Alex Costache

Conexiunile din politică și justiție ale personajelor-cheie din noul dosar penal Carpatica și cum se fac bani pe seama victimelor accidentelor rutiere

UPDATE. DNA cere încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului PMP Adrian Gurzău, acuzat pentru trafic de influență în dosarul Carpatica.

……

Un nou dosar penal vizează compania de asigurări Carpatica. De data aceasta este vorba despre o rețea bine conectată care, printre altele, a pus mâna pe bazele de date ale Ministerului de Interne cu victimele accidentelor rutiere, în scopul obținerii despăgubirilor datorate în contul asigurărilor.

Cine sunt personajele

E vorba de Dan Hosu, un fost poliţist, soţul fostei adjuncte de la DIICOT, Giorgiana Hosu. În dosar a fost reţinută şi fosta şefă a CSA, Angela Toncescu, cea care avea un salariu de 29.000 de euro pe lună şi a fost vicepreşedinte al UNPR.  Fiul ei a fost consilier la Administraţia Prezidenţială pe vremea lui Traian Băsescu. În dosar este acuzat şi deputatul PMP, Adrian Gurzău, al cărui copil a fost botezat de Elena Udrea.

Procurorii DNA au operat reţineri într-un nou dosar de corupţie legat de compania de asigurări Carpatica. Pe lângă acuzaţiile din acest caz, sunt interesante şi personajele.

Unul dintre cei reţinuţi este fostul poliţist de la Crimă Organizată, Dan Hosu. Aceste este nimeni altul decât soţul procuroarei Giorgiana Hosu de la Parchetul General, fosta adjunctă de la DIICOT pe vremea când instituția era condusă de Alina Bica, la rândul ei arestată în mai mult dosare de corupţie.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul de acum în care a fost arestat soţul procuroarei Giorgiana Hosu este şi motivul pentru care ea nu a mai fost reînvestită în funcţia de procuror şef adjunct al DIICOT, deşi avea susţinere puternică inclusiv din zona serviciilor. Suspiciuni de corupţie privindu-l pe poliţistul Dan Hosu existau încă de acum 12 ani de la dosarul CICO-Sorin Beraru.

Potrivit declaraţiei de avere a procuroarei Hosu, soţul ei, fostul poliţist, Dan Hosu, a avut anul trecut un venit de aproape 47.000 de lei din pensia de la MAI şi alte peste 12.000 de lei de la firma SC „Despăgubiri, Accidente, Vătămări „ SRL.

Implicat într-o afacere cinică: drepturi litigioase pentru asigurările victimelor accidentelor de circulaţie

Potrivit DNA, fostul poliţist Dan Hosu, acum om de afaceri, a fost implicat într-o schemă clasică de vânzare a drepturilor litigioase privind asigurările  de viaţă. El ar fi apelat la fostul său coleg de la Direcţia de Combatere a Crimei Organizate din IGP, comisarul şef Marian Cataramă de la Serviciul de combatere a traficului cu migranţi, pentru a face rost din baza de date a MAI de datele de identificare ale mai multor persoane decedate în accidente rutiere.

În baza acestor informaţii, inculpatul Hosu Dan a urmărit să încheie mai multe înțelegeri patrimoniale cu urmaşii persoanelor decedate cu scopul obţinerii unui procent semnificativ pentru sine din sumele ce urmau a fi acordate de către societăţile de asigurări responsabile civilmente”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Pentru serviciul oferit, “omul de afaceri” Dan Hosu i-ar fi oferit fostului său coleg “un sejur într-un resort de pe litoralul românesc, lucru pe care acesta din urmă l-a acceptat”.

Ar fi ajutat-o pe fosta şefa a CSA să ajungă în conducerea Carpatica

Acuzaţiile de instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi dare de mită nu sunt singurele pentru Dan Hosu. El este acuzat şi de trafic de influenţă.

Potrivit DNA, fostul poliţist Dan Hosu, împreună cu un altul, Sorin Tatu, ar fi avut puterea să influenţeze voturile din Consiliul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară – n.r.) astfel încât fosta şefă a CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor – n.r.). Angela Toncescu să fie avizată ca preşedinte al CA al Carpatica Asig, iar compania de asigurări a lui Ilie Carabulea să nu fie declarată în stare de insolvenţă, deşi nu luase măsurile de recapitalizare necesare cu aproape 100 de milioane de euro.

Interesant e cum un fost poliţist ca Dan Hosu avea puterea să influenţeze votul în Consiliul ASF.

De altfel, ieri la DNA au fost audiaţi ca martori şi Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF şi Cristian Roşu, directorul Fondului de garantare a asiguraţilor.

Mircea Ursache provine din garda veche a PSD. A fost lider al PSD Maramureş, şef al AVAS (Autoritatea de valorificare a activelor statului), consilier al preşedintelui Bancorex până în 1999. Este în relaţii de amiciţie cu fostul director SRI, George Maior şi fostul ministru Cristian Diaconescu, ambii foşti lideri PSD. Cei doi au fost invitaţi la nunta fiicei lui Mircea Ursache  (Vezi aici).

Fosta şefă a CSA, salariu de 29.000 de euro pe lună

Aşa ajungem la un alt personaj interesant din dosar, fosta şefă a CSA Angela Toncescu. Pe vremea când era şefa Supravegherii Asigurărilor, la propunerea PNL, între 2006 şi 2011, Toncescu s-a remarcat prin faptul că avea un salariu uriaş de peste 29.000 de euro pe lună, de 21 de ori mai mare ca al preşedintelui ţării. Vezi aici.

În 2008, ANI a sesizat Parchetul cu privire la un posibil fals în declaraţii al fostei şefe a CSA. Ea nu ar fi declarat întreg venitul din vânzarea unei maşini către Interagro, compania miliardarului Ioan Niculae şi calitatea de actionar la o firmă. Cazul a fost însă închis.

Vicepreşedinte UNPR

La începutul lui 2012, fosta şefă a CSA, Angela Toncescu , a intrat în UNPR, partidul condus de Gabriel Oprea, alături de alţi grei ai afacerilor, acum judecaţi şi ei pentru corupţie, patronul UTI, Tiberiu Urdăreanu şi Dumitru Nicolae, zis Nicu Niro. Toncescu a ajuns preşedinte al Departamentului de Investiţii şi consultanţă economică a UNPR (aici).

Fratele ei a fost vicepreşedinte PNL al CJ Argeş

Mai mult, presa locală a descoperit acum 6 ani, pe vremea în care Angela Toncescu era şefă a CSA, că fratele ei, Constantin Polexe, avea acţiuni la o firmă de asigurări. Aici.

Fiul Angelei Toncescu a fost consilier la Administraţia Prezidenţială în 2012

Potrivit declaraţiei de interese din 2012 a fiului Angelei Toncescu, Bogdan Toncescu, acesta a fost consilier la Administraţia prezidenţială pe vremea când şeful statului era Traian Băsescu (detalii aici).

Toncescu junior a fost numit apoi şef la AGA a CNADNR de către ministrul Transporturilor Dan Şova, apoi a ajuns director la Transelectrica.

Bogdan Tonescu are o avere de invidiat: terenuri la Corbu în Constanţa, două apartamente, unul în Bucureşti de peste 200 de metri pătraţi şi altul la New York de 74 de metri pătraţi, pe care îl închiriază. Are un Mercedes, bijuterii de 30.000 de euro şi tablouri de 15.000 de euro.

Finul Elenei Udrea

În dosar a fost pus sub acuzare şi deputatul PMP Adrian Gurzău. Acesta este fina Elenei Udrea, care în martie i-a botezat copilul (aici).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Conexiunile din politică și justiție ale personajelor-cheie din noul dosar penal Carpatica și cum se fac bani pe seama victimelor accidentelor rutiere

  1. Pingback: Previzibil: Adina Florea, reject de la DNA. Dar ea și-ar umfla noua parohie, Secția de anchetare a magistraților – In-Just România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *