Mihai Goțiu

Domnule Ciolacu, nu Soroș e de vină pentru atacul ursului din Predeal, ci incompetența, iresponsabilitatea și tupeul d-voastră fără limite. Avem dovada!

Arareori am văzut josnicie mai mare decât cea a domnului Ciolacu, care încearcă să dea vină pe Soroș și activiștii de mediu pentru atacul recent al unui urs asupra șefului Salvamont din Predeal.

”Sunt dispus să-mi asum un orice val nou de critici al ONG-urilor de mediu finanțate de Soros și de la toți reprezentanții progresismului anarhic, din țară sau din Europa”, spune prim-ministrul, anunțând continuarea masacrării urșilor trofeu, în ciuda faptului că măsura s-a dovedit ineficientă.

Vara trecută, Marcel Ciolacu a schimbat Legea Vânătorii 407/2006, nu doar OUG 81/2018, în regim de urgență, tocmai, spunea el, pentru a rezolva această problemă. După cum am arătat, încă de atunci, modul în care s-a făcut modificare nu a făcut decât să crească riscurile conflictului om-urs, pentru că scopul ei a fost de a facilita împușcarea urșilor trofeu, din sălbăticie, nu îndepărtarea celor problemă, de pe lângă localități. Numărul urșilor împușcați a crescut enorm (381 după modificarea legii anul trecut – vezi aici), unii au făcut bani buni din asta, dar, cum era absolut previzibil, riscul nu s-a redus, dimpotrivă.

Tot Soroș era de vină că România plătește miliarde de dolari despăgubiri

Nu este, însă, pentru prima dată, când domnul Ciolacu dă vina pe Soroș pentru a masca imensa lui incompetență. Vă mai amintiți cum spunea că din cauza ”oamenilor lui Soroș” România va plăti despăgubiri de miliarde de dolari?

Anul trecut, prin februarie-martie, Soroș era de vină că România urma să plătească 2 miliarde de dolari, în primă fază, apoi chiar 6,7 miliarde de dolari pentru că Roșia Montană a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Cel puțin asta pretindeau prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Amândoi s-au acoperit de un imens penibil când, pe 8 martie 2024, a venit decizia curții de arbitraj a Băncii Mondiale de la Washington, care spunea că România nu datorează niciun cent companiei Gabriel Resources, care ne-a dat în judecată, ba mai avem de primit cheltuieli cu litigiul. Și s-au mai umplut de rușine și cei care, jurnaliști ori influenceri, au rostogolit minciunile și dezinformările celor doi incompetenți din fruntea Guvernului, fără măcar să ia două rânduri de declarație de la cei care fuseseră implicați în includerea Roșiei Montane în UNESCO ori în apărarea statului român la Washington.

8 martie 2024. Washington: Fragment din decizia International Centre for Settlement of Investement Disputes (ICSID), în care se concluzionează, fără echivoc, că includerea Roșiei Montane în UNESCO nu a prejudiciat în vreun fel compania. Foto: facsimil ICSID

8 martie 2024. Washington: Fragment din decizia International Centre for Settlement of Investement Disputes (ICSID), în care se concluzionează, fără echivoc, că includerea Roșiei Montane în UNESCO nu a prejudiciat în vreun fel compania. Foto: facsimil ICSID

În decizia tribunalului de la Washington scrie negru pe alb că includerea Roșiei Montane în UNESCO nu s-a făcut pentru a bloca proiectul. Aceeași instanță a inclus, însă, valoarea patrimoniului cultural printre impedimentele insurmontabile pentru care proiectul nu a fost autorizat, chiar dacă statul român a fost de partea companiei.

Pentru cei precum domnii Ciolacu sau Boloș, care au probleme în a înțelege ce citesc – asta înseamnă că recunoașterea valorii pentru istoria și cultura universale a patrimoniului de la Roșia Montană a ajutat statul român în litigiu, dovedind că includerea localității pe Lista Monumentelor Istorice din România s-a făcut în mod legitim, nu pentru a pune piedici companiei. Că dacă un sit are valoare pentru cultura și istoria lumii, cu siguranță are și pentru istoria și cultura României.

S-a dat liber la împușcat urșii din sălbăticie pe bani, nu la îndepărtat urșii problemă de lângă localități

Tot anul trecut, când o tragedie cu o tânără care a murit atacată de urs a generat o emoție puternică în societate, Marcel Ciolacu a convocat Parlamentul în sesiune de urgență pentru modificarea Legii Vânătorii. Atât aici, pe România Curată, cât și alte organizații și activiști de mediu, am reacționat, arătând că vânarea la liber a urșilor nu rezolvă problema atacurilor, ci doar a afacerilor vânătorești.

Am arătat atunci (și repet acum), modificarea Legii Vânătorii, la pachet cu OUG 81/2021 a redus (da, citiți bine, a redus), cota de intervenție la urșii problemă de la 80 la 55 de exemplare. Practic, chiar dacă numărul total al urșilor care puteau fi împușcați a crescut, numărul celor din preajma localităților care pot fi extrași (adică a celor care, într-adevăr, pot pune în pericol viața și bunurile oamenilor) a scăzut! Au crescut doar cotele de prevenție (modul eufemistic de denumire a vânării la trofeu).

Dar și cotele de prevenție au fost stabilite ignorând studiile Academiei Române, pentru a le face pe plac asociațiilor de vânătoare (în special cele din județul Harghita), pe care dorea să le mulțumească fostul ministrul al Mediului, actualmente ministru al Finanțelor, Tanczos Barna, inițiator al modificării legislative în regim de urgență (în câteva zile), din vara anului trecut.

Cotă de prevenție, alocată din pix

Cele mai multe exemplare alocate cotei de prevenție, prin anexa la OUG 81/2021, modificată anul trecut, au revenit județului Harghita (73), chiar dacă acesta apare pe harta de risc cu culoarea galbenă (not significant). Harghita este județul pe care inițiatorul legii, Tanczos Barna, îi reprezintă ca senator. Cu culoare portocalie (risc mai ridicat) este județul Covasna, căruia i-au fost atribuite 54 de exemplare. Pentru zona cu cel mai ridicat risc s-au atribuit, cumulat, 61 de exemplare: Brașov (45) și Prahova (16).

Harta de risc, de mai jos, a fundamentat OUG 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora. Acesta era (și este) actul normativ care trebuie modificat dacă se dorește înlăturarea mai eficientă a exemplarelor care sunt sau pot deveni periculoase. Profitând de emoția publică, la mobilizarea lui Marcel Ciolacu a fost modificată Legea Vânătorii după cum a propus Tanczos Barna – pentru ca asociațiile de vânătoare preferate să poată organiza și vinde mai multe pachete turistice la împușcarea de urși trofeu, nu pentru îndepărtarea urșilor problemă (domeniul de reglementare al OUG 81/2021)!

Harta de risc a conflictelor om-urs, pentru perioada 2017-2021. Zona Brașov-Prahova, cu roșu, are cel mai ridicat grad de risc, Covasna, cu portocaliu e următoarea, în timp ce Harghita apare cu galben (risc mai mic). Sursa. Florin Garbacea/Facebook

Harta de risc a conflictelor om-urs, pentru perioada 2017-2021. Zona Brașov-Prahova, cu roșu, are cel mai ridicat grad de risc, Covasna, cu portocaliu e următoarea, în timp ce Harghita apare cu galben (risc mai mic). Sursa. Florin Garbacea/Facebook

Super-oferte exclusiviste pentru împușcat urși în România

La doar câteva săptămâni, a venit prima confirmare că modificarea n-a vizat protecția oamenilor și a bunurilor lor, ci satisfacerea intereselor afacerilor vânătorești – împușcarea urșilor bruni din România devenind atracție exclusivistă pe site-urile unor agenții de turism occidentale, specializate în vacanțe de masacrat animale peste tot în lume. Ați văzut vreo partidă de vânătoare pe lângă localitățile cu urși în preajmă? Aș paria că nu, pentru că trofeele vizate nu sunt/ nu au fost urșii tomberonari de pe lângă localități – că nu plătește nimeni zeci de mii de euro pentru așa ceva.

Uite ce au ”protejat” Ciolacu și parlamentarii! Vânarea urșilor din România a ajuns super-ofertă exclusivă pe site-urile agențiilor internaționale. Împușcarea caprelor negre, altă ”atracție” scoasă la vânzare

Din păcate, așa cum am anticipat, anul trecut s-au împușcat mai mulți urși (381, potrivit declarațiilor ministrului Mediului), dar problema nu s-a rezolvat, că nu avea cum. Deși zonele de risc ridicat pentru conflictele om-urs sunt cunoscute, ”algoritmul” politic a alocat cele mai multe exemplare din cota de prevenție județului Harghita (aflată într-o zonă galbenă), mai mult decât pentru Brașov și Prahova la un loc, zona cu cel mai ridicat risc și unde, din păcate, a avut loc și cel mai recent incident.

Dezinformarea continuă. O nouă tragedie, un nou prilej de profitat pentru făcut bani din împușcat urși

Faptul că prim-ministrul Marcel Ciolacu încearcă să mute responsabilitatea acestui atac dramatic pe seama lui Soroș și a așa-zise-lor ONG-uri pe care le-ar plăti acesta, arată, ca și în cazul procesului de la Washington, pentru Roșia Montană, câtă imensă incompetență, cât cinism iresponsabil fără limite, câtă nerușinare sfruntată se încorporează în acest personaj care (încă) mai e prim-ministrul României și care s-a visat chiar a fi președintele acestei țări. Miră pe cineva că a încheiat pe poziția a treia primul tur al alegerilor de anul trecut? Lucru de mirare e că n-a fost sub 10%.

Chiar și după această nouă tragedie, care confirmă ceea ce am arătat anul trecut – că degeaba împuști urșii din sălbăticie, că nu rezolvi problema celor de pe lângă localități – domnul Ciolacu anunță că va continua pe aceeași linie. Adică va spori și mai mult profitul celor care se ocupă cu afaceri vânătorești, crescând numărul de exemplare din cota așa-zis de prevenție (în fapt, vânătoare la trofeu), în loc să îmbunătățească OUG 81/2021, care exact pentru asta a fost dată – extragerea (inclusiv împușcarea) în regim de urgență a urșilor din jurul localităților, care pot cauza probleme.

Incompetență fără limite? Cinism total? Iresponsabilitate maximă? Tupeu fără margini? E chiar greu de catalogat manipularea domnului Ciolacu, care încearcă să dea vina pe Soroș pentru decizia pe care chiar el a luat-o: de creștere a numărului de urși împușcați la trofeu, în sălbăticie, ca să se îmbogățească unii, în detrimentul celor aflați în preajma localităților și care generează risc pentru oameni și bunurile lor. Vă îndemn pe voi să spuneți care e răspunsul corect la aceste întrebări.

Citește și:

A început Procesul Pădurilor din România. Ce a depus la dosar avocata Schweighofer, ce am arătat noi și care a fost prima decizie a Tribunalului București

De ce m-au legitimat, ieri, jandarmii, la protestul pe care nu l-ați văzut la TV. Domnule Burduja, chiar așa de fricos sunteți?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Domnule Ciolacu, nu Soroș e de vină pentru atacul ursului din Predeal, ci incompetența, iresponsabilitatea și tupeul d-voastră fără limite. Avem dovada!

  1. VornicescuM

    Dupa dinamitatorul justitiei si doamna non coflictuala care predase matematica dar nu-si mai amintea cati d-alde pi se inmulteau cu raza ca sa ajunga lungime de cerc, a ajuns PM si sef al celui mai mare partid acest domn care are ceva din look-ul lui Bluto “prietenul” lui Popeye, nu ca ar conta. Ceea ce conteaza este faptul ca cei din partid nu inteleg ca le pierde meciul, fapt clar din scorul de la alegerile prezidentiale vs cele de la parlamentare. Oameni buni, nu Georgescu a castigat primul tur, voi l-ati pierdut pe necazul oamenilor. Gandul cel bun a fost cel cu demisia, dar a disparut sub pretextul trolilor s-au lipit pantalonii de scaun. Peste, a mai crescut si frica de Nordis care printr-o pierdere a butoanelor poate duce la intunecarea perspectivei. Totusi, daca se doreste o sansa pentru Crin, faceti sa dispara perspectiva aceluiasi PM. Cum se explica faptul ca sapca lui Trump suprapusa cu referiri repetate la Dumnezeu pe stil Georgescu prind asa de bine? E ex partid, cunoscut de multi deja satui de actual…

    Reply
  2. pawn

    Asta, intr-adevar, e o mare problema. E ca si cum, dupa ce un japonez a fost omorat de caini langa sediul Guvernului in 2006 (caz care l-a determinat pe Basescu sa curete Bucurestiul de haitele de caini vagabonzi), nu ar fi fost eliminati cainii agresivi si fara stapan, ci bichonii, pechinezii, labradorii din apartamentele oamenilor :)
    Intr-adevar, incompetenta lui Ciolacu adanceste aceasta drama nationala si, la fel ca in cazul japonezului, pana cand vreun urs gunoier nu va decapita copilul unui turist american, evident ca nu se va intampla nimic.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *