Romania Curată

”Ilegalități!” Noi acuzații ale Emiliei Șercan, legate de doctoratul lui Geoană. Răspunsul jurnalistei după ce a fost acuzată de ”fake-news” și ”atacuri murdare”

UPDATE: ”Dincolo de plagiatul din lucrarea științifică a lui Mircea Geoană, parcursul doctoral al acestuia, întins pe 12 ani, stă sub semnul unui lung șir de ilegalități, concesii și derogări primite într-un interval în care avea statutul de ambasador al României în SUA și ministru de externe în guvernul PSD, condus de Adrian Năstase”, se arată în partea a doua a anchetei dedicată doctoratului lui Mircea Geoană și publicată de Emilia Șercan pe PressOne (vezi aici)

Articol inițial:

”Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a plagiat substanțial teza de doctorat pe care a susținut-o în urmă cu aproape 20 de ani la Academia de Studii Economice din București. Cel puțin 78 din cele 279 de pagini ale lucrării au conținut plagiat – text, grafice și tabele – preluat fără atribuire din diverse surse. Conținut plagiat a fost găsit și în anexe: într-o verificare aleatorie, am descoperit în Anexa nr. 2 că cel puțin 9 pagini au conținut plagiat”, scrie jurnalista Emilia Șercan, într-o nouă anchetă, publicată pe PressOne, din seria celor dedicate plagiatelor politicienilor de top din România.

”Mircea Geoană a folosit o tehnică de însușire neautorizată a conținutului, întâlnită și în alte teze de doctorat ale demnitarilor de rang înalt: plagiatul prin traducere. Majoritatea conținutului identificat ca fiind plagiat de secretarul general adjunct al NATO provine din trei documente oficiale emise de Administrația Prezidențială a SUA: Raportul Economic al Președintelui, care include și Raportul Consiliului Consilierilor Economici.

Mai exact, este vorba de trei rapoarte, intitulate la fel, Raportul economic al președintelui . Prima a fost prezentată Congresului SUA în februarie 1999 de către președintele Bill Clinton, iar celelalte două de către președintele George W. Bush în februarie 2002 și, respectiv, februarie 2003 . Niciuna dintre aceste lucrări nu este citată în textul doctoratului lui Mircea Geoană și nu este trecută în bibliografie”, se arată în articolul de pe PressOne.

În investigație sunt prezentate și declarațiile lui Mircea Geoană, intervievat de Emilia Șercan:

„Nu știu, adică vă spun în cel mai sincer mod că am făcut-o din toată inima și am făcut-o, după cum se spune, cu sârguință, și cât am putut la vremea aceea făcând, muncind. Vreau să încep să copiez de la alții, nu e chiar modul meu. Dacă e ceva, mă rog, dar nu, nu, nu… A fost, a fost lucrat și s-a lucrat serios. Ani.”

Dovezile prezentate de Emilia Șercan în sprijinul acuzațiilor de plagiat, integral pe PressOne (aici).

Declarațiile lui Mircea Geoană s-au schimbat, însă, radical, după apariția articolului, acuzând, într-o postare pe pagina proprie de Facebook, ”atacuri murdare”, ”o campanie de fake news”, ”motivații politice”.

”Mă așteptam la astfel de atacuri murdare, așa cum, de 3 luni, anumite posturi de televiziune duc o campanie de denigrare la adresa mea. Încă o campanie de fake news nu e nimic nou sub soare. Am în spate o carieră de studii în țară și străinătate în inginerie, drept, administrație publică, economie. Am făcut acest doctorat nu pentru a avea o floare la butonieră sau din nevoia de a ocupa vreo funcție, ci din curiozitate intelectuală și dorința de a cunoște și de a mă perfecționa continuu. Nu voi permite nimănui, din motive exclusiv electorale și, în mod evident, motivat politic, să pună la îndoială o viață de muncă și studii făcute la cel mai înalt nivel de probitate și profesionalism”, susține Mircea Geoană, fostul președinte PSD, văzut de mulți ca fiind un posibil candidat la președinția României în acest an.

Replica Emiliei Șercan a venit atât pe Facebook, cât și pe PressOne, unde a publicat discuția integrală purtată cu Mircea Geoană:

”Acuzațiile lui Mircea Geoană pe care mi le aduce, de „atac murdar”, de „atac politic” și de „campanie de fake-news”, m-au determinat să public, integral, discuția de 16 minute avută vineri cu el, în care i-am dat posibilitatea, pe larg, să explice cum a lucrat la doctoratul său.

Iată una dintre declarații pe care mi le-a făcut vineri Mircea Geoană, în care nu a spus nimic despre „atac murdar”, ci spunea că, în privința dezvăluirilor despre plagiat se află „absolut pe linie cu dumneavoastră și cu orice altcineva care face asta de o manieră, cum să zic, echilibrată și obiectivă”. Ce, cum, poftim? A zis „manieră echilibrată și obiectivă”, nu „atac murdar”?”, scrie Emilia Șercan.

Jurnalista a mai anunțat că marți, 2 iulie, va continua să publice pe PressOne alte detalii despre teza de doctorat a lui Mircea Geoană:

PressOne publică mâine (marți – n.r.) o continuare a acestei investigații, în care pune reflectorul pe cei 12 ani scurși între înmatricularea lui Mircea Geoană la doctorat, în 1993, și susținerea tezei, în 2005. Ancheta își propune să facă lumină asupra modului în care Academia de Studii Economice a respectat prevederile legale și să găsească răspuns la întrebarea: trebuia Mircea Geoană exmatriculat de la doctorat pe parcursul celor 12 ani și dacă da, când anume?

Mai aflați din textul de mâine (marți – n.r.): ce calificativ a obținut de Mircea Geoană pentru teza de doctorat plagiată; câte întreruperi de studii a avut în 12 ani; cine au fost referenții și cum au apreciat teza plagiată; ce spune Academia de Studii Economice despre studiile secretarului general adjunct al NATO.” (vezi aici)

(foto main: Mircea Geoană, pagina oficială de Facebook)

Citește pe România Curată:

Noua URGENȚĂ a Guvernului Ciolacu: desființarea Gărzii Forestiere Naționale și a Agenției pentru Arii Naturale Protejate

Barajul ilegal de la Răstolița înseamnă mutilarea totală a Călimanilor

Mii de semnături pentru salvarea pădurilor din Călimani. PETIȚIE

(STENOGRAME) Mită cu salam de… struț și promisiuni de mii de euro, de la Mafia Pădurilor. Ce au cerut, în schimb, hoții de lemne de la șefii Poliției

Valoarea lui Gabriel Resources la Bursă s-a prăbușit la un cent! Minim istoric, la doar câteva ore după ce compania a anunțat contestarea verdictului în cazul Roșia Montană

Iohannis mai e statul? Sau ne-au ajuns zece ani?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *