Romania Curată

Traseul de biciclete care leagă satele săsești din Transilvania, distrus cu tractoarele. Sub pretextul curățirii pădurii! (FOTO)

Fotografiile și textul despre distrugerea unei părți din traseul pentru biciclete care leagă satele săsești din Transilvania de Sighișoara, publicate de Mihai Grigore (aici) au început să circule de ieri pe Facebook. Imaginile și textul (vezi mai jos) vorbesc de la sine. Vom reveni în zilele următoare cu amănunte (România Curată).

”De cand am ajuns noi prima data la Viscri, in urma cu aproape 10 ani, statul roman nu a facut nimic pentru satul asta. Nu exagerez, nu a facut nimic. Nimic bun, vreau sa spun. Nici pentru arhitectura, nici pentru natura, nici pentru turism, educatie, sanatate, nimic. Zero. Tot ce s-a facut bun in zona s-a facut de ONG-uri, cu bani de la straini.

Unul dintre proiectele cele mai de succes este traseul de biciclete construit de Fundatia Adept Transilvania, ce porneste din Viscri si uneste satele sasesti, pana la Sighisoara. Care pornea, mai bine spus.

Statul roman, in grija lui pentru ce e frumos si functioneaza, a decis ca padurea de pini din jurul Viscriului e cam stricata si ar cam trebui taiata. Bine, nu toata, doar ce e stricat, bolnav si uscat. Cam jumate. Iar ca sa ajunga la jumatea aia, trebuie sa taie jumatea ailalta ca sa-si faca loc. Si daca tot fac o treaba, s-au gandit sa scoata tirurile cu busteni prin mijlocul satului. Cateva sute. Ieri au scos doua tiruri, si au distrus deja prima parte a traseului de biciclete. Cand firma care exploateaza a spus Ocolului Silvic Fagaras ca e un traseu de biciclete pe acolo, si ca sunt trasee marcate, i s-a spus sa nu-si faca probleme, ca nu-s legale. Sa intre cu tractoarele. Ceea ce au si facut. Si cu ocazia asta au distrus si marcajele turistice facute de Mioritics si WWF-Romania in parteneriat cu Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu si finanţat din bani europeni.

Piatra pentru trasee au carat-o voluntari cu roabele. 100 de km, multe sute de tone. Pentru marcaje au mers niste tineri naivi tot niste sute de km si au vopsit pomii. Si statul a trecut cu tractorul.

Lasand de-o-parte cat de bine face sa treaca prin mijlocul unui sit UNESCO, cu case vechi de sute de ani, fara fundatie, doar din piatra si mortar de var, cateva sute de tiruri cu busteni.

De ceva timp incoace tot spunem ca nu ne mai dorim ca statul sa faca ceva bun, asta e. Dar macar sa ne lase in pace, sa nu mai strice ce fac altii cu greu.

O sa ne luptam, si o sa facem tot ce putem sa salvam ce se poate. Dar parca e pacat, si cam obositor.”

***

VOM REVENI

viscri 1 viscri 2 viscri 3 viscri 4


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Traseul de biciclete care leagă satele săsești din Transilvania, distrus cu tractoarele. Sub pretextul curățirii pădurii! (FOTO)

 1. claudia radu

  Nu exista temei legal pentru a da in judecata statul in acest caz? Atat pentru distrugerea traseului cat si pentru periclitarea caselor care au fost (sau nu inca) renovate?

  Reply
 2. Marton

  Sincer ….deja mi-e scarba si greata cand vad orice stire din tarisoru nostru drag . Orice este facut construit este distrus in maxim 6 luni sau daca se construieste atunci este facut de mantuiala pe jumatate , neterminat la timp . Suntem ultimi tot timpu la toate dar primi la boli la furturi. Rade o lume intreaga de noi .

  Reply
 3. Razvan

  Pai si nu gasim noste tractoare si niste tiruri incarcate cu dejectii animale care pot trece prin sufrageriile celor care au autorizat acest demers? Fara a periclita integritatea fizica a cuiva. Oricum indivizii trebuie sa fie uitati intr-o puscarie.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *