Premieră pentru România – Primul clasament care arată cum stau reședințele de județ la următoarele 3 servicii publice: gestionarea deșeurilor, transport public și educație.

Reședințele de județ din România au fost monitorizate și evaluate pentru prima dată pe 3 capitole importante privind calitatea serviciilor publice oferite: educație, transport public și  gestionarea deșeurilor.  Realizat de Societatea Academică din România, Asociația Act for Tomorrow și Vellenes Fellesorganisasjon, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, Raportul național de diagnoză privind calitatea  serviciilor publice municipale a vizat 47 de UAT-uri (municipii reședință de județ și primăriile de sector din București).

Dacă la capitolul transport public, o parte dintre unitățile administrativ-teritoriale din România se prezintă decent în ceea ce privește sistemele și serviciile oferite local, toate reședințele de județ au dificultăți în gestionarea deșeurilor, iar mai bine de jumătate dintre acestea tratează gestionarea deșeurilor superficial, unele nerespectând legislația minimă.

Conform metodologiei, punctajul maxim oferit a fost de 100 de puncte, și, dacă la categoria educație, cel mai mare punctaj a fost de 95 de puncte, iar la transport public – 92, la capitolul gestionarea deșeurilor nicio reședință de județ nu s-a apropiat de punctajul maxim, cel mai bun scor obținut fiind de 70 de puncte.

Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Mediului, dl. Tánczos Barna a declarat: ”Raportul trage un semnal de alarmă și surprinde adevărul despre problema gestionării deșeurilor: Nu există suficientă implicare nici măcar la nivelul municipalităților! Există o prăpastie între primele și ultimele poziții, iar distanța uriașă între cei care se implică și cei cărora nu le pasă spune totul despre atitudinea autorităților din zonele respective. […] În coada clasamentului sunt cei care nu ne-au contactat niciodată, care nu au cerut sprijin și este dureros că în această situație sunt inclusiv trei sectoare din București.

Dl. Radu Szekely, Consilier al Ministrului Educaţiei: “Avem responsabilități diferite și partajate (n.r. ca Minister al Educației, respectiv UAT-uri) și este nevoie de o colaborare mult mai strânsă între administrația locală și deconcentratele locale ale Ministerului educației sau Ministerului Educației pentru a ne asigura că eficientizăm resursa (și umană și financiară). Dincolo de valoarea absolută a investițiilor, trebuie să vedem și eficiența lor.” Referitor la faptul că valoarea burselor sociale este considerabil mai mică decât valoarea burselor de merit, dl Szekely a apreciat că “acest raport arată într-o mare măsură modul în care noi privim sistemul de educație – ca pe unul care trebuie să creeze elite, vârfuri, iar restul – s-or descurca sau nu, vedem. Avem nevoie de o inversare a acestei paradigme și sper să o putem face prin viitoarea Lege a Educației.

___________________________

Capitolul Gestionarea deșeurilor:

Mai puțin de jumătate din reședințele de județ din România au obținut un scor peste media de 35,9.

Clasamentul a arătat astfel: Locul 1: Primăria Municipiului Sibiu, Locul 2: Primăria Municipiului Oradea, Locul 3: la egalitate, Primăriile Municipiului Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Iași.

Municipiile clasate pe podium se numără printre UAT-urile care respectă legislația într-o mare măsură și fac eforturi pentru a crește calitatea și performanța serviciilor publice privind gestionarea deșeurilor, prin dezvoltarea de programe proprii de prevenție și management al deșeurilor.

Este o validare importantă pe care Sibiul și administrația locală din Sibiu o primesc din partea specialiștilor pentru eforturile depuse în gestionarea deșeurilor, infrastructura pentru educație și modernizarea transportului local. Datele au fost colectate la nivelul lui aprilie 2021 și este îmbucurător că de atunci Sibiul a avansat și mai mult în aceste domenii, prin noi proiecte. În urma analizei, experții au transmis fiecărui oraș și un set de recomandări pe care le apreciez și asupra cărora ne vom apleca pentru a îmbunătăți serviciile publice, în folosul sibienilor” (dna. Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu, singurul municipiu care s-a clasat pe podium la toate cele 3 domenii studiate).

Există însă UAT-uri, precum Slatina, Brăila, Sector 4 și Sector 5 București, în care colectarea deșeurilor se realizează la un nivel deficitar, minimal din punct de vedere al respectării legislației și bunelor practici;  ele au obținut între 0 și 15 puncte din punctajul maxim de 100 de puncte.

Mai mult decât atât, totalul penalităților plătite de către cele 46 de municipii monitorizate însumează, conform AFM, 50.616.928 lei și reprezintă obligația de plată pentru deșeurile municipale aferente anului 2020. Recomandarea noastră este ca, în loc să fie nevoit să achite aceste sume în penalități, fiecare UAT ar trebui să investească în măsuri și programe prin care să prevină generarea de deșeuri și să crească cantitățile de deșeuri reciclabile colectate.

Alte concluzii importante ale secțiunii privind gestionarea deșeurilor:

 

Capitolul Educație:

La categoria educație, primele trei locuri au revenit: Locul 1 Primăriei Sector 2 București, Locul 2, la egalitate,  Municipiului Sibiu și Municipiului Oradea, Locul 3,  la egalitate,  Municipiului Pitești și Municipiului Târgoviște.

În luna aprilie 2021, 4 unități-administrativ teritoriale nu aveau o hotărâre de consiliu local aprobată în condițiile legii, în vederea stabilirii cuantumului și numărului burselor școlare, deși Guvernul alocă bani din sume defalcate din TVA pentru plata burselor la cuantumul minim (100 lei).

Referitor la bursele școlare acordate:

 • 15 municipii din 46 analizate acordau burse de ajutor social la un cuantum mai mare decât cuantumul minim;
 • 20 de municipii din 46 analizate acordau burse de studiu la un cuantum mai mare decât cuantumul minim;
 • 31 de municipii din 46 analizate acordau burse de merit la un cuantum mai mare decât cuantumul minim;
 • 34 de municipii din 46 analizate acordau burse de performanță la un cuantum mai mare decât cuantumul minim.

13 municipii din 46 nu asigură sumele necesare în vederea funcționării cabinetelor de medicină școlară generală sau asistență stomatologică, si doar 24 municipii au realizat în ultimii 5 ani investiții în baza materială (echipamente) sau mobilier pentru cabinetele medicale sau stomatologice din școli. Doar 9 UAT-uri din 46 analizate, respectă obligația legală de a acordă subvenții pentru cantinele și internatele școlare.

 

Capitolul Transport public:

La categoria transport public, primele trei locuri au revenit: Locul 1: Primăriei Municipiului Timișoara, Locul 2: la egalitate, Primăriei Municipiului București si Primăriei Municipiului Cluj Napoca, Locul 3: Primăriei Municipiului Sibiu.

Recomandări:

EXTINDEREA ŞI SIMPLIFICAREA REŢELEI DE TRANSPORT PUBLIC PRIN:

 • Reproiectarea configuraţiei reţelei;
 • Amenajarea de benzi dedicate;
 • Creşterea frecvenţei şi a duratei programului de funcționare;
 • Introducerea unui sistem de transport la cerere pentru anumite zone sau regiuni.

MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII ŞI CREŞTEREA CONFORTULUI PRIN:

 • Amenajarea spațiilor de aşteptare la nivelul calitativ european;
 • Amenajarea de spații securizate pentru biciclete, amenajarea de parcări de tip Park&Rîde;
 • Creșterea accesibilității la staţiile de transport;
 • Modernizarea materialului rulant;
 • Îmbunătăţirea nivelului de pregătire al şoferilor.

CREŞTEREA GRADULUI DE ACCESIBILITATE PENTRU PERSOANELE CU NEVOI SPECIALE PRIN:

 • Punerea în aplicare a unor instrumente informaţionale diferite adaptate persoanelor cu handicap (sisteme de asistenţă vizuală, anunţuri vocale);
 • Asigurarea accesibilităţii fizice în zonele de aşteptare şi în vehicule (landouri, cărucioare pentru copii, scaune cu roțile, cadre de mers etc.).

ÎMBUNĂTĂŢIREA SIGURANŢEI ŞI SECURITĂŢII ÎN STAŢII ŞI ÎN INTERIORUL VEHICULELOR PRIN:

 • Montarea camerelor video în staţii şi în interiorul vehiculelor;
 • Creșterea gradului de siguranță în staţii şi în jurul acestora (iluminat eficient);
 • Implementarea de programe de formare în domeniul siguranţei şi securităţii.

Raportul complet îl puteți studia accesând  site-ul de proiect.

De asemenea, evenimentul poate fi vizualizat AICI .


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *