Alina Mungiu-Pippidi

Lipsa de civilizație e mai contagioasă ca virusul

Acum cîteva luni, am primit un link la fotografii tandre ale lui Ludovic Orban, Clotilde Armand, Dacian Cioloș, Dan Barna și chiar Klaus Iohannis cu un troll cunoscut sub numele de Marian Ceaușescu, despre care nici nu aș ști, neavînd cont pe Facebook, dacă nu ar fi încercat să mă oprească să ies din studioul de la B1 într-o noapte la zece, profitînd că nu există nici un fel de pază. Înțeleg că specialitatea lui sunt ambuscade fizice de acest gen, în care hărțuiește oameni (inclusiv oameni ca mine, care luptau cu Iliescu și PSD pe vremea cînd toți cei de mai sus trăiau liniștiți) cu întrebări cretine (de ex Cît v-a dat PSD ca să…) în timp ce își face selfieuri. Nu e problemă, că eu făceam deja interviuri în Valea Jiului după mineriadă să aflu de ce ne spărgeau băieții Universitatea, deci am o lungă experiență cu oamenii cavernelor și știu să deosebesc pe cei autentici de mercenari. Adevărat că după 30 de ani te aștepți să mai vezi puțină evoluție, dar ea nu are loc, tocmai pentru că liderii și trolii se pupă pe bot și ar angaja și pe Yeti doar ca să îi aducă pe ei la putere.

Sincer, am crezut că această colecție de poze e un banc prost – circulă atîtea falsuri – dar se pare că e autentică. Tot cu acea ocazie am aflat că există o persoană numită Șoșoacă – fără să mă uit la TV și fără FB îmi ia mai multă vreme să percep asemenea fenomene, ce noroc pe mine, fac o mie de lucruri mai bune în acest răstimp. Între altele, rog lumea să nu îmi trimită linkuri, mai ales la videouri, le șterg fără să le deschid. Dar iată că au loc evenimente, și chiar în presa mainstream așa că o văd și eu, în sfîrșit pe dna Șoșoacă, în fața spitalului Nasta, luptînd cu Vlad Voiculescu și cu paza spitalului.

Dincolo de observația că amenda pentru lipsa de purtare a măștii ar trebui să fie dată imediat, una constituțională, deci nu enormă, ci moderată, doamna demnitar e făcută pentru televiziune și cu nimic mai rea sau mai bună, acum că am văzut-o, decît eroi ai revoluției Rezist! ca Bot sau Ceaușescu.  Comportamentul ei ar fi innaceptabil, desigur, dar de fapt nu e. Ar fi fost poate în anii 2004-2016, cînd evoluasem de la mineri și am putut demonstra pentru Roșia Montană fără vulgarități și ambuscade, fără politicieni care să profite, grație cîtorva ONG-uri și voluntari care aveau grijă ca manifestația să rămînă civilizată.  De atunci, asemenea comportamente au devenit acceptate și politicieni aflați azi în funcție au sponsorizat trollingul, asaltul pe stradă, aruncatul de vopsea pe sedii, hackeritul siturilor Internet al partidelor și ONGurilor care nu ne plac (deși asemenea acte sunt ilegale), vreo cîțiva ani Rezist! a avut monopolul cu Dide, Ceaușescu și Bot, pînă cînd s-au ridicat George Simion și AUR. Sigur, în avionul cu manifestanți sponsorizat de Monica  Macovei care veneau de la Bruxelles manifestanții păreau niște tineri civilizați. Dar stăteau alături de trolli și mercenari zilnic în Piața Victoriei și vedeau perfect că aceștia fac titluri la televiziuni și vorbesc în numele lor, chiar dacă, fiind mai tineri, nu îi văzuseră cînd făcuseră porcării și pentru alți patroni. Și acceptau.

E clar că stilul a prins, și e și normal să prindă, și cei de la AUR în loc să cumpere trolli de pe piață fac chiar ei trolling și ajung celebri, că îl fac strategic, legat de evenimente, amestecînd cauze bune și adevărate cu aiureli și impostură. În mod normal democrațiile sunt protejate de consensul că asemenea comportamente nu sunt acceptabile și toată lumea se reține de la ele, că dacă începe o competiție de acest gen nu mai există diferență între sfera publică și  islazul comunal unde se încaieră cîinii vagabonzi. Consensul a fost spart după 2017, și iată-ne aici. Că nu avea cum să rămînă vandalismul politic doar la o tabără, orice e profitabil face repede adepți.

Să mai remarc la asta lipsa integrală de curaj a lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban, USR, PSD, etc în a curăța spațiul virtual românesc? Cum noi nu avem decît serviciile secrete ca să ne integrăm în Europa ne-am bătut să căpătăm o agenție de cybersecurity la noi, ce să vezi. Și cum trebuiau să ne dea și nouă ceva, ne-am ales cu ea, deși ar fi trebuit să ne refuze pur și simplu pentru că suntem cea mai murdară țară din Europa, nu mai există a doua unde spațiul virtual să fie mînjit de obscenități și porcării ca la noi, o mare de rahat din care se ridică insulele strălucitoare sponsorizate de servicii ale luptei cu fake newsul rusesc sau chinezesc. Vorba e, în rahat se simt bine numai microbii și virușii, și dacă asta e ce cultivi cam greu să mai crești acolo margarete, prima regulă ca să faci o agenție de sănătate e o să nu o pui într-o mlaștină nesănătoasă.  Uitați-vă doar la cum sunt tratați medicii și persoanlul care luptă cu pandemia în orice țară europeană față de spațiul virtual românesc și v-ați lămurit. În vreme ce în țările civilizate se cere marilor companii de social media să facă ordine, vedeți aici un raport al parlamentului European, sau – cazul Germaniei – se investește enorm de către stat pentru a înlătura limbajul agresiv care promovează ura de pe Net, la noi guvernul Orban toarnă bani peste presă, dar nu îi cere să modereze forumurile pentru vulgarități și violențe de limbaj, deși există un cod etic sponsorizat de UE. Bine că avem zeci de parlamentari europeni, nici unul nu a observat și nu a propus ceva.

Civilizația e facultativă la români. Competiția e între cine e mai vulgar, mai agresiv, mai lipsit de maniere, de vocabular și de gîndire logică și iată așa am dat drumul lumii cavernelor din nou peste noi, iată așa dna Șoșoacă a apărut, nu din neant. Nu e ultima apariție de acest gen cîtă vreme nu există nici un om politic care să propună măcar un minim program de redresare a civilizației la români și atîția oameni care  nu se delimitează de aceste comportamente decît cînd sunt la tabăra adversă.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

37 thoughts on “Lipsa de civilizație e mai contagioasă ca virusul

 1. zoli

  Asta trebuie explicata si Serviciilor. Fiind niste smecheri ei for oameni prost si necivilizati. Sunt mai controlabile. Odata e pusa sa faca reclama USR-ului acuma e pusa sa la AUR…apoi mai ce?

  Reply
 2. Laur22

  Amnezia strategică a mofluzilor zilei.
  Acri sunt acum strugurii vulpe-o ?

  Mai ține minte cineva strigătura:
  ” Ilescu du-t’ acasă
  C-ai nevasta canceroasă !”

  Nuuuuuu ?????!!!!
  Ai tu, ce amnezie strategică.
  Ce rapid uităm ticaloșiile lu’ “ai nostri” și ce bașicați ne dăm de ticaloșiile lu’ „ai lor”
  Și da victoriile lu’ „ai noștri” s-au intamplat nu doar din cauza respectivelor ticăloșii.
  Și da in prezent paraca am asistat la un race to the bottom și la survival or the nastiest.

  Dar da mereu „ai nostrii” cand au castigat au castigat pentru că au cântat in mod măiastru pe o coardă jegoasă a sufletului romanesc și de la o alegere la alta, coarda a devenit mai jegoasă și mai râioasă și mai ranchiunosă până când „Muie Muie PSD” a devenit hahahaha opinie politica respectabilă.

  Iar acum ne plangem ca arena politica miroase a pute.
  Miroase a noi.

  Iar daca acum luzarii ultimilor epurări a celor inca incomodați de principii a celor care au crezut ca gargara regurgitată de ei insemna ceva pentru cineva din gașca lor, cineva altcineva decat noi bizonii care puneam botul la ea, luzării care nu s-au orientat ca pilitura dupa campul invizibil luzarii gen Presadă-Săftoiu-AMP care au inceput sa strâmbe din nas poate că n-ar strica să se intrebe dacă duhoarera trolingului ca singură armă politică veritabilă nu a inceput de azi de ieri odata cu ejacularea lor din jocul mare și poate ca și respectivii azi mofluzi ai luptei media din politica au avut și ei la rândul lor contribuția lor la situația imundă de azi.

  Și da trollingul e mai contagios ca virsul.
  Din fericire sau dacă preferatzi din nefericire in ambele cazuri soluția e identică.
  Carantinarea nu doar a trolilor ci și a celor ce au tolerat contactul neprotejat cu respectivii troli.

  Căci nu, Donald the Second nu a fost creat de media conservatoare in campania prezidențială din 2015-2016 ci el este un produs media al maistream entertainmentului care e infinit mai jegos shi a fost tolerat sa fie atat de degradant shi insultator in infinit de mizerabila campanie media a serialului „the Apprentice” 2004-2017.

  Deci nu Donald J Trump nu ar fi trebuit cu greu și voturi magice (cele mai multe din toata istoria USA cu mult mai mult dect oricand altcandva in toata istoria USA cu toat lockdown-ul de pandemie cu tot care ar fi sugerat the oposite) batut in 2020 daca ar fi fost boicotat ca porcovan și neam prost in 2004.

  Da, da, da dacă neam-porcia ar fi fost respinsă oricând intre 2004 shi 2016 ea nu ar fi devenit atat de dificil de invins in 2020.
  Da in 2004 porcia Trumpista era „a lu’ ai nostri” deoarce atunci Trump era democrat plus ca era apolitic și la apolitici political corectness nu se aplica nu așa ?

  Altminteri da „lipsa de civilizație e mai contagioasă ca virusul” America lui Trump o demonstreaza cu varf și indesat.

  Ce e de facut acuma in Romania ?
  Cam ce a facut pana și AUR.
  Delimitarea de troli.
  Trollul Sosoacă ar fi fost util AUR in lupta pentru putere dar ….. conducerea partidului s-a cacat pe ea de frica ca Sosoaca o să ia partidul pe nume propriu și liderii din umbra al partidului au ales sa o trateze tot așa dupa cum USR-ul și-a taratat pe ne-pupincuristii gen Presadă Goțiu ori PNL-ul pe cei gen Săftoiu.

  Vreți sa vedeți cât de departe e dezbaterea din România de ceea ce ar trebui ea să fie ca să merite titlul de dezbatere și nu linsaj public ?

  Incercați sa comparați dezbaterile Petterson și Harris pe care le puteți gasi pe youtube cu cotonogeala zilnică de la B1 ori Antena 3.
  Da știu, Petterson & Harris dezbat the God hypotesis ceea ce ar părea mai simplu decât jocul de glezne din media pe pe la noi dar sincer, ce poate fi mai dificil și mai profund insultător decât sa dezbatzi pe cineva care iți aneantizează shi ridiculizează Dumnezeul și cu toate astea ….. comparați diferența de stil și ingroziți-vă.

  Ingroziți-vă ca noi, noi folosim acelashi cuvând hahaha dezbatere hahaha ca să etichetăm asemnea adunări de oameni in care se vorbesc vorbe, deși acestea nu pot fi mai deosebite.

  Cand freedom of speech degenerează in pornografie discuția e ….. nu doar pierdută ci de-a dreptul inutilă.

  Reply
 3. Gabriel Radeanu

  Trolling de genul acesta există peste tot, câteodată chiar media occidentală sub acoperirea noțiunii de „interes public” îl practică,camuflat în presă incisivă.Ceea ce este important este feedback-ul politic și-sau instituțional, adică România este mult prea reactivă, oprind inițiative legislative necesare, declanșând o simbioză sfidătoare a hegemoniei oficiale sau emergente cu antiguvernamentalul și anarhia, confiscând interesul public general și producând Justiție mult prea „oportună” pe alocuri…
  Din păcate este vorba de o caracteristică-defect a națiunii române în majoritate hipnotizată de bârfă și can-can, roasă de invidie și în conflict permanent cu propria conștiință morală, incapabilă să configureze un sistem de valori!

  Reply
 4. Adrian

  „Competiția e între cine e mai vulgar, mai agresiv, mai lipsit de maniere, de vocabular și de gîndire logică și[…]”. N-am urmărit discursul (discursurile) d.nei Ș, sau d. C, citați în text. Dar măcar vreuna din cele lipsă să-și facă apariția, probabil prinde instantaneu amestecul despre care scrieți. S-a-nvățat pe-aici mulțumitul cu puțin. Să-ne-amintim și anii 1990 și chiar 2000 cu discursuri de tipul „dacă..atunci”, chipurile civilizate, corecte politic și care nu spuneau, în realitate, nimic util.

  Reply
 5. CMC

  Cand stimulezi indivizi – chiar intelectuali – sa se bucure la „Placutza suedeza” nu trebuie sa te miri ca personaje ca Sosoaca au succes.
  Cat despre „faimosul Vest”, ne-am cam lamurit. Se complac mai mult cu sekuristii nostri decat cu democratia si adevarul.
  Si de atat de mult cat se complac vesticii cu sekuristii au ajuns infiltrati pana la gat: de la Komisie, pana la CEDO…
  Ce sa mai vorbim de parchetul ieuropean…

  Reply
 6. Vanatorul/d.c.

  (Motto: ”O tara sleita, înecata de plata împrumuturilor care asigura viitoarele împrumuturi care asigura platile necesare nemiscarii economiei, un teritoriu parasit de proprii cetateni si o cultura îndobitocita de propriile scoli s-au aliniat la vrerile si la principiile noii credinte. Corcit si caznit, ne-am convertit. Am dat, iar, totul pe o dogma care hraneste slugi.” Traian Ungureanu)

  Incalificabil..! Veti vedea imediat pana unde a putut ajunge jigodismul politrucilor mafioti care-si spun in bataie de joc ”liberali”, ”partid national” si ”salvatori ai natiunii”..!
  Voi incepe prin a va spune ca stim cu totii minciunile si josnicia cu care propaganda liberal-iohannist-neosecuristica isi babuinizeaza iobagii electorali sistematic, in stil securistic, de cele mai multe ori aburindu-i cu gargarisme gen ”eliminam privilegiile angajatilor statului si le taiem si din venituri”.
  Din pacate pentru infractorii si cozile astea de topor ce-si spun ”liberali”, tradatori de neam si tara care jefuiesc si vand si cea mai ramas de jefuit si vandut din Romania, inca mai exista un pic de presa adevarata si independenta, presa libera si hotarată sa le devoaleaze josniciile si samavolniciile escrocilor ăstia cu tupeu de căruțași bolsevici..!
  Iata ce am aflat mai deunazi dintr-un ziar cu jurnalisti adevarati, deci cu jurnalisti curajosi si nu cu ”rîme” pupicuriste ale actualului regim mitomano-cleptocratic-liberal-neosecuristic, scribi lasi gata sa-si vanda demnitatea, constiinta si sufletul pentru cativa arginti murdari si sa ”inchida ochii” la toate mizeriile pe care derbedeii astia politici le fac Romaniei si romanilor..!
  Luni, 22.02.2021, a fost introdus ”pe șest” in ordinea de zi a sedintei Senatului un proiect de lege iniţiat de către mafia PNL prin guristul ei Florin Roman, proiect care modifica in stil mafiot ordonanta de urgenţă a Guvernului 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară.
  In plina ”lupta anti-coruptie” si in plina ”restructurare si reducere a veniturilor si privilegiilor angajatilor la stat”, mafia liberal-iohannist-neosecuristica , prin proiectul acesta de lege ofera nici mai mult nici mai putin decat imunitate penală şi civilă ștabărimii peneliste din conducerea ASF(chipurile, ca sa nu fie ”harțuiti in justitie” dupa ce vor pierde puterea), plus noi beneficii salariale si privilegii.
  Astia-s ”iohannistii”, ”salvatorii natiunii”- escroci, mafioti si cozi de topor care-si spun ”liberali”..!

  Demn de mentionat insa, e ca de data asta insa, spre cinstea lor (probabil si satui sa tot inghita mafiotismele lui Iohannis si ale gastii lui de neosecuristi si infractori notorii plantati prin toate functiile importante in statul roman), cei de la USR au ..rabufnit prin vocea ministrului Economiei Cladiu Năsui care le-a reprosat mafiotilor liberali si guristului acestora Florin Roman, ca nu fac altceva decat ”să introducă privilegii pentru membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, care deja au salarii de peste 10.000 euro pe luna ”. (Da, ati inteles bine, mafiotii aia liberali plantati la conducerea ASF au peste 10 000 de euro LUNAR, si spune asta nu..Sosoaca, ci ditamai ministrul Economiei al actualui guvern..!)
  Insa, cu adevarat curajosa si fara să le lase mafiotilor lui Iohannis nici cea mai mica posibilitate de a-si justifica credibil proiectul asta de lege mafiota, a fost senatoarea USR Ramona Dinu : „USR consideră propunerile venite din partea deputatului PNL (Florin Roman)drept MAI NOCIVE CHIAR SI DECAT PROPUNERILE PSD de suboronare a altor autorităţi de reglementare independente sau de control, precum Curtea de Conturi, ANCOM sau Consiliul Concurenţei”.
  Q.E.D..! E clar..! Nu mai exista nici cel mai mic dubiu: ”PNL e un magnet al lichelelor care n-au incaput prin PSD, un soi de fanarioti care se dovedesc inca si mai prosti si corupti ca pesedistii, iar asta chiar e o performanta”(A.Popescu)
  In concluzie, nu putem decat sa ”parafrazam” un slogan care a facut..furori la vremea lui, spunand ”PUIE MNL!”

  Reply
 7. Mirciulică

  Mda ,articolul dumneavoastră vine ca un ecou peste timp a marelui neînțeles ( de către unii) ,maitre Eugene Ionesco : ” Așa a fost dintotdeauna ( România) ,o țară lipsită de civilizație,unde nimic nu se face așa cum trebuie !”

  Reply
 8. Dan Plesoianu

  Sint unii lideri de opinie care sint de parere ca romanii nu au libertate destula. Dupa cum se vede (si) din articolul dvs., populimea are prea multa libertate, si, in toata perioada de dupa lovilutie, nu stiu ce sa faca cu ea. In Romania exista o deruta si confuzie totale, si mai ales la nivel politioc, unde lideri care se pretind conservatori au, de fapt, trasaturi socialiste, iar partidele socialiste au, de fapt, trasaturi conservatoare.

  Reply
 9. Catalin

  Nu stiu care e treaba cu doamna Sosoaca dar mi se pare cam ciudat ca este mediatizata masiv pe 3-4 canale TV care, in mod si mai ciudat, trateaza o stire despre mineri precum olimpiada de la Costesti. Asta mi se pare ca duhneste a securism. Nivelul este cel pe care il putem vedea, securistii(vechi & noi) au si ei tembelii lor :), atat ii duce mintea.

  Reply
 10. marius

  basescu a fost presedinte… iar acum citu e premier
  am intrat in recesiune plus austeritate impusa cu forta, toata tara se duce dracului in progresie geometrica iar noi ne miram de sosoaca?!!!!!

  Reply
 11. Dumitru

  „Civilizația e facultativă la români.” In Romania a fost realizat, voluntar sau nu, dupa 1989, un experiment de manipulare sociala groaznic. Incepand cu 1990 in Romania a fost promovata masiv non-valoarea (si dispretul fata de tot ce exista cat de cat valoros in Romania, dar asta e secundar). La asta au lucrat GDS (cu revista 22), Evenimentul Zilei (care a tabloidizat presa romana, aducand-o la nivelul de azi) si ProTV care si azi are ca business model sa „elibereze moravurile”, impingand romanii spre lipsa de civilizatie si prezentand in acelasi timp Romania ca pe un gunoi. Scaderea a fost graduala dar continua. La inceput, au participat intelectuali adevarati, dar frustrati, precum Ana Blandiana sau Mircea Dinescu, dar care dandu-si seama in ce au fost implicati s-au retras dupa un timp si acum critica procesul (e insa cam tarziu). Pana si umorul Divertis a ajuns prea intelectual pentru nivelul la care a fost adusa masa populatiei, ProTV inventand intre timp „Las Fierbinti” si lasandu-i mofluzi pe prostanacii din Divertis (dar si-au facut banii). Nivelul de impostura a devenit rapid incredibil, pentru ca impostura a fost bine platita. Am avut anti-comunisti fosti membri CC al PCR (Paler) sau cadru didactic la Stefan Gheorghiu (Tismaneanu, cel care a dirijat „condamnarea comunismului”), Patapievici (care vorbea despre Romania spunand ca e „O inimă ca un cur”) sef la Institutul Cultural Roman s.a.m.d. Am si inceput sa exportam impostura : am dat Europei un prim procuror general care a plagiat si care in Romania a politizat justitia intr-o masura destul de incredibila, punand-o la ordinele serviciilor secrete.

  In concluzie: OK, criticati Romania si romanii, dar aduceti-va aminte si aduceti aminte de ce sunt acolo unde sunt.

  Reply
 12. Mihai

  Doamna Alina, aveti dreptate. Din pacate problema e generala in lume. Sa nu uitam limbajul lui Trump, minciuna cu furatul alegerilor in America, incercarea lui Trump sa faca insurectie, fel si fel de teorii de conspiratie, etc. Deosebirea e ca aceste teorii de conspiratie si minciuni nu sunt sustinute prin injuraturi.

  Reply
  • marius

   alegerilea din America chiar au fost furate la fel ca cele din Romania!!!
   Trump nu inseamna nimic ca persoana privata ci reprezinta curentul antisistem ce se naste acum impotriva globalizarii corporatiste ce a adus o nenorocire in toata lumea si incepe sa arate ca o veritabila dictatura neoliberal-bolsevica cu accente foarte grave de psihopatie sexuala inclusiv o incultura pedofila impusa copiiilor prin sistemele de invatamint inca de la scoala primara!!!

   Reply
 13. marian

  Rămâne să ne amintim cine spunea că a extras de pe stadioane elegantul „ieși afară, javră ordinară” și să aflăm ce funcții au ei acum în România.

  Reply
  • andrei

   Foarte curios cum comentariile acestui xenofob trec prin sita moderarii fara nici o problema! Sper ca punctul xenofob de vedere al acestui individ nu este impartasit si de redactia „Romania Curata”!

   Reply
   • Emil

    A spune adevarul despre atrocitatile poporului tau nu inseamna xenofob. Doar in opinia barbarilor de titani romani, Alecu Russo, Vasile Alecsandri sau Andrei Muresean sunt xenofobi !

    Reply
    • Laur22

     @Emil
     Draga Emile,

     Da cum crezi tu ca arata dementza xenofoba ?
     Cu copite , coarne shi coada ?

     Nu dragule anti-romanismul arata asha ca shi anti-germanismul britanic dI WWI sua ca anti-japonezismul american din WWII ori ca preactica australiana de a-i corral pe aborigeni cu calaretzii shi cainii shi de a-i goni shi arunca de pe stanci ca sunt prea viermi ca sa risipesti gloantze pe ei.

     De ce crezi ca nemtzii care radeau de hahaha Polish Economy motiv pt care au shi ocupat-o ca s-o hahaha civiluzeze shi hahaha modernizeze erau altfel decat esti tu ?

     Asha asha ca shi tine, niste ciudoshi, pizmoshi shi racanari asha ca shi tine.

     Ce bine ar fi daca raul ar fi cu copite coada shi coarne , daaa ghinion de nesansa nu e.

     Reply
     • Emil

      Noi credem ca ”Romania curata” este pentru romanii curati si onesti, nu pentru hoti, mincinosi si corupti.

    • andrei

     Iti atrag atentia oficial ca esti un xenofob cu probe prin comentariile tale sterse de catre Romania Curata tocmai ca sa nu atraga probleme la CNCD!

     Reply
    • andrei

     Dumneavoastra urati rasial poporul roman si exprimati public acest lucru iar aceasta „ura rasiala” pe care o afisati prin comentariile publice este reglementata juridic atat in Uniunea Europeana cat mai ales in Romania!

     Reply
     • Emil

      Tataie marius, hai sa nu ne mai mintim unii pe altii cu atata tiranie, sa recunoastem fiecare cati romani, natii straine si rase umane am talharit si masacrat si apoi sa sa voribim de xenofobie, antisemitism si rasism.

    • andrei

     Cetatenia nu va scuteste de xenofobism! Acesta a fost ultimul meu comentariu si va sfatuiesc juridic sa va pastrati pledoaria pentru institutiile abilitate sa se ocupe de aceasta problema.

     Reply
 14. Flav

  Unii din trolii #Rezist sunt la butoane acum, adunați de pe rețele și de la unele ONG-uri „dezinteresate” . Să-i vedem acum ce pot, cu macanitul stau bine. Iar despre Europa socialista progresista, mare iubitoare de cenzura CCP-ista, numai de „bine”.

  Reply
 15. N. C.

  Stați liniștiți, dna Mungiu-Pippidi și stimați comentatori, fenomenul ce face obiectul articolului este normal și trecător. Normal pentru că așa se întâmplă când orice oligofren pune mâna pe un microfon/megafon nesupravegheat: începe să urle aberații/porcării pe care le preiau cu entuziasm și ceilalți oligofreni din audiență. Iar caracterul trecător /generațional al fenomenului poate fi observat după evoluția audienței mass media: presa tradițională (ziare, TV, radio) -Facebook – Twitter – Instagram – Tik Tok. Așa că dacă audiența renunță să mai citească /asculte texte/ fraze/ cuvinte probabil că vor scăpa și trolii de calvarul discursului.
  În plus, fără pretenția de a-i analiza, trolii ăștia sunt și ei oameni care au nevoie de recunoaștere. Iar când mesajele /acțiunile lor provoacă mii de like-uri și redistribuiri nu le poate nimeni cere să renunțe la această sursă gratuită de dopamină doar pentru că sunt deranjanți. Până la urmă decizia de a-i urmări sau ignora este la dispoziția fiecăruia dintre noi.

  Reply
 16. nae girimea

  Ei , da , ni se scoala etica doar cand a aparut Sosoaca cea care foloseste fara sa plateasca drepturi de autor , metodele lui Bot , Ceausescu , Orcan etc , ejusdem farinae . Or , asa ceva nu-i in regula . Metodele e bune doar cand le folosim noi si e interzis sa le foloseasca altii . De aceea trebuie cenzurata . Pe cine sa punem la cenzura ? Pe Liiceanu ? Pe Mircea Mihaies , pe Sabin Gherman , pe CTP, pe Andrei Cornea , pe Monica Macovei , sau ajunge doar Guseth ? Din aceasta dilema nu putem iesi . Am zis !

  Reply
 17. ionas

  Lipsa de civilizatie a romanilor este cunoscuta peste tot in lumea dezvoltata. Nu toti romanii ci doar majoritatea.
  Poate ca este si o reactie umana la ignorarea sau umilirea lor de catre elita politica si economica a tarisoarei noastre

  Reply
 18. Berar Cristian

  Actual exista doua drumuri, cel al dictaturii si cel al democratiei.
  Oricare din ele sa poate sa nu se potriveasca la un moment dat.
  Statele vestice si-au creat civilizatia cu o lege dura si aplicata avand destule exemple in istorie cand dictatura a facut legea.
  Ca exemplu democratia ne-a adus toate rablele auto, si nu numai, din vest si dintr-o data nu mai avem loc pe sosele, poluarea a atins cote inacceptabile si toata lumea are masina indiferent daca este o rabla sau o masina buna. Acest exod imi aduce aminte de Cuba dupa revolutie.

  Reply
 19. D

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/sat-cu-canalizare-de-300-000-de-euro-care-sta-nefolosita-de-7-ani-localnic-s-au-furat-gurile-de-canal-de-mult-timp-1457329

  La noi, nu numai că plouă, ninge , fulgeră, ci se și fură. Cine fură? Nu se știe și nici nu interesează din moment ce furtul s-a banalizat. Ce se fură? Tot și orice. De la cine se fură? De la sine – se – și de la toți, în general.
  În rest, suntem OK, ne-o spun Cristoacă, Gâdeoacă, Teodosioacă, Ciuvoacă, Ciutoacă, Cioloacă, Orbanoacă, Cîțoacă etc.

  Reply
 20. andrei

  doamna Macovei la dosarele secrete ale magistratilor prin intermediul unor binevoitori SRI o fi fost o simpla lipsa de civilizatie?

  Reply
 21. Neo

  Din clipa în care Academia Românească, ramura de stejar din pădurea de cleștar, a concluzionat că PUIE MSD e ok ca declarație politică s-a rupt filmul și nici un superlipici made-n UIE nu va fi în stare să-l mai lipească la loc. Mă rog, cu unul chinezesc n-avem voie să încercăm, că lasă pete roșii cică.
  Fenomenul pare grotesc privit din afara granițelor dar e sublim privit dinăuntru. E contagios ca un virus și devine pe zi ce trece tot mai savuros spre deliciul votanților captivi. Dar nu e în fond decît un șoc cultural specific popoarelor care nu mai formează demult o națiune.

  Reply
 22. Ciobanul Bucur

  Stimata Doamna, baiatu ala care v-a acostat pe strada nu se referea la relatia Dvs. cu feseneul lui Iliescu, ci cu pesedeul lui Dragnea iar acum al lui Ciolacu. Niciun om normal la cap nu crede ca v-ar fi platit Dragnea, dar opiniile Dvs. propesediste din ultimii ani sunt greu sau chiar imposibil de inteles.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *