceeasi presa care injura AZ injura si Sputnik. E la mintea cocosului ca scandalul Astra Zeneca are ca beneficiari Pfizer si Moderna, care deja vand vaccinuri pe banda rulanta si la un pret de 4-5 ori mai mare, in timp ce Sputnik, daca va fi produs in Lombardia, asta va fi la Sfantu-Asteapta. Si sa nu uitam ca fabrica Astra Zeneca a fost luata la puricat cu mascatii, in urma cu o luna, nu de rusi, ci de Comisia Europeana. Ursula si Angela se razbuna pe UK pentru Brexit si pentru ca Astra Zenaca nu a cedat santajului. Mungiu Pippidi nu e proasta, imi vine greu sa cred ca sustine cu sinceritate ideea ca toata mascarada cu vaccinul Astra Zeneca e orchestrata de rusi. E ca si sum ar sustine ca vin ungurii sa ne ia Ardealul…

  Reply
 34. CMC

  Rusii si-or fi trimis niste agenti kamikadze in Norvegia, Italia, Danmarca, Olanda samd, care s-au sinucis cu tromboze chiar dupa ce au fost vaccinati cu Atra Zeneca!

  Reply
 35. Munteanu

  Vaccinul Astra Zeneca a fost interzis prima data in Africa de Sud. Acolo el e interzis shi acum dar continua sa fie folosite alte vaccinuri inclusiv Sputnik V shi Sinofarm. Medicii din Africa de Sud au constatat ca nepermis de multzi pacientzi vaccinatzi cu Astra Zeneca s-au imbolnavit totushi shi unii au shi murit. Tot in Africa de Sud au fost depistate prima oara shi efectele secundare ale vaccinului Astra Zeneca unele letale. Se pare ca cel mai eficient e vaccinul Sinofarm cu toate ca shi Ffizer a dat rezultate bune. In China orashe intregi au fost vaccinate cu Sinofarma shi epidemia a fost oprita imediat in respectivele orashe. Conform statisticii cel mai bine sta Groenlanda cu 0 decese dar Singapore, Vietnamul shi China controleaza shi ele foarte bine epidemia. Singapore 30 decese, Vietnam 35 China cam 5 000 dar daca scadem confuzia initziala cand Chinezii nici nu stiau ce i-a lovit conform situatziei recente shi China sta cam la fel de bine ca Singapore shi Vietnam.

  Reply
 36. Dumitru

  S-ar parea ca AMP, vorba lui Jacques Chirac, a pierdut o ocazie buna pentru a fi mai moderata in legatura cu infierarea conspirationistilor anti-AstraZeneca. Se pare ca si agentiile guvernului american (necriticabil de cand a venit Biden/Harris la putere) s-au apucat sa plece urechea catre zvonurile conspirationiste fara nici o baza reala. https://science.slashdot.org/story/21/03/23/220236/us-health-officials-question-astrazeneca-vaccine-data-and-efficacy?sbsrc=md

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *