Lucian Davidescu

Sondaj: Pentru ce salariu net v-ați întoarce în România?

Peste trei milioane de români au plecat să muncească în afara granițelor. Știm de ce: nu e deocamdată unul dintre locurile plăcute în care să trăiești iar veniturile aici sunt de multe ori prea mici ca să asigure supraviețuirea.

Totuși, lucrurile s-au mai schimbat în bine în cei 10-15 de ani de când România a început să se apropie de UE apoi s-a integrat complet. Mai e un drum lung și încă nu știm cât de repede sau de încet îl vom străbate.

Pentru mulți, dintre cei plecați, probabil că deja nu mai contează. Dar sunt și destui care dacă ar avea certitudinea unei vieți decente aici s-ar urca mâine în avion

Acum, salariul minim net a ajuns la puțin sub 250 de euro, adică un sfert din media Uniunii Europene. Până la 100% mai e mult. Pe de altă parte, viața în România este puțin mai ieftină și mulți au casele aici așa că nu ar trebui să plătească chirie. Oare dacă ar ajunge 500 de euro salariul minim sau 1000 cel mediu, câți s-ar întoarce?

Celor care sunteți plecați, vă propunem un sondaj anonim, la care să puteți răspunde cât vreți de sincer. Pentru ce venituri – minimum acceptabil – ați fi dispuși să vă întoarceți în România?


Citește și Întoarcerea PIB-ului rătăcitor: românii produc acum dublu decât apare în statistici

Foto: el1as


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Sondaj: Pentru ce salariu net v-ați întoarce în România?

 1. marius

  Nu se mai intoarce nimeni in lagarul de exterminare securist-corporatist numit Romania!!! Sa va luati gandul ca mai vine cineva inapoi!
  Nici macar refugiatii din Siria sau Afganistan nu vor sa ajunga in acest Auschwitz corporatist-securist!

  Reply
 2. Octavian Duliu

  De acord cu sondajul.

  Se poate estima ușor care ar trebui sa fie, la preturile actuale salariul minim decent în România.
  Pentru o familie medie cu un copil ce sta intr-un apartament cu trei camere si are centrale termica proprie (termoficarea nu cred ca va mai fi multa vreme subvenționată de multiplicitate), in cazul in care ambii soți au serviciu, un venit mediu lunar de 1000 de euro pe membru de familie le-ar asigura un trai normal, si posibilitatea de a sigura o educație adecvata copilului. Deci 3000 de euro net pe luna.

  Reply
 3. Dumitru

  Complicata intrebare. Mie mi-a propus o firma sa ma angajeze in RO, dar eram la mijlocul doctoratului si n-am vrut sa intrerup. Apoi, am incercat sa ma intorc dupa doctorat la facultate la mine (asta era planul initial). Dar mi-au zis ca e complicat, ca o sa stau la plata cu ora pana imi gasesc un post de lector (platit cu 250 de euro pe luna, parca, nici nu-mi puteam plati o chirie in Bucuresti). Acum sunt cam batran si instalat ca sa ma intorc. Insa incercand sa ma repun in pielea mea de acum 15 ani (si luand in calcul preturile din RO) cred ca 3000 de euro net pentru o familie mica (un copil, mai greu doi) e OK. Dar mai e o problema : in Romania, pentru 1500-2000 de euro pe luna trebuie sau sa ai o sinecura prin vreun minister (adica pile), sau sa fii „corporatist” si sa-ti strici sanatatea muncind literal zi si noapte.

  Reply
 4. Raul

  Chestionarul de somdare nu respecta nici cele mai minimale reguli tehnice sau de logica. Rezultatele vor fi inconcludente. Trebuia sa-l testati mai intai.

  Spre exemplu, oricine ar alege cea mai mare suma dintre optiunile disponibile (nu ati precizat ca este vorba de nivelul minim acceptabil). Cei care considera sume peste 2500 EUR nu se regasesc. Varianta „castig mai mult de atat” nu se stie la ce „atat” se refera. Etc.

  Pacat, ar fi putut fi o informatie foarte valoroasa, ca obiectiv de politici publice. Ati compromis conceptul.

  Reply
  • Lucian Davidescu Post author

   E totuși un sondaj online, chiar n-ar putea avea pretenții științifice. Totuși:
   „oricine ar alege cea mai mare suma dintre optiunile disponibile”
   Distribuția de până acum arată că „oricine” ăsta nu prea are corespondent în realitate. Lumea înțelege foarte bine întrebarea.
   „Cei care considera sume peste 2500 EUR nu se regasesc”
   Sigur, pentru că e adresat în principal celor care au plecat pentru supraviețuire în condiții decente și s-ar întoarce dacă asta ar fi posibilă aici. La salarii de la 2000 de euro în sus se poate trăi decent aproape oriunde, iar motivațiile se cam schimbă.

   Reply
 5. ciuciu

  nici macar pentru 5 Mii pe luna. Civilizatia occidentala nu se compara cu cea din RO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Reply
 6. dan

  Pai in Romania nu sunt nici locuri de munca …..!!!!!! Si mai stam sane gandim de salarii de mii de euro !!!!! Nici de acum in 50 de ani nu o sa ne raportam la salariile din occident numai vorbesc despre locuri de munca si investitii ..Coruptia trebuie starpita si tara condusa cu o mana de fier …numai asa poate …Dar nu cred ca se mai poate face in aceasta tar

  Reply
 7. Munteanu

  M-asi intoarce in Romania indiferent de salariu chiar si daca pentru a supra-vietui ar trebui sa cheltuiesc economiile facute in SUA. Am plecat din Romania nu datorita salariului mic ci datorita distrugerii industriei electronice Romane in care eu lucram. Din cate stiu eu ea este inca distrusa si nu sunt planuri sa fie produse iar calculatore Romanesti. Eu doar asta stiu sa fac si deorece Romanii vor doar calculatore de import as fi inutil in Romania dar le sunt util Romanilor stand in SUA de unde ei cumpara calculatore de 2 000 000 000 de dolari mituiti de Microsoft. Eu folosesc Linux nu Windows pentru ca nu sunt si eu mituit de Microsoft. Si alti ingineri s-ar intorce in Romania indiferent de salariu daca s-ar incepe macar productia de avioane, calculatore, masini, centrale nucleare, etc. proiectate si produse in Romania dar cum asta nu se intampla regret dar nu sunt calificat ca tractorist si nici nu vreau sa ma re-calific in acea meserie.

  Reply
  • Dumitru

   Nici de tractoristi nu-i nevoie : romanii fac agricultura de subzistenta, iar strainii sunt bine organizati si au nevoie de putin personal calificat.

   Reply
  • Fratzii Gracchi

   Si nu e doar atat. In RO nu se vor mai produce calculatoare in veci si pururi… nu din cele de top. Cel mult se vor asambla. Dar ceea ce voiam sa spun – a propos si de cele spuse de d-l Dumitru mai sus – este ca pana si cercetarea stiintifica este aneantizata de interesele personale, ale distinsilor cercetatori nominalizati in „almanahul Gotha” al cercetatorilor romani, ale functzionarilor din minsterul de resort , ale decidentilor din minister, ale parlamentarilor… ale cui nu ? Cum sa devina Romania performanta si eficienta economic cata vreme si bugetul public (exista vreun altul ?) al cercetarii serveste doar interese personale, sub flamura „emfatica” a vizibilitatzii si excelentei. Sunt multe persoane/clanuti/familii in ierarhia cercetarii, la nivel de unitate si de minister, care nu doresc eficientizarea economica si se opun ei. Aparatura de multe milioane (zeci ? probabil !) de euro este exploatata la cel mai penibil nivel prin universitati si institute nationale, fara ca cineva sa masuri – simple si la mintea cocosului – de eficientizare, stiintifica si economica, a utilizarii lor. Si totul alimentat din bugetul public, sursa de salarii f. bune, de care toata lumea implicate in aceasta escrocherie se plange, dar nimeni nu le „paraseste” ? In aceste conditii, cum sa se schimbe ceva in aceasta tara ? Investitorii straini nu vin ca sa semene bunastare la romani, ci ca sa si-o mareasca pe a lor inshisi. Daca nici romanii cu mintea cea mai luminata nu vor sa actioneze pentru necesara schimbare… atunci cum ?

   Reply
  • Munteanu

   Un tractor Romanesc care sa se deplaseze si sa are controlat de calculator fara tractorist poate fi foarte usor proiectat si construit de inginerii Romani dupa ce ei se vor intorce din exil. Asemenea tractore dar si camione, excavatore, trenuri si mashini toate automete exista deja dar nu se vand in tari ca SUA unde exista inca destui sclavi platiti mizer care pot fi angajati. 3 000 de dolari pe luna e inca putin. In Canada si Australia s-a ajuns la 200 000 de dolari pe an cand in sfarsit s-au importat camione, tractore si excavatore automate din Japonia. Prin Japonia doar astfel de utilaje ara caci acolo nu se gasesc fraieri ca in Romania. Prima faza ar fi prin urmarirea unui tractor condus de tractorist ceea ce presupune minime automatizari si este foarte usor de realizat. Am vazut un film Japonez cu 5 tractore care arau cu toate ca doar cel in frunte era condus de tractorist. Faza a doua a fost si ea indeplinita deja de altii. Tractorul care se conduce singur. Tot in Japonia merge unul care nici macar nu are cabina caci oricum nu ar sta nimeni in ea. In fine ar trebui construite tractore Romanesti propulsate de motore electrice. 1) Se instaleaza pe ogoare turbine eoliene. 2) De stalpii deja instalati se agata fire similatre cu cele care alimenteaza troley-busele 3) Firele pot fi folosite nu doar pentru alimentarea tractorelor electrice ci si pentru ghidarea lor. 4) Cand e nevoie alimentarea cu electricitate a firelor poate fi oprita si stalpii utilizati pentru irigatii. Succes !

   Reply
 8. Mihai

  Cred ca e nevoie de o diferentiere Bucuresti vs restul tarii. In Bucuresti €1000 nu e chiar mult, mai ales daca nu ai cazarea rezolvata. Pentru provincie, chiar si orasele mari, €1000 ar trebui sa fie ok pentru foarte multi – mai ales ca pers. care se intorc in provincie de obicei au familia alaturi.

  Reply
 9. Adela

  Autorul acestui articol nu cred ca a inteles de ce romanii parasesc tara mai ceva ca dintr-o zona de conflict. Nu este vorba de bani…dar poate va intelege peste cativa ani cand va parasi si el Romania.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *