Romania Curată

Cum răspund Cioloș și Prună acuzațiilor că ordonanța privind interceptările reînvie Securitatea

Reprezentanții Guvernului reacționează după criticile apărute în urma ordonanței privind interceptările emise vineri și care transformă SRI în organ de ”cercetare penală special”. Practic, după decizia CCR care a spus că serviciile secrete nu mai pot realiza probe (interceptări telefonice, ambientale, filaje, etc) în cadrul anchetelor judiciare penale, Guvernul a extins competenţele SRI privind urmărirea penală specială de la anchetarea propriilor ofiţeri la anchetarea cazurilor de siguranţă naţională şi terorism. (detalii aici)

Primul care a reacționat în fața acuzațiilor cum că ne reîntoarcem la legislația din perioada comunistă, în care Securitatea era organ de urmărire penală, a fost premierul Dacian Cioloș. Acesta a explicat duminică seara pe Facebook că ”SRI nu poate fi organ de urmărire penală decât pentru cazuri privind siguranţa naţională şi privind terorismul (conform legii de funcţionare a SRI) şi doar exclusiv sub control judecătoresc, în prezenţa unui procuror. Restul e interpretare nefondată” a declarat premierul.

Luni dimineața, ministrul Justiției Raluca Prună a spus la rândul său că ”toate criticile cum că am reînființat direcția securității sunt complet nefondate”
„Invit pe toată lumea care critică OUG, să se uite la ultimele atentate teroriste şi să se întrebe dacă noi putem combate terorismul într-un mod amatoristic. Agenda internaţională şi naţională, pentru că suntem în UE, face în aşa fel încât să fi fost decizia mea ca ministru, fără niciun fel de regret” a mai spus Raluca Prună.

Referindu-se la atacurile teroriste din Franţa care au avut loc în noiembrie 2015 , ministrul a mai spus că „aveau drepturi şi cei de pe bulevardul Voltaire care au fost împuşcaţi în cap în timp ce beau o cafea”.

Totodată, ministrul a declarat că atribuţia de cercetare penală a SRI constă „exclusiv în punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică” şi că „urmăriea penală e inclusiv a procurorilor în care nimeni nu poate face nimic, nici poliţistul judiciar, dacă procurorul nu îi cere”.

„SRI în materia siguranţei naţionale şi în materie de terorism, nu face decât să îşi păstreze atribuţiile pe care le avea înainte de decizia CCR, cred că decizia Curţii restrânge definiţia de organ de cercetare penală la poliţist şi procuror”, mai spune Prună.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *