”Dragi prieteni vânători, pe măsură ce vânătoarea de urși bruni din România s-a deschis din nou pentru vânătorii internaționali, suntem încântați să vă putem oferi din nou vânătoarea noastră spectaculoasă a ursului brun”, se arată într-o postare de pe pagina de Facebook a agenției Tophunt Travel, din Belgia, care organizează partide de vânătoare în mai multe țări ale lumii.
În anunțul de pe Facebook, vânarea urșilor din România este prezentată ca o ofertă extrem de exclusivă, la un preț ”mai ridicat”, care nu este specificat pe site (cum se întâmplă în cazul altor oferte), urmând a fi comunicat doar în mailuri personale. De asemenea, agenția se laudă că a primit o ”cotă uriașă”, de 12 urși disponibili pentru o partidă de vânătoare (atenție, pentru o singură partidă de vânătoare – n.a.).
Rapiditatea cu care vânarea urșilor din România au reintrat în ofertele agențiilor internaționale care organizează asemenea evenimente confirmă că, așa cum am mai arătat, modificarea legii în sesiune extraordinară, n-a vizat apărarea vieții cetățenilor în pericol, ci relansarea afacerilor din domeniu.
Prin adoptarea legii (sub pretextul protejării oamenilor), cota de intervenție – cea care vizează îndepărtarea urșilor potențial periculoși – a fost redusă de la 80 de exemplare la 55 de exemplare, în timp ce așa-zisa cotă ”de prevenție”, destinată vânării la trofeu a crescut de la 140 de exemplare la 426. De asemenea, aceste exemplare nu mai sunt vânate de personal specializat, ci de vânători ”sportivi”, contra-cost. Mai mult, nu există vreo corelare între zonele de risc (în care s-au consemnat atacuri la adresa oamenilor) și numărul de exemplare atribuite pe județe, topul fiind dominat de departe, de județul Harghita, reprezentat de inițiatorul legii, senatorul UDMR Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.
Ce mai scrie în anunț
”Putem organiza o vânătoare condusă pentru sezonul 2024 și o vânătoare condusă pentru sezonul de vânătoare 2025.
Câteva informații despre această vânătoare:
-
- Vânătoarea poate fi rezervată doar de un grup de 4 până la 7 vânători
- Cotă uriașă de 12 urși bruni disponibili pe vânătoare
- Numai vânătoare condusă, fără vânătoare de pe locurile înalte
- În timpul acestei vânătoare conduse pot fi împușcați și mistreți
- Aceasta este o vânătoare de 4 zile cu cazare de 5 zile
- Permisul de export Cites inclus în taxele Trofeului
Aceasta este o vânătoare foarte exclusivă la un nivel de preț mai ridicat. Toate detaliile despre această vânătoare vor fi comunicate într-un e-mail personal.”
Anunțul vine, oarecum, în contradicție cu Anexa adoptată recent la Legea Vânătorii, unde numărul de exemplare aprobate ca prevenție este de maxim 4 pentru un fond de vânătoare (pentru 5 fonduri), de 3 în cazul altor câtorva fonduri, respectiv de câte un exemplar în cvasi-majoritatea cazurilor. Pentru a aduna 12 exemplare/vânătoare, ar trebui cumulate cotele de pe mai multe fonduri. Asta dacă nu cumva doar raportarea se va face că ar fi fost pe mai multe fonduri.
Despre Tophunt Travel
”De mulți ani încoace, Tophunt Travel este un punct de contact important pentru vânătorii europeni și americani care caută o experiență de vânătoare de primă clasă la nivel mondial sau o excursie personalizată de vizitare a obiectivelor turistice”, se arată pe site-ul agenției.
Pe lângă România, agenția are anunțuri, pe site, de oferte de vânătoare pentru Polonia, Ungaria, Turcia, Portugalia, Spania, Suedia, Scoţia, Anglia, Groenlanda, Canada, Rusia, Argentina, Namibia, Africa de Sud, Camerun și Zimbabwe.
”Ultima sălbăticie adevărată rămasă în Europa”
În cazul României, ofertele includ ursul brun european, cerbul roșu (cerbul comun – n.a.), mistreț, capră neagră, căprior, lup și pisica sălbatică europeană. Pe pagina destinată promovării țării noastre ca destinație de vânătoare, România este descrisă ca fiind ”ultima sălbăticie adevărată rămasă în Europa”.
”Ce privilegiu să poți vâna într-o țară în care fauna și flora sunt abia influențate de omenire. Vânătoarea românească te va duce înapoi la vremea când toate animalele erau cu adevărat sălbatice și libere. Această țară se mândrește cu cea mai mare populație de urs brun european. O excursie de vânătoare de patru zile în Munții Carpați îți oferă extraordinara oportunitate de a recolta un urs la clasa medaliei CIC. (…) Explorați-vă propriile limite fizice în timp ce urmăriți un cerb în pădurile native ale acestei țări frumoase sau în timpul vânătorii de capră neagră în munții abrupți Carpați”.
”Capra neagră (Chamois – n.a.) este cea mai mare subspecie de capră din Europa. Vânătoarea de capră în munții Carpați este o adevărată vânătoare de munte în care vei putea testa limitele capacităților tale fizice. Amintiți-vă, cele mai mari trofee stau pe vârful muntelui și vă vor oferi o adevărată provocare”, se arată, de asemenea, pe site-ul agenției.
Trofee din România, prezentate ca atracții pagina agenției Tophunt Travel (selecție)
În privința lupului și a pisicii sălbatice se menționează că ”momentan” Guvernul nu emite autorizații de vânare, dar că ”vă vom ține la curent cu orice modificări”, mențiune care apare (încă) și pe pagina neactualizată destinată vânării ursului brun, separat de anunțul obținerii ”cotei uriașe” de 12 urși/vânătoare. În privința caprei negre, o propunere legislativă pentru includerea ei în Anexa speciilor protejate, al cărei co-inițiator sunt, din 2019, este blocată de cinci ani la Camera Deputaților.
Pe același subiect:
Citește pe România Curată:
Romanii au ramas singura rasa pura salbatica din Europa.