Daniel Befu

Mihai Tudose a fost asociat cu fiul partenerului ”grupării RAFO”, cea care i-a garantat lui Virgil Măgureanu credite de 500.000 euro

Viitorul premier Mihai Tudose a fost asociat cu partenerul unui ”interlop” implicat în devalizarea rafinăriei Dărmănești de către gruparea RAFO, a cărui figură proeminentă era Corneliu Iacobov, consilierul din perioada 1990-1992 al lui Viorel Hrebenciuc, a aflat România Curată.

Brăileanul Mihai Tudose, cel propus de PSD pentru funcția de prim-ministru, are o pasiune interesantă, filatelia, având și o colecție de timbre estimată la 30.000 euro. Cam cât prețul unui apartament cu 2 camere în orașul cu economie de pe malul Dunării. Două județe mai sus pe hartă, în Bacău, un alt filatelist împătimit, pe nume Vasile Doroș, este elogiat la superlativ în presa locală băcăuană datorită posturii elegante cu care s-a plimbat printre exponatele filatelice la un eveniment de profil: ”Generalul Vasile Doros poarta epoleti aurii si in tinuta civila, ca un veritabil lord printre colectionari si colectii”.

Apelativul ”lord” e unul laudativ la adresa colecționarului de timbre, însă cel de ”general” e pe bune și se datorează gradului său militar. Asta fiindcă Vasile Doroș, ofițer de carieră, a slujit mai întâi în securitate și apoi a fost timp de 8 ani șef al secției SRI Bacău.

Fiul său, Claudiu, a fost mediatizat după ce a condus filiala băcăuană a FNI-ului lui Sorin Ovidiu Vântu, în spațiul public vehiculându-se însă ipoteza că de fapt în spate ar fi fost tatăl SRI-ist. Peste ani filatelistul Mihai Tudose (absolvent de multe școli din domeniul securității naționale) și fiul filatelistului Vasile Doroș (Securitate-SRI) s-au asociat în firma 1001 Net România SRL.

Despre o parte din afacerile bătrânului SRI-ist Doroș, România Curată a descoperit că duc pe de o parte înspre un personaj controversat, asimilat grupării RAFO, dar și spre primul șef al SRI de după revoluție, Virgil Măgureanu.

Tatăl asociatului lui Mihai Tudose a controlat firma Sfera SRL, care a deținut felie din societatea de transport public în comun Carpatest Grup SA, alături de Gheorghe Chealfă. Numele lui Chealfă a fost vehiculat întâia oară în Guvernarea Năstase, când s-au lansat în spațiul public acuze de devalizare a rafinăriei Dărmănești.

Numele lui Gheorghe Chealfă a fost vehiculat întâia oară de jurnalistul Paul Radu la CRJI în 2003, acesta fiind asociat în firma Rafo GMBH Viena cu Corneliu Iacobov, cu Andrei Șerban (fostul primar PSD din Slănic Moldova, personaj care a luat bani de la Bancorex) și cu Răzvan Temeșan, fost șef al Bancorex și ofițer SIE.

De asemenea Ondine Gherguț scria în EVZ în apropierea prezidențialelor din 2004 că Gheorghe Chealfă, în calitate de membru al grupării Iacobov, ar fi vândut rafinăriei mărfuri la prețuri de 1000 de ori mai mari decât valoarea lor reală. O cităm pe jurnalistă: ”Potrivit documentelor, resursele financiare ale rafinariilor Darmanesti, Rafo Onesti si Carom au fost consumate prin cumpararea unor marfuri deteriorate sau nefolositoare, cu sume si de 1000 de ori mai mari. Pentru aceste manevre financiare au fost folositi fratii Gheorghe Chealfa si Florin Cheptanus, lideri ai lumii interlope din Bacau”.

Dacă afirmațiile EVZ, preluate și de Hotnews sunt adevărate, atunci înseamnă că viitorul premier Mihai Tudose a fost asociat cu partenerul unui ”interlop” implicat în devalizarea rafinăriei Dărmănești de către gruparea RAFO, a cărui figură proeminentă era Corneliu Iacobov, consilierul din perioada 1990-1992 al lui Viorel Hrebenciuc.

În 2005, jurnalistul constănțean Adrian Carlescu publică un material în care vorbește despre Chealfă ca patron al rafinăriei poluante Eco Petroleum SRL din curtea companiei Oil Terminal Constanța, în jurul căreia au orbitat enorme interese politice de-a lungul anilor. În Eco Petroleum, Chealfă l-a avut asociat și pe Antonio Valentin Rocsin, fiul lui Teodor Rocsin, fost consilier al premierului Adrian Năstase pe probleme de mediu. Amuzant, Eco Petroleum a fost la un moment dat furnizor de combustibil petrolier pentru Centrala Nuclear Electrică de la Cernavodă.

În 2012, numele lui Chealfă e pomenit din nou în legătură cu un control al organelor de anchetă, referitor la vânzări de motorină la Constanța cu eludarea taxelor.

Ulterior, firma Afinul SRL a lui Virgil Măgureanu, a luat credite în valoare de 2.1 milioane lei (aproape 500.000 euro) garantate de societatea Trotușul SA, controlată de Gheorghe Chealfă.  Vezi extrasul de mai jos:

De menționat e că în firma Trotușul SA, cea care a garantat în 2013 creditele fostului șef al SRI, Virgil Măgureanu, a intrat alături de Chealfă ca asociat în 2003 și subalternul lui Măgureanu din SRI-ul anilor 90, generalul Vasile Doroș. Adică tatăl partenerului de afaceri al lui Mihai Tudose. Vezi extrasul de mai jos:

În acest context al orbitării în jurul grupării RAFO, merită menționat că între asociații lui Tudose din firma 1001 Net România SRL se numără și finul lui Corneliu Iacobov, Gabriel Vlase, nume vehiculat public pentru o posibilă nominalizare la șefia MAI în Guvernul Grindeanu, dar și Georgian Pop, fost șef al comisiei de control a SRI, nominalizat la rându-i pentru un posibil portofoliu la MAI sau MAPN în Guvernarea Grindeanu. Să vedem dacă aceste nume, care au ratat desemnarea pe funcții ministeriale în urmă cu 6 luni, vor izbuti să își facă entry-ul în Guvernul Toader.

 

 

 

 

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Mihai Tudose a fost asociat cu fiul partenerului ”grupării RAFO”, cea care i-a garantat lui Virgil Măgureanu credite de 500.000 euro

  1. CETATEANUL

    CU ASA PRESEDITE SI ASA PREMIER SUNTEM IN ERA PREISTORICA A EVOLUTIEI VIETI PE PLANETA PAMANT. AMANDOI SUNT OBTUZI , TRAIESC IN LUMI PARALELE CU NORMALITATEA. EI SUNT ACTUALII GROPARI SEFI AI ROMANIEI PNTRU CA POPORUL ARE COMPORTAMENTUL SOCIAL AL UNEI TURME CAPIATE, CARE NU-SI POATE REVENI IN FIRE. FOLOASELE LE TRAG IN CONTINUARE MAFIOTI CARE AU CAPTURAT RO DUPA 1989.

    Reply
  2. ioan carp

    Vasile DOROS implicat cu mafia fratilor tigani de Darmanesti CHEPTANUS si CHEALFA in traficul de produse petroliere, furturi de produse petroliere, furturi de masa lemnoasa , protectia directorilor de la deconcentrate fata de dosarele penale, legaturi cu iacubov si Hrebenciuc asta este WC DOROS!!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *