Mihai Goțiu

CÂT DE INCONȘTIENȚI PUTEM FI? ”Orașe-pușcării”? Nu fraților, orașe crematoriu!

„Știm că aceste temperaturi extreme ucid oameni chiar acum” – Cascade Tuholske, profesor asistent la Universitatea de Stat din Montana (ieri, în Washington Post, via Libertatea). Tuholske studiază efectele temperaturilor extreme asupra oamenilor, știe ce vorbește, nu vorbește doar ce știe.
 
Nu doar China, Valea Morții din SUA, Grecia, Italia ori Spania trec în aceste zile prin experiența traumatizantă (chiar mortală) a caniculei. O mare parte a României se zbate, la rândul ei, sub valurile de căldură ale unei veri care deja a stabilit (înainte de a atinge punctul maxim) noi recorduri istorice de căldură.
 
Ce facem noi? Zdrobim, distrugem copaci de prin centrele marilor orașe (inclusiv ale celor ”de 5 stele”, cum se laudă Clujul); proiectăm noi cartiere în păduri (da, nu priviți doar spre haosul și distrugerea rămășițelor de pădure de pe lângă București, că tot pe lângă Cluj se anunță o nouă dezvoltare în buza unor situri Natura 2000, iar Pădurea Hoia încă nu e salvată). Iar în Parlament, doar o mobilizare de ultim moment a blocat adoptarea unei legi a spațiilor verzi amendată în mod criminal, pentru a permite distrugerea altor spații verzi de prin orașe.
 
(nota bene: culmea, e o propunere legislativă PENTRU salvarea și protejarea spațiilor verzi, al cărei co-inițiator sunt încă din 2018 (!), blocată ani la rând în forma ei inițială și amendată acum de lobby-ul Mafiei Imobiliare din Parlament cu modificări de o toxicitate și iresponsabilitate incredibilă, al căror efect e total contrar voinței inițiatorilor).
 
Pe bune, uneori zic că ne merităm soarta. Că stăm și înghițim toate mizeriile astea ale unor cretini care cred că o vor duce mai bine dacă vor avea conturile pline și își vor permite niște zile, poate săptămâni ori luni în plus de ”aer condiționat”.
 
Vă recomand și editorialul lui Tolo, pe Libertatea. De la un punct încolo, n-o să mai fie nicio baltă în care să se răcorească cineva, niciun copac sub care să mai respiri un strop de aer.
 
Nu de ”orașe-pușcării” vom avea parte, cum pretind niște inconștienți avizi de voturi facile, care fac jocurile industriilor fosile, luptând pentru așa-zis-ul drept de a arde benzina și motorina în hârbul și/sau limuzina proprie, ci de ORAȘE CREMATORIU. La propriu. Copiii ne vor ”mulțumi”…

Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “CÂT DE INCONȘTIENȚI PUTEM FI? ”Orașe-pușcării”? Nu fraților, orașe crematoriu!

  1. Vonica

    Vi se pare că gânditorul Helvig se trezește noaptea pe la trei, cu creierul macerat de astfel de preocupări?

    Reply
  2. nowwhereman

    Daca editorialistii ar gandi poate nu ar fi editorialisti, ca ar fi mai greu manipulabili.
    Hai sa explic pentru cititori, ca ei au opinii reale, nu platite: mai mult spatiu verde implica o densitate urbana mai mica, ceea ce implica automobile personale. Exemple sunt peste tot prin orase cu suburbii aerisite, pline de copaci si parcuri, locuite e familii din clasa de mijloc, dar unde oamenii cam sunt dependenti de automobile pentru a ajunge la scoala, slujba, spital, cumparaturi, teatre etc. Inghesuiala mare din “inner-cities” duce la distrugerea spatiilor verzi, la electorat sarac, lipsit de cultura si constiinta civica, si care va vota tot soiul de corupti si extremisti.
    Pe scurt: vreti orase aerisite, cu spatii verzi largi si aer curat? Atunci aveti nevoie de automobile. Nu aveti automobile, atunci vei avea inghesuiala, saracie, coruptie si aer poluat. Daca puteti alege, nu ezitati. Daca nu, mutati-va unde puteti alege.

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

      noi, ăștia care ne pretindem editorialiști, știm că există cititori care n-au probleme să-și asume opinii în nume personal, nu anonime, iar dacă nu se exprimă nu o fac pentru că știu că pe lângă automobile mai există și transportul în comun ;) , care e și mai ieftin, și mai puțin consumator de timp pentru fiecare în parte (pe lângă problemele de mediu și de sănătate); un pic mai la vest și mai la nord prin Europa, pornind de la Viena (ba chiar și Praga) și ajungând la Oslo, Stockholm etc., sunt suficiente exemple despre cum poți avea și spații verzi, și transport în comun, și aer nițel mai curat, și mai puține boli cauzate de poluare (adică viață mai lungă și sănătoasă) ;)

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *