Alex Costache

Europarlamentarul lui Băsescu îşi atacă şeful: Vorbeşte de abuzuri în interes propriu

Siegfried Mureşan este europarlamentar PMP, negociator şef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene pe anul 2018 în valoare de 160 de miliarde de euro şi purtător de cuvânt al Partidului Popular European. El a acordat un interviu României Curate pe teme precum Justiţia, MCV, preşedinţia româna a UE şi absorbţia de fonduri europene. Săptămâna trecută, la Strasbourg, Parlamentul European a votat raportul lui Siegfried Mureşan pe bugetul UE 2018. Urmează negocieri ale europarlamentarului român cu Consiliul European şi Comisia Europeană, apoi votul final pe buget.

Chiar dacă este europarlamentar dat de partidul lui Traian Băsescu, Siegfried Mureşan îşi contrazice şeful politic din ţară în chestiuni legate de Justiţie. În vreme ce Băsescu atacă virulent Justiţia în încercarea de a-şi salva familia şi protejata Elena Udrea de dosarele penale, europarlamentarul Siegfied Mureşan are poziţii total opuse.

“A luat o dată o mită, acuma nu-i distrugem toată viaţa. Aşa a fost în tranziţie. Avem nevoie de un moment zero, o graţiere largă de la care să spunem «oameni buni, ştiţi ce se poate întâmpla, aşa că terminaţi cu hoţia!». Aşa, tensiunea va rămâne încă mulţi ani în societate şi v-aş mai spune un lucru: sunt şi chiar abuzuri”, declara Traian Băsescu la TVR în aprilie.

“Cu cât mă uit mai mult la discursurile celor care vorbesc despre abuzuri, cu atât îi cred mai puţin, cu cât vorbesc mai mult despre abuzuri, cu atât îşi dau mai mult arama pe faţă. Îţi dai seama că nu vorbesc decât în interes propriu. Nu le pot spune oamenilor cinstiţi care au trăit din salariu şi au muncit o viaţă întreagă, nu le pot spune: aţi fost nişte fraieri, aţi muncit corect, aţi dus-o greu, dar, în acelaşi timp, unii au dus-o bine, s-au descurat, norocul lor, ghinionul vostru, trebuie să tragem o linie, să uităm ce s-a întâmplat, să dăm un reset. Nu pot spune asta. E un mesaj pe care nu îl pot accepta niciodată”, spune europarlamentarul Siegfried Mureşan.

El atrage atenţia că Guvernul PSD vrea să folosească momentul deţinerii preşedinţiei UE în 2019 pentru a scăpa de monitorizarea pe Justiţie, de MCV.

“Acest mecanism ajută oamenii cinstiţi, chiar dacă este un ghimpe pentru politicieni. MCV trebui să rămână în vigoare atâta vreme cât nu ne-am îndeplinit toate obiectivele”, spune Siegfried Mureşan.

El a criticat Guvernul PSD că toacă banii pe consum în loc să atragă fonduri europene şi să le co-finanţeze pentru investiţii. El respinge şi ideea liderului PSD, Liviu Dragnea, de a ne apropia de grupul ţărilor eurosceptice de la Vişegrad.

Siegfried MURESAN în Parlamentul European de la Strasbourg

România Curată: Cum se vede de la Bruxelles sau Strasbourg lupta anticorupţie din România? Vă întreb acest lucru şi din perspectiva faptului că, în ţară, anticorupţia este controversată, blamată, pusă la zid de oameni foarte puternici cu probleme penale şi politicieni foarte importanţi. În ţară se vorbeşte foarte mult de abuzuri ale anticorupţiei. Se văd aceste abuzuri de aici?

Siegfried Mureşan: Europa distinge între cetăţenii şi politicienii români. Aceasta, din ianuarie, când sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a apăra Justiţia. UE e foarte atentă la ce se întâmplă în România pe zona Justiţiei.

În ce priveşte abuzurile, cu cât mă uit mai mult la discursurile celor care vorbesc despre abuzuri, cu atât îi cred mai puţin, cu cât vorbesc mai mult despre abuzuri, cu atât îşi dau mai mult arama pe faţă. Îţi dai seama că nu vorbesc decât în interes propriu. O Justiţie care aplică legile este incompatibilă cu modul în care ei au înţeles sa administreze ţara în ultimii 25 ani. Ei gândesc: de ce să o încurc eu acum că doar toţi au fost la fel, acelea au fost legile junglei atunci !?

Numai că realitatea este următoarea: părinţii mei sunt profesori şi au trăit toată viaţa din salariul de profesori, noi am crescut, eu şi sora mea, din salariile părinţilor de profesori. Nu le pot spune oamenilor cinstiţi care au trăit din salariu şi au muncit o viaţă întreagă, nu le pot spune: aţi fost nişte fraieri, aţi muncit corect, aţi dus-o greu, dar, în acelaşi timp, unii au dus-o bine, s-au descurat, norocul lor, ghinionul vostru, trebuie să tragem o linie, să uităm ce s-a întâmplat, să dăm un reset. Nu pot spune asta. E un mesaj pe care nu îl pot accepta niciodată.

România Curată: Pentru că aţi vorbit de atacuri ale politicienilor la Justiţie, dacă ele vor continua şi se vor intensifica, ce ar putea sa le facă Uniunea Europeană, cum i-ar putea sancţiona UE?

Siegfried Mureşan: Instrumentul principal este MCV, mecansimul de cooperare şi verificare pe Justiţie, prin care Comisia Europeană ştie în permanenţă ce se întâmplă şi poate reacţiona. De aceea, rămânerea lui în vigoare este foarte importantă.

România Curată: În primele şase luni ale anului 2019, România va deţine preşedinţia UE şi există teza printre politicienii români că până atunci ar trebui sa ni se ridice MCV–ul întrucât ar fi caraghios ca ţara ce deţine preşedinţia UE sa fie monitorizată pe Justiţie. Sunteţi de acord cu asemenea susţinere?

Siegfried Mureşan: Guvernul încearcă să îşi rezolve câteva probleme cu ocazia preşedinţiei UE, printre care şi ridicarea MCV-ului. Eu nu văd de ce nu am deţine preşedinţia cu MCV-ul. Până una alta cu MCV-ul în vigoare, eu am devenit raportor pe tot bugetul UE de 160 de miliarde, nimeni nu mi-a spus vreodată: nu ai putea administra această temă pentru că ţara ta e parte a MCV. Acest mecanism ajută oamenii cinstiţi, chiar dacă este un ghimpe pentru politicieni. MCV trebui să rămână în vigoare atâta vreme cât nu ne-am îndeplinit toate obiectivele şi atâta vreme cât progresul din Justiţie nu este ireversibil.

România Curată: În 2019, când va deţine preşedinţia UE, România va gestiona teme importante precum Brexitul, programat pentru 29 martie acel an. În ce va consta deţinerea acestei preşedinţii, chiar vom avea un cuvânt de spus sau e ceva mai mult formal, deciziile se iau în altă parte, iar noi vom îndeplini o funcţie de faţadă?

Siegfried Mureşan: Guvernul face greşeala de a vedea această preşedinţie ca pe o povară, încearcă să scape ieftin şi uşor de ea. Această președinție trebuie văzută ca pe o oportunitate de a realiza următoarele două obiective: de a pune România pe harta UE şi de a aduce Europa mai aproape de cetăţean.

Trebuie ştiut că în 2019 când vom deţine preşedinţia UE, vor fi alegeri pentru Parlamentul European, deci în loc de 6 luni de preşedinţie, vom avea de facto 3-4 luni, prin urmare noi trebuie să fim bine pregătiţi la 3 ianuarie 2019.

Vom avea mai multe teme de gestionat. Prima e Brexitul, apoi Bugetul UE post 2020. Va trebui să punem şi câteva teme cu specific românesc pe agenda europeană. Aş propune vecinătatea estică şi situaţia din Balcanii de Vest, mai ales de vreme ce Bulgaria va deţine preşedinţia UE cu un an înaintea noastră şi va vrea să discute Balcanii de Vest.

Noi vom avea 3-4 luni de preşedinţie efectivă la începutul anului, dar va mai fi un moment important la sfârşitul preşedinţiei române. După alegerile europarlamentare, Consiliul European, adică şefii de stat şi de guverne vor trebui să desemneze candidatul pentru preşedinţia Comisiei Europene pe care Parlamentul European să îl aleagă oficial, formal, în luna iulie, iar statul care deţine preşedinţia va avea un rol esenţial în realizarea consensului, sprijinului pentru viitorul candidat la preşedinţia Comisiei Europene. În plus, sunt multe posturi de împărţit. Statul care va deţine preşedinţia va avea un rol major în această mediere, cu atât mai mult cu cât atât preşedintele Comisiei Europene şi al Consiliului European vor fi aproape de finalul mandatului şi legitimitatea va fi redusă.

România Curată: Tema Europei cu mai multe viteze a fost depăşită, însă mai nou se vorbește sau există intenţia, cel puţin, în rândurile unor politicieni importanţi de la Putere din România ca ţara noastră să se apropie de ţările din grupul de la Vişegrad. Cum vedeţi această intenţie?

Siegfried Mureşan: O mare greşeală şi o resping categoric. Sub nicio formă nu trebuie să ne alăturăm grupului de la Vişegrad care spune aşa: nicio decizie legată de viitorul UE împotriva voinţei noastre!

Mesajul lor va avea următoarele consecinţe: Europa va face paşi înainte, ei vor rămâne pe loc. Asta am păţi dacă ne-am alătura acestui grup. Polonia a fost statul care, la realegerea preşedintelui Donald Tusk (preşedintele Consiliului European – n.r.) a fost singurul stat care s-a opus, s-a izolat. Nu vreau să fim la fel ca ei, în acel colţ. Acele state care nu ştiu să spună decât nu, vor fi lăsate în urmă.

România Curată: Explicaţi-ne de ce ar trebui cineva din România, un cetăţean din România, să fie interesat de bugetul UE pentru anul 2018 şi negocierile pentru acest buget. Cum ar putea fi el afectat?

Siegfried Mureşan: România primeşte multe fonduri de la Uniunea Europeană. De când am aderat în 2007 am primit 43 de miliarde de euro fonduri europene, contribuind în acelaşi timp cu 14 miliarde de euro la bugetul UE, deci am primit 29 miliarde mai mult decât ce am contribuit.

Primul lucru pe care ar trebui să îl ştie românii e că beneficiem de pe urma apartenenţei la UE, nu doar prin faptul că putem circula liberi prin Europa, studia oriunde în Europa, trăi oriunde, munci oriunde în Europa. Ci inclusiv în această ecuaţie a fondurilor europene, am beneficiat mult mai mult decât am contribuit. Prima mea grijă ca raportor general pe tot bugetul UE pe anul 2018 a fost ca UE să aibă suficienţi bani în casă pentru a deconta rapid facturile ce vine de la beneficiari, în principal la fonduri structurale şi de coeziune.

România Curată: România absoarbe foarte puţin din banii europeni destinaţi perioadei 2014-2020. De asemenea, ştiţi foarte bine că, în România, creşterea economică e bazată pe consum, iar dezvoltarea infrastructurii nu prea există. Prin urmare, discuţia despre bugetul UE pare un subiect superfluu în ţară. Ce poate fi făcut să nu rămânem în acest blocaj?

Siegfried Mureşan: Printr-o derogare, fondurile europene destinate exerciţiului financiar 2007 – 2013 au putut fi absorbite până la 31 decembrie 2015. Aceasta înseamnă că, deşi în 2014 a intrat în vigoare noul cadru multianual şi practic am început să avem acces la fondurile din perioada 2014 – 2020, noi, în anii 2014 – 2015, ne-am concentrat pe absorbţia de fonduri din perioada 2007 – 2013 pentru că acele fonduri le pierdeam la 31 decembrie 2015.

Deci a fost corect ca în 2014 – 2015 să ne concentrăm pe absorbţia de fonduri din exerciţiul anterior. Ce a fost incorect este că nu am pregătit absorbţia de fonduri din exerciţiul actual şi anume: să transpunem legislaţia europeană în legislaţie naţională, să pregătim programele operaţionale, să acredităm autorităţile de management necesare plăţilor, decontării facturilor.

 România Curată: Vom avea bani să co-finanţăm alocările de fonduri europene destinate perioadei 2014 – 2020 în condiţiile în care cea mai mare parte a fondurilor româneşti merge către consum, către pensii şi salarii?

Siegfried Mureşan: Din păcate, Guvernul actual aplică exact reţeta eşecului economic patentată de prim ministrul Călin Popescu Tăriceanu în perioada 2006 – 2008. România avea în acea perioadă rată de creştere economică de peste 5 la sută şi aveam deficit tot de 5 la sută, lucru nemaivăzut în UE, mai ales în acea perioadă imediat după aderare când investitorii veneau la noi.

Ce s-a întâmplat? Nu am întărit economia, nu am reformat-o, nu am pus deoparte, dimpotrivă ne-am îndatorat. E ca şi cum la nivel individual, deşi salariul îţi creşte de la lună la lună, tu nu reuşeşti să pui nimic deoparte, ci dimpotrivă te îndatorezi şi mai mult. Consecinţa a fost că, la momentul la care criza financiară globală, ne-a lovit, noi am fost cu cămara goală, nu am avut economii, Economia nu a fost puternică, ci a fost vulnerabilă şi am fost loviţi de criză.

Vedem acum aceeaşi reţetă, banii merg în creşteri nesustenabile de salarii şi pensii. Şi eu vreau ca salariile şi pensiile să crească, însă modalitatea corectă  de a le creşte este următoarea: investeşte în cercetare, inovare, infrastructură, fă economia mai competitivă, permite-i investitorului privat să se dezvolte astfel să crească productivitatea muncii şi, la sfârşitul zilei, vei putea angaja mai mulţi oameni şi creşte şi salariile sau pensiile.

Investitorii cu care vorbesc îmi spun mereu acelaşi lucru: lipsa autostrăzilor însemnă durată mai mare la transportul mărfurilor, asta înseamnă costuri mai mari, fiindcă în loc să îţi faci treaba cu 10 camioane, ai nevoie de 20 de camioane pentru că ele sunt blocate în trafic şi durata de transport e dublă. Asta înseamnă că îţi rămân mai puţini bani să măreşti salariile.

Guvernul actual nu investeşte, consumă. Investitorii străini pierd încrederea din cauza atacurilor la statul de drept, din cauza lipsei de predictibilitate. Investiţiile străine directe au scăzut în prima parte a acestui an.

România Curată: În ce constă iniţiativa dvs. privind călătoriile gratuite pentru tineri pe tren în UE ?

Siegfried Mureşan: Am propus ca în bugetul UE pe anul viitor să alocăm fonduri pentru a acorda fiecărui tânar european ce împlineşte 18 ani un bilet gratuit prin care să poată călători 30 de zile cu trenul oriunde în UE. Am reuşit să acordăm 12 milioane de euro ceea ce va permite să acordăm 30.000 de bilete gratuite în 2018. Măsura va intra în vigoare în iulie 2018. Biletul va fi valabil 30 de zile oriunde în Europa, scopul fiind ca tinerii să cunoască alte ţări europene, să îşi poată exersa limbile străine, să îşi lărgească orizontul.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Europarlamentarul lui Băsescu îşi atacă şeful: Vorbeşte de abuzuri în interes propriu

  1. Milena U.

    Băsescu se atacă și singur în ultima vreme, așa că nu-i nevoie de Siegfrid. Singura șansă ca Băsescu să nu se mai atace și să facă rău și alor lui e pareza facială.

    Puteați să-l întrebați mai puțin protocolar asta: Ce caută un om ca dumneavoastră în PMP?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *