Federația Tinerilor din Constanța a trimis ieri o adresă Avocatul Poporului, Renate Weber, prin care a solicitat sesizarea Curții Constituționale a României cu o excepție de neconstituționalitate în legătură cu regimul proprietății patrimoniului UTC și statutul organic al fundațiilor pentru tineret.
Conform tinerilor constănțeni, CCR a decis deja că patrimoniul trebuie sa aparțină domeniului public și că privatizarea gratuită a acestui patrimoniu în scopuri comerciale reprezintă o încălcare a dispozițiilor constituționale.
Pe de altă parte, Federația Tinerilor din Constanța arată în sesizare că existența unor legi cu dedicație a avut ca efect lipsa oricărui control din partea autorităților statului asupra activității acestor fundații.
I-am prezentat Avocatului Poporului motivele pentru care considerăm neconstituționale articolele 13 și 14 din Legea nr. 350/2006, acestea referindu-se la modalitatea în care se organizează Fundațiile Județene pentru Tineret. Am identificat nerespectări ale legii la forma în care fostul patrimoniu a ajuns în proprietatea acestora, nerespectând regimul domeniului public. Vom continua demersurile pentru ca patrimoniul care a aparținut UTC să se întoarcă la tineri și să luptăm pentru asigurarea securității juridice a acestuia. – Cristian George Farauanu, președintele Federației Tinerilor din Constanța
Demersul tinerilor constănțeni vine pe fondul seriei de anchete România Curată “pe urmele averii tinerilor” privind patrimoniul UTC, furat și devalizat în ultimii 30 de ani prin legi cu dedicație și neconstituționale.