Romania Curată

DNA: Soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță își supraveghea ilegal subalternii! Conducerea Apa Nova, pusă sub control judiciar

Lavinia Săniuță, directorul general al Apa Nova, a fost pusă sub control judiciar pentru 60 de zile sub acuzațiile de violarea vieții private, cumpărare de influență, favorizarea infractorului, evaziune fiscală și spălarea banilor. Tot miercuri, procurorii DNA au impus control judiciar și Giovanei Soare, director general adjunct, fiind acuzată de complicitate de infracțiunile de cumpărare de influență, evaziune fiscală și spălarea banilor.

Și Teodor Sterian, administratorul firmei SIS Strategy SRL, a fost pus sub control judiciar pentru complicitate la luare de mită și pentru violarea vieții private.

 

„În perioada 2008-2015, inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme VEOLIA Franţa, obţinând în schimb, de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani. Banii erau plătiți sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de cele trei persoane, fără ca în realitate, serviciile prevăzute în contracte să fi fost prestate”, explică procurorii DNA.

Anchetatorii susțin că, în perioada 2014 – 15 iunie 2015, Lavinia Săniuţă, în calitate de director general adjunct la VEOLIA ROMÂNIA şi începând cu 15.06.2015, ca director general al S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, a dat sume importante de bani lui Ovidiu Semenescu, ca urmare a unei înţelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, contracte  al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Ovidiu Semenescu să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme VEOLIA Franţa, din care face parte şi SC APA NOVA SA Bucureşti. „Unele plăţi aferente acestor contracte au fost autorizate de Săniuţă Lavinia Teodora în perioada menţionată”, susțin procurorii.

„Banii astfel plătiţi au reprezentat, de fapt, contravaloarea influenţei şi intervenţiilor exercitate de către Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin la nivelul instituţiilor publice, cu referire în special la Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti, Primăria Generală a Capitalei şi Consiliul General ale mun. Bucureşti, în favoarea firmelor din Grupul Veolia şi în special a S.C. APA NOVA SA Bucureşti”, detaliază DNA.

Mail-urile și discuțiile angajaților Apa Nova, supravegheate de Lavinia Săniuță

În ordonanţa  de extindere şi continuare a urmăririi penale întocmită de procurori se menționează că angajaţilor SC APA NOVA SA li s-a impus de către directorul general Lavinia Săniuţă să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de Ovidiu Semenescu, în interesul firmelor din grupul VEOLIA. „Astfel, directorul general Săniuţă Lavinia Teodora ar solicitat directorului financiar să ascundă un contract încheiat cu o anumită firmă,  în baza căruia Semenescu Ovidiu Traian ar fi primit suma de 4.000.000 lei”, se arată în ordonanță.

„La nivelul S.C. APA NOVA Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.

Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat  contractul cadru cu S.C. SIS STRATEGY SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale,  în interesul persoanelor care controlau S.C. APA NOVA SA Bucureşti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague şi Săniuţă Lavinia Teodora”, detaliază procurorii.

Lavinia Săniuță, mai spun anchetatorii, a relaţionat cu Teodor Sterian, începând cu data de 15.06.2015, de când a îndeplinit funcţia de director general al S.C. APA NOVA SA Bucureşti, privind montarea sistemelor de supraveghere în birourile firmei, primirea rapoartelor periodice, întocmite pe baza filajelor şi interceptării ilegale a angajaţilor companiei.

„În perioada 2010 – 2015, ROCHE BRUNO-DANIEL-PAUL, LAURENT LALAGUE şi SĂNIUŢĂ LAVINIA TEODORA, în calitate de directori ai S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti au dispus măsuri de supraveghere, monitorizare şi interceptare ilegale a angajaţilor S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, exercitate în baza unor contracte încheiate între această din urmă firmă, pe care a reprezentat-o şi SC SIS STRATEGY S.R.L., societate specializată în desfăşurarea acestor activităţi, administrată de Teodor Sterian, finul lui Ovidiu Semenescu, modalitate în care au ţinut sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date, care să conducă la depistarea activităţilor nelegal derulate de aceasta”.

Diversiunea DNA pentru demascarea filajelor și interceptărilor ilegale

Astfel, mai spun procurorii anticorupție, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic.

„Este de remarcat faptul că, după demararea cercetărilor în prezenţa cauză, respectiv după ce lucrătorii D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploieşti au ridicat prima dată documente de la sediul SC APA NOVA SA, a fost provocat în mod intenţionat un incident, în urma căruia persoanele din conducerea SC APA NOVA SA, potenţiali martori în cauză au aflat că există posibilitatea reală să fi fost monitorizaţi prin interceptarea convorbirilor şi filaj, situaţie care le-a accentuat starea de teamă”, arată procurorii în actele lor.

Francezul Lalague, director financiar, a cerut peste un milion de euro mită ca să atribuie lucrări

Totodată, în perioada anilor 2011 – 2013, Laurent Lalague, în calitate de director financiar, respectiv director general al S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti „a pretins directorului general al unei societăți comerciale și a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro) în total minimum 1.000.000 euro, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună ca S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti să atribuie lucrări respectivei societăți. Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui TEODOR STERIAN, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague”.

Facturi false la Apa Nova

Procurorii susțin că, începând cu 2011, Apa Nova ar fi înregistrat în contabilitate facturi false. Persoanele acuzate de acest fapt sunt Daniel Paul Bruno Roche, Laurent Lalague, Lavinia Săniuță, fiind ajutați de Ovidiu Semenescu, Vlad Moisescu și Giovana Soare, „care au participat la circuite comerciale şi financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii şi achiziţii mărfuri, de la mai multe firme. Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze S.C.  APA NOVA S.A. Bucureşti, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil şi a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăţi şi utilizarea de societăţi comerciale „tip fantomă”. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicația ”achiziţii mărfuri”, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor  fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri”, arată procurorii.

Prejudiciul minim stabilit de procurori în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este de peste 5,5 milioane de euro, reprezentând impozit pe profit şi TVA de peste 3 milioane de euro.

Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor,  este  de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro), conform anchetatorilor.

 

Totodată, Soare Giovana Maria, încadrată la S.C. APA NOVA S.A. Bucureşti, din anul 2008, societate în cadrul căreia de la începutul anului 2014 a îndeplinit funcţia de director general adjunct, urmare unei înţelegeri prealabile avută cu SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN a semnat, din partea SC VEOLIA APĂ SERVICII S.R.L. Bucureşti, la care nu avea nicio calitate, o serie de contracte şi alte documente contabile, încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, MOISESCU VLAD-OCTAVIAN şi BEREVOIANU COSTIN, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate, pentru ca SEMENESCU OVIDIU-TRAIAN, să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme VEOLIA Franţa, din care face parte şi SC APA NOVA SA Bucureşti.

 

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații SĂNIUŢĂ LAVINIA TEODORA, STERIAN TEODOR și SOARE GIOVANA MARIA trebuie să respecte următoarele obligaţii:

 

  1. să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti,ori de câte ori sunt chemați;
  2. să informeze de îndată Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti cu privire la schimbarea locuinţei;
  3. să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemați.
  4. să nu părăsească ţara, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;
  5. să nu se apropie de anumite persoane nominalizate care au legătură cu prezenta cauză şi să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale;
  6. să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

să nu desfăşoare activităţi în calitate de funcţionar, în cadrul S.C. APA NOVA SA București și a agenților economici din cadrul Grupului VEOLIA ROMÂNIA – cu referire la SĂNIUŢĂ LAVINIA TEODORA şi SOARE GIOVANA MARIA, respectivnu desfăşoare activităţi în cadrul unor agenți economic ce au ca obiect de activitate – investigații, inclusiv S.C. S.I.S. STRTATEGY SRL Ilfov – cu referire la  STERIAN TEODOR.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “DNA: Soția fostului ministru de Interne Marian Săniuță își supraveghea ilegal subalternii! Conducerea Apa Nova, pusă sub control judiciar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *