Romania Curată

Dosarul electronic de sănătate, atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Avocatul Poporului consideră că prin dosarul electronic de sănătate „accesul la datele personale medicale ale pacienţilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustive” și a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu o excepţie de neconstituţionalitate pe acest subiect, anunță Mediafax.

Sesizarea se referă la prevederile art. 30 alin. (2) și (3) și art. 280 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată. Avocatul Poporului consideră că dispozițiile respective sunt neconstituționale prin raportare la prevederile art. 1 alin. (5), art. 26 și art. 53 din Constituția României, precum și ale art. 8 din Convenția pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale, întrucât permit restrângerea exercițiului dreptului la viață intimă, familială și privată prin acte normative de nivel inferior legii, ce nu întrunesc cerinţele de previzibilitate, certitudine şi transparenţă care caracterizează o lege adoptată de către Parlament, în calitatea sa de unică autoritate legiuitoare sau de către Guvern, ca legiuitor delegat.

Un comunicat al instituției arată că dispoziţiile legale prezintă „un grad mare de generalitate, deși legiferează într-un domeniu atât de sensibil precum datele personale de natură medicală cuprinse în dosarul electronic al pacienților”. Avocatul Poporului acuză și faptul că modalitatea de utilizare şi completare a dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului va fi stabilită prin norme metodologice ce vor fi aprobate de Guvern, adică acte normative cu forţă juridică inferioară legii, dar în baza unei proceduri neprevăzute de lege, „deci, susceptibilă de a fi calificată arbitrară”.

În excepția de neconstituționalitate formulată, Avocatul Poporului reține caracterul lacunar al normelor care reglementează DES, de vreme ce reguli substanţiale, esenţiale în materia protecției vieții intime, familiale și private, precum și a protecției datelor cu caracter personal, nu sunt reglementate prin lege. „Legea relativizează în mod nepermis reglementarea dosarului electronic de sănătate, lăsând la latitudinea Ministerului Sănătăţii (MS) şi Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) stabilirea unor elemente esenţiale ale utilizării și completării acestuia, cum ar fi accesul la datele reținute”.

Avocatul Poporului mai arată că asociațiile medicilor și cele ale pacienților au expus în spațiul public o serie de temeri cu privire la implicațiile pe care aplicarea DES le-ar putea avea asupra vieții private a pacienților, în condițiile în care legiuitorul nu prevede garanții menite să preîntâmpine diseminarea acestor date. De asemenea, se mai arată în document, accesul la datele personale medicale ale pacienților este permis unei categorii definite mult prea exhaustive, iar pacienții nu sunt protejați împotriva abuzurilor şi utilizării ilicite.

Avocatul Poporului consideră că legiuitorul ar fi trebuit, în acord cu Constituția și documentele internationale privind drepturile omului, să prevadă limite clare cu privire la cei care au acces și la modalitățile în care acest acces se realizează, dar și necesitatea consimțământului pacienților pentru constituirea dosarului și pentru utilizare. Pacienții ar trebui să aibă posibilitatea să refuse includerea unor informații în dosar sau să solicite retragerea de informații.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Dosarul electronic de sănătate, atacat la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

 1. Adrian

  Companiile de asigurări vizează aceste informații. E de înțeles, dar ar fi cazul să le obțină independent, nu de-a gata, și nu sistematic. Aici apare discuția mai veche că sunt interzise sistemele paralele de agenți de informații, și mai general societățile secrete, pe de o parte, dar pe de altă parte schimbarea regulilor „în mers” e imorală.

  Nu știu cum s-ar putea opri și pe viitor o astfel de inițiativă, dacă să zicem că CC admite obiecțiile(evident întemeiate).Deja cartela de sănătate este un pas în sensul dorit de inițiatorii legii (apropo, dezbaterile parlamentare ar fi fost cazul să fie interesante și la acest proiect). După cum, nu este exclus ca în viitor, d. Ghiță (care a blocat accesul sistematic la date prin softul produs de fosta sa firmă) sau, de ce nu, d.na Bîzgan și alți domni sau doamne de prin Cnas să primească o medalie pentru .. ” bărbăție și credință” în luptă cu sistemele informatice adverse.

  Reply
 2. Barbu Brailoiu

  musiu Ciorbea se teme să nu se afle de ceva boli rușionoase de care suferă și care îl fac incompatibil cu funcția?

  Reply
 3. popescu vasile

  O analiza pertinenta si sincera a modului in care SISTEMUL doreste CONTROLUL TOTAL asupra datelor personale. Pentru o corecta si completa informare, va rugam distribuiti link-ul pe retelele de socializare, forumuri etc. pentru ca toti cetatenii sa poata decida in cunostinta de cauza asupra „binelui” pe care sistemul vrea sa il faca prin forta si abuziv:
  https://anomismia.wordpress.com/2015/01/18/o-analiza-tehnica-limpede-ce-indica-modul-total-descoperit-in-care-functioneaza-dosarul-electronic-de-sanatate/#comments

  Instantele de judecata si autoritatile responsabile sa se sesize in legatura cu maniera in care s-au cheltuit banii europeni (de fapt banii europeni sunt tot bani romanesti pentru ca Uniunea Europeana nu produce bani la Bruxelles in ciuda tuturor intoxicatiilor din mass media ca « UE ofera fonduri nerambursabile ») si banii din bugetul public si a modului in care cetatenii au fost manipulati, constransi si fortati, prin incalcarea drepturilor constitutionale, la acceptarea cardului de sanatate si recent a dosarului electronic de sanatate.

  Pacientii trebuie sa se uneasca si sa spuna NU dosarului electronic de sanatate si cardului de sanatate ! NU incalcarii drepturilor constitutionale ! Este momentul ca pacientii sa fie tratati in mod real in calitate de pacienti si nu de CLIENTI ai unui SISTEM care face bani de pe seama lor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *