Daniel Befu

Uriașă victorie a societății civile. Schweighofer pierde certificarea FSC

Zi mare pentru societatea civilă și pădurile din România. Certificatorul Forest Stewardship Council (FSC) a anunțat  că a decis să se disocieze de cel mai mare procesator de bușteni al Europei, Holzindustrie Schweighofer. Decizia făcută publică astăzi, reprezintă o recunoaștere pentru munca activiștilor de mediu, atât Agent Green, cât și WWF sau România Curată, care au denunțat în numeroase rânduri practicile agresive ale concernului austriac Holzindustrie Schweighofer, care în lăcomia de a toca cât mai mult lemn în fabricile sale, era dispusă să cumpere inclusiv arbori proveniți din Parcuri Naționale, din păduri virgine, precum și, se pare că și lemn ilegal. În plus decizia survine la puțin timp după ce Gerald Schweighofer, patronul Holzindustrie, tocmai reclamase la Soros organizațiile neguvernamentale ce făceau campanie împotriva practicilor sale, între care România Curată și De-Clic.

Dupa cateva luni sub observatie, Schweighofer a pierdut definitiv certificarea pentru lemnul procesat de grupul austriac Schweighofer, după ce activiști din trei țări (Germania, Austria și România) au înmânat o petiție semnată de peste 250.000 de cetățeni directorilor FSC. Reexaminarea pe viitor a certificariie este posibila doar pentru alte tari.

În urma acestei decizii, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat și nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe piețele internaționale. FSC a anuntat ca va fi activ in Romania si a incurajat Schweighofer sa continue sa isi imbunatateasca practicile. Grupul austriac angajeaza peste 3000 de oameni in tara noastră.

România Curată a fost parte în mediatizarea acestor cazuri de abuzuri asupra mediului, prezentând inclusiv lanțurile de bricolaj care comercializează produse Schweighofer inscripționate ca provenind din păduri exploatate durabil, în contextul în care compania fusese depistată că în fapt nu respectă acest angajament.

Gabriel Păun, coordonatorul Agent Green, ONG-ul de mediu care a sesizat primele derapaje ale Holzindustrie Schweighofer, explică în exclusivitate pentru România Curată care este istoricul acestei pierderi a certificării FSC care garanta că cel mai mare procesator de masa lemnoasă din România, exploatează doar lemn din păduri gestionate durabil:

“Scandalul Schweighofer își are originea în tăierile ilegale făcute în pădurile virgine din Parcul Național Retezat. Tăieri controversate și criticate încă din 2011, tolerate initial de Ministerul Mediului, Administrația și Consiliul Științific al Parcului Național Retezat, al cărui președinte de atunci Erika Stanciu ne-a asigurat că este doar o bombă mediatică și că în pădure este liniște.  Ulterior a intervenit și Academia Română care a dovedit că tăierile au fost ilegale, tăierile au fost sistate de ministerul mediului, iar doamna Erika Stanciu și-a dat demisia. Problema a reînceput în februarie 2014 când Lucia Varga dat verde la reluarea exploatărilor desi un ordin de ministru din 2012 interzicea exploatări în păduri virgine. Mai mult se agrease deja ca întreaga vale Râu-Șes din Retezat să devină integral protejată. Tot la acea vreme Schweighofer își lua certificatul FSC.

Am urmărit tăierile încă din februarie și am continuat până în 14 noiembrie 2014 când în ziua dinaintea alegerilor prezidențiale a avut loc faimosul incident de la poarta fabricii Schweighofer din Sebeș. Acolo am fost bătut și împoroșcat în ochi, gură, nas și urechi cu spray cu piper doar pentru că filmasem cum intră pe poarta fabricii camionul încărcat în Retezat.

În iunie 2014 m-am întâlnit cu domnul Gerald Schweighofer să clarificăm anunțul de pe pagina companiei lui prin care anunța că a primit certificare FSC și PEFC și că nu acceptă lemn din parcuri naționale și naturale. Desigur că eu știam că mă mințea în față, dar am vrut să aflu cum de este atât de sigur de ceea ce declară. Am aflat curând că erau vorbe goale și că în spatele declarațiilor nu exista un sistem robust de trasabiliate a lemnului.

Așa că am publicat investigația în decembrie 2014. S-a viralizat și s-a internaționalizat. Au apărut și organizații internaționale care au venit să ne sprijine eforturile pentru a combate tăierile ilegale și pentru a salva pădurile virgine.  EIA a demonstrat în aprilie 2015 că Schweighofer acceptă lemn illegal și plătește bonus pentru asta. Apoi s-au implicat tot mai mult și cei de la Greenpeace, WWF și pe treaba mai ales cei de la De-Clic care au strâns alături de partenerii din Germania și Austria 241.887 semnături prin care se cerea retragerea certificatului acordat Schweighofer.

Decizia FSC de astăzi este una fermă și de lăudat. Pentru Schweighofer decizia este o catastrofă pentru că nu mai pot oferi clienților produse etichetate cu sigla FSC. Clienții lor sunt din peste 80 de țări de pe toate continentele și aceștia pot renunța începând de astăzi să mai cumpere de la Schweighofer. SPAR, OBI și Hornbach o făcuseră deja.

În interviul pe care l-am acordat boardului FSC pe cazul Retezat am oferit toată documentația necesară. Am contribuit și cu alte cazuri care au demonstrat că și în trecutul recent compania a continuat să fie pro activă și agresivă în achizițiile de bușteni. Pe de altă parte Agent Green atrage atenția că nu doar Schweighofer are o problemă ci întreg lanțul de producție din industria lemnului. Certificările se dau prea ușor, iar inspecțiile sunt superficiale. Însuși standardul FSC este unul prea slab pentru a proteja pădurile României. Acesta permite tăieri în parcuri naționale, tăieri rase, vânătoare și nu poate proteja pădurile virgine de la exploatare.

Mai mult decât atât, nici legislația în vigoare și nici standardul FSC nu sunt capabile să arate consumatorilor de unde provine lemnul din mobila lor sau din alte produse. Schweighofer plătește un preț capital astăzi și pare acum în al 12-lea ceas să asculte de noi. Ne-am reîntâlnit cu capii companiei din Austria și pare că au realizat greșelile și au dat un prim semnal pozitiv că doresc să pună pe picioare un nou sistem de trasabilitate sub îndrumarea noastră. Desigur că ei sunt cu frica de faliment și poate puțin le pasă de păduri, dar nici nu mai au de ales. Ceea ce le cerem și lor, dar și celorlalte firme care operează în România, indiferent că sunt suedezi, chinezi, olandezi, americani sau spanioli este să facă mai mult decât le cere legea și un certificat oricare ar fi el, FSC sau PEFC. Le cerem să operaționalizeze un system de trasabilitate care să garanteze că pot refuza 100% lemnul din parcuri naționale, păduri virgine și surse nesustenabile. Le-am dedicat și o petiție în acest sens și sperăm să îi avem pe toți la masa de discuție dacă nu vor să pățească ce a pățit Schweighofer. Ce înseamnă când le cerem companiilor să refuse lemn din surse nesustenabile? Înseamnă să fie atente la amenajamentele silvice pentru că în prezent îmn România se taie prea mult și prea prost, atât în pădurile de Stat cât și în cele private. Zilnic  ies din pădure peste 15.000 de camioane încărcate cu lemn pe care dacă le verifici la 112 o să ți se spună că este legal. Atât noi cât și Academia Română susținem că se taie prea mult și avertizăm că vom rămâne fără păduri exploatabile în viitorul apropiat. În prezent se scot cam 19,7 de milioane m3 legal și încă vreo 8,8 milioane m3 ilegal. În mod ideal ar trebui ca volumul annual total să nu depășească 15 milioane m3”.

Reacția Holzindustrie Schweighofer după ce FSC i-a retras certificarea și s-a disociat de practicile concernului austriac a fost că „primește decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica și mai mult eforturile sale de a implementa și optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă arhitectură a siguranței, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale”, conform DIGI 24.

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

40 thoughts on “Uriașă victorie a societății civile. Schweighofer pierde certificarea FSC

 1. G.

  Ridicol: se vorbește de milioane de metri cubi de lemn și de sute de mii de hectare de pădure hăcuită, de parcă n-ar fi realități vizibile din satelit, ci niște aspecte esoteric-metafizice a căror probare necesită inițieri și studiu îndelungat!!!
  Avem structuri care pot să-i bage microfon în ochelari și microcameră de filmat în pereții de la baie oricărui trepăduș politic de nivel județean, dar nu putem opri (fatalitate, of!) jefuirea dealurilor și munților României. Undeva, ceva nu se leagă: ori n-avem structuri, ori avem numai hoți.

  Reply
 2. marius

  Asta e victorie?!!! Am inceput sa ne imbatam cu apa rece. Victorie o sa fie atunci cand DNA_ul o sa aresteze toata conducerea Schweighofer si Kronospan iar abatoarele inchise cu lacat si nu in ultimul rand Klaus Werner Iohanis si o buna parte din SRI sa fie adusi la audieri pentru complicitate cu aceste firme. Asta o sa fie victorie iar anticoruptia functionala, pana atunci ne imbatam cu propaganda „anticoruptie” iar padurile distruse fara nici o opreliste. Sa multumim guvernarilor alternative ale SRI si PSD alaturi de mafia multinationalelor care ne_au distrus tara in ultimii 27 de ani

  Reply
  • Adrian

   Asta nu e multinationala, e afacere de familie. Cat priveste „[…]psd alaturi de mafia multinationalelor” s-a ajuns la punctul critic in care praful in ochi aruncat de specialistii „multinationali” nu mai pacalesc nici pesedistii. (ca de adevaratii proprietari spoliati nici nu a fost vorba, vreodata).

   Reply
   • marius

    Multinationalele au la baza afaceri de famiglie dar in loc de grupari de crima organizata se numesc acum multinationale ca da mai bine la populatie, suna mai emancipat!

    Reply
    • MIB

     Asa o fi, dar cand „uitati” din enumerarea dvs. exhaustiva principalele grupari de crima organizata, care folosesc serviciile secrete ca trupe de soc si multinationalele ca parteneri de afaceri – ma refer la partidele politice aflate la guvernare – parca are de suferit calitatea mesajului.

     Reply
     • marius

      Gruparile mafiote numite partide politice sunt trase pe dreapta de catre multinationale si servitorii acestora numiti servicii secrete.
      In aceste saptamani am asistat probabil la ultima rabufnire a mafiei politice in fata dictaturii instaurate de catre mafia multinationalelor prin intermediul servitorilor numiti servicii secrete!
      Dictatura financiar economica a castigatorilor absoluti ai coloniei Romania recte mafia multinationalelor deja ne face sa fim nostalgici fata de dictatura mafiei politice la fel cum mafia politica ne_a facut sa regretam dictatura ceausista!

  • MIB

   Ar fi interesant de verificat de cand dureaza cariera de defrisare Schweighofer comparat cu cariera prezidentiala a lui Iohannis, ca presupun ca din pozitia de primar al Sibiului nu controla tot SRI-ul, oricat le-ar place pesedistilor sa ne faca sa credem asta.

   Reply
   • Romania Curata

    Va rugam frumos sa comentați despre Iohannis și SRI la articolele referitoare la Iohannis si SRI. Comentariul dvs este off-topic si rautacios, mai precis nu se refera strict la subiectul articolului si nici nu respecta spiritul acestui site. Orice comentariu off-topic sau vadit rauvoitor, ori care insulta orice alta persoana sau autor, va fi de acum inainte sters. Acesta de față ramane ca exemplu de ASA NU!

    Reply
 3. iovan

  Lupta pentru salvarea pădurilor nu e castigata! Nici sectorul silvic, nici cel al prelucrariii lemnului, nici politicul nu vor transparentizare in sector (ex. evaluarea lemnului cu precizie ridicata, montorizarea utilajelor de transport a lemnului), nu vor informatizarea procesului – aplicatii bazate pe informatii satelitare si aeriene cuplate cu baze de date GIS ale padurii , nu vor o monitorizare independenta a padurilor – Inventarul Forestier National, nu vor legi clare si aspre.

  Mai mult se incearca in urmatoarele zile o slabire a legislatiei in domeniu!!! Prea multi traiesc pe seama padurii – politicieni, dregatori in functiile statului, silvici, afaceristi etc. Acum, cand pretul lemnului este mai sus ca niciodata trebuie muls!

  Reply
 4. Dumitru Drinceanu

  Este o veste imbucuratoare, dar ea nu produce absolut niciun efect benefic asupra padruilor noastre decat in masura in care societatea civila si autoritatile isi unesc eforturile si investigatiile pana la reducerea substatiala a taierilor de tip mafiot si inconstiente. Consecintele nu sunt numai asupra mediului- acestea sunt pe termen mediu si lung -, ci, in principal, asupra populatiei care suporta de doua ori multiplicate efectele: prin lipsa de lemnului pentru foc pe piata si prin scumpirea dramatica a pretului la intern, ca sa nu mai vorbim ca desfacerea catre populatie arunca asupra acesteia un lemn de proasta calitate, cu putere calorica redusa cca 25% datorita cpmercializarii lemnului fasonat si vandut ,,pe picior”, deci cu putregai, nemaifiind aplicate perisabilitati dupăa exploatare!! Deci asupra acestor 2-3 aspecte esentiale merita stramutata atentia si indreptate investigatiile si dezbaterile publice, sesizat DNA, fiindca, in pofida regelentarilor din ultimii ani, nimic nu se corijeaza, ci este tot mai rau…

  Reply
 5. Danbrudariugfh

  Bravo autorului. Dar ce s-a facut cu Erika Stanciu? Ce asteapta DNA ? Ce zice Iohannis care ceruse
  ca sa se modifice legea si sa-i dea mai multe paduri lui Schweighofer, partener de tenis ?
  Noroc ca si atunci Parlamentul a respins cererea lui Iohannis.
  Dar de ce mai admitem prezenta lui Schweighofer inainte de a plati despagubiri pt cele
  Comercializat ilegal ? Trebue oprita orice activitate , intai sa despagubeasca, apoi sa vedem
  sistemul de control. Pentru abuz in Romania, Schweighofer nu ar trebio tras la raspundere ?
  Ce asteapta DNA .? Ce e cu banditii care l-au agresat pe Paun ? Tacere ?

  Reply
 6. Florin B

  Această retragere a certificării ar trebui susținută cu o acționare în justiție, iar pârâtul concern austriac să fie obligat la a planta puiet în toate zonele defrișate de dânșii.

  Reply
  • MIB

   Cu regret, asta nu se va intampla. Pentru ca „paratul concern” nu e proprietar pe padurile respective si nu a taiat din ele. Au taiat cozile de topor – ar trebui mediatizata fabula lui Alexandrescu – rumani verzi, cu drujbe si cu dispozitia de a da cu toporul in capul oricarui alt ruman, numai bani sa iasa. Ecologia, sustenabilitatea, activismul civic sunt produse de lux in tara noastra. Nu oricine si le permite. Pentru cei care au de hranit familii in conditiile in care guvernarea nu asigura decat saracie contra voturi e mai rentabil sa se duca in padure si sa taie haiduceste tot ce prind – de regula ceva care nu taie inapoi, ca nu-i rentabil. Trist, dar adevarat. Cand principalele produse ale Ministerului Transportului sunt studii de prefezabilitate iar principalul argument economic al tarii este costul redus al fortei de munca nu-i de mirare ca unii decid ca de padure le pare rau, dar de ei insisi li se rupe sufletul. Aici intrand si altii, nu doar cei cu drujbele si cei cu camioanele. Intra si cei pe care ne iluzionam ca ii platim din banii nostril ca sa aplice legea.

   Reply
 7. Ioan Ghira

  Felicitari pentru articol Domnule Befu, si pentru toata activitatea de „haiduc” al padurilor romanesti a lui Gabi Paun!

  Reply
 8. Iuli

  Foarte frumos, dar probabil vor taia si fara certificate. Acele certificate sunt in mare parte formalitati, cel mai mare procent al taierilor este ilegal, prin mici intelegeri si plicuri trimise la vanzatorii de tara. Dumnezeu sa-i ierte! Povestea bunicul meu: ”In timpul comunismului exportam nemtilor sifoane ce erau transportate in navete de lemn; nemtii ,,aruncau” sifoanele si foloseau lemnul din care erau confectionate navetele”. Acum lemnul pleaca in camioane, aproape gratis.

  Reply
 9. miki buga

  Suntem la jumatatea drumului; pana la recuperarea prejudiciilor si reimpadururea suprafetelor taiate irational, mai este cale lunga.
  Trebuie masuri severe,ca istoria sa nu se repete;
  Un articol de linistire a spirutelor, pe buna dreptate incinse, nu rezolva problem a grava…

  Reply
 10. Holzindustrie Schweighofer

  Grupul Schweighofer primește decizia de disociere a FSC ca pe un prilej de a-și intensifica eforturile pentru implementarea și optimizarea sistemelor sale de control, în vederea asigurării unui lanț de aprovizionare sustenabil în România. La jumătatea lui ianuarie 2017, compania a prezentat un set de măsuri complete care au scopul de a stabili o nouă structură de control, fără precedent în industria forestieră din România și care depășește toate cerințele legale. În 2017, Grupul Schweighofer investește aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control (Timflow), în ciuda faptului că grupul nu operează activități de exploatare forestiere. Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC și ceilalți factori interesați de eficiența acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer își propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil.
  Pentru mai multe detalii, accesați următorul link: http://www.schweighofer-initiative.org/wp-content/uploads/2017/02/170217_Press_release_Holzindustrie_Schweighofer_FSC_decision_Ro.pdf

  Reply
  • urzica

   Pentru crimele ecologice pe care le-ati intreprins ar trebui ca firma dvs., Holzindustrie Schweighofer, sa fie declarata in mod public, indezirabila pe teritoriul Romaniei , fiind punctul de plecare a unor legi foarte aspre in ceea ce priveste exploatarea lemnului si regenerarea padurilor .

   Reply
 11. Matei

  Foarte frumos ca le-a ridicat standardul si ca acum risca sa isi piarda clientii. Ce nu inteleg eu este de ce, daca au fost dovediti ca fura din padurile noastre, nu li se da puscarie si nu li se pune sechestru pe tot ce detin la noi in tara. WTF? Mai ales ca exista si filmarea aceea cu activistul batut, pot sa ii incadreze la mai multe chestii Sunt eu singuru’ caruia i se pare absolut ridicol ca, dupa ce au fost demascati pt ilegalitatile pe care le fac, acum activistii duc tratative cu ei sa isi „sustenabilizeze” pe bune afacerea? Mascatii pe ei, direct!

  Reply
 12. Marioara

  Felicitari MIB…referirea la fabula lui Alexandrescu…Pt. cei ce n-o cunosc sau au uitat…Copacii din padure s-au speriat cand a intrat toporul / fara coada / in padure. Li s-a spus sa se linisteasca, pericolul devine cand
  toporului i se pune coada. De aici expresia ,,coada de topor”

  Reply
 13. Mircea

  Vă rugăm să ne explicați și ce înseamnă practic retragerea acestei certificări. Altfel e de crezut că doar li s-a dat jos o diplomă de pe perete

  Reply
 14. Vali Ardei

  Suntem in 2020 si nimic nu s-a schimbat. Articol inutil promovat pe site-uri la fel de inutil.

  Reply
 15. Mike

  Pentru liniștea noastră și pentru ca sa nu avem nici un fel de dubii, Schweighofer rebuia total interzis in România. Pentru ca a efectuat in permanență taieri ilegale trebuia ca Schweighofer sa fie declarat persona nongrata, sa i se interzica sa mai calce vreo data pe pământul României!

  Reply
 16. Alex

  Asta nu e de ajuns, sa ancheteze si sa stabileasca exact cati pomi au taiat ilegal si sa-i oblige sa-i planteze la loc, apoi firma izgonita si austriacul la puscarie. Asa s-ar face dreptate!

  Reply
 17. Dan Chiorean

  Whoai cita apa chioara curge pe aici, mai ales pe la comentarii, numai buna sa ne imbatam cu ea. Romania a ajuns de foooarte demult timp in punctul in care trebuie interzisa orice taiere de arbori. Nici un export de lemn, nici chibrituri, nici scobitori macar. Ticalosii astia de care e vorba in articol nici macar nu duceau lemnul in Europa ci in Asia. Europa doarme si ea! Austriecii au probleme tot mai mari din cauza schimbarii climei dar ignora crimele unor conationali. Cit de inconstient sa fii? Austria e la 2-300 de km de Romania. Prea aproape sa.nu le pese. O dovada in plus (pe linga imigratie etc.) ca sinuciderea nationala este o caracteristica specifica europenilor de azi.

  Reply
 18. urzica

  Nu stiu daca si altii sunt de acord dar as propune, din cauza situatiei grave a padurilor, sistarea pentru cel putin zece ani a taierii de Craciun a brazilor. De asemenea, adoptarea unor hotarari la nivel national, in vederea desfasurarii unor campanii nationale hotarate , , pe baza de voluntariat ,mediatizate exceptional , de reimpadurire a zonelor cele mai afectate de defrisarile barbare.

  Reply
 19. Tedd Taff

  Felicitări! Este totuși, doar o bătălie câștigată. Războiul este încă departe de a fi câștigat!

  Reply
 20. Viorel

  Nu mai vrem demisii, vrem condamnari! Si-au umplut saltelele de bani si acum scapa cu niste demisii

  Reply
 21. Silvestru Coprean

  Este o Victorie ! A voastră celor care ati inițiat-o si dus-o la capăt ! Felicitări si bucurie mare ca in sfârșit vedem romani care triumfa pentru țara si popor ! Din partea mea ca si altor mulți alții , aveți toată susținerea si sprijinul atât timp cât luptați sa protejați țara asta frumoasa dar batjocorita din 1990 încoace de prăpădiții ăștia care o vând la alții in interese personale.
  O mare realizare , chiar ca nu ma ajuta deloc ca e o înfrângere mare sau mică pentru ordinarii ăștia de Schweinbergeri Mistreți Austrieci , pentru ca răul este făcut iar drujba nu are cum sa planteze puieții !
  Pasul 2 , sa nu va lăsați pana nu plătesc pentru violarea asta ordinara a pădurilor noastre , si sa-i pună la plantat puieți pe toate suprafețele pe care le-au abuzat si defrișat fără a destabiliza echilibrul fondului forestier.
  Propun una din sentințe : munca silnica la împădurirea tuturor suprafetzeleor afectate si șef de echipa sa fie ordinarii din bordul director de la compania austriaca Schweinberg si sa nu fie omise sau uitate slugile si ordinarii de funcționari romani care au lăsat si aprobat jaful .
  A doua sentința pe banii Austriecilor de la Schweinberg – sa facă un studiu de fezabilitate unde este cazul si sa amenajeze domenii schiabile destinate sporturilor de iarna. Sa execute si sa finalizeze proiectul ( proiectele ) sa doteze pârtiile de schi cu echipamentele necesare , teleschiuri , telescaune , telecabine sau telegondole , echipamente de întreținere , ratracuri -senilatele care amenajează pârtiile de schi , tunuri de zăpada si surse de captare si pompare apa pentru tunurile se apa.
  Si când este gata proiectul sa suporte toate costurile de exploatare si întreținere timp se 20 de ani.
  Sa scrie mare mare : “din partea noastră ca V-am botjocorit pădurile “ semnat Schweinberg sau cum ii cheamă
  Încă odata stima maxima pentru victorie !

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *