La finalul săptămânii trecute, Baia Mare, actuala capitală a tineretului din România, a găzduit prima conferință națională a asociațiilor de elevi. Desfășurându-se sub titlul „Reprezentarea elevilor – trecut, prezent și perspective de viitor”, întâlnirea a fost organizată de către Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), cu sprijinul Consiliului Județean Maramureş.
Acesta a fost un moment istoric pentru viitorul mișcării de reprezentare a elevilor la nivel național, fiind prima întâlnire formală la care au participat, pentru a găsi soluții comune și concrete la problemele cu care se confruntă elevii, reprezentanții tuturor asociațiilor reprezentative independente ale elevilor din România, existente la acest moment. Pe lângă gazdele maramureșene, au luat parte: Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBC), Asociația Elevilor din Călărași (AECL), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI).
La mai bine de cinci ani ani de la înființarea primei asociații de elevi în Constanța, la acest moment există în România șase organizații independente, care reprezintă drepturile și interesele comune a peste 500.000 de elevi. Asociațiile reprezentative ale elevilor au luat naștere tocmai din pricina numeroaselor probleme cu care se confruntă sistemul educațional românesc și din dorința de a exista o mișcare organizată independent, creată și condusă de elevi pentru elevi, care să apere și să reprezinte drepturile și interesele comune ale acestora.
Conștiente de importanța unității și a conlucrării în beneficiul elevilor din România, cele șase asociații de elevi și-au asumat crearea unei platforme comune de lucru la nivel național, care se va materializa în poziții și acțiuni comune, precum și intensificarea colaborării dintre ele. În acest sens, a fost semnată Declarația de la Baia Mare, un manifest în cinci puncte al asociațiilor de elevi din România și un veritabil moment T0 al mișcării independete de reprezentare a elevilor.
Declarația de la Baia Mare a asociațiilor de elevi:
1. Pornită la drum în 2013, în numai 5 ani mișcarea asociativă independentă a elevilor din România a atins un nou nivel de dezvoltare, fiind necesară coagularea organizațiilor existente, precum și conlucrarea acestora;
2. În continuarea acestui moment important pentru mișcarea reprezentativă a elevilor din România, vom crea o platformă de discuții comune între organizațiile semnatare, în vederea comunicării eficiente, a schimbului de bune practici, precum și a poziționării comune pe subiecte de interes la nivel național;
3. Vom intensifica procesul de colaborare dintre organizații în așa fel încât, în maximum doi ani, toate acestea să atingă un nivel crescut de dezvoltare organizațională, care să permită un proces de federalizare a mișcării asociative de elevi;
4. De la acest moment în viitor, ne asumăm că vom elabora poziții comune pentru subiectele de interes la nivel național pentru apărarea și respectarea drepturilor și intereselor comune ale elevilor din România, precum și pentru dezvoltarea sistemului educațional;
5. Nevoile stringente ale elevilor din România sunt motivul pentru care ne asumăm că în următorele 12 luni vom avea ca priorități comune la nivel național: creșterea costului standard per elev pentru cheltuieli materiale, rezolvarea definitivă a problemei asigurării costurilor de transport pentru elevii navetiști, influențarea politicii curriculare naționale în sensul creșterii gradului de decizie al beneficiarilor primari.”
Din partea Societății Academice din România, echipa Școli curate a fost prezentă la Baia Mare pentru a facilita discuțiile dintre cele 6 asociații și pentru a le asigura de întregul suport în demersurile pe care și le propun la nivel local și, de ce nu, național.