Alina Mungiu-Pippidi

Cum promovează regimul Iohannis valorile occidentale în politica externă

De la invazia Rusiei în Ucraina nu auzim decât că acesta e un război dus de democrații contra dictaturilor, pentru promovarea valorilor europene contra celor reacționare, Putin e Sauron și noi suntem Frăția Inelului.

Promovată masiv pe mediile sociale, imaginea a prins, Tolkien nu are mulți cititori, dar filmele lui Peter Jackson au avut mare audiență – și de ce nu, sunt ca niște desene animate. Acum câteva luni, de când a început boicotul pe energie am atras atenția, și aici și în presa internațională, că țările ”aliate” la care ne-am repezit ca să avem alternativă la Rusia sunt tot autocrații, și să nu repetăm erori istorice, ca atunci când americanii i-au înarmat pe mujahedini ca să îi batem pe ruși în Afghanistan, iar după aceea am avut decenii de terorism islamic provocat de ei în SUA și Europa. Prea târziu.

Alternativele la Rusia sunt Azerbaidjan, unde România are cele mai bune relații și prezidentul face haltă în drum spre Tokio, Egipt, cu al cărui dictator militar, Abdel Fattah El-Sisi, se vizitează constant, și mai nou și Emiratele, care joacă joc dublu oricum (se îngrașă și mai mult de pe urma sancțiunilor, cooperează cu China să transmită material în Rusia etc), și unde incompetența MAE condus de dl Aurescu l-a condus pe Klaus Iohannis weekend-ul acesta în același timp cu Bashir al-Assad, președintele Siriei, la prima sa ieșire externă după ce și-a gazat propriul popor și a scăpat de revoluția arabă. Găsiți-mi al doilea președinte de pe planetă să fi reușit această performanță.

Nu mai vorbesc de Qatar, care a cumpărat hălci din Parlamentul European, unde președintele grupului de prietenie este doctorul Bușoi, care scrie și editoriale lăudând drepturile muncitorilor din Qatar în presa internațională. Dar Qatar e parfum pe lângă Azerbaidjan, ai cărui cetățeni au cele mai mici drepturi politice din lume (două puncte din 40 în clasamentul Freedom House și nouă din 100 în clasamentul general al libertății, unde România are 68). În ce privește UAE, anul trecut avea exact același scor al libertății cu Rusia, acum a urcat un puncticel din 100 în vreme ce Rusia a coborât, dar tot în același eșalon rămâne, al autocrațiilor consolidate, la drepturi politice au 5 puncte din 40 maxim posibil, exact ca Rusia. Reporteri Fără Frontiere dă același scor Rusiei, dușmanul nostru, ca și Azerbaidjanului, aliatul nostru.

Rusia

Egipt

UAE

Azerbaidjan

Statut țară FH

Neliberă (16/100)

Neliberă (18/100)

Neliberă (18/100)

Neliberă (9/100)

Drepturi politice

5/40

6/40

5/40

2/40

Libertăți civile

11/60

12/60

13/60

7/60

Libertatea presei

(RFF)

39/100

30/100

44/100

39/100

Că trăim într-o paradigmă a realismului în politica externă, nu e nevoie să îmi spună nimeni, că sar în ochi minciunile pe care le spunem la adăpostul valorilor occidentale pe care le-am promova, și scuza că propaganda rusească e mai rea decât a noastră nu mai ține chiar la orice ocazie. Dar oricât am fi de pragmatici și ne-am spune că avem nevoie de țările astea, nu ca să promovăm vreo valoare europeană, ci pentru că suntem la greu și ne sprijinim cu ce putem, tot nu pricep ce am avem noi de câștigat din a-l spăla pe dictatorul sirian și pe șeicii din Emirate și de ce în zece ani de președinție Aurescu, Orban și ai lor nu l-au dus pe Iohannis și în Irlanda sau în Estonia, să vadă cum țări mici, sărace și post-coloniale au reușit, cu leadership de valoare, să devină fruntașe în Uniunea Europeană.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

12 thoughts on “Cum promovează regimul Iohannis valorile occidentale în politica externă

 1. Catalin

  Foarte interesant raportul. Mi-au atras atentia doua grafice destul de sugestive:

  1. Cel de la pagina 3 arata ca, incepand din 2006-2007, situatia libertatilor s-a inrautatit la nivel global. Interpretarea anului 2022 intr-o nota optimista mi se pare exagerata.

  2. La pagina 12 vedem scaderile din ultimii 10 ani, printre care Rusia(cu -11 puncte) se afla in compania selecta a Poloniei(-12) si a SUA(-10).

  Chiar si autorii mentioneaza la pagina 16 o aparenta stagnare a dorintei de libertate. In alta nota, nu as numi FH chiar organizatie neguvernamentala atat timp cat cea mai mare parte a finantarii provine din granturi guvernamentale(2018 – 35 milioane USD din 40, 45/48 in 2019, 46/50 in 2020 si 60/64 in 2021). Asta poate ridica un semn de intrebare in legatura cu obiectivitatea studiului sau cu posibilitatea

  Reply
 2. marian

  2/3 din populatia globului nu traieste in democratie. Ar trebui sa boicotam si Turcia, care are 32 16 16- not free, sa nu mai vorbim de China? Prabusirea URSS nu e singura cauza a prabusirii gemenilor.

  Reply
 3. Radu

  Cercul desenat pe nisip de Reagan-Thatcher se depășește greu. Tâmpenia (noaptea, spun alții) neoliberală dusă dincolo de limitele umanismului pare un drum fără întoarcere. Spre zid, cu viteză tot mai mare.
  Un Occident European și-o Europă îmbătrânite, depășite tehnologic de măsurile luate de Partidul Comunist Chinez, închinându-se la vițeii de aur de la Bruxelles pe care nu i-a ales democratic nimeni, infectat de dorința de confort material, dezrădăcinat din spiritualitatea de orice fel (religioasă sau laică), pare că nu se poate salva. O Europă cu un flanc estic pe care zburdă vlăstarele fostelor partide comuniste, feudalizat și sălbăticit.
  Un politician francez a zis-o odată: politica înseamnă două lucruri, să stimulezi producția și să redistribui (înspre bugetul statului și între membrii societății). Dacă am ajuns să călcăm în picioare văduva și orfanul ca să nu afectăm profitul și sustenabilitatea economică, atunci ne merităm soarta de oameni mici. Mai bine pomana minim garantată decât ajutorul în demnitate! Mai bine aceeași stăpâni decât schimbarea în bine! Pentru că aici e nodul gordian: schimbări dictate, frici induse, haos și dinamică nebună, mai puțin în structurile reale de putere.
  Dacă nu putem vedea din interesul comun nici măcar acele lucruri care ne pot garanta viața de zi cu zi (în țări totuși bogate, cel puțin în resurse naturale!), atunci suntem tâmpiți și vom fi înlocuiți cu alte nații mai cu vlagă, natural și fără mega-comploturi.

  Reply
 4. externe

  Va multumim pentru observatie, D-NA MUNGIU! Noi, la externe, chiar ne gandeam la un drum in ,,green island”, adica Irlanda sau EIRE, poftim…Si da, mergem si in Estonia, dar vrem si Letonia si Lituania…Ne gandeam si la o escala in Finlanda, care ne impresioneza prin dorinta de a se alinia in NATO..O fac invers decat noi: Intai am intrat in NATO si acum ne inarmam cu ce putem, finlandezii se inarmeaza si antreneaza de ani de zile si acum, iaca minune, vor in NATO…Hai ca si Suedia e cam tot asa, chiar si mai si. Oricum, va multumim pentru sugestii!!

  Reply
 5. Lia

  Câtă naivitate să ai ca să aștepți ceva de la Iohannis (abandonat, se pare, și de proprii-i consilieri) și Bușoi (care mai e în politică doar pentru a-și apăra, promova și extinde afacerile în domeniul sănătății)????

  Reply
 6. marian

  Margaret Thatcher căuta si nu găsea vreo urma de umanitate la Putin acum 20 de ani, o adevarată expertă.

  Reply
 7. Drinceanu Dumitru

  Autocrațiile aduc noi conflicte și restricționări de drepturi și libertăți care au început același drum dramatic al extincțiilor (ar merita probabil un articol cu statistica pierderii drepturilor omului). Și da, România încă nu și-a găsit drumul și modele ale evoluției statale după trei decenii fiindcă dacă alegea bine le găseaîncă din anii de orbecăieli și pendulări deviante grav, care au întârziat adaptarea legislației și actele, faptele au luat-o înainte, sub „necesități și priorități” care ne-au adus aici economia și societatea. Dovada discutabilelor alegeri ale modelelor și erorilor este însăși lipsa unor strategii naționale pe domenii și… total, cum am mai exprimat odată, la o analiză a SAR (2017), ceea a și condus la eșecul Schengen și controlul străin al resurselor de interes „național” (al cărei națiuni, este altceva). Dar, sigur, ridicăm cu toții un nou zid, dar unul îngrozitor: se împart alianțe pe principiul resurselor și focoaselor nucleare, se relansează ca niciodată cursa înarmărilor și dacă asta a avantajat producătorii, de acum repercusiunile se vor îndrepta necontrolat în dublus sens, se întăresc alianțe nedorite în occident dar resuscitate, se pun bazele unor crize financiar-valutare de proproții, etc, etc. Orice novice face, iată, statistici oripilante.

  Reply
 8. George

  Pentru Europa nu exista alternativa economic-financiara la resursele Rusiei. Toate asa zis „alternativele” nu sint viabile din punct de vedere economic si nici macar logistic.
  In acest moment Uniunea Europeana traieste din resursele vechi atit la nivel fizic cit si financiar ce nu pot fi acoperite incepind cu toamna acestui an cu noi stocuri de materiale. A fost o iarna foarte usoara si am reusit sa nu intram in colaps dar iarna viitoare indiferent de situatia climatica nu mai exista resurse suficiente cel putin pentru domeniu industrial economic. Deja exista o relocare puternica a capacitatilor de productie catre zone ale globului ce pot oferi materii prime la preturi normale.
  – partea financiara este cea mai complicata in acest moment deoarece nu mai exista resursele continuarii razboiului din /Ucraina simultan cu sprijinirea economica a Uniunii Europene. Trebuie ales in acest an daca se continua razboiul impotriva Rusiei sau se incearca salvarea economiei europene.
  – ECB se confrunta cu cea mai mare criza financiara de la inceputul existentei acestei institutii. Comunicatele din ultima saptamana arata foarte clar ca managementul ECB nu stie ce sa faca vizavi de criza bancara din US care a lovit si EU. Cel mai probabil o sa asistam la o crestere uriasa a inflatiei si probabil cea mai puternica recesiune economica din 1929 si pina acum.
  – Irlanda, Tarile Baltice, Anglia se confrunta cu un colaps economic si o scadere abrupta a nivelului de trai. Urmeaza Polonia. Speranta este sa nu urmeze o contagiune care sa distruga Germania.
  Daca Germania intra in colaps la fel ca tarile mentionate mai sus atunci Uniunea Europeana inceteaza sa mai existe.
  acesta este punctul meu de vedere si mentionez ca lucrez in domeniul economic

  Reply
 9. Neo

  Câteodată ce-i destul nu-i deajuns. Nu ne mai săturăm de eroi niciodată, vrem mai mulți și mai mulți. Dar de câte ori intră în scenă partenerul strategic începe să miroase a Hollywood. Western curat, că la altceva nu se pricepe. Ăla bun se bate cu ăla rău. După ce e terfelit, ăla bun se ridică pe labele din dărăt și încheie meciul în aplauzele spectatorilor. Dar nu se întreabă nimeni dacă de data asta învinge ăla rău, îi ia ferma și fata și jumate din mama mare Europa ce mai facem ? Hmmm, ar fi nasol. Oare spectatorii își vor sufleca mânecile și se vor arunca pe scenă să repare treaba sau vor începe să fluiere a pagubă și vor pleca acasă sperând că următorul film va fi cu happy end ?

  Reply
 10. Dumitru

  Mă consider partizan fara discuție al „valorilor occidentale” între care eu includ statul de drept, democrația, libertățile individuale. Dar eu nu sunt convins că Occidentul mai partajează valorile astea. Statul de drept și-a pierdut fundamentul cat toate țările occidentale au abrogat Habeas Corpus. Democrația s-a dus împreună cu libertatea presei, când toată presa (iar acum și noile media) au ajuns în mâinile câtorva miliardari care i-au transformat pe angajații lor jurnaliști in propagandiști și enforceri (a se citi factcecari). Iar libertățile individuale (de exemplu libertatea cuvântului) sunt limitate de un politic corect pe care inclusiv personaje de stânga tare îl consideră absurd (mă gândesc aici, de exemplu, la Bill Maher). Bun, nu suntem încă în China, nici măcar în Rusia, dar mie mi se pare că nu mai exista „valori” ci o simpla aliniere cu SUA pe linie politică.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *