Daniel Befu

Exclusiv. Conexiunile de afaceri spectaculoase ale lui Daniel Dragomir. Plus: cum a obținut fostul SRI-ist care a comandat spionarea Codruței Kovesi obligațiuni regale de 17 milioane de euro

Daniel Dragomir, fostul director din SRI care ar fi oferit israelienilor de la Black Cube suma de 900.000 euro pentru spionarea și hărțuirea Codruței Kovesi, este partener de afaceri cu un personaj care era cât pe ce să ajungă ministru al Justiției în Guvernul Ponta. N-a ajuns, rămânând doar secretar de stat în Ministerul Justiției. Acum 5 luni, fostul SRI-ist a majorat capitalul social al uneia din firmele sale cu obligațiuni emise de Casa Regală a României, în valoare de 17 milioane de euro. De asemenea, în 2013, Dragomir a cumpărat o companie fondată de la niște publicitari care au beneficiat de sume uriașe de bani de la MDRT în mandatul Elenei Udrea.

Cine este Ovidiu Puțura și ce legătură are acesta cu Daniel Dragomir

România Curată a descoperit că în 2015 Daniel Dragomir și-a cedat cele 50% pe care le deținea împreună cu soția lui (ex-subofițer SRI) în firma Peer House Consulting SRL, către Alina Ofelia Puțura, reprezentată în societate prin soțul ei, Ovidiu Puțura.

Acesta din urmă a fost numit de Victor Ponta în 17 mai 2012 secretar de stat în Ministerul Justiției, în mandatul de ministru al lui Titus Corlățean. În primăvara lui 2013, numele lui Ovidiu Puțura a fost vehiculat pentru ocuparea postului de Ministru al Justiției ca succesor al Monei Pivniceru, propusă judecător la Curtea Constituțională. În paralel, Puțura a fost membru în CA-urile Metrorex și CFR. În ianuarie 2014, Puțura a devenit președinte al Consiliului de administrație de la CFR. Un an mai târziu, fostul secretar de stat a fost reținut pentru luare de mită în bani și s-a sugerat că ar fi primit și favoruri ”sexuale” (aici). Ulterior, stenogramele au devoalat portretul unui personaj care n-avea ce căuta în fruntea sistemului judiciar. Cităm un fragment din stenogramele în care Ovidiu Puțura se referă la o judecătoare care soluționa un dosar în care parte era soția sa (asociată din 2015 cu ex-directorul antitero din SRI): “Putura Ovidiu: Și ce, mă, de nu îi dau doi pumni în gură în tribunal de îi rup picioarele, o calc cu mașina… deci nu am mai auzit treburi din astea…” (aici).

Șeful antitero din SRI, a ajuns fericitul proprietar al unor obligațiuni regale evaluate la 17 milioane euro

Locotent colonel în rezervă, născut în Bacău în 1978, Daniel Dragomir a fost  șef al sectoarelor informativ – operative din Direcția Generală de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI. Apoi s-a făcut om de afaceri, unde a ajuns, în mod inexplicabil, să dețină, pe hârtie cel puțin, o avere care-l propulsează în Top 300. Astfel, în luna aprilie 2016, una din firmele sale, Peer House Consulting SRL, decide să își majoreze capitalul social, care era de 1400 lei, cu aport în natură al unor obligațiuni ”evaluate” la 77.206.020 lei. La un curs mediu al BNR de 4,427 pentru luna aprilie 2016, când s-a făcut aportarea la capitalul social, suma aceasta înseamnă 17,439.805 euro. Deci practic, fostul slujbaș al statului, care slujise câțiva ani pe meterezele ”securității naționale”, a ajuns la doar 37 de ani, putred de bogat. În aceste condiții am putea spune că suma de 900.000 de euro, vehiculată a fi fost plătită pentru spionarea Codruței Kovesi, pare o cheltuială ”decentă”.

Merită precizat că obligațiunile în valoare de aproape 17 milioane de euro, aportate în firmă de SRI-ist constau într-un set de ”17 cupoane rămase neutilizate, de la nr. 24 la nr. 40, din totalul de 40 de cupoane emise din Titlul de obligațiune de valoare a 1.000 FF (39,06 USD) având No. 436 922, emis în anul 1931 de către Regatul României (Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României), garantat de statul român și aflate la purtător”. De unde a procurat ofițerul SRI obligațiuni ale Regalității nu se știe la acest moment. Cert e că în presă s-a speculat pe tema apropierii ex-directorului din SRI Daniel Dragomir de Remus Truică, personaj implicat alături de prințul Paul de România și miliardarul israelian Benny Steinmetz într-un dosarul DNA cu retrocedări ilegale de terenuri. La fel, s-a speculat că comanditarul ”spionării” șefei DNA de către Black Cube ar fi Steinmetz.

Merită menționat că evaluatorul care a stabilit că respectivele obligațiuni (17 cupoane evaluate la peste 1 milion de euro fiecare) este firma Give Intertrading SRL, controlată de Gheorghe Vișoiu, controversatul evaluator implicat în ”supraevaluările scandaloase” de la ANRP, care acum fac obiectul unor dosare DNA în care au fost inculpați Horia Georgescu (ex-președintele ANI), deputatul UDMR dispărut Marko Attila, Ingrid Zaarour, deputatul Theodor Cătălin Nicolescu și Remus Virgil Baciu (aici). Același evaluator s-a ocupat și de supraevaluarea altor terenuri pentru care s-au plătit despăgubiri uriașe în mandatul Crinuței Dumitrean de la ANRP.

Din acest motiv e probabil ca obligațiunile ex-ofițerului SRI Daniel Dragomir să nu valoreze chiar 17,4 milioane euro. România Curată a contactat în acest sens ANEVAR, BNR, o societate de evaluare a obligațiunilor și alte surse de date pe subiect. Singurele elemente pe care le-am aflat până la acest moment ne-au fost furnizate de Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR, care ne-a declarat: ”Punctul meu de vedere este că acele obligațiuni nu valorează atât de mult. În primul rând, când cumperi ceva, trebuie să știi două lucruri: dacă valorează ceva în sine și în cazul în care ce-ai cumpărat vrei să vinzi, s-ar putea cumpăra mai departe, eventual cu un beneficiu. Din câte știu eu- și aici ar trebui să mai săpați- toate datoriile de acest fel au fost anulate în 1946. Deci teoretic, e posibil ca acele obligațiuni să nu mai aibă nici o valoare. Banca Națională a făcut o analiză acum mai mulți ani, a valorii actualizate a obligațiunilor emise în diverși ani din trecut, însă asta doar ca valoare statistică, nu ca valoare de tranzacționare reală pe piață. Banca Națională nu poate certifica că cine face o asemenea evaluare trebuie să-și primească suma. Sunt mulți care au venit și pe la mine pe la bancă cu cearșafuri întregi de astfel de hârtii de valoare, dacă ele mai pot fi numite hârtii de valoare”.

Un alt expert consultat de România Curată a declarat: ”N-am mai auzit de un asemenea caz. Poți mări capitalul cu aport în natură dacă aduci ceva ce folosește obiectului de activitate al firmei (adică, ai firmă de taxiuri, aduci un autoturism etc); dar în acest caz sunt aduse hârtii fără nicio valoare (acele hârtii nu mai pot fi transformate în bani). Majorari suspecte de capital se fac atunci când unul dintre asociați vrea să devină majoritar, în dauna celuilalt asociat sau a statului, în unele cazuri. Acum ar putea fi și pentru a îndeplini vreo obligație de genul banca i-a zis „nu-ți dăm creditul în suma X dacă nu ai capitalul social Y”. Acele obligațiuni sunt bune eventual de înrămat și de atârnat  într-un cui pe perete, Au doar valoare estetică, exact ca hârtia de 100 de lei cu chipul lui Bălcescu, de pe vremea lui Ceaușescu”.

Se pare însă că valoarea acestui tip de obligațiuni e totuși suficient de ridicată, dacă ținem cont de un răspunsul atribuit BNR și datat 2010, atașat la o interpelare parlamentară din 2012 pe această temă (Vezi aici). Pe de altă parte, BNR a negat că ar fi atribuit o valoare acelor obligațiuni, comunicând că nu deține date din care să reiasă că statul ar avea ceva de plătit posesorilor acestor documente la purtător (aici). Vedeți aici cum arată o astfel de obligațiune (aici) și cum le făcea reclamă statul român în perioada interbelică (Vezi pagina 3 aici ). 

Dragomir a cumpărat o firmă de la preferații ministerului Elenei Udrea

 La începutul anului 2013, ofițerul SRI a cumpărat participația majoritară din firma Daiman Public Relations SRL (fostă Premiere Grup SRL, fostă BT Events & Production SRL), de la firme controlate de familia de publicitari Teodor Bogdan Nicola (aici și aici), Victorița Mihaela Nicola și Daniela Ostafi. În 2013 Daniel Dragomir ajunsese să dețină 84% din firmă.

Trebuie menționat că familia de publicitari Nicola, prin firma lor Media Investment Communication SRL, au beneficiat de o serie de contracte foarte bănoase din partea MT și MDRT în mandatele Elenei Udrea: 421.240 lei (4 martie 2009 din partea Ministerului Turismului), 8,52 milioane de lei (în 2011 din partea MRDRT), respectiv 4 milioane euro (în 26 aprilie 2011 din partea MDRT). Aceste contracte au vizat promovarea imaginii turistice a României, inclusiv prin popularizarea celebrului slogan „Exploraţi Grădina Carpaţilor”.

Între asociații firmelor Media Investment Communication SRL  și BT Events & Production SRL (preluată în 2013 de SRI-istul Daniel Dragomir), s-a numărat în trecut și Flash Investiții SA, unde până în 2009 acționar a fost și Rareș Constantin Dan, fiul generalului SRI Gheorghe Dan.

Generalul Gheorghe Dan, după ce a fost ex-director adjunct la SIE, adjunct la USLA, SRI, SIPA şi 0962 (fosta 0215), s-a retras în funcția de director general al NIRO Impex 95. Firma NIRO Impex 95 s-a asociat în 2006 cu Elena Udrea și Dorin Cocoș în New Global Investments SRL.

Fiul generalului SRI Gheorghe Dan a înființat în 2006 alături de cumnata Elenei Udrea (Anca Dinu), firma Central Residential Park Doi SA. Anterior, la începutul anilor 2000, Constantin Rareș Dan fusese asociat în Gelsor Travel& Tours SA (aceeași firmă prin care, peste ani, în 2010, SOV a vrut să cumpere bilete de plecare pentru părinții lui Nicolae Popa, moment când, din cauza unor erori, procurorii au dat de urma fugarului). De asemenea, în 2005, fiul generalului SRI Gheorghe Dan a cumpărat de la jurnalistul Robert Turcescu, prin intermediul societății sale, Alliance Team Consulting SRL, 10% din firma T Media Intelligence SRL.

În septembrie 2013, Daniel Dragomir l-a numit administrator al firmei Daiman Public Relations pe Tudor Malearov. Acesta a ocupat între 2011-2014 funcția de manager în cadrul Novensys (aici), corporație a cărei firmă pui, Novensys Dinamics SRL, a derulat în 2011 contracte cu SRI și DGIPI (DIPI). Simultan cu derularea contractului Novensys cu SRI, Malearov s-a înscris și la un masterat la Academia Națională de Informații. După absolvire, în timp ce încă lucra pentru Novensys, Malearov s-a angajat la societatea fostului director din SRI, Daniel Dragomir. Compania Novensys e implicată într-un proces legat de practici corupte pentru câștigarea unei licitații (aici), iar unul din acționarii Novensys a fost arestat în această vară pentru implicarea într-o schemă de evaziune fiscală (aici).

Dragomir acuzat și de corupție

Amintim în final și că Daniel Dragomir, arestat ieri în dosarul Black Cube de către DNA, mai are în spate un dosar penal, fiind acuzat  în 2015 că ar fi cerut o mită de 2 milioane de lei de la un afacerist franco-libanez acuzat de evaziune fiscală (aici).

DIICOT l-a reținut ieri pe Daniel Dragomir, fost șef grupare sectoare operativ-informative din cadrul Brigăzii Antitero a SRI, judecat deja pentru corupție într-un alt dosar, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței (mai multe detalii aici).

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Exclusiv. Conexiunile de afaceri spectaculoase ale lui Daniel Dragomir. Plus: cum a obținut fostul SRI-ist care a comandat spionarea Codruței Kovesi obligațiuni regale de 17 milioane de euro

  1. Cornel

    Mesajul acestui articol documentat este si anticalitatea indivizilor care au „populat/populeaza” structurile de informati/contrainformati ale Ro. Gradul foarte ridicat de vulnerabilitate al tari noastre, este dat de politic, economic, social, etc.
    Practic nu exista domeniu, zona ,,neacoperita,, STRUCTURAL de coruptie, incompetenta masiva, etc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *