Alina Mungiu-Pippidi

Instituția termostatului la români

Spitalele nu au căldură dintr-un motiv mult mai mare decît ele

Nu am fost acasă din luna august, dar știu sigur că acest an va fi ca și celelalte: am să plătesc căldura la București, unde nu a locuit nimeni, mai mult ca la Berlin, unde am stat și toată iarna și a fost și mult mai frig. Altfel nu se poate, pentru că deși blocul nostru din Romană are centrală proprie și nu depindem de RADET nu are termostate și nici contorizare – așa s-au hotărît vecinii ca să se plătească în continuare ca în comunism, după metri pătrați și nu după consum, deci nu are rost să punem contoar și evident nici termostat. Centrala e antică – chiar dacă închid toate caloriferele la etajul 1 tot prea cald e și sus la patru nu le ajunge apa caldă. După consolidarea pentru bulina roșie oameni săraci nu au mai rămas cu noi – doar firme și chiriași cu bani – dar filosofia nu s-a schimbat, că la fel ca și cu coada românul nu se îndură să se despartă de comunism nici cînd penuriile au dispărut și profită de orice ocazie să se asigure nu că el trăiește prosper și autonom, ci că nimeni nu e cumva mai autonom și mai prosper decît el.

Am așteptat vreo cîteva zile să pună cineva degetul pe rană la povestea de la Matei Balș, dar văd că nu se întîmplă. Nu mă mir: Vlad Voiculescu a fost bun să facă două filme documentare despre ce a făcut el în viață, și cu asta expertiza lui se încheie, nu are idee ce e un spital românesc. Nici cunoștințele mele nu se măsoară cu ale celor care lucrează acolo, dar eu am măcar o perspectivă, pentru că am lucrat ani de zile în spitale românești, și în frig, și știu ce comportamente de apărare s-au dezvoltat la pacienți și la personal. O să le iau pe rînd.

Mai întîi, colectivismul, ca la mine la bloc. Nu mai e ca pe vremea studenției mele cînd se puneau aeroterme la chirurgie că înghețau degetele chirurgilor și pacienții făceau pneumonie, pe atunci Ceaușescu plătea datoria externă a României, azi nici vorbă de așa ceva. Nu e nici o scuză că spitalele nu au autonomie energetică deplină (pe vremea mea, numai terapia intensivă avea un generator, care le era de altfel indispensabil să le meargă aparatele, că în anii optzeci erau și momente de doar opt ore de curent pe zi, noroc că nu aveam medicamente de ținut în frigider, că la laboratoare, unde aveau țesuturi puse la înghețat, era nenorocire). Suntem în anul 2021, si în fiecare salon, în fiecare laborator, în fiecare morgă, și fiecare bloc operator trebuie să existe un termostat care să regleze la cît e optimal acolo. De ce nu au spitalele centrale proprii, și depind de RADET (de ce mai există RADET și de ce din banii de energie verde nu îl aruncăm în aer să schimbăm în fine Bucureștiul, oraș cu mult soare, care are alternative infinite la țevi cîrpite și colectivism fără frontiere? De ce nu încurajăm fiecare agent economic și asociațiile de proprietari să își ia soarta în mîini și am preferat ani de zile să lăsăm spitalele dependente de sisteme centrale și neperformante, iar blocurile să le anvelopăm pe bani publici, ca să încurajăm dependența oamenilor de stat?

Doi, laxismul față de reguli, aceeași cultură ca sub comunism. Nu avea cum să dispară, pentru că niciodată statul nu s-a raționalizat pe deplin. Am rămas la ideea că statul ne dă reguli idioate iar noi le corectăm prin neaplicare. Nu e căldură, asta crează justificarea să ne descurcăm fiecare. Nu sunt vaccinuri destule, la fel. Benzina și mîncarea sunt azi berechet, atunci erau la fel de greu de găsit. Scapă fiecare cum poate, asta înseamnă că nimeni nu știe ce face fiecare. O asemenea lume scapă oricărui control. Nici cel comunist, care era drastic, nu a mai făcut față la un moment dat, că nu avea cum. În anul 1989 aproape nimeni nu mai plătea cotizația de partid. Prinde dracul, scoate-i ochii! Îl țin minte și acum pe colegul meu Ghiocel cînd i-a strigat colegului meu medicinist, Ciprian R, care umbla să strîngă cotizația prin curtea universității, plină de lume: mai amînă, bă, că poate n-o să mai fie nevoie! Asta era vara 1989. Nu mai făceau față. Iar controlul social de azi nu se compară, azi e anarhie totală.

Trei, neglijarea perpetuă și în consecință funcționarea veșnic la parametri suboptimali a tot ce e tehnică în domeniul sanitar, deși au căzut avioane de salvare prin decor. În De ce nu iau românii Nobel am povestit noaptea de Crăciun 1989, cînd singură la 25 de ani într-un spital cu peste 300 de bolnavi am pierdut un caz grav pentru că s-a defectat un tub de oxigen. Robinetul s-a blocat! Asistenta de gardă și cu mine, rezidenta (unicul medic) de gardă am tras și de tub, și de bolnav cît am putut noi! La Terapie Intensivă cînd i-am sunat să le cer un tub împrumut m-au întrebat de diagnostic și vîrstă și cînd, din naivitate, le-am spus au hotărît că mai bine îl păstrează pentru cazurile lor cu perspective de viață mai bune. După ce totul s-a terminat și bolnavii au aprins lumînări am avut răgazul să cobor în triajul de la urgență să mă plîng doctorului de acolo sau să plîng pur și simplu și am dat de cum am intrat de tehnicianul care nu ne răspunsese la telefon toată noaptea, stătea acolo de patru ore ca să vadă filmul execuției lui Ceaușescu. Spitalul – care avea trei clinici de chirurgie, trei de medicală, endocrinologie, dermatologie și morgă – avea un singur tehnician de gardă, ăsta care ar fi trebuit să îmi rezolve tubul sau să îmi găsească altul, și atîta minte avea el. Dar parcă era vina lui? Cît era plătit? Și era vina lui că ditamai clinica avea un singur tub de oxigen, și acela din filme cu al doilea război mondial? După 1989 s-au primit echipamente de la ajutoare sau s-au cumpărat, dar niciodată România nu a investit în personal tehnic, și femeile de la Balș s-au descurcat singure să-și taie curentul și oxigenul, că nu avea cine. Autorizație de incendiu? Băi, voi sunteți nebuni, cîte din centrele de vaccinare pe care Voiculescu ăsta le-a pus să se deschidă pe declarație pe proprie răspundere, exact ca la Colectiv, au asemenea autorizație? Și absența autorizației e problema, sau absența unui personal specializat care să instaleze ATI-ul ținînd seama de pericol, să întrețină și să controleze periodic? Unde sunt școlile care produc personal tehnic pentru sectorul sanitar? Cine s-a preocupat ultima dată de formarea și plata acestor oameni, ca și de numărul lor?

Cică o să construiți spitale. Păi degeaba le construiți, dacă atîta înțelegeți, Balș nu e, cum era spitalul meu, o relicvă din secolul XIX. Orice guvern nou, ca și orice spital nou, cum vine se pune în priza improvizată legată de centrala moștenită din comunism și deschide ușa aceleiași culturi dintotdeauna. Și atunci cînd iese fum dă mereu vina pe portar, pe manager, pe orice țap ispășitor care are mai puține relații și poate fi dat la haită să-l sfîșie, ca să nu se schimbe nimic.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

45 thoughts on “Instituția termostatului la români

 1. Adrian

  Exemplul cu blocul (foarte) vechi arată contrariul a ceea ce s-ar presupune c-ar trebui s-arate. Părerea mea. A fost construit (proiectat) s-ar presupune tocmai într-o epocă în care resursele energetice nu(mai) erau o problemă și necesita alimentare non-stop cu energie în anotimpul friguros. Idem blocurile din anii 1970. Acum, și acelea au depășit durata normală de exploatare de cincizeci de ani pentru o locuință.

  Cât privește reparațiile, orice instalator poate să vă confirme că regula e că-i de preferat să nu se schimbe având în vedere „calitatea” (lipsa trasabilității dacă doriți) recentă (de prin anii 1980 începând). Cred că-i imposibil la tehnologie de ani 2020 să se lucreze cu instalații de ani 1980, hai 1970.

  Reply
 2. ionas

  Privatizarea intregului sistem de sanatate este unica solutie:

  -case de asigurari de sanatate private
  -privatizarea tuturor furnizorilor de servicii medicale
  -statul va asigura cadrul existentei acestora mai sus mentionati + programe nationale de sanatate ( cancer, diabet, dializa, SIDA,TBC boli rare ca in prezent si altele) si asigurare medicala pentru persoane vulnerabile ( copii, handicapati, someri samd)

  Reply
  • Dan

   In toate tarile unde sistemul de sanatate e privatizat la maximum calitatea e buna (chiar excelenta) numai pentru cei cu bani multi, ceilalti sant lasati cam pe dinafara. In SUA se moare cu zile daca nu ai o asigurare faina, statul iti da de pomana cate ceva daca esti muritor de foame, dar nu e simplu sa treci de formalitatile impuse.
   Daca asta dorim, sa spunem pe fata, sa se voteze la referendum si gata cu vorbaria.
   Sistem perfect nu e nicaieri, dar altele mai bine organizate, da. Intrebarea e: cum naiba vrei sa-l organizezi, cu cine? Sa aducem personal sanitar, instalatori, etc. de pe planeta Marte??
   Daca incepem acum sa facem ceea ce trebuie, poate ca nepotii nostri o a vada un sistem sanitar romanesc decent. Si inca sant optimist, ca si Brucan.

   Reply
   • Daniela Murgoci

    Babaieti, mai cititi si voi ce spun cei din tarile unde s-a privatizat mai tot sa vedeti ce spun ei, ca ce au facut privatizarile aici, in Romania, vad ca nu va ajunge. Vorbiti ca sa nu adormiti!! Stiti cat costa sa ti se faca o injectie la SANADOR (policlinica privata)??45 lei!! Pai, daca ai de facut un tratament de trei ori pe zi vreo 10 zile, cat te costa?? Cati au banii necesatri? Si si daca-i am, de ce draq sa le platesc lor 45 lei pentru o intepatura in dos?? in dos, nu intravenos! AUD??
    Iaca, cititi „The Private Island” scrisa de James Meek sa vedeti ce zice britanicul asta de caile ferate privatizate, de retelele de apa

    Reply
 3. Emil

  Asa o scalda idiotul manipulat de coruptii cu grade si protejati de mafia din Justitie si MAI…Managerul spitalului era obligat sa solicite documentatia tehnica pentru avizare ISU iar pompierul sa verifice implementarea elementelor tehnice de prevenire si stingere a incendiilor prescrise in documentatie – senzori de fum, senzori de oxigen, afise de avertizare si exploatare, elemente de stopare a propagarii focului in alte compartimente, cai de acces a servantilor si evacuare a ranitilor, etc – si sa elibereze avizul. Mai exista cei de la siguranta in functioare care au inchis ochii la acest spital fara aviz ISU.Aici s-au specializat in frauda, a existat documentatia precum in multe alte bombe cu ceas dar nu s-a mai implementat. Inchipuiti-va ca pot exista obiective publice cu sute de persone care functioneaza fara aviz. Spunand ca tot se intampla tragedia daca avea aviz ISU inseamna favorizare si complicitate la acte criminale.

  Reply
  • marius

   emile lasind la o parte faptul ca te urasti atit de mult, autorizarea isu nu are legatura cu prostia pe care o spui tu aici, mai putin partea de sistem mafiot la care sintem de acord!
   pune mina si invata ce inseamna sa autorizezi isu un spital sau un hypermarket si mai ales cit costa!!!

   Reply
  • Daniela Murgoci

   Ce descrii nu e frauda, e incompetenta, e neglijenta in serviciu!! Astea se perpetueaza si daca ii platesti intreit!! Daca nu au constiinta proprie, nu stii meserie si nu ai respect pentru ea, daca sefii nu controleaza, nu sanctioneaza–DEGEABA!!! In spitale, toti sun tgrupati prin locsoare calde la cafea. Cauta o femeie deserviciu, ca nu vei gasi!Dimineata da cu mopu, inchide toaletele (trebuie sa-i dai 5 lei ca sa ti le deschida) si n-o mai vezi pana la terminarea programului..Electricienii-vai, mama lor!! instalatorii -idem!!trqag la masea toata ziua, fusaresc, fac un ban din diverse trebusoare….ASTA E REALITATEA de la firul ierbii! De doctori, nu mai spun, ca desi au salarii triple, asteapta plicul cu tot atata apetit ca atunci cand le aveau mici dar tot in vile locuiau.

   Reply
  • Ghita Bizonu'

   Ce n u reusiti voi sa intelegeti este ca uan este avizul .. si alta realitatea de pe teren!

   De exemplu .. la ora 14:00 controlul a aratat ca totul ester OK si OH. La ora 17 au fost puse in proza 2 cestii de cate 2 kw ….. Reteau nu a fots priectata ptr un astflel de consum!
   Sau pomperu a zis ca titull este f bine .. a ieist pe usa si dupa 1 minut iute oute sa gabesc sa pun lcataul pe iesirea de urgenta !!!! Un lacat barosan si cheia e numa la mine … asa c adaca va foi nevoiew de usa aia la ora 24:00 nasol momentu!

   Da ce nu vrei sa stii este ca in sp[itakl era FRIG! Din ordine politice!

   Reply
   • Emil

    Vine pompierul, iti arata neregulile cu pericol de incendii si continui sa functionezi fara sa le rezolvi. Alte state fac bani frumosi cu pacienti straini, la noi nu intra nici dracul in spitale. Daca circuli cu ITP expirata, poliţistul retine talonul si placutele cu numerele de înmatriculare, iti da amendă si o dovadă fara drept de circulatie. La scoli, cluburi, restaurante, spitale, etc, ard prostii, merge si fara aviz ISU.

    Reply
    • marius

     emile strict tehnic fara injuraturi sau ofense:
     – in Romania este cea mai drastica legislatie si cea mai costisitoare din toata lumea. A fost facuta asa pentru spagi uriase si mai ales pentru favorizarea unor monopoluri corporatiste in detrimentil afacerilor autohtone
     – 500 mp costa in jur de 200.000 euro
     – bugetul necesar pentru spitale, scoli, gradinite duce la falimentarea instantanee a administratiei locale inclusiv Bucurestiul si Clujul

     te documentezi si stam de vorba fara indoctrinare

     Reply
    • Emil

     Dupa 1960, cand s-a facut industrializarea Romaniei s-a implementat si legislatia occidentala care este respectata cu strictete si azi in Romania si in toata lumea. Problemele apar doar unde e criminalitate si coruptie.

     Reply
 4. marius

  cu tot respectul doamna Alina dar nu va pricepeti absolut deloc in privinta asta si din pacate va exprimati o opinie profund otravitoare ce o sa aduca o nenorocire cumplita asupra Bucurestiului.
  1. ca e comunist sau nu sistemul de incalzire centralizat prin termocentralele de tip CET este cel mai ieftin si ecologic. Mai exista cel pe electricitate care este imposibil de implementat in Romania din cauza corporatiilor monopoiste ce au capusat electricitatea fara sa faca aproape nimic pentru imbunatatirea si cresterea capacitatii de transport electric. Electrcitatea in Romania inseamna o HOTIE totala a unor corporatii criminale!!!
  2. Bucurestiul este o ZONA SEISMICA EXTREM DE PERICULOASA!!!! dezvoltarea retelei de gaze pentru infiintarea a sute de mii de centrale proprii pe gaze inseamna UCIDEREA A SUTE DE MII DE OAMENI LA UN EVENTUAL CUTREMUR CA IN 1977 DIN CAUZA EXPLOZIILOR DE GAZE ALE RETELEI!!!!!! in 77 nu a existat o retea de gaze, abia era implementata si asta a facut sa nu existe de sute de ori mai multe victime atunci!!!!
  3. reteaua magistrala de gaze actuala pentru Bucuresti nu suporta trecerea a sute de mii de locuinte pe gaze!!!! trebuie facute investitii pe zeci de ani ca sa poata suporta un asemenea debit!!!! DACA TREC TOTI PE GAZE NU O SA MAI AIBA NIMENI PRESIUNE LA GAZE… DECI PUTETI ARUNCA LA GUNOI CENTRALELE
  4. costurile puse in circa oamenilor sint uriase, 10.000 lei noi pe apartament MINIM.
  5. asociatiile de proprietari nu pot ajunge la un acord pentru instalarea centralelor de bloc si nici nu pot partaja costurile… din punctul asta de vedere e 100% sigur ca 90% dintre ele nu o sa poata ajunge la nici un acord si nici nu vor putea fizic sa faca acest lucru din cauza complexitatii sistemului. Totul se duce pe centrale individuale de apartament
  6. Bucurestiul este cel mai poluat oras din europa. Odata cu desfiintarea RADETului nu mai poate locui nimeni aici, rata de mortalitate va fi uriasa din cauza arderii gazului de catre centralele de apartament
  7. dna AMP un bloc, trebuie sa aiba o sursa de caldura minima permanenta iarna altfel degradarea fizica incepind de la structura de rezistenta din beton este mult mai accentuata. Platiti o cota comuna de incalzire de circa 30-50 lei pe luna tocmai ca sa nu se degradeze intreg blocul!!!! Daca nu vreti sa platiti nimic si nu locuiti acolo mai bine vindeti ca altfel o sa-i nenorociti pe vecini!!!
  8. DESFIINTAREA RADETULUI INSEAMNA CONDAMNAREA BUCURESTENILOR LA FRIGUL CEAUSIST!!!!AVETI SUFICIENTE EXEMPLE DE ORASE DISTRUSE CE INDURA UN FRIG CUMPLIT DIN CAUZA IDEII DUMNEAVOASTRA DE DISTRUGERE A SISTEMULUI CENTRALIZAT DE INCALZIRE.
  9. DOAMNA ALINA MILITATI PENTRU PRETURI CORECTE LA CURENT ELECTRIC, DESFIINTAREA MONOPOLURILOR CORPORATISTE DE TIP MAFIOT DIN ENERGIE, DESFIINTAREA ECONOMIEI DE MONOPOL DIN ROMANIA DE LA UTILITATI SI PINA LA COMERT ASTFEL INCIT ROMANII SA NU MAI FIE CEI MAI SARACI SCLAVI DIN EUROPA SI ABIA DUPA CE OBTINETI ACESTE LUCRURI PUTETI SA MILITATI PENTRU REINTOARCEREA LA FRIGUL CEAUSIST CA O SA NE DESCURCAM INTR-UN FEL…

  p.s. pina atunci poate le ziceti securistilor de la guvernare sa redeschida cet-urile pe care le-au inchis ca sa nu mai moara pacientii de covid din cauza frigului in spitale!!!!!
  p.p.s. vad ca sinteti in plin acord cu securistii de la guvernare, si ei vor tot desfiintarea radet-ului pentru a putea jefui monopolul de la gaze in liniste si la piele bucurestenii!!!!

  Reply
 5. PO

  În Europa, de la SS-Wirtschafts- und Verwaltungshauptam încoace, doar sistemul spitalicesc și cluburile din RO oferă servicii de carbonizare pentru grupuri (consimțământul celor din grup este facultativ). Deocamdată, doar grupuri mici-medii, dar se fac progrese!
  Nu înțeleg un lucru: cum vii tu, mare profesor de medicină, faci vizite zilnic bolnavilor în spitale reci, cu gândaci, cu WC-uri nereparate de când a plecat Armata Roșie, apoi pleci liniștit în Mercedes spre vila ta de 2 milioane de euro (via clinica privată)? Și mai ești și manager de spital! Și mare instrument politic! Fără să împarți lumea în Menschen și unter-Menschen, nu cred că se poate.
  Acum înțelegeți de ce se tratează bolnavii de Covid-19 acasă? Farmaciștii ar face bine să umple farmaciile cu Azitromicină, vitamina C, zinc, hidroxiclorochină, Ivermectină, Arbidol. Liberalismul orban-cîțic lasă acest câmp de manifestare inițiativei individuale: dacă nu puteți fi antreprenori, fiți măcar propriii voștri medici!

  Reply
 6. ceață de la cic

  Si totuși, cate accidente de astea au avut loc pana acum in Occidentul grav lovit de Pandemie, cu tot sys sanitar si personalul suprasolicitat, ca eu am auzit de arderi de tot pe baza de oxigen doar la noi, Turcia si India!?

  Reply
  • o guriță de amoniac proaspăt?

   …parca si prin Rusia.
   Deci, e vorba de subdezvoltare si subdezvoltați handicapați din diverse cauze, desi la indicele de dezv umana calculat de ONU facem formal parte din elita pe hartie!
   Imi aduc aminte ca inainte de revolutie au pus niste panouri solare pe bloc cu tevi si toate ale, dar nu stiu daca instalatia a functionat vreodata – le-au scos prin 91 iar noi ne-am pus centrala de apartament prin 98.

   Reply
 7. Alina MP

  @ Ionas. Daca ar fi asta solutia, o gasea deja cineva undeva, dar nu e. Ca presupune ca se poate face profit din sanatatea publica, dar vezi ca nu e asa, mai bine importa omul blugi, ca e o afacere mai buna. Trebuie reabilitate partea tehnica, dedicata macar 1-2 institutii postliceale sau create specializari la scolile sanitare, dedicat buget si pozitii pentru tehnicieni, create niste pozitii de revizie, control de la caldura la aparaturi, evaluate toate spitalele si sub aspect tehnic si dedicat un buget pentru reabilitare, etc.

  Reply
  • ionas

   In SUA a fost gasita, nu este perfecta dar ca sa isi creasca profitabilitatea furnizorilor de servicii medicale acestia s-au specializat foarte mult. Au facut ceea ce se numeste un audit
   Au inteles ca profit se face nu din jecmanirea oamenilor/ pacientilor sau a statului

   Reply
   • marius

    hahahaha :))))) :))))) hai ca esti glumet foc… pai tu ai habar ce jaf face sistemul ala mafiot asupra clasei de mijloc???!!!! ori n-ai pus piciorul in viata ta in america ori faci parte din sistem!!!

    Reply
 8. George

  Știți cate universități din Romania pregătesc ingineri in specializarea „inginerie medicala”? Sunt 6 la număr si pregătesc 810 astfel de ingineri. Le găsiți pe toate in Anexa nr. 2 la „Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2020-2021”. Link: https://www.edu.ro/sites/default/files/anexe2_6_2020_2021.pdf.
  Este vorba despre:
  1. UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI cu trei specializări – „Inginerie medicala” in cadrul Facultății de Știința si Ingineria Materialelor, iar specializările „Biomateriale și dispozitive medicale” si „Echipamente și sisteme medicale” din cadrul Facultății de Inginerie Medicala (!) totalizând 460 de absolvenți;
  2. UNIVERSITATEA „TRANSILVANIA” DIN BRAŞOV cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Design de Produs si Mediu, cu 60 de absolvenți;
  3. UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ–NAPOCA cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Inginerie Electrică, atât in Cluj cat si la Bistrița (?) totalizând 125 de absolvenți (75 si respectiv 50);
  4. UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAŢI cu specializarea „Inginerie medicală” din cadru Facultății de Inginerie cu 60 de absolvenți;
  5. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ, FARMACIE, ŞTIINŢE ŞI TEHNOLOGIE „GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU MUREŞ, cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, cu 60 de absolvenți;
  6. UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA, cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Mecanică, cu 60 de absolvenți.
  Unde se angajează toți absolvenții aceștia ca in schema de personal nu sunt prevăzute astfel de poziții! De ce nu sunt prevăzute ? Ajungem la mafia spitalelor, la nepotismul sistemic, la incompetenta managerilor numiți politic.

  Reply
 9. Dan Plesoianu

  Da, asa este. Problema termostatului, si a tehnicienilor care il au in grija, este una imensa, mai ales in perioada prezenta. La fel este si in blocul meu din Piata Amzei (constructie terminata in 1961). Exista un tehnician acolo, care face numai ce vrea el, iar subsolul este un dezastru. Si, evident, nu exista nici un fel de planuri uniforme de modernizare, de aducere la zi a instalatiilor electrice si de ape (reci, calde, incalzire). Iar gazul la aceste blocuri cu centrala proprie se pare ca costa mai mult decit la cele cu termoficare, care au caloria subventionata (in principiu, din cauza pierderilor).
  Apoi, o mare problema sint chair aceste Asociatii de Bloc, care nu numai ca le mostenesc pe cele din epoca ceausista, dar le si intrec: au la conducere tot felul de securisto-sereisti, mai mult sau mai putin priceputi in conducerea unui bloc, dar majoritatea fara cunostiintele tehnice necesare (macnica, hidraulica, constructii).
  Aceste Asociatii, deci, se bazeaza in continuare pe un sef de scara, pe un administrator, pe un presedinte. In tarile normale, administrarea se face de catre firme specializate (si private), care au cunostiinte in domeniu mai specializate. Asociatiile de Proprietari au numai rolul de a aproba sau nu propunerile legale, tehnice si economice facute de firma de Administratie. La noi insa, securismul nu poate scapa din mina controlul populatiei, pina la cel mai mic nivel. Acesta este si motivul pentru care mai toate blocurile au acuma camere de televiziune in circuit inchis, controlate tot de acesti securisti (in baza carei legi?!). Mai precis, la blocul meu, securistii de serviciu mi-au furat un spray antigindaci, pe care l-am scapat un minut din vedere!!! Ha, ha, ha?!
  Securismul este cauza fundamentala a distrugerii Romaniei de azi.
  Si tot la mine in bloc, mai bine decit la Piata Romana, mecanicul poate veni si sigila inchis caloriferele, daca prorpietarul nu vrea sa plateasca incalzire. Altfel, plata pe suprafata, cred eu, este destul de precisa. dar, da, sistemul lasa multe de dorit. Asociatiile de la astfel de blocuri ar putea cere egalarea facturilor cu cele de la blocurile cu termoficare, pastrind proportiile. Jos securismo-sereismul!!!

  Reply
 10. Dan Plesoianu

  (cont.)
  Pe vremea comunismului existau institutii abilitate (mai mult sau mai putin) sa faca inspecti la instalatiile de incalzire din blocuri, si de a cere repararea acestora, cu amenintarea cu unele pedepse. Parca ISCIR se ocupa de asa ceva. Astazi nu am am auzit de vreo institutie care sa se ocupe de elaborarea, impunerea si mentinerea standardelor, de care lumea sa se sperie un pic, si care sa tina in friu astfel imensul bun-plac mioritic.

  Reply
 11. George

  Știți cate universități din Romania pregătesc ingineri in specializarea „inginerie medicala”? Sunt 6 la număr si pregătesc 810 astfel de ingineri. Le găsiți pe toate in Anexa nr. 2 la „Proiect de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2020-2021”.
  Link: https://www.edu.ro/sites/default/files/anexe2_6_2020_2021.pdf.
  Este vorba despre:
  1. UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI cu trei specializări – „Inginerie medicala” in cadrul Facultății de Știința si Ingineria Materialelor, iar specializările „Biomateriale și dispozitive medicale” si „Echipamente și sisteme medicale” din cadrul Facultății de Inginerie Medicala (!) totalizând 460 de absolvenți;
  2. UNIVERSITATEA „TRANSILVANIA” DIN BRAŞOV cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Design de Produs si Mediu, cu 60 de absolvenți;
  3. UNIVERSITATEA TEHNICĂ DIN CLUJ–NAPOCA cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Inginerie Electrică, atât in Cluj cat si la Bistrița (?) totalizând 125 de absolvenți (75 si respectiv 50);
  4. UNIVERSITATEA „DUNĂREA DE JOS” DIN GALAŢI cu specializarea „Inginerie medicală” din cadru Facultății de Inginerie cu 60 de absolvenți;
  5. UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ, FARMACIE, ŞTIINŢE ŞI TEHNOLOGIE „GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU MUREŞ, cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Inginerie și Tehnologia Informației, cu 60 de absolvenți;
  6. UNIVERSITATEA POLITEHNICA TIMIŞOARA, cu specializarea „Inginerie medicală” din cadrul Facultății de Mecanică, cu 60 de absolvenți.
  Unde se angajează toți absolvenții aceștia ca in schema de personal nu sunt prevăzute astfel de poziții! De ce nu sunt prevăzute ? Ajungem la mafia spitalelor, la nepotismul sistemic, la incompetenta managerilor numiți politic .

  Reply
 12. Dumitru

  Si pe mine m-a marcat intotdeauna felul in care „cei cu bani” inteleg in Romania sa isi arate bogatia. De la buticul placat cu marmura de la parterul unui bloc paraginit pana la „localurile de lux” din Herastrau unde miroase a peste stricat pentru ca lacul e murdar si pana la „vila de lux” inconjurata de daramaturi sau aflata la <1km de un aeroport, e clar ca totul e de fatada (exact cum spune AMP, oamenii incearca sa arate, nu sa fie). Si nu sunt numai "bogatii", ci si clasa medie si chiar sarantocii, care isi arunca economiile pe iPhone-uri si BMW-uri (ultimele, de obicei de ocazie) in loc sa-si ia ceva mai abordabil. Ca fapt divers, in Franta locul unde e concentratie mare de masini scumpe de serie este in zonele cu imigratie mare si cu probleme sociale. Locurile unde oamenii au bani au si masini mai de consum, investitiile serioase mergand spre case (in zone cu scoli bune), educatie, probabil bursa, etc.

  Reply
 13. Pinno

  Inca o smetie data lui V Voiculescu un min slabut, dar totusi..nimic despre augusta persoana Cercel. Sp lui a primit de la Firea o gramada de bani. Pe ce s-au cheltuit? Probabil 30% au revenit celor care au facut si semnat contractele. In 20 ani marele Manager, Profesor, Consilier, invitat permanent la Antena 3 nu s-a gandit la instalarea de centrala proprie. Dl cumulard de fapt nu presteaza nimic, decat la TV, cursurile le tin subalternii care scriu art stiintifice si il pun si pe Dom’ Profesor, subalternii din spital ii fac munca…

  Cand pacientii au febra peste 38 gr o temp de 24 gr este prea putin.

  Din moment ce angajarile in spitale sunt pe pile, probabil ca si la Bals e la fel.
  Desi rudele celor din respectiva cladire spun ca le-au adus incalzitoare, incl sotia lui T Grecu, nici un angajat de acolo nu a RECUNOSCUT, pt ca asta inseamna nerespectarea unor norme.
  Iar zististii deja le plang de mila, ca vezi Doamne, tocmai cei mai mici in functie sunt chemati la audieri.
  NU NE MAI FACEM BINE, de sus pana jos toti mint, iar de pe margine nimeni dintre vocile importante nu spun ca la Bals a fost un comportament gresit a celor de garda! Da, si incarcatura electrostatica poate declansa un incendiu la ATI, dar aici e vorba de utilizarea unor surse neautorizate.
  In plus unii angajati au accentuat, prea mult, ca vezi Doamne erau f multe incarcatoare de telefon, nici vorba aeroterme.
  NE MERITAM SOARTA

  Reply
 14. Teofil

  Pentru orice om cu scaun la cap remarcile din articol tin de bunul simt si de logica elementara. Dar cum solutia nu poate fi decat sistemica, nimeni nu se va lauda ca poseda o bagheta magica. De fapt, majoritatea se complace in situatia actuala, ca s-au obisnuit sa fie ‘baieti destepti’. Banu’ pica, amarastenii n-au decat sa crape.
  De altfel, diagnostice si diagnosticieni buni avem. Lipsesc palmasii, oamenii muncitori si intreprinzatori care sa faca ceea ce trebuie, pe bune, nu numai din gura.
  Daca vreti sa-i gasiti, o buna parte sant prin Europa sau aiurea. D-na Mungiu-Pippidi stie despre ce e vorba. Ar cam merita niste articole problema asta, chiar daca s-a mai discutat pe ici pe colo, mai ales in preajma alegerilor.

  Reply
 15. Marta Nora Ţărnea

  Un amestec de adevăr şi mistificare tipic gândirii neoliberale, excesiv individualist chiar şi în cele mai oneste demersuri. Experienţa proprie „exploatată şi extrapolată” exesiv. O fac şi eu fără abatere dar nu am pretenţia să schimb ceva, să fiu vreun guru de nivel academic.

  Reply
 16. Anghel

  Unu: problema personalului e cât se poate de acută. Nu mai școlim, iar pe cei care n-au ajuns la pensie statul îi consideră incompetenți. Explicația celei de-a doua idei mai jos.
  Doi: cine face reparațiile, înlocuirile, etc.? Firme „specializate” desigur. Care n-au oameni pricepuți. La laboratorul de analize medicale unde a lucrat soția mea (clădire dinainte de război) a fost schimbat tabloul electric antebelic, perfect funcțional, cu unul „modern”. Urmarea a fost că la pornirea ambilor consumatori importanți (aparatul de demineralizare a apei și aparatul de aer condiționat, IMPUS de furnizorul aparaturii) sărea siguranța. Electricianul instituției, chemat în ajutor, a subliniat ceea ce am scris mai sus: „doamnă, nu am competența să umblu acolo; dacă doriți să schimb priza, pot s-o fac, dar să pun una în plus N-AM VOIE”.
  Trei: despre faimoasa autorizare ISU; nu a apărut în presă motivația, publicată înainte de incendiu, care a stat la baza neemiterii autorizației. Și încă una: la faultatea unde am activat (clădire din anii ’70) a apărut ideea găzduirii unei forme de învățământ echivalente cu școala postliceală. Deși ARACIS consideră clădirea ok, ARACIP vrea o nouă autorizație de la ISU. Cele două agenții fac parte din același stat?
  Patru: postacul Emil sugerează că managerul era obligat să… Probabil trebuia să scoată pacienții în curte pentru că saloanele n-au avizul!
  Vai nouă!

  Reply
 17. Laur22

  „Unde sunt școlile care produc personal tehnic pentru ….. ? Cine s-a preocupat ultima dată de formarea și plata acestor oameni, ca și de numărul lor?”

  Shi nu doar pentru sectorul sanitar ci pentru …. orice ?

  Cat despre dementza lui Emil cu „Managerul spitalului era obligat sa solicite documentatia tehnica pentru avizare ISU iar pompierul sa verifice implementarea elementelor tehnice de prevenire si stingere a incendiilor prescrise in documentatie – senzori de fum, senzori de oxigen, afise de avertizare si exploatare, elemente de stopare a propagarii focului in alte compartimente, cai de acces a servantilor si evacuare a ranitilor, etc – si sa elibereze avizul. ”

  De ce zic ca e dementza afirmatai aproximativ de bun simtz de mai sus ?
  I-a d-aci de la Tolontan https://www.libertatea.ro/stiri/cladiri-spital-pericol-incendiu-raport-igsu-sorina-pintea-3398835

  „Ministrul Sorina Pintea a primit pe masă, în 2019, un raport gros al IGSU, semnat de Raed Arafat: lista spitalelor fără autorizație de securitate la incendiu. Spitalul Județean Piatra Neamț apărea fără autorizație de securitate la incendiu, dar Institutul Matei Balș nu figura cu vreo problemă. Nu e clar însă dacă la „Balș” autorizația (care oricum nu a fost obținută) nu a fost cerută după întocmirea acestui dosar, pentru amenajări făcute mai târziu de martie 2019, data raportului.
  ….
  657 de unități sanitare cu paturi pentru tratament sau internări au fost verificate în 2019 de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
  ….
  Doar una din șase probleme s-a rezolvat, scriu pompierii Conform documentului, inspectoratele au depistat, în cursul controalelor la cele peste 600 de unități, 4.289 de „încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor”, dintre care 17% au fost soluționate în timpul inspecțiilor. Prima problemă listată în rândul deficiențelor regăsite în spitale este lipsa autorizației privind securitatea la incendiu. Alte probleme expuse generic de IGSU sunt: neasigurarea echipării construcțiilor cu mijloace de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu sau nefuncționarea acestora la parametrii la care au fost proiectate; neorganizarea corespunzătoare a activității de apărare împotriva incendiilor, în special pe aspecte ce privesc evacuarea utilizatorilor în caz de incendiu; capacitatea redusă de salvare a pacienților care nu se pot evacua singuri din cauza lipsei personalului medical (medici și asistente), în special în turele de noapte. 23 de unități sanitare au luat foc în perioada 2018-2019! Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi. ”

  „În anul 2019, documentul indică faptul că un mare număr de clădiri funcționau fără autorizație de securitate, în top fiind următoarele județe, fiecare cu peste 10 obiective cu risc semnificativ de foc pentru pacienți: București-Ilfov – 19 unități (între ele nu se regăsește și Institutul Matei Balș). Cluj-Napoca – 19 Bihor – 18 Constanța – 14 Dolj – 12 Satu Mare – 11 Alba – 11 Din raport reiese că statistica prezentată nu reflectă numărul de spitale neautorizate, ci numărul de clădiri. Astfel, un spital poate apărea cu nu mai puțin de 6 clădiri, cum este cazul Spitalul Dr. Mircea Pop din Oradea, iar numărătoarea va înregistra 6 obiective. ”

  Deci sa repetam pe scurt.
  Primeste ministrul o lista cu ” peste 600 de unități, 4.289 de „încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor”, dintre care 17% au fost soluționate în timpul inspecțiilor”

  OK shi mai departe ?
  Lista este din 2019.
  Ce s-a facut pana in 2021 ?

  Exact asta.
  PS Matei Bals nu este pe lista , alte peste 600 de spitale sunt pe lista shi asteapta sa ia foc.
  din fericire din cele peste 600 spitale cu probleme …. „Conform IGSU, în perioada 2018-2019, nu mai puțin de 23 de incendii au izbucnit în cadrul unităților sanitare cu paturi. ”

  Acuma tu ministru fiind ce ai putea sa faci cand aporoape toate spitalele din Ro au probleme (peste 600) ?
  Ca se le inchizi pe toate pena se rezolva toate problemele e out of the question.
  Ca solutzii de genul inchizi tzara pui lacat shi te intorci peste 10 anu cand se termina de reparat tot ce e de raparat nu se pune problema sa potzi face.
  Bani de reparatzii de unde ?
  Deci efectiv maine ce faci ?
  Faci niste hartzii cu un plan de masuri prtin care solicitzi sa de faca ceva ca sa se remedieze , ….. deci NIMIC.

  >600 spitale cu un total de „4.289 de „încălcări ale legislației privind apărarea împotriva incendiilor” dintre care doar 1 din 7 rezolvate

  Din fericire in cele peste 600 de spitale neconforme iau foc anual doar cam 20 dar asta asta an de an de an de an de an shi umilul Emil ii trage o gargara cu hahahahaha „Managerul spitalului era obligat sa ” shi „cei de la siguranta in functioare” bla bla bal.

  Bai PROSTEA bai lista cu probleme se face an de an, de solutzionat insa ……. hahahahahaha

  Ce-a facut Pintea, ce-a facut Tataru exact aia o sa faca shi Voiculescu shi stii de ce ?
  Pentru ca in anul in care a fost ministru exact aia a facut.

  Deci nu problema nu e ca nu se stie ce problema au spitalele din Ro.
  Se stie ce semnatura shi parafa, shiiiiii shi ce daca ?

  In concluze ce ar fi de facut ?
  Pai, cred eu ca ar trebui sa incepem sa ne dorim cu adevrat sa rezolvam problemele, iar dorintza cu adevrat se masora in bani cu care se pot rezolva corect probleme le care se cunosc ca sunt.
  Daca problema e centrale termica ea trebuei schimbata, daca problema e schimbarea shi izolarea tzevilor de sistrubutzoi aacesta trebuie facuta, daca problema sunt prizele shi retzaua electrica aceste trebuei schimbate etapizat, daca probleme sunt …… shi se stie care sunt oameni de meserie in rezolvarea respewctivelor probleme, electricieni, instalatori constructori etc samd trebuiesc adusi dotatzi shi platitzi ca s ale rezolve.

  Caci nu problemele nu se rezolva doar cu hahaha inspectzii shi manageri, problemele se rezolva cu bani, bani din care sa se cumpere niste materiale shi echipamente cu care niste oameni de meserie sa rezolve respectivele probleme iar la sfarshitul rezolvarii managerul ishi va face treaba lui shi va mai taia o probleme de pe lista de probleme.

  Din nefericire tot ce a ramas in Ro e portarul shi managerul care vorba alinutzei ” Și atunci cînd iese fum dă mereu vina pe portar, pe manager, pe orice țap ispășitor care are mai puține relații și poate fi dat la haită să-l sfîșie, ca să nu se schimbe nimic.”

  Reply
 18. Para

  Cand e vorba de blocuri reabilitate in centrul Bucurestiului, termostatul e mai putin o problema de bani cat una morala. Vecini zevzeci si trogloditi gasesti oriunde in Romania indiferent cat te costa casa, pentru ca asta e calitatea societatii „promovate” de ocupatia rusa… si adusa la paroxism de soft-power-ul american. Pe de alta parte constiinta europeana, pentru ca exista chiar daca e greu sa acceptati ca va e straina, include respectul pentru mediu si pentru generatiile viitoare. Sa promovezi consumul de gigacalorii „fara numar” fara sa fi deschis vre-odata in viata daca nu un jurnal de biologie sau vre-un raport de mediu al ONU, dar macar site-ul European Environment Agency e sub nivelul unui lider de opinie cu blazon european… Imi e jena cand ma gandesc cum mi-am felicitat acum ani de zile studentii care va promovau prin oras…

  Reply
 19. marius

  1. reteaua de gaze actuala nu poate suporta afluxul a aproximativ 500.000 apartamente catre centrale termice de apartament. Lucrarile pentru o noua magistrala de gaze plus infrastructura aferenta ar insemna la ritmul actual probabil 50-100 de ani sau chiar mai mult…
  2. reteaua de electricitate nu poate suporta nici macar cresteea cu 10% a consumului actual din cauza lipsei investitiilor. Monopolurile din electricitate s-au axat prin exacerbarea nejustificata a pretului catre populatie si micile firme cu investitii minime sau deloc…
  3. Bucurestiul este o zona seismica extrem de pericu!oasa, in 1977 nu a existat reteaua de gaze, aceasta abia fiind implementata atunci. In cazul unui seism acum pe structura actuala de gaze poate duce la un genocid de proportii din cauza retelei de gaze. Puteti sa va imaginati cite sute de mii de oameni pot muri in Bucuesti daca toate blocurile ar fi conectate la un volum de gaze urias pentru centralele pe gaze…!!! Puteti intreba specialistii ce jnseamna sa explodeze o teava e gaze de volum mare folosita pentru centralele pe apartament. Aceasta este chiar problema majora in acest moment dar este trecut totul sub tacere!!!
  4. poluarea produsa de trecerea a peste jumatate de milion de aprtamente pe centrale proprii pe gaze ar fi una absolut gigantica iar Bucurestiul ar intra in colaps
  5. viavi de problema dumneavoastra personala legat de apartamentul la care trebuie sa platiti o cota de incalzire comuna: orice locuinta aflata in Romania se degradeaza intr-un ritm alert daca nu are incalzire minima iarna; structura de rezistenta a peretilor din beton este grav afectata. Deci trebuie sa platiti aceasta cota de incalzire chiar daca nu locuiti sau sa asigurati o incalzire minima pe perioada iernii astfel incit sa nu afectati structura blocului. Mai exista si o problema etica legata de vecini care trebuie sa consume energie dubla pentru incalzirea peretiilor inclusiv a partii dumneavoastra ce va apartine. Sfatul meu pentru toti cei aflati in situatia dumneavoastra, adica care tin aprtamentele nelocuite in blocuri locuite este sa vindeti deoarece nu mai aveti nici cheltuieli suplimentare si nici vecinii nu trebuie sa plateasca dublu caldura!!!
  6. RADETul se afla pe lista neagra de desfiintare a a estei asa zise puteri politice de „dreapta” alaturi de sistemul de sanatate si cam tot ce mai exista in tara de ceva vreme asa ca va rog mult in numele a foarte multi bucuesteni ce locuiesc in aceste pir!ite apartamente nu ne nenorociti aducindu-ne in epoca ceausista sa inghetam de frig iarna prin desfiintarea totala a RADETului
  7. radet ul este cea mai economica si ecologica forma de incalzire a unui oras de dimensiuni mari, Londra implementeaza acum un sistem centralizat de termoficare exact datorita acestor doua motive
  Va multumesc mult daca imi aprobati acest comentariu!

  Reply
  • Dan Plesoianu

   Vecinii nu platesc dublu caldura, daca la un apartament s-a sistat distribuirea agentului termic. Caldura se plateste pe suprafata. Pierderea de caldura suplimentara prin pereti va fi platita de toti locatarii, in mod egal, pentru care factura la incalzire va creste un pic.

   Reply
 20. CMC

  La inceput doar am ras, dar finalul filmarii este tragic. Pentru Romani…..Si pentru Siguranta nationala….
  https://www.stiripesurse.ro/video-sub-conducerea-lui-ludovic-orban-pnl-continua-seria-angajarilor-controverssate-la-apele-romane-au-angajat-o-fosta-chelnerita_1622750.html

  Urmariti filmul pana la sfarsit si luati-va cu mainile de cap!
  Eu am auzit de un caz de individ pus director la SMART- capusa Transelectrica. Alta firma din Sistemul de Siguranta Nationala.
  Asta in timp ce profesionisti cu verticalitate sunt dati afara, indiferent cat de mult s-ar pune in pericol siguranta nationala.

  Presedinte, CSAT, Servicii – toti se uita in alte parti. Poate totusi Serviciile prin reportajele astea incearca sa faca ceva. dar e mult prea putin!

  Reply
 21. tempor1k

  Termostatul, din Romania lui Papura Voda, este blocat pe caldicel, mai bine spus „trestie-n vant”, dupa cum „bate (adie) vantul”.
  Forma cea mai dizgratioasa si graitoare „imagine” a mentalitatilor perpetue din ROmania este aceasta, „nu” au avut apa cu ce sa-l spele:

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/medicul-din-belgia-care-il-trateaza-pe-pacientul-roman-cu-arsuri-mirosea-si-era-cu-niste-comprese-directe-pe-piele-1444626#ziarecom

  Daca ar fi spus asa ceva un belgian despre aceasta situatie, toti ar fi dat vin ca belgianul ar fi de vina. Asa, … cu siguranta multi vor striga din șoșoni că „tipul” ăsta „ie” vândul „agenturilor” străine!!!!
  Ce să mai spunem, ah da …. ministrul ”„ie” de vină, ba, SISTEMUL „ie” di vină, pentru că nu lucră nici unul in acest sistem, lucra numai occidentali, …..

  Reply
 22. tempor1k

  Nu pot sa las la o parte ceva ce tine de mentalitatea colectiva puternic inradacinata in RO.
  Este cel mai recent reportaj al celor de la recorder .ro despre gestionarea apelor.
  Da, e bine sa treci prin Master, macar si sa bei un pahar cu apa. Ti se limpezesc gandurile cu Master-ul.

  https://www.youtube.com/watch?v=MhdHWGCNUNE

  Cursurile de chiromantie ce le preconizau cei de la inspectoratele judetene de invatamenat sunt un pic bulversate de promovarea in unghiilor false la preturi „rezonabile”!

  Reply
  • G

   Mentalitatea colectivă e așa de înrădăcinată că nimeni nu vede că se țin bolnavi de covid cât patru într-un salon. Cu tulpini diferite, în stadii diferite. Iar când iese unul, mai duce și-acasă (infectarea în familie este calea principală de propagare a virusului, favorizată de confinarea la domiciliu). Iar când te-ai negativat, te duc la non-covid, la Infecțioase, cu trei colegi de salon (unii nediagnosticați încă) care au și ei ce-ți da!
   Nu e superb?
   Cu manageri de spitale care n-au înțeles că un spital trebuie să aibă centrală proprie și niște back-up-uri pentru când se taie curentul sau se oprește apa din rețelele de distribuție comune.
   Și cu medici care trec de 20 de ierni prin saloane și cred că pacienții sunt înfofoliți din superstiție sau pentru că așa o fi codul vestimentar la ei în sate sau la ei în bloc.

   Iar cât privește eforturile pentru secvențiere, găsiți aici https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7832795/ frumoasa noastră țară. Recomandare: pentru expeditivitate, citiți graficele cu clasamentele de la dreapta la stânga, adică de la coadă.

   Reply
 23. observator

  Din comentarii ies la iveala3 caracteristici bine inradacinate in societatea romaneasca:indisciplina,lacomia,incultura

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *