Romania Curată

Cum au reacționat liderii mondiali la alegerea lui Trump ca președinte al SUA

Succesul lui Donald Trump în alegerile prezidențiale americane pare să fi luat pe nepregătite nu numai presa americană și cea internațională, dar și cancelariile occidentale.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat miercuri că se așteaptă la vremuri ”mai dificile” pe plan internațional odată cu sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP, citat de Agerpres.

”Nimic nu va mai fi simplu, multe lucruri vor deveni mai dificile”, a declarat Steinmeier presei la Berlin, spunând că se așteaptă îndeosebi ca ”SUA să ia mai des singure decizii” privind chestiunile internaționale, fără să se concerteze cu partenerii lor europeni.

”În timpul campaniei electorale, Donald Trump a făcut declarații critice nu numai împotriva Europei, ci și împotriva Germaniei”, a adăugat Steinmeier, referindu-se la sprijinul noului președinte american față de partizanii Brexitului și față de criticile exprimate împotriva politicii cancelarului Angela Merkel de deschidere față de migranți.

”Cred că trebuie să ne așteptăm ca politica externă americană să devină într-un timp apropiat mai puțin previzibilă”, a adăugat responsabilul social-democrat, făcând apel de a nu sacrifica ”relația transatlantică”, ce reprezintă ”o bază a Occidentului”.

Șeful diplomației germane a estimat că Europa, care se confruntă cu o ascensiune a populismelor și a extremei drepte, ”trebuie să rămână un bastion al rațiunii”.

Pe de altă parte, duminică, va avea loc o reuniunea a miniștrilor de externe din UE, în contextul alegerii lui Trump. Anterior, șefa diplomației europene Federica Mogherini declarase că Uniunea Europeană „va continua să lucreze împreună’ cu Statele Unite ale Americii, după victoria populistului republican Donald Trump în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie.

„Legăturile dintre UE și SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică”, a scris, într-un mesaj pe Twitter, Federica Mogherini, primul responsabil european care a reacționat la victoria lui Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu Trump şi că rolul de lider asumat de SUA este de importanţă vitală pentru cea mai mare alianţă militară din lume, relatează The Guardian.

“Este important ca legăturile transatlantice să rămână puternice”, a spus el, adăugând că rolul de lider asumat de SUA este mai important ca niciodată”

Vladimir Putin i-a trimis o telegramă lui Trump după alegerea ca președinte în care i-a spus că dialogul dintre Moscova și Washington va fi în interesul ambelor țări, anunță RIA Novosti, citată de Digi 24.

„Vladimir Putin și-a exprimat speranța că cele două părți vor conlucra pentru restabilirea relațiilor ruso-americane, în prezent aflate în criză, și de asemenea pentru rezolvarea unor chestiuni internaționale urgente și pentru căutarea unor răspunsuri eficiente la provocări la adresa securității globale”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Anterior, președintele Dumei de Stat a Federației Ruse (camera inferioară a Parlamentului rus) declara că Moscova speră într-un dialog mai constructiv cu Statele Unite, odată cu alegerea noului președinte, relatează agenția Tass.

Viaceslav Volodin, un colaborator apropiat al lui Vladimir Putin, a mai declarat că Parlamentul va saluta orice pași în această direcție.

În campania electorală, Donald Trump a fost acuzat că îl admiră pe Vladimir Putin și are poziții mult prea îngăduitoare față de Moscova.

Și Klaus Iohannis a adresat o scrisoare de felicitare președintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, în care își exprimă întreaga disponibilitate de a conlucra cu acesta în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, scrie Agerpres.

„Șeful statului român a evidențiat relația solidă dintre România și Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al țării noastre, în calitate de membru NATO și UE”, arată Administrația Prezidențială, într-un comunicat.

Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securității și de a continua să acționeze, în calitate de aliat și partener strategic de încredere al SUA, conștient de toate implicațiile care decurg din această postură.

 

Conform Administrației Prezidențiale, șeful statului a exprimat întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul președinte american în promovarea obiectivelor comune și a unei relații transatlantice puternice și dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democrației, drepturilor omului și statului de drept.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *