Mihai Goțiu

Victoria verii la Cluj: copacii de pe Universității rămân la locul lor! Emil Boc a cedat în fața presiunii civice. Felicitări, tuturor celor implicați!

Vestea asta face vara un pic, un pic, un pic mai răcoroasă și mai respirabilă. Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat, astăzi, oficial, că arborii de pe strada Universității, din centrul orașului, amenințați cu relocarea în timpul lucrărilor de modernizare, vor rămâne la locul lor (nota bene, a se citi: cu distrugerea, că poveștile alea cu extragerea, depozitarea câteva luni, replantarea la toamnă nici fetița mea de vârsta grădiniței nu le crede).

Mă rog, aproape toți copacii au fost salvați, 16 din 18 mai exact – pentru cei doi care urmează să fie relocați, aflați pe trotuarul din fața fostului Hotel Conti, oferindu-se ”argumentul” că sunt mai tineri decât cei cu care vor fi înlocuiți. După cum a recunoscut chiar Emil Boc, decizia a venit în urma mobilizării civice, cu două petiții, una în urmă cu trei ani, când s-a aflat despre proiect, a doua, cu peste 5.000 de semnături inițiată recent, în momentul în care buldozerele au atacat unii copaci, cu proteste, inclusiv legări cu lanțuri, care au dus și la o dezbatere publică întinsă pe șase ore, până târziu, în noapte.

”Există două păreri diferite. Prima este cea expusă de către câștigătorul concursului de soluții, adică de proiectant, și care viza păstrarea unui număr de copaci, dar relocarea a celor mai mulți dintre ei, pentru a se crea un nou aliniament a arborilor pe strada Universității, pentru a face mai vizibile clădirile de pe strada Universității și nu în ultimul rând, de a crea mai mult spațiu pentru terase, conform ideilor pe care le-am sintetizat din cele spuse de proiectant. Acestea sunt argumentele pentru relocarea arborilor, enunțate de proiectant.

Cealaltă viziune, împărtășită de către societatea civilă și de către alți experți, a fost menținerea arborilor de pe strada Universității, cu multiple argumente ce țin de calitatea vieții și a spațiilor verzi.”

Emil Boc, 25 iulie 2023 (sursa aici)

Salvarea copacilor din centrul Clujului este benefică intrinsec. Nu mai reiau toate argumentele – le-am expus în dezbaterea publică, am scris aici și aici. La propriu, vor păstra un pic mai răcoros și mai respirabil aerul din centrul orașului. Dar și la figurat, e o gură de aer sănătos și de normalitate în toată nebunia ultimelor luni în care am ajuns să văd cum aberații conspiraționiste blochează legi de mediu în Parlamentul României. Și, mai ales, e o gură de aer pentru cetățenii activi, care se implică în viața comunităților din care fac parte, un semn că luptele lor nu sunt în zadar!

Felicitări și mulțumiri, tuturor celor care v-ați implicat și vă implicați!

Încă după primele proteste publice, Emil Boc a anunțat că arborii de pe Kogălniceanu nu vor fi relocați. Dezbaterea și mobilizarea civică a continuat pentru cei de pe strada Universității. Foto: Declic


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Victoria verii la Cluj: copacii de pe Universității rămân la locul lor! Emil Boc a cedat în fața presiunii civice. Felicitări, tuturor celor implicați!

  1. Catalin

    Ramane un mister pentru mine ingustimea de minte a edililor care vor sa scape de copaci. Vad ca micutul utecist de Cluj e si el in club.

    Reply
  2. Anca Dobrescu

    În mare pericol sunt și cei 60 de arbori din centrul vechi al Mediașului. Edilul pnl-ist vrea sa-i înlocuiască cu betoane. Oare aceste minți betonate de primari nu au auzit de rolul copacilor în viața noastră, n-au aflat de poluare? Sau nu le pasă decât de planurile lor stupide și de combinațiile dubioase cu firme de apartament? Trist e ca majoritatea localnicilor sunt împotriva acestui plan, dar puțini sunt cei care iau atitudine. Iar ministerul mediului doarme.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *