Romania Curată

PROTEST: Acțiune Greenpeace împotriva exproprierilor abuzive (Galerie FOTO)

Astăzi (duminică, 3 aprilie), mai mulți activiști Greenpeace au protestat pe marginea carierei Jilț Nord din satul Runcurel (jud. Gorj) împotriva exproprierii abuzive a peste 100 de familii pentru extinderea carierei de lignit aparținând Complexului Energetic Oltenia. Acestora li s-au alăturat și o parte dintre localnicii care urmează să fie evacuați și să primească în schimbul proprietăților lor compensații stabilite fără negociere. Mesajul central al acțiunii a fost “Dreptate pentru Runcurel”. Acesta a fost vizibil pe cel mai mare dintre bannere, de 1000 de metri pătrați, ce a acoperit un perete vertical al carierei de lignit, aflat la doar 50 de metri de biserica satului. Alte mesaje transmise de Greenpeace România au fost “Despăgubiri corecte la Runcurel” și „Cioloș, Premierul Nepăsării, lasă oamenii pe drumuri”.

Satul Runcurel din județul Gorj, situat între carierele de lignit Jilț Nord și Roșiuța, este inclus în coridorul de expropriere al proiectului „Deschiderea și punerea în exploatare a carierei Jilț Nord la o capacitate de 4,5 milioane tone/an lignit”. Printr-o hotărâre emisă la finalul anului trecut, Guvernul permite Complexului Energetic Oltenia (CEO), compania beneficiară, exproprierea a peste 100 de familii uzând de statutul de cauză de utilitate publică. CEO va plăti proprietarilor de terenuri un preț stabilit unilateral, prea mic pentru a le permite acestora din urmă refacerea unor gospodării similare în alte localități. În plus, banii pentru compensații vin de la bugetul de stat, nu din fondurile proprii. Guvernul face, astfel, companiei un cadou de câteva milioane de euro din banii contribuabililor, inclusiv din banii locuitorilor expropriați, plătitori de taxe și impozite.

La cererea unor locuitori din Runcurel, Greenpeace România și Bankwatch România au inițiat o serie de acțiuni în scopul obținerii unui dialog cu Guvernul și revocarea HG 960/2015. Astfel, în luna ianuarie 2016, cele două organizații de protecție a mediului au transmis premierului Dacian Cioloș o solicitare[1] pentru revocarea HG 960/2015[2], precum și un memoriu[3] din partea a 24 de localnici nemulțumiți de perspectiva unor prejudicii inacceptabile, acțiuni urmate de lansarea unei petiții online[4] prin care se cere revocarea aceleiași hotărâri (petiție disponibilă pe de-clic.ro și semnată de peste 4000 de persoane).

În luna februarie, cele două ONG-uri, împreună cu locuitorii din Runcurel, au înaintat o plângere prealabilă [4] în vederea revocării hotărârii guvernamentale care permite exproprierea abuzivă a acestora din urmă, au solicitat o audiență premierului și i-au transmis rezultatele petiției online. O lună mai târziu, memoriul localnicilor a primit un răspuns[5], nu din partea premierului – singurul în măsură să impună revocarea hotărârii – ci de la compania beneficiară, Complexul Energetic Oltenia. Compania menționa că HG 960/2015 respectă legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică și – spre stupoarea locuitorilor din Runcurel – că populația a fost informată și consultată în privința relocării și strămutării satului.

Pe 22 martie, Greenpeace România a primit din partea Ministerului Energiei un răspuns[6]  și în ceea ce privește revendicările petiției online. Ionuț Cepraga, coordonator de campanii în cadrul Greenpeace România menționează: Ca și în cazul celorlalte sesizări, premierul Dacian Cioloș a evitat să ofere un răspuns direct. Semnatarii petiției ar trebui astfel să se mulțumească cu un răspuns venit din partea Ministerului Energiei, în portofoliul căruia se află CEO – beneficiarul hotărârii contestate. Singurul care poate cere revocarea hotărârii este premierul, dealtfel singurul destinatar al petiției. Uzând de postura sa de beneficiar indirect, ministerul respinge revendicările petiției, oferind drept argumente informații preluate din hotărârea contestată de mii de semnatari.”

Prin acțiunea întreprinsă duminică, 3 aprilie, la Runcurel, Greenpeace România urmărește obținerea unor despăgubiri corecte pentru localnicii din Runcurel, respectiv revocarea HG 960/2015, ce creează un precedent periculos pentru mai multe sate aflate în zone miniere din România, precum și deschiderea unei linii de dialog pe această temă cu Guvernul României, în special cu premierul Dacian Cioloș.

Ionuț Apostol, director de campanii în cadrul Greenpeace România menționează: “Oamenii din Runcurel au primit de Crăciun notificări de expropiere prin care li s-a dat un termen de 30 de zile să elibereze terenurile. Nu a venit nimeni de la CEO sau de la primărie să le spună oamenilor ce se va întâmpla cu ei, dacă le sunt construite alte case, dacă vor primi despăgubiri cu care să își poată reface traiul în altă parte. În aceste condiții, considerăm foarte gravă atitudinea nepăsătoare a Guvernului, care a dat undă verde exproprierii.

***

Credit foto Mircea Topoleanu - Greenpeace (1) Credit foto Mircea Topoleanu - Greenpeace (2) Credit foto Mircea Topoleanu - Greenpeace (3) Credit foto Mircea Topoleanu - Greenpeace (4) Credit foto Mircea Topoleanu - Greenpeace (5) Credit foto Mircea Topoleanu - Greenpeace (6)

Foto: Mircea Topoleanu/ Greenpeace

Note:

[1] https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/energie/publicatii/Scrisoare%20catre%20Guvern.PDF

[2] https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/energie/publicatii/HG%20nr.960-2015.pdf

[3] https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/energie/publicatii/Memoriu%20-%20Text%20si%20semnatari.PDF

[4] https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/energie/publicatii/petitie.PDF

[5] https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/energie/publicatii/raspuns%20la%20memoriu.PDF

[6] https://secured-static.greenpeace.org/romania/Global/romania/energie/publicatii/raspuns%20la%20petitie.PDF


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “PROTEST: Acțiune Greenpeace împotriva exproprierilor abuzive (Galerie FOTO)

 1. Adrian

  „din partea premierului – singurul în măsură să impună revocarea hotărârii – […]”

  Există și o unitate de parchet care poate cere anularea unei HG. Așteptăm.

  Cât privește pseudo-argumentele cu locurile de muncă oferite e de întrebat compania câți calificați / necalificați angajează din comună și la ce salariu orar.

  În rest, vedem a n-a oară cine sunt barbarii invadatori.

  Reply
 2. Marius

  HG-ul expropierilor abuzive a fost semnat de Dacian Ciolos! Ce anume l-a determinat sa semneze un asemenea abuz impotriva unor oameni amarati?!

  Reply
 3. Dan

  Vedeti, in astefel de cazuri ar fi bine ca populatia sa aiba dreptul de a purta arma ca in State.
  Nici un soarece de birou nu ar fi indraznit sa trimita astfel de notificari sfidatoare ci ar fi pus pe masa direct sumele corecte + un bonus pentru deranj.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *