Romania Curată

SOLIDARITATE: Peste 75.000 de semnături pentru petiția de susținere a grevei profesorilor. SEMNEAZĂ ȘI TU!

Peste 75.000 de cetățeni au semnat, până acum (duminică, 28 mai), petiția Declic ”Susținem greva din învățământ”.

”Constatăm cu îngrijorare că peste 230.000 de cadre didactice din țara noastră trăiesc la limita subzistenței, în condițiile în care un dascăl debutant câștigă mai puțin de 2.500 de lei, iar, înainte de pensionare, poate ajunge la un salariu maxim de 4.500 de lei. Aceste sume sunt derizorii în contextul actual al costurilor de trai și nu asigură un nivel decent de trai pentru profesori și familiile lor.”, se arată în petiție.

”Spre deosebire de alte domenii, învățământul este considerat prioritate națională. Cu alte cuvinte, de cum merg lucrurile în învățământ depinde bunul mers al întregii țări. Iar învățământul este în stare de avarie de zeci de ani. Datorită salariilor infime, tineri absolvenți, mai ales cei foarte bine pregătiți, refuză să intre în sistem și preferă să opteze pentru alte domenii în care pot obține remunerații mai ridicate. Își pot găsi cu ușurință slujbe mult mai bine plătite. Așa am ajuns să avem 4.000 de profesori necalificați în școli, pe lângă 6.000 de pensionari care au fost rechemați la catedre.

Un sistem care se bazează pe dascăli slab pregătiți sau chiar necalificați este și explicația pentru gradul uriaș de analfabetism funcțional din România. Aproape 45 % dintre elevi nu au competențe de bază: de a citi, scrie și de a calcula. Sau pur și simplu nu înțeleg un text pe care-l citesc.

Creșterea salariilor profesorilor ar aduce tineri bine pregătiți la catedră. Asta ar duce la creșterea calității învățământului care s-ar traduce, în timp, la copii și viitori adulți educați. Este primul pas, cel mai important, către o Românie prosperă. Este pasul pe care l-au făcut în trecut țări ca Germania, Elveția sau Danemarca, unde s-a înțeles că nivelul de trai depinde de educația populației.

Din toate motivele enumerate mai sus, cerem salarii decente pentru profesori și susținem revendicarea profesorilor privind corelarea salariului cu salariul mediu pe economie. Considerăm că fondurile necesare pot fi asigurate din reforma pensiilor speciale. Iar pentru a susține acest efort financiar pentru bugetul României, solicităm Guvernului, o dată în plus, tăierea pensiilor speciale.

Semnează și tu petiția prin care cerem salarii decente pentru profesori. Educația trebuie să fie cu adevărat o prioritate națională. AICI:

Citește și:

Alina Mungiu-Pippidi: Ce lipsește grevei profesorilor

Cum se face, cu adevărat, jocul Rusiei, demonizând și sfidând profesorii. Ăsta chiar e moment de protest!

SOLIDAR cu profesorii. Și de ce șantajul cu ”pierderea” examenelor e un semn că Guvernul e prost. Și că pierde

ATITUDINE: ”Așa arată școala mea, dl Ciucă! Unde ați mai văzut atâta ură împotriva profesorilor? Rușine să vă fie!” Mesajul unei profesoare din Cluj și imaginile care fac vâlvă în online (FOTO)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “SOLIDARITATE: Peste 75.000 de semnături pentru petiția de susținere a grevei profesorilor. SEMNEAZĂ ȘI TU!

  1. Catarama Ionuț

    Sunt de acord cu mărirea salariilor profesorilor în învățământul preuniversitar, scolar și preșcolar. Este de bun simț, etic și logic că dacă un profesor este bine pregătit, susținut și remunerat să își facă meseria pentru elevii săi ..acesti elevi să aleagă in viitorul apropiat sa continue în România studiile superioare ..și apoi să se angajeze în România.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *