Alina Mungiu-Pippidi

O zi bună pentru Vladimir Vladimirovici

Europa devine principala perdantă a conflictului ucrainean. Ceea ce se profila ca o tendință devine o certitudine după ce Emmanuel Macron a ieșit extrem de slăbit din alegerile franceze de ieri, în care cele două extreme pro-putiniste, Renașterea Națională și alianța electorală în jurul liderului comunist Jean-Luc Mélenchon au reușit să îl facă să piardă majoritatea absolută și au făcut Franța neguvernabilă.

Îmi dau seama că serviciile secrete românești sar într-un picior de bucurie, că ele sunt practic aliate cu Viktor Orban în încercarea de a bloca orice evoluție a Uniunii Europene, și se temeau de Macron, care încerca numai să deblocheze o Europă care nu mai poate avansa fără să tranșeze dilema între integrare mai profundă și acceptarea de noi membri (de la Albania la Ucraina). Românii nu au soluții la problema europeană – Orban tocmai a blocat de unul singur taxarea multinaționalelor – dar blochează orice soluție s-ar ivi și tratează Europa ca pe un cărucior cu deserturi la un restaurant. Cînd trece pe lîngă ei încearcă să ia tot ce se poate lua și are frișcă mai multă, dar lipsește complet contribuția lor la cum ajung toate dulciurile acolo, precum și imaginația că s-ar putea bloca sau rămîne fără prăjituri dacă toată lumea e pusă doar pe luat și nu există un plan rațional cîți clienți se servesc față de cum merge aprovizionarea, serviciul, etc.

În loc să ne sperie ce puțin a contat pentru francezi că extremele erau mai degrabă cu Putin, Marine le Pen chiar cu finanțare de la bănci rusești ne bucurăm ca proștii că a pierdut Macron. Presa lui Putin jubilează și ea, că Macron îl calcă pe nervi pe Putin cu telefoanele lui insistente și mereu au scris că își arată mușchi pe care nu îi are.

E o veche tactică a lui Putin de a slăbi UE, pentru care a investit în platforme sociale la fiecare alegeri, ajutînd extremele din Germania și Franța contra centrului. Prezența la centru a unor lideri adevărați, ca Macron sau mai ales Angela Merkel era un obstacol pentru el.

Nu e o întîmplare că Putin nu a atacat Ucraina, nici după ce s-a convins că poate folosi acordul la Minsk  în favoarea lui, decît după ce Angela Merkel s-a retras și Germania a intrat pe mîna unei coaliții care nu mai e „mare”, nici ideologică, și cu zero experiență în politică externă. Ideea că Merkel făcuse vreun joc al lui Putin e absurdă, Merkel evitase conflictul cu Putin, asta e tot. Ideea industriei germane că mai bine facem comerț cu rușii decît război o fi fost nerealistă – planul era chiar să fie atrasă Rusia în polul occidental pentru a ține piept Chinei, adevăratul pericol – dar nu era o idee trădătoare. Era un fel de a concepe interesul Germaniei și al Europei, pe care Germania o ține în spate. A cui rată bancară finanțează împrumuturile voastre din PNRR, români? A Germaniei. Voi vă împumutați cu nouă la sută, dacă la PNRR împrumutul e gratis e că pune Germania creditul ei în care investitorii plătesc ei ceva pentru a împrumuta statul german. Pe asta plănuiți autostrăzile întîrziate și tot ce mai visați, altfel nu vi le-ați putea permite. Chiar dacă politica germană față de Est nu a prevenit reînarmarea Rusiei e greu să pretindă cineva că ea a fost cauza reînarmării. Putin s-a reînarmat că i-a fost frică de NATO, nu de industriașii germani, deci ce a fost greșit a fost combinația, în care pe de o parte americanii fac exerciții militare cu Ucraina, iar pe de alta nemții aprobă Nord Stream. În sfîrșit, Merkel – ca orice lider german – servea marea industrie și exporturile, dar știa să le și ceară cînd era cazul, era evident și pentru Putin un reper.

Dar nu mai e. Iar de ieri nici Macron nu mai e mare lucru și nu mai are cum să joace un mare rol în Europa, unde președinția rotativă a Franței oricum se încheia, iar comentatorii TV roiesc să spună că a distrus a cincea republică. Nici sistemul electoral în două tururi de scrutin nu a mai putut ține piept asaltului extremelor – a reușit să îi dea măcar o majoritate relativă. Nu m-ar mira dacă în Franța ar urma modificări constituționale semnificative, deși le consider complet contraindicate, pentru că Macron (și propria lor corupție) a distrus vechile partide de centru, iar acum alternativa fără bază reală propusă de el își arată picioarele de lut. Ce va urma e fragmentarea și proporționalismul într-o țară unde tinerii nu vor să mai audă de partide, vor să voteze pe Facebook și să aibă grupe politice pe cartier. Iar asta înseamnă că Franța riscă să devină irelevantă pe plan extern. Sigur, e țara lor, deși cea mai mare majoritate de oameni tineri nu mai merg la vot în Franța. Umplu buticurile ¨– deschise duminica de alegeri, terasele și terenurile de sport. Uitam să spun că în semestrul meu sabatic sunt profesor invitat la Sciences Po, marea școală franceză de științe politice, deci am avut loc de gală la observat alegerile. 

Pandemia a jucat un rol teribil pentru Europa. Creștin democrații germani, deși au guvernat foarte bine, au plătit prețul, la fel Macron, în schimb Putin, care a pierdut peste un milion de oameni de COVID și nu se știe cîți în război se ține pe picioare și își finanțează războiul din prețul petrolului, în timp ce sancțiunile occidentale, așa cum am prezis, lovesc în occidentali la fel de mult ca în ruși. Dar finalmente sunt mai costisitoare pentru noi, că noi suntem democrații

Uitați-vă puțin la noi. Ministrul de externe european strigă că Putin face crime de război că nu lasă cerealele ucrainene să iasă la export (de parcă după ce i-am umplut de sancțiuni pe ruși așteptăm ca ei să ne trateze în schimb ca pe timp de pace), Putin a început să taie gazul de azi către Europa (oricum noi mereu îi spunem că nu mai vrem gaz de la el) ceea ca va mai mînca din creșterea economică, chiar pînă să vină iarna. Am reușit să agățăm Moldova de Ucraina, asta e tot ce ne-a ieșit.

Dar să vă fie clar că riscă să nu mai existe nici o UE la care să adere Ucraina și Moldova dacă și cînd vor fi mai pregătite dacă lucrurile merg ca astăzi, și în loc să ajutăm Europa să aibă lideri adevărați și să ne înrolăm în spatele lor, suntem puși doar pe profitul nostru îngust și pe termen scurt.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

27 thoughts on “O zi bună pentru Vladimir Vladimirovici

 1. Soyez les bienvenu(e)s dans la Macronie-Melenchonie!! Madame Le Pen, vous avez la parole!!!

  Macron are în continuare primul partid din Franța și va racola probabil de la Republicani (dreapta tradițională) și ceva independenți. Vor mai fi și alte alianțe „de la caz la caz”, pentru doptarea unor legi.
  Până acum n-am văzut nicio mișcare de mare lider la Macron, să mă ierte Dumnezeu! Afară de aroganțe („cine vrea să lucreze n-are decât să traverseze strada și să-și ia un loc de muncă”, flituirea vestelor galbene, vinderea pe bucăți și pe nimic a obiectivelor strategice energetice franceze, privatizările fiind specialitatea casei, a casei Rotschild, unde-a lucrat, etc.) și timide încercări de a-i lua locul Angelei Merkel la cârma Europei. Pe de altă parte, și Macron, și Melenchon provin din trunchiul Partidului Socialist Francez. Melenchon nu-i nici pe departe un purtător de griji majore ale poporului, ci doar un pensionar al politicii.
  Cu tot respectul, dar profitul nostru îngust și pe termen scurt contează, mai ales când pe 20 ale lunii ți se cam termină banii pe luna respectivă. La o astfel de problemă, un mare lider ca Macron nu are soluții.
  În fine, pentru noi, contează că să nu pățească ceva similar și Biden prin noiembrie. Pentru că dacă revine Trump sau republicanii se vor opune ajutorării Ucrainei, țarul Putin va avea și o iarnă frumoasă, iar de primăvara lui, ce să mai spunem, va fi ca o poveste de la Disneyland!!! Pun pariu că unii tovarăși din SRI au undeva și schema guvernului viitor iubitor de glie și popor al României! Deci, suntem salvați, dar nu toți: mai puțin ăștia cu mutre de intelectual.

  Reply
 2. Catalin

  „Putin s-a reînarmat că i-a fost frică de NATO, nu de industriaşii germani, deci ce a fost greşit a fost combinaţia, în care pe de o parte americanii fac exerciţii militare cu Ucraina, iar pe de alta nemţii aprobă Nord Stream.”

  Tanti asta supraponderala propaga aceeasi propaganda a rusilor => Sunt curios cine o respecta pe aceasta tanti.
  Ca pe toti i-am auzit sau vazut zicand ca tanti nu-i pe craca ei si bate campiile aiurea.

  Reply
 3. Cinicul

  French bashing este sportul favorit al lumii anglofone in special după 2003. Il practica in special oamenii care citesc The Sun si se uita la Fox News S-au molipsit de el și romanii din diaspora care stau pe feisbuci și netflixi.
  Cei care se bucura de scăderea grupării centtruse Ensemble visează probabil soluția dâmbovițean, a alianței contra naturii între PSD și PNL. Nu cred ca se va întâmpla asta în Franța.
  Macron va carpi pana la urma o majoritate parlamentara, dar reforma sistemului de pensii va fi greu de trecut.

  Reply
 4. Catalin

  Sper ca acest comentariu sa nu fie sters „din greseala” asa cum s-a mai intamplat in trecutul recent :)

  Probabil ca rezultatul alegerilor din Franta reprezinta in primul rand o zi buna pentru francezi. De ce spun asta?

  Mai intai, cel mai important, 46% din electorat s-a prezentat la vot in turul 2. Nu e spectaculos ar spune unii dar, dupa alegerile din 2017(absenteism de 57%) e un progres.

  In al doilea rand, numarul de deputati obtinut de partide care par sa detine niste ancore ideologice este incurajator pentru dezbaterea si sanctionarea politicilor publice pe care presedintele proaspat ales si le-a propus: FI, verzii, RN, LR, au un numar important de locuri, vor avea grupuri parlamentare si vor avea un cuvant greu de spus atat la dezbateri cat si la initierea unor eventuale motiuni de cenzura.

  Marea dezamagire pe care am avut-o a fost realegerea sinistrului ministru al sanatatii, O Veran. Din pacate, acesta va continua sa existe in spatiul politic.

  Cat s-o fi bucurand VVP ramane sa vedem. Chiar daca unul din obiectivele politicii externe ruse e reprezentat de impiedicarea consolidarii UE am foarte mari indoieli ca Europa mai reprezinta in acest moment o prioritate pentru Federatia Rusa si nici nu cred ca va mai reprezenta o prioritate in viitor(interviul de la BBC al lui S. Lavrov e destul de clar iar cand un diplomat de categoria grea cum este el defineste atat de clar niste directii este de asteptat ca acestea sa fie reflectarea unor schimbari fundamentale de strategie in politica externa, strategii pe care rusii nu le schimba de azi pe maine).

  Oricum, problema numarul 1 a UE ramane in acest moment calitatea liderilor, acestia semanand mai mult in acest moment cu o turma de iresponsabili veseli(nu ma pot satura de intelepciunea transmisa de doamna Ursula, de Borell, Michel si precuviosul Timmermans) care transmit mesaje contradictorii si iau masuri economice lipsite de logica si cu efecte pe care toti le simtim in buzunare atunci cand ne vin facturile de curent si gaz sau cand ne ducem la magazin. La fel ca si in US, inflatia reala este mult peste cea raportata oficial, smecheria e metoda de calcul.

  Militar vorbind, UE aproape ca nu conteaza iar faptul ca securitatea europeana se bazeaza si acum aproape numai pe americani este si „meritul” doamnei Merkel. Bine ca s-au hotarat nemtii sa cheltuiasca bani pe niste arme care nu folosesc la mare lucru si vor fi uzate moral inca inainte de a fi livrate(cam cum e aproape tot armamentul pe care il cumparam si noi acum).

  Revenind la leadership: in momente de criza se vede calitatea liderilor. Ceea ce a aratat UE in ultimele luni este imaginea unui tren din a carui locomotiva au sarit si mecanicul, fochistul si oricine mai era pe acolo(scuze pentru imaginea neecologica, locomotiva e pe carbuni) astfel incat va trebui sa vina Denzel sa opreasca hardughia. Nu mai ai cum sa ajuti Europa sa aiba lideri adevarati, ultimul a fost J. Delors, ce a urmat dupa e doar o continua scadere a calitatii pana astazi, cand ne-am procopsit cu nulitatile mai sus mentionate (aka „talking heads”) care au pretentia sa ia decizii si in numele nostru.

  Reply
 5. Beltic Iosif

  fara a insinua ceva unii vorbesc doar dupa rezultate si uita si cele mai banale chestii ca de exemplul in Crimeea nu era apa. asa-zisii ucraineni sunt mai rai fata de rai fata de rusi, sunt mai salbatici. rusii pe langa ei sunt diplomati (craina insemna marginea uniunii polono-lituaniene. autriecii cu ajutorul polonezilor rusofobi au inventat poporul luand teritorii de la Polonia, Lituania, Romania, de la tatari, Rusia, Georgia … le-au dat si iesire la Lacul Caspic si au litere in alfabet care nu sunt: in cel rusesc, in cel lituanian, in cel polonez, in cel romanesc …). unii daca s-ar documenta (daca ar plagia dupa unii) si ar avea discernamant ar putea sa scrie un articol de referinta.
  dupa unii Romania ar fi fost mare dar cei din Maramuresul de Sud nu aveau ce manca si au ramas fara cale ferata. s-a desfiintat si ruta feroviara Sighet-Cernauti. primii care au cerut unirea au fost romanii din stanga raului Nistru in anii 1917-1918 (la 17-18 dec. 1917 are loc Congresul de la Tiraspol cu Toma Jalba). granita la raul Nistru a fost blestemata pana la …. in timp ce pe langa monarhii erau o multime de … monarhii au construit monumente si in rest …
  https://evenimentulistoric.ro/granita-blestemata-i-a-lasat-pe-maramureseni-muritori-de-foame.html

  Reply
 6. marian

  Parca nu e chiar asa neguvernabila Franta, eu prezic ca nici nu va fi nevoie de alegeri anticipate in urmatorii doi, chiar trei ani.

  Reply
 7. ionas

  Daca UE nu se va reforma in sensul abandonarii unanimitatii este posibil ca Franta si Germania ( occidentul valoros) sa doreasca iesirea din organizatie .
  Poate vor forma alta Uniune E mai selecta doar cu state de calitate .
  Sanctiunile UE aplicate Rusiei sunt blinde si nu putem sa dam vina doar pe acestea pentru viitoarea criza economica si sa ignoram efectele pandemiei ( in cazul Romaniei adaugam si endemica prostie autohtona )
  Noi europenii suferim din cauza preturilor mari la energie si inflatiei deoarece Ucrainienii, o natie interesanta, se incapatineaza sa reziste, sa moara si nu cedeaza lui Putin plus sanctiunile aferente. De exemplu noi romanii imediat cu intelepciune am capitula daca Rusia ne-ar curta mai agresiv.
  Oricum doar SUA si UK ajuta Ucraina, statele europene sunt prea blege si infricosate de Rusia .

  Reply
 8. tautu

  Sincer, e greu de plans dupa CDU. Pretul bun la gaz nu era si pentru catei, care achitau gazul la suprapret ca nu erau rusii sa iasa in paguba. Nici grecii cred ca nu plang prea tare dupa ei. Cu pandemia s-a dovedit ca si austeritatea era o lozinca moralizatoare, nu o doctrina economica, fiind abandonata de indata ce a afectat si Germania. Or fi neexperimentata coalitia asta, dar de indata ce a simtit ca e groasa cu rusii si ca Bundeswehrul e un tigru de hartie a gasit un maruntis de 100 miliarde euro prin buzunare (Mutti nu avea de gand sa aloce 2% nici in 2024 cand e termenul limita, asa ca Trump nu o baldosise chiar pe nedrept). Nimeni nu credea ca vor inchide vreodata Nordstream 2, or a murit inainte de botez. De Macron, exact ca doctrina lui a polarizat spectrul politic frantuzesc, stanga cel putin s-a dus foarte la margine, iar de Le Pen ce sa mai spunem. „Centrul” lui tehnocratic a slabit si dreapta traditionala (de stanga ce sa mai spunem, ca doar Hollande l-a sustinut ca urmas). Iar leadershipul „jupiterian” in relatia cu Rusia a fost ridiculizat de cei multi (cel mai acid de oficialii rusi) si condamnat de cei pe spatele se facea impaciurea.

  Reply
 9. ivanschi

  Nu am inteles nimic din articolul d-voastra… nu dati nicio solutie, ne spuneti doar, ca era bine sa nu sanctioneze occidentalii, rusia putinista.. intotdeauna ,,trebuia altceva”, acel altceva, despre care nimeni nu stie nimic!

  Reply
 10. Tudose

  Egoismul, individualismul si consumerismul, exacerbate de atatia ani, duc la pervertirea capacitatilor de colaborare care exista in oameni. Daca mai adaugam si o lipsa de consistenta principiala, o moliciune plangacioasa si perversa din partea multor structuri erijate in simboluri are progresismului, ne dam seama de ce dictatori ca Putin dispretuiesc si cauta sa-si impuna bocancul peste Occidentul pe care nu si l-au dorit niciodata.

  Reply
 11. Mircea

  Scrieți tot mai rar și mai patetic. În sensul anglosaxon .Macron a pierdut pentru că societatea franceză respinge abandonarea câștigurilor sociale ale celor care trăiesc din munca lor și transformarea Franței într-o economie ultraliberală de tipul SUA în care clasa mijlocie e admirabilă, dar se pauperizează pe zi ce trece..Macron mă oripilează, e foarte grijuliu ca domnul Putin, clona sa întru narcisism să nu fie „umilită ” (?!) .Scandalos,ipochimenul are elanuri de expansiune precum Hitler după penibilul moment Munchen 1938,iar grija jupânului Emanuel e să menajeze amorul propriu al paranoicului de la Kremlin, din ordinul căruia hoarde de mongoloizi din colțurile înapoiate ale Rusiei, atacă,jefuiesc, violează și ucid un popor vinovat pentru că,deși în coasta Rusiei, a descoperit că totuși civilizația democratică europeană face diferența..Doamnă Mungiu, gîndiți prea tare prin prisma pușculiței proprii,precum germanii în mijlocul cărora petreceți suficient timp .Deși germanii, uită foarte repede căror forțe datorează renașterea economică,democratizarea societății, și, de ce nu, chiar reunificarea din 1990 .Sunt oripilat,nu credeam că majoritatea germanilor sunt niște filistini respingători, cu un set de valori atît de precare și „elastice „…Macron este exponentul marilor capitaluri,vede UE doar ca terenul de joc neîngrădit al acestora, în detrimentul beneficiilor sociale care fac Franța o societate prosperă și cu un grad de satisfacție remarcabilă în cadrul populației .Mă bucur că i s-a agățat o ghiulea de picior,de fapt, și dumneavoastră ar trebui să vă bucurați, abia acum,în coabitarea cu un legislativ ostil va putea face dovada excepționalismului cu care îl investiți ” a priori ” cu un entuziasm demn de o cauză mai bună..Hai s-o vedem și pe asta, băiețelul minune al doamnei profesoare Macron, tăticul celei de-a șasea Republici !…

  Reply
 12. Dumitru Drinceanu

  Un bun amic ma consulta in urma cu 3-4 ani asupra evolutior politice si ale oportunitatilor ecpnomice. I-am raspuns evaxiv, cum ca lumea este ca un gel ce tremura si ca nimic nu mai esye predictibil. Se pare ca asa arata lumea azi, maine si mai obscur. UE a ajuns la coltul tablei de sah si, culmea, peste ea zambeste sarcastic Putin. El s-a pregatit minutios si nu apare de loc mai slabit estul decat UE!. Iar fisura dintre Franta si UE creste, dintre UE si SUA la fwl… Incotro? Ce piftie!!!

  Reply
 13. SG

  „Dar să vă fie clar că riscă să nu mai existe nici o UE…”, o alta Uniune Sovietica (Europeana de data asta) se destrama…sau poate doar se revine la NORMALITATE…

  Reply
 14. laur22

  Dementza vine la plata
  De Laur 22
  Nimeni nu i-a putut spune bulei democrate ori uliilor razboiului republicani ca un razboi economic al Europei impotriva resurselor de care Europa are nevoie e o ideea rea.

  Nimeni nu l-e putut spune geostrategilor de la Washinton si lingeclantzelor lor din Europa ca idee unui „proxi war” cu Rusia in Ucraina a unui Afgansitan 2.0 , o sa aibe cosecinzte devasrtataoare in Europa de West.
  Nimeni nici-un clovn nu a putut rosti adevarul la curtea regelui.
  Si asta e marea problema in West
  Avem libertateta gandirii si liberattea cuvantului cu conditzia sa gandim si sa rostim exclusiv ultimul refren la moda .
  Cine si cum deviaza inceteaza sa mai existe este „canceled”.
  Si asta nu a facut-o Putin ori Xi, asta si-a facut-o Westul sie-si.
  Nu mai potzi sa spui unui turbat din West care s e bate cu caramida-n piept : usurel puisor usurel ca s-ar putea sa-tzi dauneza ca brusc devii putinst si filo chinez.

  Cei ce au redus media la agi-prop au patzit exact ceea ce a patzit Hrusciov si Brejnev , s-au lipsit benevoli de singurul intrument efectiv in imbunatatzirea capacitatzi de planificare si anticipare a consecinzteleor implementarii uneia ori alteia din strategiile alese.

  „Without the training wheel of contrarian debate you are in no shape to deploy strategic empathy against your opponent” asa dupa cum a spus Robert Barnes in interviul sau cu Jackson Hinkle.
  Si fara strategic empathy nu potzi sa identifici arii de compromis care sa duca la evitatrea excaladarii unor frecusuri minore in world war.
  Fara strategic empathy singura strategie este „may way or the highway” adica world war.

  Eu nu zic sa simpatizam cu Putin zic sa fim capabili sa intzlegem ce isi doreste atat el cat si semnificantiva majporitate dintre cei ce au sanse sa ajunga la putere dupa el si sa nu me mai luam dupa niste fantzeii gen „Ukraine Strategy to Victory” a lui Kuleba.

  Si nu doar Putin ci oricare dinte posibilii nostri interlocuitori.
  Capacitatea asta de a intzlege in mod real mind set-ul celeiilalte parzti a ajuns sa lipsesca cu desavarsire fiind inlocuita cu o capacitate imensa de a o substitui cu o carticatura fapricata la ultimul late show a oponentului nostru.
  Este ca si cum ai incerca sa intzlegei de ce il voteaza lumea pe Trump urmarind exclusiv show-urile lui Stephan Colbert.

  Plus ca de partea economiei cum sa va zic dupa ce atzi castrat-o pe Janet Yellen asa cum atzi facut-o cu acuzele de rasism mascat acu sa va fi asteptatat ca ea sa le spuna nu , aiasta nu , acu in toiul razboiului comnercial cu China si dupa catastrofa COVID si jafului fara precedenta pe care aceasta a declansata-o, jaf masurabil priin infalatrea fara suport de dividente a Stock Exchage-ului nu ne putetem permite inca un razboi comercial inca o intrerupere si perturbare a fluxurilor comerciale.
  − Yellen nu a putut spune asta.
  − Olaf nu a putut spune asta si ejecta principle based politics a verzilor in favoarea real politic-ului CDU.
  − Macron cel capturat de aparatul de propganda care l-a creat din neant nu a avut liberatea de manevra de spune si decide un nimic e buna calitate intins pe 7 ore de tête-à-tête.
  − Boris , Boris e un fel de Churchill la Galipoli plin de spume demagogice dar zero la capacitate de analiza strategica.

  Deci de unde sa fi provenit capul limpede ?
  De unde sa fi fost creat si pe ce baza de putere sa se rezeme in incercarea sa de a pune pumnul in pieptul furtunii aidoma lui Vicktor Orban.
  Un fel de Viktor Orban cu a sa „asta nu, pentru ca asta e rau pentru Ungaria” dar la nivelul Uniunii Europene ?

  Iar problema nostrea dincolo de Ucraina.
  Ucraina e doar canarul din colivia din mina de carbune.
  Problema noastra e ca am perfectzionat in asa masura masinaria minciunii si propagandei incat am ajuns sa ne crden noi insine propriile noastre fabulatzii.
  Am ajuns sa credem cu adevrat ca Rusia e Saudi Arabia with nukes.
  Si de aceea in principalele probeleme ale nostre sunt create de noi si nu pot fi rezolvate decat tot de noi , atat doar ca noi nu recunostrem ca le avem .
  Blame game-ul din care s-au intrupat actuala generatzie de lideri euro-atlantici aidoma USR-ului nostru nu poate rezolva nimic tot asa dupa cum USR-ul nu a putut rezolva nimic la guvernare in Ro .

  Dementza vine la plata fie ca ne place ori ba.
  Altminteri e minunat sa dai vina pe altzii atunci cand propaganda ta nu mai prinde decat in a-i improsca cu fecale pe ceilaltzi.
  − Dementza vine la plata in USA in midd-terms-ul care se anuntza devastatator .
  − Dementza a venit partial la plata in Frantza cu spulberarea constructului media Macron-micron
  − Dementza o sa vina la plata in Germania si Italia cand cosecinztle razboiul;ui economic care trebuia sa falimeteze Rusia vor trebui decontate de populatzi si ca atare de politicienii ce l-au creat.

  Probleme principla nu e hahaha re-inarmare militara a lui Putin ci re-inarmarea finanaciara a lui Putin. Cea mai puternica arma a lui Putin nu e Soigu ci Nabiullina , Elvira Nabiullina.

  Dar despre asta toat cohorta de hahaha „expertzi” platiti de establismentul securitar american prefera ca asemneni Sherezadei sa „sfioasa tacu”..

  Toata cohorta asta de expertzi care prefera sa vorbesca depre nimicul de la Davos ignorand cu superbie acodurile care se incheie efectiv la SPIEF.

  Dementza vine la plata .

  Reply
 15. Neo

  Cineva a spus odată : . Chiar dacă e doar o replică dintr-un film, rostită de un rus, ar putea fi folosită de orice lider politic dacă i-ar motiva o decizie. Azi conducătorii țărilor care contează n-o spun dar e în mintea fiecăruia. O spune doar propaganda, de ambele părți. Dar dacă trăim în democrație de ce ne-ar fi teamă de propaganda unui dictator ?

  Reply
 16. Neo

  Reluare (ceea ce e intre paranteze unghiulare e ignorat….interesant)

  Cineva a spus odată : „ oricărei forțe i se poate opune o forță mai mare”. Chiar dacă e doar o replică dintr-un film, rostită de un rus, ar putea fi folosită de orice lider politic dacă i-ar motiva o decizie. Azi conducătorii țărilor care contează n-o spun dar e în mintea fiecăruia. O spune doar propaganda, de ambele părți. Dar dacă trăim în democrație de ce ne-ar fi teamă de propaganda unui dictator ?

  Reply
 17. Ghita Bizonu'

  O( sa ma cateva .. sa zicem .. observatii .
  Prima in legatura cu afirmatia Chiar dacă politica germană față de Est nu a prevenit reînarmarea Rusiei e greu să pretindă cineva că ea a fost cauza reînarmării.
  Reînarmărea Rusie era … previzibila si „naturala”. Lasand la o parte consideratiile de genul „colonialism”, „expansionism” si alte cele dragi societatii „civile” asta este blestemul Rusiei postsovietice: a mostenit un nenoreocit de complex miltar-industrial .. care in parea mare masura era si este industria ruseasca (exsovietica).
  Asa, ca o ilustrare a situatiei , as zicew tragice, in anii 90 rusiia au continuat 3 progarme de avioane militare – 1 MIG (35) , 2 SU ( 34 si 35) si 2 de elicoptere de atac (Ka 50 si sun Mil) si a continuat sa le dezvolte in era Eltin!!! Adica in cea mai nenrorcita epoca Rusia a facut un efort financiar de o magnitudine greu de apreciat!!!

  Mai rsau, mult mai rau … in 1997- 2000 si ceva uneori unicul cleint era Armata Populara Chioneza … care cumpara cele mai noi produse MIg si Su .. produse pe care armata rusa nu si le permitea !!!!!
  Ptr o justa comarare … din anii 80 Anglia a renuntat sa mai proecteze avioane de lupta. Rafale este ultimul avion proiectat de francezi (ultimul nu doar ca data !!! Ultimul ..) A proecta si a dezvolta si a p[roducer un supersonic de lupta a devenit [rea costisitor ptr alat tara decat SUA …

  Si aceasta dezvoltare nu are prea mare cpacotate de a fi folosita in industrioa civila … sau naiba mai stioe ce… Hai un lat exemp0lu – in anii 60-70 sovietiociiproduceau niste motare disser ptr tancuri … neegaaste de restul lumii . Ba aveau si un motoir diesel ptr aviatie … insa nu au avut si un diesel ptr Volga ….

  Cestia este fca este f greu sa scapo de un complex miliatar industrial .
  ma rpg [poti sa il inchizi .. insa in unelecazuri ..nu e cazul – iti dispare industria!

  Ca sa citez din clasici literaturii romane Din doua una, dati-mi voie: ori sa se revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele… esentiale… Din aceasta dilema nu puteti iesi… Am zis!

  Reply
 18. Ghita Bizonu'

  planul era chiar să fie atrasă Rusia în polul occidental pentru a ține piept Chinei, adevăratul pericol
  Care pericol ?!

  Si ce este aia „polul occidental” ? SUA, Canada fac parte din „polul occidental” ?

  Este voirba despre resurse. Mai precis des[re resursele siberiene …
  Aceste rsurse cuplate cu tehnologia Europei de vest , si mai ales a Germaniei, ar fi baza unei economii „zonale” bviguroase …
  Sa nu uitam ca de 2 ori Germania a aspirat la rolul de prima economie a lumii – si in 1914 si in 1938! A „ratat” din cauza „nervozitatii” si a fixatiei eroic-nibelungice ….

  China ?
  Da … Inainte de 1800 China avea cea mai mare productie din lume.. Inca nu era atelierul lumii dar .. dar vindea enorm si un imparat chinez spunea iezuitului „sau”* („de curte”) ca el se ppate multumi „doar” cu ce ii prodice imperiul (deh nu meternisea cafea si ciocolata)…. Ei bine /rau China e pe cale sa revina la ce a fots si chiar mai mult – a devenit prima piata auto mondiala, primul producator auto si se inscrie viguros in „cursa masinilor electrice” … Sunt domnii in care China este lider tehnologic …..

  Da, este un pericol dar nu atat militar cat economic. Ori China cuplata la resursele siberiene ….
  Curios cum de data asta Rusia decide cine ia potul cel mare…
  Decide , fie daca castiga fie daca pierde

  De castigat se pare ca castiga Dragonul Celest (care zicea odata de ceva numit He 3 care ar exista pe Luna si ca el, Imperiul de Mijloc va exploata comercial aceasta resursa. Asta ne va transforma in „barbari” invittatiu sa se joace frumos la groapa cu nisip fara sa faca muota galagie si dezordine …)

  * Impartii chinezi nu priveau cu prea mare simpatie prozelotimsul catolic. Insa tolerau pe iezuiti .. considerati „utili” pentru cunostintele lor stiintifice, tehnice … Asa ca la curtea imperiala era si un iezuit „de curte” .. sa zicem ca azi ar fi „consilier tehnic pe probleme de ..”
  Ca nu priveau cu prea multa simpatie – capul revoltei Taiping se procalamasae „fratele mai mic al lui Iisus Hristos” …..

  Reply
 19. Ghita Bizonu'

  Ptr laur22 & cie

  Nimeni nu i-a putut spune bulei democrate ori uliilor razboiului republicani ca un razboi economic al Europei impotriva resurselor de care Europa are nevoie e o ideea rea.

  De ce sa le spui? Nu stiau ? Zau ?

  ia un mic recurs l;a memorie ..
  Cine si-a manifestat amoarea fata de UE rostind cu patima Fuck the UE ?

  Da…. si ceva timp in urma compania aia .. implicata in Vietnam care il lansa pe Mc Namara .. da RAND prin 2000 „dadea” UE o expecatanta de cca 10-15 ani . Ma rog le-a luat mai mult ….
  Si mai8 ales aduca aminmte ca la „lansarea” se voirbea cam muot, prost si obraznic. Adica UE se sumetea ca vrea sa devina prima putoare economica si tehnologica a lumii (vedeti doctrina Wolfowitz!) si ca euro ,ar fi trebuit sa inlocuiasca dolarul ….

  Acu nu imi dau seama daca „jumuliera” UE este doar o „binevenita colaterala” sau mai rau ….
  Dar pricum frumoasa potriveala .. UE a renunatat la fumuri si fantezii, a votat ptr 2% ptr aparare si se aliniaza in spatele lui Biden ….

  Cestia de ras/plans disperanta este ca altcineva castiga

  Reply
 20. laur22

  ca deconectarea de Rusia pentru marele razboi cu China nu e obigatoriu sa se faca prin terapia de soc a unui razboi ea se poate/putea face si gradual, pasnic asumat.

  Si poata ca asta este si mare problema a anti-globalistilor gen Peter Zeihan ‘

  Faptul ca nu i-au putut convinge pe politicieni si pe mediul de afaceri sa isi asume costurile acestei decuplari acestei recesiuni voluntare, OPEC shock gen care se suprapune peste un puseu inflationsit generat acu nu de reactziile demente ala guvernelor la criza petroliera ci de actziunile guvernelor care au percedat acesta criza de dementza new monetary theory care a repetat scenariul japoniei din anii ’80. la scara planetara

  A acest strategic new cold war a aceste re-imparztiri a lumii in sfere de influentza declansata de expulzarea voluntara a aceeste lumi a lumii BRICS din sferea de influentza „Westica”de curatzare a world order de initziative de pair competitor .

  Lumea hegemoniei unipolarismului pax americana, a liberal hegemony care a invitat in ea China si Rusia ca se bucure de beneficiile comertzului la scara g;lobala, lumea Embraer-ului Brazilian si Tata Indian se apropie de final.

  Si pare-se ca va fi razboi comercial total care a inceput cu aceasta repudiere a Minsk 2 din Ucraina.
  Nimeni nu le-a putut arhitectzilor acestui nou razboi rece , ca mai bine nu , ca mai bine pace.
  Cei care au beneficiat pana acum de pe urma beneficiilor acestei paci care a durat 3 decenii au fost prea fricosi ca sa le spun a imensului aparat agiprop in care s-a transformat media „westica” sa „pashli na turbinca”

  Si iacata Azov & Aidar fait acomply .
  E o repetitizie in mic allmost a surgical strike a aceluiasi proces intelectula care a dus la ridicarea lui Hitler la putere in Germanai a lui Hitler pe care toata inteligentzia Antantista spere sa il foloseasca ca pe un berbece impotriva Rusiei bolsevice.
  Acelasi proces ideologic al razboiului prin procura care a dus la Germania nazista a dus acu si la Ucraina de azi.
  Din fericire pe moment fanatismul ucrainian ante cultivat si motivat si bine inarmat pare concentrat exclusiv impotriva „porcilor de orci ” daaa acest fanatism da pe dinafara in Polonia da mai ales in Lituania si cine stie poate o sa capete si o aroma nucleara limitatata …. de ce nu ?

  La ce ajuta aceasta lupta la cresterea economica a a omenirii ?
  La transformarea ei in macar o civilizatie planetara daca stelara e pre departe pentru a putea spera asta ?
  Da cui ii mai pasa cu adevrat de asta cand bugeturile si implicit profiturile pentru „baietzii buni ” se ridica la cer.
  Nu asa ?

  Si dragule nu stiau, estimau sa storcesca Rusia asa cum au storcit Venezuela daaaa pe repede inainte.
  Sau cel putzin asa isi tot spuneau prin reviste unii altora si in toate organizatziile cea mai sigura cale de promovare e sa ii raportezi sefului tau ceea ce acesta vrea sa auda
  Si sa ai la indemana un tzap ispasitor de serviciu pe care sa-l arunci la presa atunci cand lucrurile incep sa mearga rau.
  Vezi reportajul France 24 despre retragerea din Severdonetk.

  Reply
 21. Cristian

  Conceptia vest-europeana despre lume si viata : „statul e, prin definitie, un opresor al libertatilor individuale, motiv pentru care activistii si corporatiile trebuie sa ia masuri pentru a restrictiona tendinta respectivului stat de a actiona in dispretul drepturilor cetatenului si bunului mers al economiei”
  Conceptia ruseasca despre lume si viata : „statul e, prin definitie, protectorul drepturilor cetatenilor, motiv pentru care respectivul stat trebuie sa ia masuri pentru a restrictiona tendinta activistilor si corporatiilor de a actiona impotriva statului, adica a protectorului cetatenilor”.

  Doua conceptii nitel cam contradictorii, nu ? Vorbim despre cooperarea ruso-europeana ? Foarte frumos, insa cooperarea aia functioneaza NUMAI atat timp cat europenii nu incearca sa-si bage nasul in conceptia ruseasca. Fiindca nici un sef rus nu va accepta sa fie sfatuit (sau, mai rau, obligat sa actioneze) de niste amarati de activisti sau niste amarate de corporatii.

  Cum explica germanii cooperarea cu Rusia ? „Pai ne gandeam ca prin stimularea comertului ii vom determina sa renunte la ambitiile imperiale”. Serios ? Si cum justifica germanii un FAPT, si anume ca dupa 30 de ani de „stimulare a comertului” Rusia importa din Germania doar cu putin mai multe marfuri decat Romania ? N-au bagat de seama ca rusii practic restrictioneaza exporturile germane ? Fireste c-au remarcat. Dar domnii germani aveau nevoie de hidrocarburi, deci s-au straduit sa „uite” ca politica lor e apa de ploaie.

  Despre Macron. Ce-a incercat Macron sa faca in Franta ? Exact ce-a facut Putin in Rusia. Un partid prezidential care sa-si subordoneze toate celelalte forte politice. Dar i-o fi povestit cineva lui Macron ca-n Rusia nu-i democratie ? Ca Putin poate distruge un partid de opozitie daca are chef ? Probabil ca Macron n-a fost infromat. Daca insa se dovedeste c-a fost infromat atunci Macron e de-a dreptul naiv. Cum isi inchipuia el ca va edifica sistemul rusesc in Franta ? Prin ce metode, avand in vedere faptul ca insasi democratia, ca si concept, se opune unui partid prezoidential ?

  Reply
 22. Badea Cartan

  Der Teufel steckt im Detail… Exemplu: „Merkel evitase conflictul cu Putin…”
  Ba s-avem pardon, distinsă doamnă, Merkel a fost adepta politicii de toleranță maximă față de încălcarea flagrantă de către Rusia a dreptului internațional. Anexarea Crimeii și gestionarea acesteia prin Acordurile de la Minsk au reprezentat o încercare de a trage o spuză democratică pe un rapt teritorial. Pe undeva o nouă înțelegere Ribentropp-Molotov (cum dracu’ se face că sunt aceiași actori? ) ambalata în explicații penibile.
  Nord Stream II a fost bomboana pe coliva ideii de autonomie energetică europeană. După ce Germania a torpilat, anterior, proiectul diversificării surselor europene de energie (vezi eșecul proiectului „Nabucco”, cu contribuție masivă germană).
  Așadar doamna Merkel n-are nicio scuză cu politica ei de îmbrățișare focoasă a Rusiei, care nu se lasă îmbrățișată și consideră că cea mai bună apărare e atacul…
  Spre binele european, sorții au hotărât ca doamna Merkel să iasă în ceasul al 12-Lea de pe firmamentul politicii germane.
  Răul pe care l-a făcut va fi corectat cu greu. Dar nu e imposibil.

  Reply
 23. Dumitru

  Din articol eu intereg ca lui AMP i-au placut si Merkel, si Macron. Iar personajele negative sunt Putin si electoratul francez, care n-a votat cum trebuie. Mie mi se pare ca AMP se inseala pe toata linia. Distrugerea ideii europene are multe cauze, insa politicile lui Merkel sunt printre cele mai importante. Felul in care a fost gestionata criza greaca, felul in care Merkel a creat o criza migratoare si a incercat sa impinga costul ei pe toate statele europene, felul in care e gestionata economic zona Euro, asa-zisele politici ecologice nemtesti care ard carbune si gaz in loc de nuclear, promovarea lui Kovesi la sefia parchetului european (in locul unui francez)… Iar la francezi cred ca au contat mult numai trei – criza migratorie, faptul ca Euro e gestionat in interes german si faptul ca politicile energetice si „free trade” europene (care se traduc in crearea de firme-capusa ca in Romania pentru a satisface „libera concurenta”) ii costa pe francezi in conditiile in care nuclearul ar fi trebuit sa-i apere de variatii prea bruste de cost. Iar Macron plateste lipsa de viziune – daca era in opozitie fata de Germania, daca gestiona COVID mai putin autoritar, daca revenea asupra privatizarii energiei in Franta eu cred ca avea acum o majoritate.

  Reply
 24. Cristina Gorgos

  Faptul ca “Europa devine principala perdanta a conflictului ucrainian”e evident, demonstrația însă, lasă de dorit. A pune lipsa de lideri puternici (sau vizionari) ca motiv principal al pierderii —de influența, prestigiu, soliditate economică, putere militară, etc —dinspre partea UE înseamnă sa readuci in discuție noțiunea de “lider providențial” intens cultivata de partea adversa (in acest caz, de președintele rus, Vladimir Putin,) și sa reduci, astfel perspectiva asupra fenomenului la un conflict între despoți, mai mult sau mai puțin luminati, sau și mai “strâns,” la o încleștare “titanica””între liderul care traversează riul din Caucaz calare pe yak, cu pieptul gol expus vijeliilor și liderii pe trotineta, in costume cravate, care țopăie chiraind in telefoane de partea cealaltă a apei. In afara de comentatori, experți și alte voci înalte, nimeni nu se ocupa de acești lideri și, mai ales, nu așteaptă vreun nou despot care sa lumineze destinul popoarelor; ce s-a pierdut e încrederea in formula UE, și chiar entuziasmul pe ici, pe colo, pentru aventurile imperialiste de același gen.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *