Romania Curată

Ministrul Justiției nu susține amnistia, dar vrea grațiere cu excepția „corupției și faptelor grave contra persoanei”

Amnistia nu trebuie avută în vedere, consideră ministrul Justiției, Florin Iordache, însă o lege a grațierii, care să nu includă și pe cei condamnați pentru corupție sau fapte grave împotriva persoanei ar fi necesară, potrivit News.ro. El spune că decizia unei astfel de legi trebuie să aparţină Guvernului și că, în cursul zilei, va avea o discuţie pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu.

Iordache a arătat că și asociațiile profesionale ale magistraților și lucrătorilor din penitenciare susțin o lege a grațierii și că nu trebuie negat faptul că gradul de ocupare în închisori este foarte mare, respectiv de 150%, (19.000 de locuri în penitenciare şi 27.000 de deţinuţi). La discuţiile cu ministrul Justiţiei, asociaţiile de magistraţi au subliniat că pentru o eventuală lege a graţierii este necesară o dezbaterea publică, iar șefii marilor parchete, DNA, DIICOT şi Parchetul General, s-au pronunţat împotriva unei astfel de legi, potrivit Mediafax.

O poziție ciudată pe acest subiect, despre care România Curată a scris săptămâna trecută, a avut-o Asociația Procurorilor din România. „Asociaţia Procurorilor din România şi-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptării unei legi de graţiere pentru unele infracţiuni şi amnistie pentru alte infracţiuni, cu condiţia ca infracţiunile în cauză să fie de o gravitate mică sau moderată”, se arăta într-un comunicat al asociației.

„Nu trebuie să negăm faptul că în acest moment gradul de încărcare la nivelul penitenciarelolr este foarte mare, în jur de 150 la sută. Aceşti oameni, dacă au greşit, să îşi ispăşească pedeapsa, dar încercăm să creăm nişte condiţii umane. În acelaşi timp, trebuie să spunem un lucru foarte clar, că avem convenţii internaţionale, avem din partea CEDO, chiar sub sancţiunea plăţii multor milioane de euro, din cauza condiţiilor care există în peniteciare. În acelaşi timp, dacă pornim astăzi construcţia unui penitenciar pentru 500-600 de locuri, timpul minim de execuţie este de cinci ani, deci până în 2021 gradul de încărcare nu poate fi diminuat”, a declarat ministrul Justiţiei.

„Voi discuta (cu premierul – n.r.), repet, este un subiect foarte important, iar decizia trebuie să fie a Guvernului. Eu am argumentele tehnice şi spun ceea ce se întâmplă în penitenciare, dar decizia este a Guvernului”.

„Amnistia, din punctul meu de vedere, nu trebuie avută în vedere, dar graţierea este un fenomen. Şi asociaţiile profesionale au susţinut graţierea, pentru că este un atribut al fiecărui stat în materie penală pentru un astfel de act de clemenţă. Din 2002, când s-a dat ultima lege care vizează graţierea, dar bineînţeles cu eliminarea faptelor de corupţie, cu eliminarea faptelor grave împotriva persoanei şi asa mai departe”, a mai arătat Iordache.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Ministrul Justiției nu susține amnistia, dar vrea grațiere cu excepția „corupției și faptelor grave contra persoanei”

 1. Liviu M

  Pacat ca CEDO nu sanctioneaza si conditiile din spitale si scoli (cu toalete in curte), unde alti cetateni isi ispasesc „pedepsele”.

  Reply
 2. Protonic

  Sunt un simplu cetatean neafiliat politic si sunt perfect de acord cu ministrul justitiei.

  Cred de asemenea ca ar trebui consultata si societatea civila pe langa asociatiile profesionale, care chiar daca sunt de acord pot avea interese specifice.

  Reply
 3. ??????

  Remarcați totui ca actualul guvern nu a obținut de la electorat voturi pentru modificare politicilor penale, probabil pentru ca nu a propus așa ceva electoratului în programul de guvernare, în vreme ce președintele Johannis are voturi obinute pentru continuarea luptei anticorupie ?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *