Romania Curată

VICTORIE! A treia lege Big Brother trimisă la gunoi de Curtea Constituțională

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis, miercuri, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind securitatea cibernetică a României este neconstituţională, în ansamblul ei, anunță Mediafax.

„Curtea a reţinut că întregul act normativ suferă de deficienţe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, precum şi sub aspectul respectării procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, elemente de natură a determina încălcarea art.1 alin.(5) din Constituţie, care consacră principiul legalităţii, şi a prevederilor art.119 din Legea fundamentală, referitoare la atribuţiile CSAT”, se arată într-un comunicat de presă al CC.

De asemenea, Curtea a constatat încălcarea dispoziţiilor constituţionale cuprinse în articolul 1, alineatele 3, 4 şi 5 referitoare la principiul statului de drept, principiul separaţiei puterilor în stat, respectiv principiul legalităţii, în articolul 21, alineatele 1 şi 3, referitor la accesul liber la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, în articolul 26 privind viaţa intimă, familială şi privată şi în articolul 28 referitor la secretul corespondenţei, din perspectiva lipsei garanţiilor necesare respectării acestor drepturi, precum şi în articolul 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.

„Astfel, Curtea a constatat neconstituţionalitatea mai multor prevederi ale legii, printre care cele privind definirea noţiunii de «deţinători de infrastructuri cibernetice» (art.2 din lege), desemnarea Serviciului Român de Informaţii ca autoritate naţională în domeniul securităţii cibernetice (art.10), lipsa garanţiilor legale (autorizarea de către o instanţă judecătorească) aferente respectării obligaţiei deţinătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite accesul reprezentanţilor autorităţilor competente la datele deţinute, relevante în contextul solicitării (art.17), lipsa reglementării prin lege a criteriilor în funcţie de care se realizează selecţia infrastructurilor cibernetice de interes naţional, cât şi a modalităţii prin care se stabilesc acestea (art.19), autoritatea care efectuează auditarea de securitate cibernetică (art.20 lit.c), lipsa reglementării prin lege a circumstanţelor în care este necesară notificarea, precum şi a conţinutului acesteia (art.20 lit.c), lipsa consacrării legale a controlului judecătoresc cu privire la actele administrative emise de autorităţile competente şi care sunt susceptibile a prejudicia drepturi sau interese legitime (art.16-23), lipsa predictibilităţii normelor referitoare la procedurile de monitorizare şi control, respectiv a celor privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor (art.27, 28, 30), lipsa garanţiilor legale (autorizarea de către o instanţă judecătorească)  aferente respectării obligaţiei deţinătorilor de infrastructuri cibernetice de a permite autorităţilor competente să efectueze inspecţii, inclusiv inopinate, la orice instalaţie, incintă sau infrastructură (art.27 alin.(2)”, potrivit CC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi prim-ministrului. Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial.

***

Adoptată în unanimitate de Senat, pe 19 decembrie 2014, Legea securității cibernetice, numită și Legea Big Brother 3 a întâmpinat o puternică opoziție civică, atât prin luări de poziție din partea ong-urilor din domeniu, prin proteste în stradă, la Cluj și București, cât și printr-o campanie intensă în rețelele de socializare. În ultimele săptămâni, susținătorii legilor securității (acoperiți și descoperiți, deopotrivă) au încercat să se folosească de emoțiile generate de atentatul de la Paris, pentru a face ”acceptabilă” în fața opiniei publice Legea Big Brother 3. Nu le-a ieșit!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “VICTORIE! A treia lege Big Brother trimisă la gunoi de Curtea Constituțională

  1. dan

    tovarasului general dumbrava ar fi bine sa-i faca cineva un control psihiatric de urgenta pentru ca e dus cu pluta rau de tot pe apele involburate ale securismului ceausist…

    si totusi nu se sesizeaza nimeni fata de acesti psihopati securistoizi cu parfum de dictatori absoluti care conduc serviciile de informatii in special SRI?!!!

    Reply
  2. Clarice

    Cred ca este un motiv suficient de bun pentru a avea un nou director al SRI….
    Si oare cati (toti?) dintre senatori sunt santajabili pe diverse spetze daca au votat in unanimitate asa ceva?

    Reply
  3. Florian Cristian

    Acum vreau sa ii vad pe acei care dadeau in toate directiile cu legea si dadeau vina pe manipularea de la Paris.

    Reply
  4. Sunt liber

    De parca nu stim ca va reveni in diverse variante legea Big Brother 4, 5…samd, pana se aproba. Astia nu se lasa, sunt programati, au un plan de urmat. Sa nu ne lasam nici noi !

    Reply
    • Amy_Neagoe

      Aveți și avem toți perfecta dreptate dar..ce preț are libertatea de un anume fel, pentru fiecare dintre noi???

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *