Cu Vladimir Putin urmărit penal pentru crime de război, pe baza mandatului emis de Tribunalul internațional de la Haga, Rusia anunță pregătirea unei instanțe care să-l judece pe Zelenski (și alți lideri ucraineni) după încheierea invaziei. Printre variantele de înființare se numără și cea de invitare a Belarusului, ca ”parte vătămată de Ucraina”, dar și cea a apelării la alte organizații internaționale (”independente”, potrivit Kremlinului), precum BRICS.
Ce spun rușii
Inițiativa de înființare a unui tribunal pentru conducerea politică a Ucrainei se află în faza de elaborare, scrie una dintre cele mai cunoscute și influente publicații rusești, Izvestia, în ediția online. Publicația citează declarații, din această săptămână, ale lui Rodion Miroshnik, deținător al titulaturii de ”ambasador special pentru investigarea crimelor regimului de la Kiev” din cadrul Ministerului rus de Externe.
“Credeți-mă, cu cât va fi mai aproape de sfârșitul operațiunii (așa-zisei operațiuni militare speciale – n.r.)), cu cât va fi mai aproape victoria noastră, cu atât mai repede politicienii vor ajunge la o opinie comună asupra a ceea ce va fi exact tribunalul [asupra autorităților ucrainene]”, a declarat Miroshnik la o emisiune a unui post de televiziune din Belarus. În plus, Miroshnik a adăugat că comunitatea mondială ar trebui să aleagă instanța în care va avea loc procesul, scrie Izvestia.
Inițiativa unui tribunal militar împotriva conducerii ucrainene ia în considerare opțiunile de implicare a unor state terțe, în calitate de observatori sau chiar de judecători. Un astfel de pas ar putea fi o încheiere logică a evenimentelor care au loc în Ucraina din 2014, scrie neprosto.fun, citând-o pe avocata rusă Maria Iarmush.
Maria Iarmush și-a exprimat opinia că un proces militar pentru conducerea ucraineană ar putea deveni un eveniment cheie în cursul operațiunii speciale din Ucraina. Ea a subliniat, de asemenea, că liderii politici ucraineni au ajuns la putere în mod ilegal după evenimentele Euromaidanului din 2014. Oficialii au început să conducă țara ca “marionete ale Occidentului”.
Potrivit Mariei Iarmush, ”avem deja suficiente date compromițătoare pentru a iniția procesul unui posibil tribunal militar împotriva regimului de la Kiev. Se remarcă faptul că, în cazul în care tribunalul va avea loc, va fi posibilă implicarea Belarusului, deoarece și acesta a avut de suferit de pe urma acțiunilor regimului de la Kiev”.
Conform lui Iarmush, există diverse opțiuni pentru organizarea unui tribunal militar, inclusiv încheierea unui tratat internațional între Rusia și Ucraina. În plus, partea rusă ar putea implica alte state în calitate de observatori în acest proces. Teama este că liderii ucraineni ar putea încerca să părăsească țara înainte de încheierea operațiunii speciale și să se ascundă în alte țări, cum ar fi SUA, țările UE sau Marea Britanie.
În realitate
Cu excepția Rusiei, nu există vreun alt stat din lume care să fi discutat măcar ideea unui așa-zis ,,tribunal internațional” împotriva Ucrainei sau a administrației Zelenski.
Crearea de către Rusia a unui tribunal împotriva conducerii unui alt stat pe care l-a atacat militar, comițând pe teritoriul său crime de război și crime împotriva umanității și anexându-i teritoriile este un non-sens ab initio.
Conform procurorului general al Ucrainei, Andriy Kostin, autoritățile au înregistrat peste 65.000 de crime de război comise de Rusia de la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina. Declarația a fost făcută în prima lună a anului 2023, iar de atunci numărul crimelor comise de ruși a crescut.
La ora actuală, partea ucraineană susține că strâns dovezi pentru 109.000 din crimele de război ale rușilor, care vor fi prezentate Curții Penale Internaționale.
Procurorul general al Ucrainei a declarat că crimele constau din “bombardarea nediscriminatorie a civililor, uciderea intenționată, tortura, violența sexuală legată de conflict, jafuri și strămutări forțate la scară largă”.
În luna martie a acestui an, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crime de război.
***
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.