Alex Costache

Un fost ofițer SRI de la Antitero, judecat pentru o șpagă de jumătate de milion de euro, a fost reținut în dosarul Black Cube

DIICOT l-a reținut pe Daniel Dragomir, fost șef grupare sectoare operativ-informative din cadrul Brigăzii Antitero a SRI, judecat deja pentru corupție într-un alt dosar, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice, instigare la fals informatic și instigare la violarea secretului corespondenței.

Fostul ofițer SRI ar fi comandat operațiunea ”Tornado” de spionare și hărțuire a familiei șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, în numele altor persoane. În dosar e audiată ca martor și Laura Vicol, avocata fostei șefe a DIICOT, Alina Bica, prietena Elenei Udrea. Vicol e apropiată de soții Daniel și Marinela Dragomir, ambii judecați pentru corupție (vezi foto). În acest moment nu este clară implicarea avocatei Laura Vicol în scandalul Black Cube.

Daniel Dragomir (centru) alături de avocata Laura Vicol (în picioare). Sursa foto: facebook

Daniel Dragomir (centru) alături de avocata Laura Vicol (în picioare). Sursa foto: facebook

Potrivit DIICOT, Daniel Dragomir ar fi luat legătura, prin intermediul unei persoane nenominalizate în comunicatul procurorilor, cu un reprezentant al companiei israeliene de detectivi particulari Black Cube, care are sedii atât la Tel Aviv cât și Londra. Dragomir i-ar fi împărtășit acestuia strategia și scopul urmărit, adică denigrarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi, pe care ar fi considerat-o responsabilă de trimiterea lui în judecată de către DNA în ianuarie 2015.

Întâlnirile dintre Dragomir și unul din fondatorii Black Cube au avut loc la București

Pe 1 februarie și 16 martie, Daniel Dragomir ar fi avut două întâlniri în București cu suspectul Dan Zorella, fost ofițer MOSSAD și co-fondator al agenției Black Cube. Cei doi ar fi discutat atât despre contextul și necesitatea operațiunii, scopul și presupusele persoane care stau în spatele acesteia și care sunt interesate de reușită, cât și despre natura și toate condițiile concrete ale operațiunilor investigative, informative și intruzive (incluzând aici și căutarea și obținerea corespondenței electronice a țintelor), negocierea și stabilirea bugetului, plata operațiunii și comisionul de succes, precum și modalitatea de diseminare în media internațională a eventualului rezultat, pentru asigurarea cât mai promptă a obiectivului stabilit.

„În perioada martie — aprilie 2016, la solicitarea directă a inculpatului Dragomir Daniel de demarare a operațiunii ”Tornado”, din dispoziția suspecților D.Z. (Dan Zorella – n.r.) și A.Y. (Avi Yanus, fost ofițer MOSSAD și co-fondator al Black Cube – n.r.) și sub coordonarea directă a suspectului G. F (Gal Farchi, un alt agent Black Cube)., inculpatul Geclowicz David (unul dintre agenții Black Cube care s-au ocupat efectiv de punerea în practică a operațiunii, arestat în aprilie – n.r.), fiind în posesia unor suficiente date de stare civilă și informații despre anumite persoane vizate, a contactat telefonic în repetate rânduri persoane apropiate șefei DNA (tatăl, fratele și prieteni apropiați ai șefei DNA Laura Codruța Kovesi – n.r.) și, în continuare, folosindu-se de mijloace frauduloase (”scenarii”), a reușit să-i convingă pe aceștia să le furnizeze datele de contact ale conturilor de e-mail, date pe care inculpatul le-a pus la dispoziția coinculpatului Weiner Ron (celălalt agent Black Cube arestat în dosar, aflat acum sub control judiciar – n.r.), pentru a se continua activitatea infracțională specifică. În continuarea demersului infracțional, inculpatul Weiner Ron, introducând fără drept credențialele celor trei titulari legitimi, le-a accesat fără drept (fără autorizarea acestora), prin încălcarea măsurilor de securitate (folosirea ID-urilor și parolelor de autentificare obținute și deținute ca urmare a falsului informatic), conturile de e-mail (spațiul alocat de furnizorul de servicii conturilor de utilizator ale clienților)”, declară procurorii DIICOT.

Datele au fost ulterior transferate în mijloacele de stocare puse la dispoziție de către coordonatori, fiind pregătite pentru predarea către Yossi Barkshtein, un al treilea agent care a reușit să fugă din țară.

„Activitatea infracțională specifică a echipei Weiner Ron și Geclowicz David s-a realizat și consumat pe teritoriul României, aceștia cazându-se în perioada 29.03 — 2.04.2016 la un hotel de pe raza municipiului București. Urmare a operațiunilor din data de 2.04.2016, de prindere a inculpaților Weiner Ron și Geclowicz David, inculpatul Yossi Barkshtein, intrat în țară în dimineața aceleiași zile, nu a mai reușit să intre în posesia datelor confidențiale compromise și, aflând despre depistarea făcută de autoritățile judiciare române, în după-amiaza aceleiași zile a și părăsit teritoriul României pe la punctul de trecere a frontierei Giurgiu către Bulgaria, la scurt timp deplasându-se cu avionul către Marea Britanie, Londra”, mai spun procurorii.

SRI ar fi contribuit la anchetă

Ancheta DIICOT a fost făcută împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO — Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice și DGPMB — Serviciul Grupări Infracționale Violente. Pe anumite segmente procesuale s-a beneficiat de suportul informativ din partea Serviciului Român de Informații, precizează DIICOT.

Până acum, trei israelieni au fost puși sub acuzare în acest dosar — Ron Weiner, David Geclowicz și Yossi Barkshtein. Ultimul a reușit să fugă din România, pe numele lui fiind emis un mandat de arestare în lipsă.

Daniel Dragomir este acuzat că ar fi primit o mită de 500.000 euro

Fostul ofițer SRI Daniel Dragomir a fost reținut de DNA în ianuarie anul trecut și trimis în judecată în aceeași lună pentru corupție. Între octombrie 2012 și octombrie 2013, pe când era șef grupare sectoare operativ-informative la Brigada Antitero a SRI, ar fi primit mită aproape 500.000 de euro de la reprezentanții unei firme private pentru a-i ajuta cu protecție din partea ANAF.

Procurorii DIICOT vor să afle cine se află în spatele fostului ofițer SRI Daniel Dragomir care ar fi comandat operațiunea de spionare și hărțuire a șefei DNA pentru alte persoane încă neidentificate. Interesant e că în dosar este audiată ca martor și Laura Vicol, avocata Alinei Bica, fosta șefa a DIICOT, judecată pentru corupție în 3 dosare penale și prietenă cu Elena Udrea, protejata fostului președinte al României Traian Băsescu, la rândul ei judecată pentru corupție în dosare DNA.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *