Romania Curată

ANOSR solicită oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualei coaliții de guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor. 

Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenților înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență la instituțiile de învățământ superior acreditate reprezintă una dintre facilitățile cu cel mai mare impact asupra calității vieții studenților. În contextul dimensiunii sociale a educației, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învățământul superior, care contribuie la creșterea numărului de studenți din medii socio-economice defavorizate. În plus, prin această facilitate se încurajează mobilitatea studenților, atât pentru schimburi de experiență între centrele universitare, cât și pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau științifice, desfășurate în diverse orașe ale țării. De asemenea, putem remarca în prezent și exemplul altor țări europene, precum Luxemburg sau Slovacia, care au adoptat deja aceste măsuri de gratuitate ale transportului feroviar pentru studenți, fapt care a contribuit la creșterea calității vieții studențești.

Problemele sociale cu care se confruntă România în momentul de față constituie un aspect suficient de alarmant pentru a determina decidenții să aloce resursele financiare necesare pentru a facilita accesul categoriilor defavorizate la studii universitare. Chiar și în condițiile creșterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenților cu articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare și eventualele participări la manifestări științifice.

În aceeași notă, indiferent de tipul de bursă de care beneficiază studenții, acest sprijin este acordat pe întreaga durată a anului universitar (12 luni), întrucât cheltuielile curente ale acestora există și în perioada în care nu se desfășoară activități didactice propriu-zise. Spre exemplu, în cazul studenților care beneficiază de bursă socială, acordată în baza criteriilor de venit redus sau pentru cazuri medicale, este de la sine înțeles faptul că situația materială a acestora nu se va modifica în decursul săptămânilor în care nu au loc efectiv cursuri. Astfel, studenții se confruntă cu aceleași probleme legate de subzistență și în perioada dintre semestrele academice, motiv pentru reducerea perioadei de acordare a bursei este total nejustificată.

ANOSR se arată îngrijorată de posibilitatea adoptării unor măsuri prin care să se reducă bursele studenților, deoarece s-ar produce un regres al tuturor demersurilor care au fost făcute în ultimii ani pentru dezvoltarea învățământului superior. Astfel, se distrage atenția de la soluționarea problemelor reale, care persistă în continuare, spre exemplu, rata ridicată a abandonului universitar, condițiile din cămine și problemele de infrastructură cu care se confruntă majoritatea universităților într-un sistem educațional subfinanțat.

Amintim faptul că aceeași guvernare a introdus aceste reglementări în legislație în urma campaniei „Viitorul Implică studenții”, pe care ANOSR a demarat-o în 2017, măsurile fiind incluse în programul de guvernare al României pentru perioada 2017-2020, adoptat de Parlament.

În momentul de față, intenția de a restricționa drepturile câștigate de studenți în timpul aceleiași guvernări demonstrează o inconsecvență decizională din partea decidenților. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricționare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns.

ANOSR a solicitat CFR Călători, în luna ianuarie 2019, informații în baza Legii nr. 544 din 2001 privind liberul acces la informațiile de interes public (publicată în Monitorul Oficial nr. 663/23 octombrie 2001) referitoare la statusul din ultimul an în ceea ce privește numărul de studenți unici care au beneficiat cel puțin o dată de gratuitate la transportul feroviar, numărul de călătorii gratuite de care au beneficiat aceștia, conformHotărârii de Guvern nr. 42/2017contravaloarea și distanța medie a călătoriilor. În răspunsul formulat de compania de transport feroviar nu ne-au fost puse la dispoziție date comerciale deoarece ne desfășurăm activitatea pe o piață concurențială”, comunicându-ne, totuși, că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenți. 

Astfel, găsim această reacție a reprezentanților guvernului ca fiind doar un alt motiv de a nu respecta dreptul studenților de a călători gratuit cu trenul, reglementat prin Legea nr. 1/2011 a educației naționale.

De asemenea, considerăm că atenția opiniei publice ar trebui să cadă asupra principalelor probleme financiare ale Societății Naționale de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A. CFR Călători menționa în răspunsul la adresa formulată de ANOSR în ianuarie 2019 că „luând în calcul creșterea de trafic din ultima perioadă, acoperirea necesarului de material rulant s-ar putea realiza prin creşterea parcului activ cu 400 de unităţi de material rulant”. Cu toate acestea, întrebând reprezentanții CFR Călători care sunt măsurile luate în vederea creșterii gradului de confort în garniturile de tren gestionate de companie referindu-ne aici la tipul de investiții realizate, costuri și număr de vagoane reabilitate/renovate/achiziționate în anul 2018, aceștia anunțau un buget alocat unor astfel de acțiuni de investiții de peste 1,6 milioane de lei și „modernizarea din fonduri proprii a unui număr de 24 vagoane de călători, contribuind la creşterea capacităţii de transport cu peste 2000 de locuri”. 

Acest context ne face să ridicăm din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește grava subfinanțare a CFR Călători și suntem ferm convinși de necesitatea unor investiții care să permită în viitorul apropiat îmbunătățirea condițiilor de transport a călătorilor. Aceste investiții nu ar trebui să fie concentrate doar pe mentenanța sau dezvoltarea infrastructurii, ci și pe sisteme mai sigure de control al trenurilor și o finanțare sustenabilă pentru infrastructura feroviară.

Discursul abordat de coaliția de guvernare, conform căruia se creează o falsă imagine asupra bugetului necesar pentru acordarea gratuității studenților pentru transportul feroviar, este absurd și nu face decât sădenigreze imaginea studenților în opinia publică, să încurajeze discursul instigator la ură și să nege un drept câștigat de studenți. Prin acest lucru se distrage, de fapt, atenția de la gestionarea ineficientă a bugetului CFR Călători.

Susținem ferm că această opinie lansată în spațiul public, de a introduce o posibilă limitare a numărului de călătorii pe care studenții le pot face gratuit cu trenul, ca fiind nefondată, atât din punctul de vedere al impactului bugetar pe care l-ar avea, cât și prin incoerența discursului public al reprezentanților Guvernului. În ceea ce privește acordarea burselor, sunt indubitabile beneficiile pe care acestea le-au adus în viața studenților, reprezentând un pas necesar în vederea atingerii unei stări de normalitate a sistemului educațional românesc.

În acest context, ANOSR își arată deschiderea pentru colaborare, în sensul soluționării problemelor sesizate, și își dorește ca actuala clasă politică să demonstreze că are maturitatea de a-și asuma educația ca fiind o prioritate națională. Solicităm, în acest sens, o întâlnire cu reprezentanții guvernului pentru a soluționa situația de față.

Considerăm că statul român trebuie să fie principalul pilon de susținere în formarea unei societăți preponderent alcătuite din persoane cu studii superioare, care va contribui în mod cert la un proces de dezvoltare durabilă la nivel național. Astfel, ar putea fi observate rezultate semnificative în ceea ce privește dezvoltarea sectoarelor economice care presupun calificări superioare, iar baza de impozitare ar crește. Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că cetățenii ar fi mult mai conștienți de ceea ce presupune implicarea în viața civică.” – Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, președinte ANOSR


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

11 thoughts on “ANOSR solicită oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor

 1. interesant

  Studenții care au Dreptul nu sunt vinovați de faptul ca Cfrcalatori, compania statului, a găsit metode de a fura statul român! Oricum crema studențimii, decimata din fasa si făcută pierduta pe parcurs in proporții înspăimântătoare, a pleca ori va pleca pe alte meleaguri!
  Iar elucubrațiile actualului guvern, la Tema, denotă incapacitate administrativa si o completa rupere de realitățile concrete înconjurătoare pe care ar fi trebuit sa le Guverneze – ori e vorba despre o shusha, o strimba, băgata de serviciile lui iohannis (prin clovnul teodorovici = fata de mascarici), care tocmai a promulgat mai an legea sub aceasta forma!? (deci, nu in urma cu ani de zile, realitățile înghețate fiind aceleași)

  Reply
  • sunteti site politic, ori ce?!

   …si nimeni nu e cuRios ca afle cum fura cfrcalatori statul roman desi Legea e in vigoare de 3 anishori, NASA?
   Nici cum s-au perfectionat si adapta metodele de furt, ale propriei caciul, exe de catre cfrcalatori, pe parcursul ultimul an?

   Reply
 2. MAKE

  Dreptul studentilor este la calatorii justificate temeinic intre domiciliu si centrul universitar. Nu calatorii nelimitate la festivaluri cu droguri si betii.
  Dreptul studentilor este de a munci. O saptamana curier livrat mancare aduce un venit de peste 1000 lei. In celelalte trei saptamani, studentul invata pentru a lua bursa. Aceste venituri sunt suficiente pentru a-i permite sa traiasca intr-un oras universitar, ca student, sa mai si calatoreasca o data pe luna, cu 50% reducere.
  Pensionarii in Romania au dreptul doar la 6 (SASE) calatorii reduse cu 50% pe an. PE AN. Cata nesimtire sa ceri gratuitate nelimitata in orice ora din orice zi. Nesimtire.
  Studentii „cumpara” bilet gratuit apoi renunta la calatorie iar CFR-ul nu poate vinde locurile „rezervate”, lasa cetatenii romani in statii, furiosi iar trenurile circula 25% goale. Studentii care fac asta sunt chiar ticalosi. Gratuitatea aceasta absoluta trebuie abolita. Este o boala.

  Reply
  • Despre sinucideri asistate de serVicii

   Studenții sunt cei care trebuie să susțină pensionarii, sa le plătească pensiile prin munca lor, nu se pot compara de nicio culoare cele două categorii!
   Cine va mai susține sus de pensii daca tinerii pleacă și nu pot termina o facultate din varii motive?

   Reply
   • Dumitru

    Studentii nu sustin pe nimeni pana cand nu se angajeaza. Si daca se angajeaza in strainatate sau in informatica nu mai sustin pe nimeni.

    Reply
    • NASA

     Multi sunt/ au fost deja angajati, sub diverse forme, uni chiar detin firme!
     Hai sa batem apa in piua ca cu ocazia daca au dreptul absolventii de Medicina si Rezidentiat!, sa plece din Romania fara sa PRESTEZE nimic, desi suntem in criza de medici!?

     Reply
 3. Ghita Bizonu'

  Confundati „dreptul” cu „ajutorul”
  Facilitatilea stea sunt in „ajutor” adica asistenta sociala ..si este normal sa fie acordata pe baza unor criterii clare.

  Reply
  • Sys

   Conform Legii, aceste varii facilitati, sunt Drepturi nu ajutoare!
   Studenții, anumite categorii, Nu toți! au Dreptul…

   Reply
 4. lili

  Hai sa recunoastem, studentilor si Org care va reprezinta.
  Toata societatea este contra „drepturilor” pe care le-ati primit intr-o desantata campanie electorala. Mai lipsea reducerea la biletul de avion sa ridice poporul in strada cu furci si topoare.
  De cand studentii se vor clasa de imbuibati?
  Potrivit unui comunicat CFR, 30% din calatoriile efectuate in 2017 au fost „drepturi” gratuite ale studentilor. CFR-ul a ajuns sa va implore ca in zilele vizitei Papei sa stati acasa, sa nu aglomerati trenurile. Ca lacustele v-ati urcat in trenuri. Nimeni din societate nu va sprijina demersurile. Veti duce CFR la faliment.
  Reveniti cu picioarele pe pamant. Abonanamente lunare catre domiciliu cu drumuri saptamanale si cateva calatorii reduse pe an. Atat face si Occidentul pentru studentii lor. Nu sariti calul.

  Reply
  • de ce trenurile, desi nu sunt pline, pt cfrcalatori par arhipline?

   Drepturile le-au fost date printr-o Lege care nu are nicio legatura cu vreo campanie electorala – nu inteleg de ce ma cenzurezi pe mine si pe cei trei inregimentati politic nu-i cenzurezi – caci in mod evident nu si-au tras ei vreo lege si nici n-au votat-o in PARLAMENT si nici n-au promulgat-o! Asadar e dubioasa peste poate CULPABILIZAREA studentilor ca si acuzarea lor din cauza furturile pe fata exe de cfrcalatori sub ochii lui dancila!
   cfrcalatori nu mai are bilete – cu LOC – in ultimul an de zile din cauza furturilor pe fata pe care le efectueaza cu perversitate dand vina pe STUDENTI, caci oricine s-a urcat in trenul fara loc! – deoarece cfrcalatori elibereaza pe toate caile bilete de calatorie fictive incasand contravaloarea de la stat – a gasit LOCURI berechet daca a cautat n-a stat in picioare!

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *