Daniel Befu

NE PASĂ? În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”! În atenția ANPC

Lanțul de magazine SPAR Austria a anunțat în mai multe postări pe pagina oficială de Facebook că ”nu mai lucrează cu Schewighofer ca și furnizor” și că lucrează doar cu furnizori care au certificat de sustenabilitate FSC. Suspendarea certificării FSC nu produce însă efecte și în România. Dintre lanțurile de magazine care comercializează produse de la Holzindustrie Schweighofer doar Hornbach a răspuns întrebărilor România Curată, în timp ce Bricostore, Dedeman și Obi păstrează tăcerea. Cei de la Hornbach au anunțat că vor verifica informațiile și proveniența produselor din lemn, o specificare oarecum ciudată, în condițiile în care tocmai certificarea ar fi trebuit să garanteze asta.

Unul dintre răspunsurile SPAR Austria, prin care anunță că Schweighofer nu mai este furnizor și că lucrează doar cu furnizori cu certificare FSC

Unul dintre răspunsurile SPAR Austria, prin care anunță că Schweighofer nu mai este furnizor și că lucrează doar cu furnizori cu certificare FSC

Din păcate însă, din discuțiile purtate de reporterul RC cu diferite persoane care au achiziționat produse Schweighofer din magazinele Hornbach și Dedeman, acestea nu sunt obișnuite să verifice dacă firma producătoare are certificate de sustenabilitate. Totuși, unii dintre ei au spus că vor fi mai atenți pe viitor. În acest timp, în ciuda faptului că informația că certificatul de sustenabilitate este suspendat a ajuns până în Der Spiegel, Schweighofer nu are nicio greață să afirme că produsele firmei sunt din ”lemn din păduri europene exploatate judicios”!

Conform informațiilor RC, Holzindustrie Schweighofer comercializează produsele ei în România prin intermediului lanțurilor de magazine Hornbach, Bricostore, Dedeman și Obi. RC a solicitat un punct de vedere de la toate aceste companii, întrebându-le ce măsuri au luat după ce corporației Schweighofer i-a fost suspendat certificatul FSC. Singurul răspuns l-am primit de la Hornbach, care ne-a comunicat că nu renunță la a comercializa plăcile de lemn ale companiei austriece. Cei de la Hornbach au afirmat însă că ulterior apariției informației despre pierderea certificării FSC, ar fi cerut companiei Schweighofer să elimine de pe etichetă orice referire la ”sustenabilitate”.

”Hornbach procură produse din lemn exclusiv din industria silvică sustenabilă și responsabilă din punct de vedere social – produse ce deţin un certificat FSC valabil. Toți furnizorii noştri sunt controlați și auditați regulat de instituții de verificare independente, la cererea noastră. Astfel, vindem doar lemn provenit din surse legale. Cu atât mai mult, menţionăm că ne-a surprins rezultatul verificărilor efectuate de WWF, EIA și Agent Green. Din acest motiv, luăm aceste acuzații foarte în serios și le verificăm. Face parte din obligaţiile Hornbach să investigăm eventuale abuzuri. În cazul în care se va stabili că un furnizor sau un producător a procurat și prelucrat lemn provenit din surse ilegale, împotriva reglementărilor noastre, vom înceta raporturile comerciale cu acesta imediat. Vă asigurăm că Hornbach, în calitate de comerciant, va apela la toate mijloacele pentru a stabili legalitatea provenienței produselor din lemn prelucrate pe care le comercializează”.

RC a insistat, solicitând o clarificare de la Hornbach, în condițiile în care suspendarea certificatului FSC face ca Schweighofer să nu aibă cum să probeze că lemnul utilizat ar fi exploatat sustenabil. ”Dorim să vă asigurăm de faptul că Hornbach poartă un dialog strâns cu furnizorii și ONG-urile. Din cauza unor divergențe, compania Schweighofer nu își mai poate însoți produsele lemnoase de certificatul FSC. Situația se află în curs de verificare din partea FSC. Noi urmărim ancheta și așteptăm rezultatul verificării, după care vă vom informa. Până la acel moment, declarația transmisă este tot ceea ce vă putem furniza”, a fost răspunsul primit.

schweighofer colaj

RC a ajuns și în magazine Hornbach și Dedeman. Produsele Schweighofer sunt bine-mersi la vânzare, ba, mai mult, însoțite de specificația ”lemn din păduri europene exploatate judicios”. Reporterul RC a discutat cu diferiți clienți, pentru a afla în ce măsură certificarea de sustenabilitate contează:

”Normal, contează. Dacă aș ști că lemnul nu provine din păduri exploatate sustenabil nu aș mai cumpăra” (Vlad, 38 ani)

”Nici nu știam că e Schweighofer. Știu de ei, că am auzit. Acum că mi-ai zis, contează. Eu, după părerea mea n-aș lua, dar nevoia, necesitatea. Pe viitor voi fi mai atent, dar în condițiile exprimate mai înainte. N-am alternativă, ce să fac? Și mai e o chestie. Eu ca și client am toată încrederea că poate nu-i așa. Că poate vine dintr-o pădure unde se poate exploata. N-am de unde să știu ca și cumpărător. Ca și client, cine se gândește că e dintr-o pădure exploatată aiurea de ei?”. (Cristian, 43 ani)

”Mi se pare că e atât de infect sistemul ăsta. Pe măsură ce citești știrile constați că nu interesează politicul. E neimplicat total. O arde-n București. Mi-e groază. Mi-e groază de ce vine” (Alex, 35 ani)

”Acum, sincer, nu m-am uitat. De fapt caut ceva de genul ăsta, ca să-mi fac o modificare la mobilă. Că am mobilă de lemn masiv. De obicei iau pal, că ăla se potrivește. Dar acum ca să-mi iasă în ton cu mobila, vreau neapărat un panou din lemn masiv. Normal că mă interesează să provină din păduri din care se taie cu păsare. Pe de altă parte, mă interesează să fie făcut în România. Dacă am de ales, aș putea lua și altceva. Că mi-ați spus dumneavoastră acum că scrie pe etichetă, m-am uitat și am văzut și eu. Dar altfel, vă spun sincer, nu se uită absolut nimeni la treaba aia”. (Cristian, 34 ani)

”Știu, sunt ăia cu… N-aș mai cumpăra. N-aș cumpăra. Nu m-am uitat pe etichetă, dar am bănuit eu că de la ei ar trebui să fie. N-aș cumpăra, dar vezi tu:? Ei lucrează calitatea asta, care-i bună și de-aia iau. Dar sunt foarte împotriva lor”. (Daniel, 59 ani)

”Să ni se ofere variante”. (Lia 58 ani)

”Când mă uit la plăcile astea de lemn, deși este un lemn frumos, de calitate, un produs natural de calitate superioară, în mod clar cunoscându-i proveniența nu l-aș putea cumpăra. Având în vedere ce se întâmplă în Parcurile Naționale din România, Parcuri Naționale numai cu numele, zic nu. Mă uit la scândurile astea și văd doar valoare risipită”. (Cipri, 34 ani)

”Știu cine-s Schweighofer, că stau la poalele Retezatului și văd mașinile cu lemne când trec. Însă eu iau doar o chestie mică pentru un scăunel al fetiței. Ceva de genul ăsta vreau să iau. Contează însă că mi-ați spus. Mă voi gândi de două ori”. (Dan, 33 ani)

”Nu contează pentru mine ce scrie pe etichetă. Pentru mine nu contează în decizie, nu mă influențează.  Eu vreau să-mi cumpăr niște scânduri, atâta tot. Chiar mă gândeam de ce nu-s în stare să facă și românii așa calitate și trebuie să vină un austriac să le producă. Mi-e ciudă că vin alții să taie lemnul de aici să-l vândă cu bani grei”. (Ciprian, 39 ani)

***

Întrebări RC pentru d-voastră: Sunteți dispuși de acum înainte să boicotați produsele din lemn a firmelor care nu pot face dovada provenienței sustenabile a materiei prime folosite? Mai mult, sunteți dispuși să boicotați lanțurile de magazine care comercializează produse de lemn fără certificate de sustenabilitate în privința TUTUROR produselor pe care le comercializează, pentru a le determina astfel să-și schimbe furnizorii?

P.S.: Vă rugăm să verificați dacă produsele de lemn pe care doriți să le cumpărați au certificare de sustenabilitate privind proveniența lemnului. De asemenea, vă rugăm să ne semnalați (pe cât posibil cu fotografii) în ce magazine găsiți spre comercializare produse Schweighofer, la adresa contact@romaniacurata.ro.

***

Citește și:

ZBANG! Lovitură dură pentru Schweighofer: marea termită a pădurilor României rămâne fără certificat de sustenabilitate. Care sunt efectele

VESTEA BUNĂ: Schweighofer, în corzi! Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele termitei pădurilor românești

Afacerea Schweighofer, în declin. Ce a scris ”Der Spiegel” despre lovitura primită de compania austriacă

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

9 thoughts on “NE PASĂ? În timp ce în Austria sunt retrase din magazine, produsele Schweighofer se vând în România cu mențiunea ”lemn din păduri europene exploatate judicios”! În atenția ANPC

 1. Adrian

  Boicotarea tuturor produselor trebuie făcută, totuși, de oficialități. Pe scurt, să-i închidă.

  Reply
 2. Dan

  Am cumpărat de la Hornbach Balotesti cherestea de la Schweighofer.
  Am sunat și am întrebat dacă o pot returna datorita articolului din RC.
  Au spus ca nu e o problema dacă nu au trecut mai mult de 30 de zile.
  Caut alternativa s-o investesc o jumătate de zi în toată operațiunea.

  Reply
 3. Hans Hedrich

  felicitari pentru articol! sesizarea magazinelor care vand marfa HS in RO era pasul firesc ce trebuia facut dupa suspendarea certificatului FSC. poate o punem de un apel catre magazinele astea, urmat de un apel la boicot in toata regula.

  reactiile clientilor arata clar ca sunt rel. informati si ca, de regula, le pasa! deci avem puterea sa influentam lucrurile si prin deciziile „la raft”.

  o zi buna!

  Reply
  • autorul

   Noi nu vrem să facem rău nici producătorilor, nici comercianților, dar o atitudine decisă din partea clienților îi face să fie mai atenți ce produc și ce vând. Dacă nu ne va păsa, ei vor lăsa lucrurile neschimbate.

   Reply
 4. nicuni

  De ce ne cereti boicotarea ? Ptr a suplini indiferenta autoritatilor ? De ce nu le cereti acestora sa-si faca treab ptr care sunt platite Sunt atatea autoritati mecanisme si garzi platite cu bani grei din taxele contribuabililor incat se calca unii pe altii in picioare si care in loc sa-si faca treaba inchid ochii Cum dumnezeu sa nu poti stopa furturile la nivel national ? Nu-i asa ca nu se vrea ? Cinste lor conducatorilor. Si-au votat pensii salarii si legi care-i protejeaza !

  Reply
 5. Bogdan Maftei

  Eu nu mai cumpar nimic de la Dedeman inca de luna trecuta(nu era scandalul cu certificarea), cand am fost in tara si am vazut in magazin peleti de la Schweighofer. La acel moment vroiam sa cumpar unele accesorii pentru masina, deoarece aveau un pret bun. Am iesit pe usa in secunda urmatoare si mi-am indemnat toti prietenii sa nu mai cumpere nimic de la ei.

  Nu mi se pare normal ca o companie ce se lauda ca e suta la suta romaneasca sa sustina indirect furtul padurilor .

  Mentionez ca inainte am cumparat materiale pentru renovarea casei de la ei deoarece am gasit cea mai buna oferta si am putut negocia. (nu am cumparat nici un fel de material lemnos). De cand am observat produsul respectiv prefer ca de aceiasi bani sa cumpar mai putine materiale, dar din alta parte. O sa imi ia putin mai mult pana reusesc sa cumpar tot , dar nu vreau sa sustin distrugerea viitorului nostru si a naturii.

  Reply
 6. Dumitru

  Foarte bune articole, si care ii lovesc pe cei de la Schweighofer exact unde-i doare : la punga. Pe termen scurt e foarte bine. Pe termen lung, trebuie intr-un fel educati locuitorii de la munte. Eu am vazut ce se intampla cu platoul Bucegi, care a fost desfigurat in ultimii ani prin tot felul de lucrari (drumuri, o sosea asfaltata, un parking, supraexploatare zootehnica, iar ultima oara am vazut o firma care se lauda ca va construi o viloaie langa hotelul Piatra Arsa). Localnicii sunt in favoarea distrugerilor, pentru ca diversi indivizi ii fac sa creada ca vor avea mici avantaje materiale. Noi voiam sa depunem o plangere, dar ce folos. Cat timp localnicii (incluzand mai ales politaii) nu sunt sensibilizati la tematica ecologica si nu inteleg ca au de castigat de pe urma ei, o sa fie greu de oprit distrugerile. BTW, eu stiu ca Bucegii nu sunt chiar prioritatea celor care au grija de natura, dar cu copii si locuind in Bucuresti e intr-adevar singurul loc in care se poate merge.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *