Alina Mungiu-Pippidi

Un concurs cat mai transparent la sefia DNA!

Stimate domnule ministru Toader,

Întrucît revocarea dnei procuror șef Laura Codruța Kovesi a creat o criză de încredere fără precedent în justiția noastră în ultimii zece ani, iar CCR a conferit ministrului Justiției un rol crescut în numirea și revocarea unui  procuror șef, îmi permit să vă semnalez îngrijorările cititorilor ”României curate” și recomandările noastre aferente.

La raportul dvs de evaluare, care a dus la prezenta revocare ați publicat documentele după prezentarea orală, și siteul s-a blocat. Acest lucru nu avea cum să crească încrederea, indiferent de conținutul raportului. În situația de față ați anunțat o procedură ultra rapidă, în care candidații au mai puțin de două săptămîni să se înscrie, iar publicul riscă să rămînă dezinformat. De aceea ar fi bine ca:

  1. Să creați imediat pe site-ul Ministerului Justiției un spațiu dedicat acestui concurs, care se dă sub ochii publicului de la noi, ca și al partenerilor internaționali.
  2. Să publicați acolo anunțul de concurs, regulamentul de concurs și baza sa legală.
  3. Să publicați acolo CV-urile candidaților pe măsură ce se înscriu. Era bine să fi solicitat aceste CV-uri într-un format standard.
  4. Să publicați acolo criteriile de evaluare.
  5. Să luați în considerare o lungire a termenelor dacă se înscriu puțini candidați. Termenul este prea scurt față de orice alte termene de concurs și există riscul concursul să pară aranjat și candidații să nu se prezinte deoarece cred acest lucru.
  6. Să luați în considerarea o ierarhizare a CV-urilor (măcar cele de vîrf – o listă scurtă) pentru a permite publicului să poată urmări în mod transparent criteriile dvs. de evaluare.
  7. Să luați în considerare transmiterea către CSM a 1-2 nume de rezervă de pe lista scurtă, care să fie audiați la CSM public, ca audiența interesată să poată urmări online prestațiile.

Recunoscînd caracterul de urgență al situației de față, am recomanda totuși ca pe viitor să folosiți o firmă de recrutare profesionistă pentru a crea această listă scurtă. Aceasta are o metodologie specifică, incluzînd culegerea de referințe, examenul psihologic etc., etape adesea sărite în procedurile nu tocmai moderne de recrutare ale guvernelor României.

Urîndu-vă mult succes să găsiți candidatul potrivit, îmi permit să vă atrag atenția că modalitatea de desfășurare în acest moment e cel puțin la fel de importantă ca rezultatul. Alegerea are nevoie de legitimarea opiniei publice într-un moment de divizare și radicalizare, și dvs. aveți o ocazie importantă de a contribui la redarea încrederii publicului într-un moment delicat, atît intern cît și extern.

 

Alina Mungiu-Pippidi


Vă invităm să-i transmiteți domnului Toader acest mesaj, prin telefon sau e-mail: Un concurs cat mai transparent la sefia DNA!

e-mail: tudorel.toader@just.ro 

telefon: 037 204 1000


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

20 thoughts on “Un concurs cat mai transparent la sefia DNA!

  1. CMC

    1. Nu e corect sa se publice date din dosarul de concurs (CV-uri) inainte de incheierea perioadei de depunere. Poate genera avantaje pentru alti candidati.
    2. Nu e corect sa folosesti o firma de recrutare. Poate fi usor infiltrata ca sa dea candidatii care „trebuie”. E cam ca la evaluarea redeventelor de firme platite de concesionari. Iti dau exact raspunsul care convine concesionarilor.

    Reply
  2. Alzara1918

    Ce fel de Procuror Șef ar fi procurorul care se teme de un concurs “ posibil aranjat “ ?

    Reply
  3. ??????

    Constituția României
    ARTICOLUL 134
    (1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii.

    Reply
  4. Laura Croitoru

    1.Personajului cu articolul din Constituție:așa spune articolul,l-ați scis corect,dar n-ați înțeles nimic din el.Procurorii și judecătorii sunt numiți așa cum spuneti,dar este vorba despre simpli procurori și judecători.Sefii de parchete,adică procurorul șef al DNA,procurorul șef DIICOT și procurorul general al României sunt propuși de ministrul justiției,avizați,pozitiv sau negativ de CSM,(avizul este consultativ) și numiți de președinte.Ori nu înțelegeți,ori ministrul trebuie scos ca nu va convine dumneavoastră.Deci,greu cu cititul,dar și mai greu cu întelesul.Articolul este de bun simt,foarte corect ce propune doamna,dar de ce nu i-ați scris o asemenea scrisoare și doamnei Macovei?

    Reply
    • Marius C

      Pentru ultima intrebare, raspunsul este simplu: din acelasi motiv pentru care pe vremea cand era ministru MMacovei, nici „Laura Croitoru” nu i-a transmis „Alina Mungiu-Pippidi” o scrisoare prin care sa-i ceara sa-i spuna MMacovei sa …” etc …

      Trecutul nu-l putem schimba, dar putem imbunatatii viitorul, in prezent.

      Reply
  5. Dumitru

    Global, articolul si propunerile imi plac. Ma jeneaza un singur lucru, si anume fraza : „îmi permit să vă semnalez îngrijorările cititorilor ”României curate””. In primul rand ca e factual imposibil de verificat (si exista cititori asidui ai RC, e.g. eu, care n-au fost neaparat ingrijorati in legatura cu DNA in ultimele zile). In al doilea rand nu vad de ce AMP a simtit nevoia sa se ascunda intr-o comunitate. Eu cred ca AMP este un nume suficient de recunoscut pentru a fi lider de opinie. Apoi, noi cei mai mici, putem scrie pe-aici ca suntem de acord sau nu. Sau, daca AMP doreste sa ne reprezinte, poate obtine un mandat electiv.

    Reply
  6. Pascalau Gheorghe

    Scrisoarea Dvs. nu este rezonabila pentru ca amputeaza puterile superministrului Toader. Sa-l acuzi pe ministrul justitiei de buna credinta inseamna sa va prostiti cititorii. Daca va baga in seama imi pun cenusa in cap.

    Reply
    • ilie

      Tov. ministru Gargamel de orice poate fi acuzat dar de „buna credinta” in nici-un caz.E un slugoi numit acolo cu misiunea clara de a scapa de raspundere niste indivizi…

      Reply
    • Tudor

      Mafia psd si alde a impus revocarea exceptionalei Sefe a DNA, nu pentru a o inlocui cu un alt procuror exceptional, ci pentru a-si pune un om, care asculta de comnzile lor si ii scapa de puscarie, gen Amarie sau Nitu.

      Reply
  7. Andrei

    intr-o tara civilizata cu o democratie adevarata, cu o indelunga traditie in aplicarea principiilor democratice, cele 7 puncte de mai sus ar fi trebuit sa existe by default in metoda de organizare a corcursului. dar la noi democratia este inca tanara, o sa mai treaca ceva timp pana dobandim experienta necesara. oricum, esential este ca si in Romania „coruptia poate fi invinsa”.

    Reply
  8. nae girimea

    Eu imi aduc aminte de evaluarea Freedom House a parchetelor , astfel incit urmind concluziile , min justitiei a procedat in consecinta . Michteaux !

    Reply
  9. ghergut

    Omul a devenit expert in drept doar pentru a gasi metode inovative de incalcat legea.
    Pentru concursul prin care feciorul a fost angajat la universitatea Iasi, desi tatal este rector si regulamentul il impiedica , a gasit o solutie magnifica.
    Moralitatea, etica si dreptul nu au in cazul sau nimic in comun.

    Reply
  10. PAFI

    Faptul ca o numire atat de importanta este facuta in procedura de urgenta ne duce automat cu gandul la aranjamente. Romania nu e in razboi, nu se grabeste nimeni sa faca nimic in Romania, lucruri urgente se fac in zeci de ani, dar procurorul sef al DNA se numeste in 2 saptamani!

    Reply
  11. Laura G

    Foarte bune idei.

    M-am uitat de curiozitate pe site-ul MJ la metodologia procesului de selectie. Un candinat trebuie sa depuna, personal, „pe suport hartie” o cerere, insotita de „inscrisurile” de la (a) la (g).

    Pentru ca suntem totusi in 2018, si nu in 1918, e posibil oare ca cererile sa fie trimise, sa zicem, prin e-mail, iar „inscrisurile” de la (a) la (g) sa fie reduse doar la un CV si, daca tinem neaparat, proiectul de management ?

    Sau mai asteptam pana in 2118 ?

    Reply
  12. CMC

    Oare cand vom afla daca semnatura pe protocolul SRI-ICCJ-Parchet este falsa?
    Si daca e falsa, cine va intra in puscarie?

    Reply
  13. Moşul

    Stimată doamnă! Sunt un cititor permanent al acestui site. Cu siguranță mă interesează soarta DNA-lui, dar în lipsa unui editorial premergător (în care să spuneți bla, bla,bla…şi să trageți anumite concluzii de la cititori), vă întreb: de ce vorbiți în numele meu?

    Reply
  14. Marius Turcan

    Stimata Doamna Mungiu,

    Scrisoarea dumneavostra este corecta, dar pleaca de la o premiza gresita: aceea ca domnul Toader are intentia de a numi in functia de procuror sef al DNA o persoana cat mai capabila si potrivita. Ma doare sa vad ca o multime de intelectuali, printre care si dumneavoastra se fac ca nu vad sau chiar nu vad ca domnia sa este numai o unealta in lupta domnilor Dragnea, Tariceanu si compania pentru a pune justitia cu botul pe labe. O unelta dotata cu unele abilitati avocatesti, dar lipsita cu totul de caracter. Faptul ca o parte din populatia Romaniei nu are suficient discernamant pentru a vota in cunostinta de cauza, iar alta parte a devenit dezinteresata dupa prea multe dezamagiri, nu trebuie sa-i faca pe cei care ar trebui sa priceapa cum stau lucrurile (printre care va numarati) sa se imbete cu apa rece: PSD-ALDE este o coalitie formata la varf din persoane care, din varii motive, doresc scoaterea Romaniei din orbita europeana si trecerea ei in tabara Putin/Erdogan/Trump si, la urmatoarele niveluri, din oameni care urmeaza orbeste aceasta politica – din obedienta, interes si, vai, extrem de frecvent, din prostie. Cei care nu vad (sau se fac ca nu vad) asta pot fi incadrati in categoria „tovarasilor de drum” – Jdanov avea, daca tin bine minte, o expresie mai drastica.

    Dr. M. P. Turcan

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *