Romania Curată

PNL a cedat presiunii civice: Curtea Constituțională a fost sesizată în privința Legii Securității Cibernetice (Legea Big Brother 3)

Prim-vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat astăzi (marţi) că deputaţii PNL au contestat la Curtea Constituţională a României (CCR) Legea Securităţii Cibernetice, iniţiată de Guvern şi adoptată săptămâna trecută în unanimitate în plenul Senatului, deci şi cu votul favorabil al senatorilor PNL şi PDL.

”69 de deputaţi aparţinând PNL şi-au exercitat dreptul constituţional de a ataca la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament, Legea privind securitatea cibernetică a României”, a anunţat Orban, lider al grupului deputaţilor PNL, citat de Mediafax. El a menţionat că Legea securităţii cibernetice ”vine în aceeaşi linie” cu Legea Big Brother şi Legea cartelelor Pre-Pay, care au fost declarate neconstituţionale.

Contestarea Legii Securității Cibernetice la CCR vine în urma numeroase poziții și proteste în stradă la Cluj și București, desfășurate simultan cu ceremonia de investirea în funcția de președinte al României a lui Klaus Iohannis (vezi aici și aici). Alte două legi cu prevederi similare, care ar fi permis obținerea în mod discreționar a unor informații cu caracter personal de către serviciile de informații au fost declarate neconstituționale de către CCR în acest an.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “PNL a cedat presiunii civice: Curtea Constituțională a fost sesizată în privința Legii Securității Cibernetice (Legea Big Brother 3)

  1. Adrian

    E important să-și asume (concret) politic un eventual eșec; idem pentru legea bugetului. Vedem recent cum o altă problemă spinoasă este găsită ca inadmisibil de discutat la cc, din cauza modului în care a fost (re) formulată (dcc 570/2014, publicată azi)

    Reply
  2. Adrian

    Citiți răspunsul aparent de la ÎCCJ și vă înspăimântați

    http://www.apador.org/wp-content/uploads/2014/12/Raspuns-ICCJ-legea-securitatii-cibernetice.pdf

    În primul rând, este tratată solicitarea ca o petiție oarecare, fiind dat răspunsul de la compartimentul ciorespunzător, și nu de la președinta instanței. Deși în răspuns își fac loc niște judecăți de valoare(sic), deci s-ar presupune că nu este ceva strict firmal și a avut loc o activitate de judecată consistentă pentru a da răspunsul.

    Dacă nu sunt în stare doamnele și domnii judecători să reacționeze prompt (sunt demnitari, dac-or fi uitat), să-i lase pe alții în loc. Sper ca C. S. M. să fie pe fază!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *