Alina Mungiu-Pippidi

Nu a fost bluf. Ce facem cu Rusia?

Ceea ce face Putin în Donbas a făcut deja cu Crimeea. Și cu Transnistria. În vreme ce aruncatul bombelor asupra Kievului ar fi o acțiune fără precedent, probabil o exagerare făcută de serviciile secrete americane ca să dea imaginea întreagă a ororii pentru o lume altfel indiferentă, ceea ce se întîmplă de fapt este o secvență de mult exersată, într-o situație perfect similară, în care armata rusească protejează o populație rusofonă care și-a declarat independența. Nu e nevoie să fii la vreun serviciu secret să vezi cum arată garanțiile rusești, pe care au reușit să și le ia prin secesiuni (în Ucraina, Georgia, Moldova) sau care le-au fost cedate fără mari discuții (Kaliningrad), special ca să nu împiedice independența noilor state apărute după 1991. O singură dată și-au luat mîna de pe un secesionist local, în Ajaria, ca un semn de bunăvoință după revoluția trandafirilor din Georgia, dar președintele georgian Șakașvili nu a fost recunoscător deloc, dimpotrivă, ca atare au invadat Georgia fără vreo jenă față de dreptul internațional, și populația de acolo e prins mesajul, Sakașvili nu a fost reales, deși e unul din cei mai mari reformatori de după 1945, și e în închisoare, iar Georgia are acord de asociere cu UE cu permisiunea rușilor, care pot curma chiar și asta, oricînd.

Față de războiul rece, au de partea lor China, care vrea și ea ca expansiunea NATO să se oprească și a crescut presiunea asupra Taiwanului. Ca și înarmarea rușilor din ultimii zece ani, această unitate de vederi a Rusiei cu China arată că politica occidentală din ultimii zece ani (care includ eșecul din Siria, unde omul susținut de Putin a rămas la putere, iar Europa s-a ales cu refugiați valuri, retragerea occidentală din Afganistan, etc) a fost un eșec. Cum un eșec e și faptul că democrații din Rusia au pierdut continuu și s-au consolidat Putin și ai lui, parțial și datorită mobilizării contra noastră. În anii nouăzeci erau democrați la putere, se putea chiar concepe o Rusie în NATO.

Mi-am căutat arhiva: am făcut un raport de risc pentru Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Crimeea în anul 2004. În acel raport am intervievat cazacii (”omuleții verzi” cum le zic comicii profesioniști – vai de capul nostru – ai serviciilor secrete prin talk shows), am oferit o estimare numerică a lor (erau înregistrați ca asociații voluntare, cu arme legale, se antrenau, aveau terenuri bine izolate, cu porți zăvorîte la care am sunat, asta cu zece ani înainte de secesiunea Crimeei!), am vizitat (cu bilet) baza goală de submarine nucleare rusești de la Balaklava (încă muzeu) și am fost la pescuit în weekend pe una din bărcile furate de pe navele de război din Sevastopol, care arătau ca recuzită (încălcînd mai multe aprobări de securitate, cu șeful securității ONU era un tovarăș fost la FSB, serviciul rus). 2004 era deci apogeul păcii și al retragerii rusești, patru ani înainte de summitul NATO de la București (o parte din călătoriile mele din acei ani în Crimeea și Caucaz pentru UNDP și Banca Mondială a făcut obiectul unui serial publicat în revista 22 ca parte a Anilor de Antrax), și acela e momentul în care lucrurile au început să se întoarcă. Numim asta în științe sociale process tracing, o investigație istorică dirijată de ipoteze diferite pentru a  verifica anumite teorii. Sunt două: rușii s-ar fi înarmat și ar fi format un pol periculos cu China indiferent ce am fi făcut noi (1), și (2), rușii au reacționat la doctrina Brezinski, avansul occidental pe fiecare porțiune de teren de pe care s-au retras  de bună voie după 1989 (și scontînd că acele regiuni vor rămîne neutre, cum arată acest excelent documentar al Spiegel), deci rușii s-au reînarmat ca răspuns la political occidentală. A distinge care din cele două  e ipoteza justă este vital nu doar pentru istorici, ci pentru renegocierea viitorului Estului Europei.

Avînd în vedere că summitul de la București, la care Ucraina și Georgia deja cereau să intre în NATO a fost în 2008 și în 2010 noi apobam baza de la Deveselu eu înclin spre ipoteza 2. Desigur, o clasă bună de strategie la o academie militară sau diplomatică poate face un process tracing mult mai detaliat (dacă generalii cu doctorat știu să predea așa ceva). Aștept cu nerăbdare să îl citesc.

În anul 2009 am filmat ruinele unei baze de rachete în Republica Moldova, rachete despre care folclorul pretindea că ar fi putut atinge Parisul. Rămăseseră uriașe găuri de metal și cazărmi pustii din care rușii plecaseră de bună voie în anii nouăzeci. Filmul ”Where Europe Ends” e rezumat aici, TVR care are drepturile pe varianta română l-ar putea da din nou, e de revăzut cum arăta frontiera asta în anul 2009, de la Hotin la Odesa, e un film despre frontiera Europei, unde nu mai erau așteptați barbarii, și europenii de la Frontex în misiunile de pace din Georgia și Transnistria își exprimau speranța că putem lua Moldova și Ucraina în Europa.

Pacea care s-a dus.

Ne mai putem întoarce la ea?

Ce vrea Putin e clar, cum am spun în textul meu de acum o lună că nu îi credem pe ruși nici cînd spun adevărul, a specificat pe puncte aici. Vrea să dea istoria înapoi în 1997. E în interesul nostru, nu doar al lui, să o dăm înapoi măcar în 2005. Nu e în interesul nimănui distopia actuală, în care ei iau Ucraina și noi ne protejăm prin cîțiva soldați americani în Baltice și aici, continuă înarmarea de ambele părți, iar șansele la normalitate (atîta cîtă poți avea la granița cu rușii) ale Ucrainei, Georgiei și Moldovei dispar. Citiți atent documentul unei înțelegeri propuse de ei. Dă istoria înapoi, e adevărat, dar dacă s-ar putea pune în practică ar fi un pas spre pace, presupune dezarmare reciprocă, istoria merită dată înapoi. Numai un prost pretinde că rușii nu au nevoie de tratament special, că sunt o țară ca oricare, că ceea ce vor ei e deja acoperit de alte tratate, etc. Rusia are nevoie de tratament special pentru că poate trata Europa ca pe o provincie. Macron are dreptate că nu putem concepe securitatea și prosperitatea europeană contra Rusiei, tot așa cum și Rusia are nevoie de Europa. Timpul retragerii unilaterale a Rusiei s-a încheiat, și ca să îl credeți pe Putin a intrat în Ucraina. Se putea evita, dar proștii, nu și nu, Putin blufează, etc.

Istoricii ne spun că barbarii au invadat Roma în anul ciumei, deși nu aveau resurse economice să susțină un război cu aceasta pe termen lung, ci doar resurse umane nelimitate, pentru că nu erau mulțumiți cu tratamentul pe care li-l acorda Roma. Prin „barbari” înțelegem doar faptul că rezidau dincolo de limes (frontieră), altfel cei care au trecut primii Dunărea și Alpii și au ajuns în fața Aquileiei (lîngă Veneția) în anul 167, marcomanii (germani), trăiau în case de piatră, făceau comerț cu romanii,  aveau un stil de viață asemănător însușit de la romani, aveau o organizare militară foarte bună și o cunoșteau pe cea romană destul ca să dea ani de zile necazuri lui Marcus Aurelius. Dar polul de prosperitate reprezentat de Roma îi făcea invidioși, voiau un regim mai favorabil în comerț, din care să își finanțeze adevărata lor ambiție, unificarea triburilor germane sub comanda lor. A trebuit un amestec de mită (au fost mereu plătiți), intrigă (i-au dezbinat între ei) și mobilizare militară (s-a trecut la un război permanent consumator de mari resurse, cu Marcus Aurelius instalat în Panonia, în speranța că barbarii vor da faliment primii).

Marcus Aurelius a murit înainte de a ajunge la vreun succes, dar Imperiul Roman de Apus a mai ținut vreo trei sute de ani, pînă cînd coaliția germană l-a lichidat. Civilizațiile prea prospere față de vecinii lor, oricîte ziduri ar ridica la margini, sunt în pericol perpetuu, pentru că nu pot respinge atîta cît atrag. Europa e cea în pericol aici, nu doar Ucraina, și nu SUA, care e departe și are frontiere mai bune.

E cazul să gîndim coabitarea UE-Rusia pe termen mai lung, și cu un amestec mai flexibil de mijloace. Discursurile despre drept internațional nu vor rezolva nimic, Rusia și China s-au și unit în Consiliul de Securitate, o situație mai proastă decît în războiul rece. În afară de ideea că ne apără americanii, mai avem vreuna? Că nu e clar că asta ajunge, oricît de recunoscători trebuie să le fim, că ne sunt indispensabili, dar nu sunt suficienți pentru securitatea continentului nostru, cu vecinătățile pe care le avem.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

57 thoughts on “Nu a fost bluf. Ce facem cu Rusia?

  1. vlad

    problema e ca rusii nu vor sa ia Ucraina. Vor sa distruga Ucraina. Cat sa fie siguri ca nu va fi picior de NATO vreodata pe acolo. De ocupat, evident nu’s dispusi s’o ocupe. Iar de distrus, pot s’o faca linistiti.

    deci, vom avea un stat “si mai failed” fix la granita noastra.

    singura sansa e ca UE(ma rog, daca asa ceva ar exista) sa aiba o politica independenta fata de US. Ca la americani, pana nu dispare generatia actuala de tampiti de la dept. of state, trezire la realitate nu va exista. Adica, cel putin 10-20 de ani.

    Doar ca mult succes sa pui 27 de tari de acord…

    Reply
  2. Putin sa PLECE

    Eu cred ca Europa poate considera Rusia ca fiind o PROVINCIE, din foarte multe puncte de vedere.
    Oricum ar fi, Europa e amenintata dinspre SUD, in principal, dinspre Est si Vest mult mai Putin. Si nimeni nu mai poate da timpul inapoi, ori sa-l schimbe pe Putin de azi intr-un om normal la cap!
    (Putin vrea imperiu, un IMPERIU RUS in care toti sunt rusi – Putin e bolnav, se vede imparat si vrea Biserica Rusa Unita din nou

    Reply
    • vlad

      e intotdeauna amuzat cum oamenii, cand nu faci ce vor, isi inchipuie ca “nu esti normal la cap”. Sau alte wishful thinking-uri. Nu ca pur si simplu ce vrei tu nu’i si ce vrea el.

      Putin e perfect rational si logic; la fel si iranienii. Care au o politica perfect coerenta de zeci de ani; in timp ce tot vestu’ viseaza basmale’n cap si TNT cand aud de iranieni.

      ce vrea Putin? Pai omu’ a zis f. clar ce vrea. Scrie si autorul articolului. Scrie si pe site la mae-ul lor. Unde e imperiul in toate astea? Tocmai l’au desfintat acu’ 30 de ani. Ei singuri; de buna voie si nesiliti de nimeni. Ca au constatat ca’i costa prea mult mentenanta.

      Vrea ce vrea orice putere regionala(ma rog, globala in cazu’ asta). Ce’i in juru’ respectivei puteri ori e neutru, ori e cu ei. Ca d’aia se cheama putere regionala/globala(duh). Americanii s’au facut ca n’aud. Aia e; si rusii au incercat sa se faca ca n’aud in ’62.

      si fiind vorba de puteri nucleare, ce vor rusii ar trebui sa fie ce vrea orice om sanatos la cap de pe planeta asta. Cum si US si Rusia sunt actori rationali, probabilitatea ca ceva realmente nasol sa se intample tzine doar de posibile confuzii/comunicare deficitara. Asa ca vrei ca armamentul fiecaruia dintre ei sa fie cat mai departe de celalalt. Cat sa apuce dracu’ sa vorbeasca la telefon inainte sa’nceapa sa apese vreunu’ pe butoane.

      Reply
      • Alex

        Eu nu vreau asta. Vreau ca cine supravietuieste unui razboi nuclear sa citeasca despre Rusia in cartile de istorie. Chiar daca nu o sa fiu eu si copiii mei.

        Reply
        • Adrian

          Un razboi nuclear nu va avea supravietuitori. Cel putin nu intr-un termen care sa semene cu zona de civilizatie. Pur si simplu umanitatea is va da restart, iar la restart sunt nevoile primare care trebuie acoperite. Cartile nu intra in zona asta. Si sa nu iti imaginezi ca supravietuitorii vor fi dintre cei civilizati, la costum, sau din zona oamenilor de stiinta. Nu, vor fi cei mai rezistenti fizic, cu intelect adaptat supravietuirii intr-un mediu care va deveni potrivnic foarte repede.
          Practic, dupa prima iarna nucleara, mai multe sanse sunt sa ramana rusii din zona mai salbaticita a tarii, obisnuiti sa traiasca la limita, in conditii uneori extreme de frig.

          Deci, nu. Nimeni nu trebuie sa fie atat de nebun incat sa apese butonul ala.

          Reply
  3. bunul samaritean

    Acum totul este limpede ca lumina zilei .Putin devine Putin UNIFICATORUL” cel ce asa doreste el sa ramana in istoria tuturor rusilor . .Putin nu face altceva decit sa ocupe regiunile locuite de catre etnicii rusi(oriunde s-ar afla ele ) si sa securizeze militar aceste regiuni in mare parte aflate la granita cu Ucraina sau cu UE .Putin va stringe„ sub steagul sau” pe toti rusii .Din momentul recunoasterii independentei celor doua mici regiuni separatiste in Dombas si ocuparea lor , de facto , cu armata rusa , Putin isi va securiza nuclear intreaga granita cu UE, fapt ce aduce SUA si UE intr-un ciclu de reinarmare ce va obliga ca UE si SUA sa puna , in oglinda , astfel de capacitati nucleare la granitele UE ,ca raspuns la pozitionarea Rusiei . Practic lui Putin nu ii masa pasa de UE si de SUA, de Tratatele Internationale si se retrage la fel ca„ URSUL din Taigaua Siberiana” in propria lui vizuina . Toate relatiile cu SUA si UE vor fi oprite si cele economice si cele ce tin de o decizia internationala .Putin nu mai vrea sa aiba deaface cu Occidentul .Este mai mult decit evident ceea ce doreste Rusia lui Putin . Cel putin in discursul de asta sera Putin ne arata, cu precadere, dorinta lui de a corecta deciziile gresite (pornind de la o parere personala ) ale unor fosti conducatori ai Rusiei si ai URSS .Dombasul si recunosterea independentei acestor doua mici regiuni, ce au apartinut pina astazi Ucrainei ,nu face decit sa ne arate o realitate cunoscuta de noi toti si care poate permite in viitorul imediat pozitionarea unor trupe rusesti la granitele noi formate cu Ucraina .Razboiul iese astfel din calculul,cel usor propagandistic , evident mediatic , raspindit de citeva luni pe intreaga Planeta si deocamdata (ma asteptam ca putin sa intre in Ucraina pina la Nipru ) pericolul unei confruntari militare ,cu trupele ucrainiene, se diminueaza simtitor . Este tot mai persistenta ideea rusilor de as crea un fel de„ Zid Chinezesc” ce sa separe Occidentul de Rusia si sa isi asigure astfel o protectie ,sporita , fata de desfasurarea fortelor NATO si ale SUA inspre granitele Rusiei . Putin reuseste asta pentru moment iar poporul rus , ce evident nu vrea nici un razboi , il priveste cu ochii invingatorului si unificatorului natiunii . Este posibil ca o mare parte dintre cetatenii Ucrainei(rusii ) sa migreze inspre patria mama .Mai mult de atit Putin nu poate face dar poate lasa in urma sa o Rusie protejata de amenintarile imediate ,poate si de teama reactivarii nucleare a capacitatilor avute cindva de statul Ucrainean pe vremea cind era in URSS .Concomitent Putin incearca , nationalist vorbind , sa dezbine macar ,atit cit poate, unitatea Uniunii Europene .Din fericire , Uniunea Europeana a invatat pe dinafara povestea cu Manunchiul de nuiele ,cel imposibil de sfarimat(rupt) atita timp cit nuielele stau lipite si unitari fiind vorbesc cu totii folosind aceiasi unitate de masura .Occidentul va activa parte din pedepsele promise dar cum Rusia nu va declansa nici un razboi (asa cum tot zic de vreo doua luni , practic de la inceputuri ) este probabil ca si forta acestora sa fie mult diminuata daca se constata o anume renuntare a lui Putin in demersurile sale militare si politice .Eu unul nu cred ca Putin va face asta el dorind sa se decupleze total de lumea Occidentala .Oricum ar fi acum SUA si UE pot intra cu investitii masive in Ucraina ramasa si pot pune , in timp, presiune, pe Rusia viitoare, atunci cind Putin nu va mai fi la putere .Intr-un anume fel cu totii vor avea de cistigat .Romania poate cistiga astfel unirea cu Republica Moldova de care Putin nu va mai fi interesat si exista posibilitatea ca Putin sa isi retraga armata din Transnistria , foarte curind ,cum dealtfel si o parte din etnicii rusi pot pleca din zona .Dealtfel Putin a si recunoscut cum fosti conducatori ai Rusiei si URSS au dat nemeritat Ucrainei parti din alte tari Europene .Uniunea Europeana va avea primii doi ani foarte grei in ceea ce priveste accesul la energie si pina ce lucrurile se pun in miscare si magistralele energetice cu Rusia vor fi oprite si inlocuite cu alte magistrale terestre ,marine , Europa va suferi costuri mari energetice .Marile firme producatoare de armament jubileaza in acest moment si Germania este obligata sa faca si ea fata noului joc militar .Nu mai poate ramane in defensiva de pina acum .Germania are in fata cheltuieli imense ,daca doreste sa UE sa ramana unita , ca dealtfel si toate statele din UE ce vor fi obligate sa isi pozitioneze , total , in contrapartida, trupele si capacitatile militare pe intreg flancul Nord -Sud si in acelasi timp„sa arunce cu banii ”in zona Balcanilor de est acolo unde sunt mari probleme de identitate nationala .Oricum ar fi , Rusia iese deja din Europa si devine astfel nu un jucator ci mai degraba un zid inexpugnabil militar nemaiacceptind si nemafacind nici o concesie Europei si Statelor Unite .Pentru Europeni ,singura solutie este unirea totala si atribuirea decizei, ce tine de relatiile externe si de actiunile militare ca si cele ce tin de respecatarea statului de drept ,catre Bruxelles .Nu avem cum rezista altfel .Capacitatile nucleare oferite de SUA si cele Europene trebuiesc rapid desfasurate la granite .Vom sta in acesta formula de „ stand by ” multa vreme .Curind vom afla exact cum se pozitioneaza ,dincolo de sanctiuni UE si SUA .Asa ceva nu s-a intimplat pina acum si numim refuzul clar al presedintelui Putin de a mai respecta propriile decizii de Tara si de a nu mai respecta deciziile Internationale .„El singur impotriva tuturor ”pare a fi sloganul viitorilor ani .Din nefericire nimeni nu are ce ii face .Dar sa nu uitam zicerea ce ne spune cum : Acolo unde exista o Dictatura o Revolutie devine necesitate .Atentie la momentul in care China va intra in joc de partea UE si SUA .

    Reply
    • Io

      China nu o sa intre in joc de partea ue si sua, datorita Taiwan-ului… numai si numai datorita faptului ca americanii au promis ca apara Taiwan-ul.
      As fi 100% de acord ca ucraina sa intre in nato si sa aiba arme nucleare pe teritoriul ei, atata timp cat rusii isi vor instala arme nucleare in cuba, mexic si venezuela… plus cateva baza, la vreo 200 de km de america…chiar as fi curios, ce o sa spuna americanii despre asta..

      Reply
  4. Hans Hedrich

    O perspectiva paneuropeana si globala, nedogmatica si realista a relatiei Rusia-Europa – cam singura valida si care promite solutii durabile pe viitor. Respect pentru efortul si munca Dvs.! Ar fi timpul ca decidentii Europei sa aiba curajul sa abordeze chestiunea in mod similar – si sa actioneze in consecinta!

    Reply
  5. Bogdan Nicolae

    Suntem prea blanzi si lingusitori cu rusii. Ei sa-si vada de treaba lor , in tara lor ( care este destul de intinsa ) si sa lase vecinii in pace. Sa termine odata cu faptul ca vor cineva sa-i atace. Din contra, ei sunt cei care-i ataca pe cei din jur in diverse forme: prin propaganda, economic si uneori chiar si militar.
    Iar referitor la americani ar trebui sa ne uitam in istorie. Europa a fost salvata de ei si in primul si in al doilea razboi mondial. Iar tema cu armata europeana este cel mult o gluma.
    Dupa parerea mea Putin va fi pentru omenire ce a fost Hitler la vremea lui, adica initiator al unui mare razboi. Este la fel de tampit ca si Hitler si daca nu este oprit la timp va fi de rau pentru toata omenirea.

    Reply
    • andrew

      corect. si pana acum s a incercat coabitarea, dna pippidi, se vede cu ce rezultate.
      rusia nu este in stare sa se modernizeze sa se democratizeze si este agresiva.
      cand zici piua pace si nu se pune nu este ca in curtea scolii, rusul iti va da una in cap de vezi stele verzi si te face sclavul lui.
      concluzia din pacate este va trebuie sa luam arma in mana si sa ii aratam ca nu ne este frica.

      Reply
    • Bucatarul Red October

      Rusia este cea mai ATACATA – toti rusii trebuie sa ramana strans UNITI in jurul Colonelului Gaddafi, pardon, Rasputin!

      Reply
  6. Yorick

    Pai se poate doamnă ! Sa scrieți dumneavoastră cel mai lucid eseu în toată cacofonia asta înconjurătoare care înseamnă doar zgomot inutil ?. Mulțumesc.

    Reply
  7. Americanu’

    Avem noi o vorba pe aici, care se potrivește perfect abordării doamnei Mungiu “Throw jello on the wall and see if it sticks”.

    Reply
  8. Observator

    Tentaţia de a merge înapoi în istorie, până găseşti argumentul adecvat, este de notorietate.

    Eu nu mă duc până la romani, ci doar la anul de graţie 1938, la Conferinţa de la München.

    Parcă am mai auzit argumentele invocate din nou, ieri, de Putin: istoria a fost nedreaptă cu noi; poporul nu a fost întrebat; graniţele au fost stabilite arbitrar şi trebuie să corectăm erorile, etc., etc. Încet, încet ajungem cu corecturile la vremea romanilor, ca izvor de legitimare pentru stabilirea frontierelor.

    Idealul l-ar constitui găsirea unui moment T0, de la care să înceapă măsurarea pretenţiilor – în primul rând pentru stabilirea frontierelor, precum şi a sferelor de influenţă. Aşa ceva este însă imposibil, pentru că, întotdeauna, se va găsi cineva nemulţumit, care caută legitimarea prin pretenţii istorice. Neverending story…

    Ruşii nu au cedat, nici nu s-au retras, ci s-au pus, singuri, în imposibilitatea de a continua, datorită incapacităţii sistemului lor economic de al le asigura progresul. Aşa că este un dat că Uniunea Sovietică a implodat. Se pune problema dacă pasul înainte făcut de NATO este legitim sau nu. Părerea mea este că a fost pe deplin justificat – nu aştepţi ca adversarul, aflat în involuţie, să-şi revină după 20 sau 30 de ani şi să emită eventuale pretenţii (tardive).

    Cert este că prin gestul de ieri – întru nimic diferit de revendicarea, exact cu aceleaşi argumente, în urmă cu 84 de ani a Regiunii Sudeţilor – se încheie un ciclu istoric. Revenim la argumentul trasării frontierelor prin forţă, pentru că subiectul revendicativ este incapabil să proiecteze vreo atractivitate pentru propriul model social.

    Şi parcă totuşi mi-aş dori un miracol, ca istoria să nu se repete… Măcar de data asta…

    Pe de altă parte, fără a intra în detalii, mi se pare că însuşi modul de legitimare a puterii la ruşi, autocratic, de factură asiatică, este complet incompatibil cu sistemul social european. Aici este sămânţa de permanentă tensiune, care poate duce foarte uşor la război. Dar dacă ne gândim că trebuie să funcţioneze peste 11 fusuri orare, avem şi explicaţia imposibilităţii reformei sau a unei evoluţii democratice a lor.

    Reply
    • Mirciulică

      Da, “muza ” Mungiu-Pippidi ar face bine să intre oleacă în “silentium “, acum, că zăngăne armele . Toate articolele ei împăciuitoriste față de Rusia sunt identice cu politica conciliatoristă a Marei Britanii conservatoare din anii` 30 față de Hitler, căruia i-a permis tacit reînarmarea navală, anexarea Austriei . Doamnă Mungiu ,sunteți “patetică” la modul anglo-saxon .Cînd vă recitesc, parcă îl văd pe naivul zaharisit Neville Chamberlain venind de la Munchen și fluturând mândru pe scara avionului petecuțul de hârtie cu care susținea că a adus pacea în Europa pe următorii 100 de ani..Petecul ăla de hârtie care valora pentru Hitler exact cât și pentru Putin : ” tratatele internaționale nu sunt altceva decît petece de hârtie..” (citatul aparține lui Hitler ). Nu vă mai obosiți să ne dați la nas cu săruri aromatice și oțet,conducătorii Rusiei din ultimii 300 de ani nu cunosc decât limbajul forței ..Prin urmare ,trebuie reluată ” containment pollicy” a lui George Keenan, care a cunoscut perfect mentalitatea rusească : ursul trebuie să stea în cușca lui .Iar când întinde ghearele printre gratii, dat fără menajamente peste bot .. Cum a fost ” pre-emptive strike “-ul din 1853, când Statele Unite ale Europei au lovit fără cruțare Rusia chiar la ea acasă și au băgat sub preș ambițiile ei imperiale pentru un sfert de secol..Cu atât mai mult necesar acum ,când Rusia atacă un stat suveran, căruia i-a a garantat granițele acum 25 de ani. când Ucraina s-a dezarmat nuclear voluntar, predând armele atomice moștenite de la URSS..

      Reply
  9. ionas

    Marile batalioane/ armate au intotdeauna dreptate si isi permit sa ignore normele si dreptul international cand tarile mai mici devin obraznice.
    Ukraina, o tara tarata economic si etnic inca de la nastere a inceput sa irite Rusia ( facind-o chiar nespalata) si se vad azi urmarile.
    Rusia va fi indestulata, cine stie cind, doar cind va avea in posesie zona pina la Nipru cu o populatie semnificativa de vorbitori de rusa.
    Romania, in contextul actual, nu cred ca va impune sanctiuni de genul “renuntam la gazul rusesc”

    Reply
  10. Laur22

    “ce facem ?”

    Tu și cu mai cine ?
    Și în numele a ce și a cui ?

    Altminteri da :
    “Pacea care s-a dus.”

    Cine e interesat știe precis de cine și cum a fost ea facută să se ducă.
    Cine și ce tratate scrise și ce gentelman agreement a încălcat cu bună stiință și trufie nesimțită.

    “Ne mai putem întoarce la ea?”
    Hmmmm ??????
    Dar dacă ar fi sa fie pace n-ar fi mai temeinic să o facem aruncându-i peste bord pe cei care prin activitatea lor s-au căcat în ea de pace ? Nu zic da spui cum sa faci pace cu o “principle based foreign policy” a Anelenei ori cu privirile de milog ale lui Schultz așteptând ca altcineva să ia decizii despre conflitul dintre intersele sale economice si interesele sale de pupat în dos USA ? O pace în numele cui sau în numele a ce ? A lui Russia out , America in and Germany down ?
    Hmmmmmm și nemții să voteze pentru o asemenea pace ?
    Mult noroc.

    Alminteri întrebarea mea rămâne valabilă:
    Ce pace era aia și încă mai este încă aia in care România nu putea și probabil că nici pe viitor nu va putea să importe direct de la producător la prețuri de producător materiile prime de care are nevoie ?
    De ce e nevoie de un intemediar care sa ne vă-muiască?
    Nu zic da spui nu semăna asta nu “Navigation Act” documentul fundament quintesențial al imperiului Britanic ?
    Documentul împortriva caruia s-au rasculat de fapt cele 13 colonii americane ?
    Mmmmmm ce mult seamănă istoria noastra prezentă cu istoria trecută a altora ?

    Cat despre presupunere ca cineva in Ro s-ar putea să aiba până și din greșeală vre-o schiță a unei idei ……. mă bușește răsul.
    Cine ? Frații Murariu ? Aurescu ? Corlățeanu cel a cărui maxima capacitate e sa ce certe la TV cu Dana Budeanu ?
    Si dacă din greșelă le cacă capul vre-o idee si alta decât limba adânc înfiptă in curul lui cine trebuie cine s-o audă mai precis în ce cadru instituțional să fie ea cizelată și rafinată până acolo unde să devină implementabilă în acest gen de instituții CSAT-gen pe care le are azi, aici, acu România ?

    Reply
  11. CMC

    Pe nimeni nu-i intereseaza Ucraina si ucrainienii.
    Batalia e pe pozitionarea fata de resursele Rusiei.
    S-a facut pas cu pas.
    L-au prins pe Eltsin de fraier si in timp ce ala chiar credea ca Vestull il vrea de prieten, calculele erau cum sa se apropie de resursele Rusiei.
    Se apasa cand pe o pedala, cand pe alta. Cand confruntare, cand “stimularea” democratiei. La noi au pus mana pe toate resursele cu “‘democratia”?
    Rusii s-au cam prins – pana la urma – ca nimeni nu moare de dragul de a-i face pe ei “liberi” si “democratici” ci ca sunt toti cu ochii la “slanina” lor si nu vor mai lasa sa ajunga la putere un presedinte slab si usor de pacalit.

    Reply
  12. Vlad

    Pana in anul 2004 pretul barilului de petrol a fost mai mereu sub 30 de dolari iar dupa aceea a crescut semnificativ. O tara cu o economie dintr-o data mai puternica isi poate permite sa fie mai puternica si pe plan extern.

    Reply
  13. John

    Să Înțeleg Doamnă AM că nu a dat roade așa zisă doctrină Brezinski și este nevoie de o nouă abordare ? Poate doriți o nouă împărțire a Europei pe șervețel? Cred că și Occidentul ar trebui să aibă ceva de spus, nu numai rușii care după spusele lui Putin se dau acum răniți, vezi doamne !

    Reply
  14. Victor

    Fata de Kim Jong Trudeau al Canadei, Putin arata ca un adevarat democrat. Canada a devenit o dictatura, Europa e intr-o degringolada totala din cauza nebuniei birocratilor trans de la Bruxelles, Romania e in pragul colapsului social-economic iar noi ne uitam la Putin.
    Inca odata spun ca in ritmul asta de jaf si nebunie a celor care stau in spatele globalizarii trans din occident Putin o sa fie aclamat ca un adevarat eliberator cel putin in sud estul Europei!!!
    Daca vreti sa faceti ceva opriti dictatura globalist pandemica occidentala ca altfel ne trezim intr-un mega razboi mondial complet haotic!

    Reply
    • Codruta

      Daca e asa de “liber” si de bine in Rassia, fugi repejor acolo, nu te mai smiorcai aici ref. “dictatura”, sclavete rusofil! :P

      Reply
      • tautu

        Da, am inteles ca toti “oprimatii” din Canada, cu liderii lor camionagii romani in frunte, au dat fuga la cele 3 consulate rusesti sa ceara vize in regim de urgenta. Le e teama sa nu cada pe geam de la etajul 5 sau de ceaiul cu poloniu.

        Reply
      • Victor

        Codruta din ce cotloane ale securitatii ai aparut mai sclaveta marxista?!!! Mare ti-e gradina Doamne.
        Asteptati sa vedeti revoltele din tara noastra vizavi de jaful total pe care-l faceti voi securistii la facturile de la utilitati si pretul carburantilor. Sa tii minte cand o sa te ascunzi prin wc la fel cum faceau securistii in 89!!!!
        Ati uitat, foarte curand o sa va aducem aminte iar de data asta nu o sa mai puteti uita niciodata. De data asta nu va mai salveaza nimeni!!!

        Reply
  15. ion

    Deci pana la urma tot arma nucleara ramane singura metoda de garantare a suveranitatii. Turcia, Iran, Polonia, Arabia Saudita, Israel, Romania….ar trebui sa ne retragem din Tratatul de neproliferare. Daca as fi premierul polonez le-as da vestea asta “buna” germanilor!

    Reply
    • Civis AD

      Mintea soldatului bubuie de idei, cu cat mai nucleare cu atat mai tare. In suprema lor competenta profesionala militarii sunt singurii care au acces la butonul de reset al lumii. Poate isi iei un bilet spre Marte cu bombele tale si cu “specialistii” de care vrei sa-mi atarne mie zilele pe care le-oi mai avea de trait. Mars in cosmos cu cutitarii tai picati la bac cu tot !

      Reply
  16. Dumitru

    Ce face cine? Eu? Nimic. Eu votez reprezentanti care trebuie sa se ocupe. Chiar sunt curios daca Rusia va ajunge in lista de subiecte care vor interesa alegatorii francezi peste o luna si jumatate. Nu prea cred, desi Macron incearca.

    In alta ordine de idei, liderii SUA, UK si ai Germaniei tocmai si-au dat pantalonii jos si s-au aplecat. Asa ca nu prea cred ca “vom face” nimic in legatura cu Rusia in afara de niste dat din gura.

    Reply
  17. Munteanu

    Articolul nu spune asha ca spun eu ce s-a intamplat in locurile pe care Rusia le-a pierdut cum s-ar putea sa piarda acum U-Kraina. Alaska shi Hawai au fost pierdute de Rusia shi ocupate de SUA. Hawai era regat independent protejat de flota Rusa aflata pe atunci la Pearl Harbor. Infranta in razboil Crimeii flota Rusa a fost nevoita sa plece shi cand Hawaienii au vazut navele Americane venind la Pearl Harbor au stiut bine ca ii ashteapta moartea. Cand au venit assasinii Americani sa o ucida regina Liliuakalani a Hawaiului canta la pian o melodie scrisa chiar de ea. Stia ca va muri shi mai ales stia ca totzi Hawaienii pe care ii iubea ca pe proprii copii vor muri shi ei assasinatzi de Blestematzii Anglo-Saxoni din SUA dar ce putea ea face ea impotriva tunurilor shi mitralierelor Americane. Daca ar mai fi fost navele Ruse in port ar fi aparat-o ele dar plecasera. Hawai a devenit stat al SUA numai dupa ce totzi Bashtinashii au fost assasinatzi. Pe insula Molokai a functzionat cu mult innainte de Auscwitz un lagar de exterminare a Hawaienilor care a functzionat cat timp a mai fost chiar shi un Hawaian in viatza. Hawaienii spuneau: Pregateshte-te pentru Molokai ca pentru mormant. Shi in Alaska “Rushii” care in realitate erau nascutzi in Alaska ei shi bunicii lor au fost deportatzi de Americani in extremul nord unde ei au murit. Altzii inconshtientzi au luptat cu Americanii mult mai bine inarmatzi shi au pierit shi ei. Spuneau ei: Czarul sa-shi vanda propriul palat daca nu mai are bani sa continue razboiul nu Alaska noastra. Rushii stiu foarte bine asta shi stiu ca tot exterminarea ii ashteapta shi pe ei in U-Kraina controlata de Americani asha cum au patzit cei din Alaska shi Hawai.

    Reply
  18. Taica Belcu

    Pin’ la urma …. de ce vor americanii sa’si puna rachetele la 600 Km de Moskova? Adica distantza de la Bucuresti la Botoshani! Care’i .. chichirezu’ ca nu ma prind!

    Reply
    • vlad

      ca unor retarzi de prin administratia americana le’a intrat in cap acu’ vreo 15 ani ca de fapt chiar ar putea castiga un razboi nuclear.

      sigur, dupa ce banii s’au tocat, aia de le’au bagat asta in cap au uita sa mai dea un telefon. Sa zica mersi pt. bani. Si ca, de fapt, totu’ era la misto si tot asa…

      Reply
  19. L

    Ca să poată fi adus de partea binelui, în lupta împotriva Marelui Dușman din Pacific, diadia Vladimir Vladimirovici trebuie să primească ceva, un șașlâc frăgezit prin Green Deal, acolo. Capisci? Dar asta vom ști doar după ce se vor desecretiza șervețelele de la întâlnirea de la Geneva (ianuarie, cred).

    Biden abia își stăpânea satisfacția în seara asta când anunța sancțiunile (multe bănci occidentale se vor scoate cu comisioanele aplicate rusnacilor bogați și mulți milionari occidentali vor fi făcuți din cei 2000 Euro per 1000 mc de gaz, preț anunțat de Medvedev!): involuntar transmitea “Suntem în grafic!” Ori e senil, ori e (și) prost.

    Într-un an, cel mult, discuția despre Europa cu două viteze va fi de interes, apoi foarte repede, Europa va deveni fără remorcă. România, Bulgaria, poate și Ungaria, vor deveni niște debarale pline de șobolani corupți, țări care nu vor să emeargă, care nu se raliază principiilor statului de drept, intolerante la libertățile minorităților, în care forțele pro-ruse vor găsi simpatie etc. Și ce să faci, ca să folosim o metaforă, cu niște fabrici vechi, dărăpănate, ne-retehnologizate? Păi le vinzi ieftin, după ce-ți retragi bazele de rachete din ele!
    Și-n timp ce Putin urinează cu boltă pe tratatele internaționale, NATO, cea mai tare armată din Univers, se plânge că nu poate interveni în Ucraina pentru că, vezi doamne, prințipurile, foaie verde buru-buru, black lives matter, că woke, că draci-laci! Să ne bucurăm că rușii știu doar șah, nu și strategie chinezească, că altfel ar fi trimis câte 500 de studenți în fiecare universitate occidentală și-acum ne vindeau ei tehnologia 5G și ne-ar fi pus guverne iluminat-ortodoxe. Și să ne întristăm că Biden Jr. ne arată doar organul bărbăției în filmulețe pe youtube – poate că și asta-i o metaforă. Un semn de la Dumnezeu, referitor la ce ne așteaptă din partea Americii.

    PS. Aseară, Ficusul și-a arătat sprijinul “ferm” (la el ar fi mers adjectivul “țeapăn”, dar, mă rog!) pentru integritatea teritorială a Ucrainei. Dacă se uita măcar pe Wikipedia, ar fi văzut că bunicii stăpânilor lui au stăpânit Bucovina de Nord de prin 1774 până în 1918, iar strămoșii noștri de prin 1336 până în 1774, plus niște episoade scurte în interbelic. Ceea ce Putin știa și a și zis-o!

    Îmi pare rău pentru diadia Putin – mă voi gândi la el cu nostalgie. E un romantic, iar romanticii și-o iau în bot invariabil. Dar mă voi gândi doar dacă nu o să am creierul legat la un device legat la alt device conectat la alt device – pentru că voi risca să-mi pierd venitul minim garantat și dreptul la o nouă cornee ieftină tipărită 3D sau, și mai rău, dreptul la copulare cu o femelă (de punctaj social egal sau mai scăzut, evident!).
    Vă las, merg să mă uit la TV, unde un cretin de la PNL ne demonstrează că criza energetică se va rezolva prin compensare, de la guvern. Poveștile au puteri mărite în vreme de război.

    Reply
  20. Cristian81

    Ce facem? Follow the Monet, spune vorba.
    Poate ca Rusia și a modernizat mai recent armata, și nu prin 2000 pentru ca nu avea resurse. Prețul scăzut al energie, menționat și de Vlad, și privatizarea companiilor. În primii ani Putin a re adus la stat companiile, Yukos, etc…. și astfel profiturile lor. Ulterior acumulării a putut aloca resurse.
    Pe termen lung speram sa reușească tranziția la verde pentru a reduce dependenta și sa crească puterea de negociere. Europa nu are chef de război, deci Rusia trebuie adusa la normele internaționale prin presiune economica.
    Pe termen scurt, noi prin Est, facem tărăboi ca să nu i lăsăm pe cei din Vest sa închidă ochii ca pana acum. Mutam trupe NATO ca să temporizam
    Pe termen mediu, ați prezentat chiar dumneavoastră într un articol masurile pentru a limita dependenta.

    Europa are nevoie de Rusia dar înțelegerea pe alt palier decât acum. Pe termen lung economia Rusiei scade, gap tehnologic +demografie +China în coaste, deci trebuie temporizare acum. Și recuperata în viitor.

    Reply
  21. Laur22

    Si vis pacem, para bellum

    Ceea ce AMP pare că nu reușește să înțeleagă e că nu e suficent să îți dorești pacea.
    Trebuie să fii și în poziția să o poți iniția.
    Cam așa cum a fost Nixon și nu a fost Kenedy înaintea lui (oare înțelege ea care a fost diferența?).
    Altminteri observ cum ea devine din ce în ce mai Mershmaieriana în politica sa externă (John J. Mearsheimer) dac[ nu chiar pe jumăatate Pozneriana (Vladimir Pozner).

    Ca sa înțelegeți ce însemna sa fii Poznerian am să vă dau un flavour in scris dar mult mai interesant ar fi sa îl căutați pe youtube unde e mult mai articulat si e cumplit de actual mai ales cu al său: How the United States Created Vladimir Putin.
    https://russiapedia.rt.com/prominent-russians/politics-and-society/vladimir-posner/index.html

    “communication technology developed, in the late 1970s, Pozner began to appear on US TV shows, such as Nightlife on ABC and The Phil Donahue Show as a voice explaining the actions of the Soviet government. He explained and rationalized such controversial measures as the Soviet invasion of Afghanistan and the exile of the human rights activist Andrey Sakharov.

    No Sex in the Soviet Union

    In 1985, Mikhail Gorbachev came to power and the wind of change began to blow through the cracks in the iron curtain. One of the first signs of the upcoming perestroika was a “spacebridge”, a televised discussion between people of Leningrad and Seattle, called Citizens’ Summit, initiated by the USSR. The hosts were Vladimir Pozner and Phil Donahue. Donahue agreed to participate only if nothing in the program was censored, and the Soviet side promised him this.

    The idea of the program was to let ordinary Americans talk to ordinary Soviets. The KGB, not so powerful in those days, attempted to interfere and make the producers invite “reliable” people, but the producers refused to destroy the project.

    The discussion took place on December 29, 1985. It began as a fight: Donahue asked questions, shocking for the opponents, and played aggression towards them. It was hard for a Soviet engineer, or a locksmith, or a housewife to answer a question about Sakharov’s exile or to explain why Soviet Jews had no right to go abroad. In addition, some protestors surrounded the US studio, trying to break in and shouting obscenities and slogans about Soviet propaganda. The discussion nearly failed but, according to Pozner, a fisherman from Seattle saved the day. “What are we doing?” he asked. “It’s exactly what those men above want us to do: we are fighting!”

    These words changed the mood of the program, and soon it appeared that there were no communist zombies and no capitalist vultures on either side of the screen: just men and women.

    The world-famous catchphrase “There’s no sex in the Soviet Union” was uttered during this program: a concerned woman from Seattle asked about sex and violence on Soviet television, and this was the beginning of the answer. The second half of the phrase, “…on TV”, was drowned out by laughter and applause.”

    Dar pentru ca așa ceva să existe pentru ca “red neck russians” să discute cu “red neck americans”, life on national TV sub ochiul atotvazător al KGB-ului & CIA-ului trebuie să trăim alte vremuri , niște vremuri în care oamenii să fie suficient de relaxați la ei în cap încât să caute fărâme de adevăr și normalitate în hahahaha ceea ce nu eu ci insăși AMP a denumit ca drept fiind “the inteligence network”

    Adica exact ce nu a fost Ucraina in ultimii 7-8 ani unde oameni au fost desfigurați în bătaie ori au făcut mulți ani de pușcărie doar pentru că au postat niște meme-uri pe facebook .

    PS cine stie și cui îi pasă câți refugiați din Ucraina sunt azi aici acum nu în Polonia ci în Rusia și câți internal displacement refugee sunt din partea de Ucraina controlata de guvern în cea controlată de separatiști așa pe modelul “eliberării” Irak-ului.
    Că despre morți …. numai de bine.
    Și dacă vouă nu vă pasă nu credeți că e posibil să le pese unora , unii de care voi deabia acum re-începeți să vă pese ?
    Daca vouă nu vă pasă de niște pârliți o să ajungeți să re-începeți să vă pese de “prietenii” pârliților.
    Iar acești “prieteni” pot fi de la niște rupți în cur ISIS gen, la unii cu buton nuclear.

    Reply
  22. Codruta

    Pai daaaa… un pas inapoi, apoi alt pas si mai inapoi… si tot asa… pana cand Moldova se va reuni cu Romania – doar ca de partea opusa UE :P
    BINE le ziceti, duamna! >:
    Ca doar toata lumea stie ca Rassia e celebra pentru faptul ca se tine de cuvant – si asta nu doar de la Hmelnitky (apropo de Ucraina) ci chiar si dinainte – iar in privinta noastra, celebra e povestea Tezaurului…. aoilio!!! uitasem!!! uite-l – nu-i! :P
    De Pactul Ribentrop – Molotov nici nu mai pomenesc! >:
    Bravos, duamna! PSD e bun, deget oferit Maicii Rassia e bun… doldora de idei “de bine” pe aici – si eu ma intrebam pe unde-s trollii lui Putin! :P

    Reply
    • tautu

      Si nici nu a invadat niciodata pe nimeni, cum a si subliniat deunazi dl Peskov, insfacand premiul pt umor involuntar pe anul 2022.

      Reply
  23. PAFI

    Interesant mi se pare faptul ca ca autorul e de acord cu teoria sferelor de influenta (sau a tarilor tampon), promovata de regimul Putin, astazi. Ba chiar si cu cea a rusilor de dincolo de frontiere care sunt persecutati, care seamana bine cu cea a Germaniei mari din 1938. Credeti ca Putin se va multumi cu bucatelele alea? Ca asta e problema, sa cumperi pacea cedand cate ceva, de la vecini, evident. Solutia e clara, era clara de destula vreme, dar judecatile de acest gen (sa cedam cate ceva, pentru pace – de fapt pentru afaceri) sunt cele care au facut-o mai greu de rezolvat. Europa trebuie sa se pregateasca de rau, adica de razboi, accelerat, sacrificand dezvoltarea si nivelul de trai. Accelerat trebuie sa gaseasca surse alternative de energie, sa blocheze accesul rusilor in Mediterana, sa readuca Turcia in alianta Nord Atlantica. Si sa renunte la afaceri profitabile sustinute cu banii din Rusia. Asta e, mai bine sacrifici bunastare decat vieti. Putin se bazeaza pe slabiciunea Europei, pe fragmentarea ei in luarea deciziilor, pe “lipsa de apetit” a politicienilor Europeni atunci cand vine vorba de politici care i-ar putea costa scaunul. Aici se vede eficienta redusa a democratiilor in fata autocratiilor,in vremuri din astea, tulburi, cand sunt de luat decizii dureroase. Da, un nou razboi rece a inceput, de ceva vreme deja, trebuie sa vedem unde ne fixam granitele.

    Reply
  24. Dumitru

    De la inceput, “razboiul” asta nu arata a razboi. Si, cu cat stau si ma gandesc mai mult, mi se pare ca asist la un blat (meci aranjat) intre SUA, China si Rusia. Iata teoria mea: Marele conflict al generatiei noastre, vizibil la toate nivelele in lume nu e SUA-Rusia, ci China-SUA. Insa asta afecteaza interese financiare enorme, care vor sa vanda SUA pe bucati Chinei pentru a-si umple buzunarele. Familia Biden sustine aceste interese si profita direct. “Conflictul” actual din Ucraina arata exact ca o perdea de fum destinata sa re-transforme Rusia in super-villain, loc care ii fusese luat de China si care sa justifice reducerea sanctiunilor impotriva Chinei. Putin a putut accepta deal-ul, pentru ca i-au fost promise (in teoria mea) doua lucruri: 1. un casus belli in beton (circul cu Ucraina in NATO, organizat de Biden) si 2. lipsa de actiune cvasi-totala a occidentalilor impotriva Rusiei. Probabil si alte chestii din partea Chinei. Insa eu cred ca pe termen lung chestia asta o sa-l coste pe Putin, pentru ca Rusia si China sunt inamici naturali. Prima are un teritoriu enorm cu resurse imense, populatie mica si putere in scadere, a doua are o populatie gigantica si devine din ce in ce mai puternica economic, militar si politic. Din pacate, SUA sub Biden impinge sistematic Rusia in bratele chinezilor, ceea ce e sinucigas pentru SUA, dar lucrativ pentru unii, intre care si familia Biden…

    Reply
    • Dumitru

      E oficial, m-am inselat. Biden nu s-a inteles cu rusii, pentru ca pierde fata acum prin lipsa de reactie. :) Poate chiar l-a pacalit pe Putin ca va intra in razboi, insa acum isi pastreaza fortele pentru frontul din Pacific. Interesant, poate mosul nu e chiar ramolit (sau poate are consilieri militari buni).

      Reply
  25. Florin

    Cei care locuiesc in alte tari probabil se intreaba ce fac cu Rusia. Eu ma uit mai cu frica dupa postasul ce aduce factura la gaz decat la stirile cu rusii. Am vazut ierila tv o stire cu un cetatean roman care atunci cand a primit factura, a lasat-o pe masa si nu a deschis-o pana seara de emotie si frica. Credeti ca la astfel de oameni ce compara tot mai des traiul la comunisti cu chinul si teroarea in care traiesc azi, le e frica de rusi ? Si luat groso-modo cam cati din astia or fi ? Jumate din populatie ? Mai mult ? Or mai fi destui cu sange in ei cat sa rastoarne sandramaua ?

    Reply
  26. Goagl

    Eh, plin de patrioti pe aici, unii de-a dreptul nerusinati, alde Codrutza, care baga si PSD, e, nu e vorba de el. Ce e rau cu PSD, cucoana? Nu e partenerul de guvernare al PNL? Prin societatea civila nimeni nu a luat vreodata un ban de la ei, astia de la SAR ca AMP au avut doar procese cu ei. Numai voi, PNL si PDL guvernati cu ei periodic ca apoi sa bociti la BXL ca sunt cu rusii. Sunt cu rusii aia cat sunteti si voi, adica le faceti servicii slabind Romania prin incompetenta voastra.

    Reply
  27. gica

    Nu va fi nici o invazie . Putin si-a bifat casutele . A devenit cel care aduce (cu autobuzul ) cetatenii rusi la patria mama , cel care a speriat occidentul cu rachetele hipersonice , cel care a recuperat teritoriile mamei Rusia(dombasul) si cel care vorbeste , ore in sir, pe mai toate televiziunile din lumea larga .Ce isi poate dori mai mult un sef de Tara .

    Reply
    • Jean

      Și mai mult, dacă-ți simți adversarul slab!
      Feeling-ul meu e că cu puțin înaintea alegerilor parțiale din USA, Putin va suferi o mare înfrângere. Sau va face “concesii majore”.
      Nu uitați parola, dacă rămâneți seara pe-afară și vă prind soldații NATO veniți din timp, din 2026: Atenție și îngrijorare! Trebiue să primiți răspunsul: Interesul național! Apoi râdeți împreună 3 minute fix. Dacă vă opriți la 2 minute, ați încurcat-o!

      Reply
    • Jean

      Update. Azi dimineață s-a cam arătat ce vrea Putin: graniță pe Dniepr și tot țărmul ucrainian al Mării Negre. Cum ar veni, reunirea Ortodoxistanului. Deci vom mai avea evenimente. Dar ne-a liniștit Vodă: România nu va avea de suferit (Doamne-ajută, să-l audă cartelul benzinarilor și contabilii de la Auchan!). Am înțeles, șefu’, continuă creșterea economică a lui Cîțu. Mai trebuie doar să-l primiți și pe Putin în echipa câștigătoare. Poate e băiat-gigel și nu vine cu mâna goală – poate ne aduce Bucovina de Nord cadou.
      Cum-necum, granițele marilor blocuri continentale încep să puște cu cele publicte acum câteva zeci de ani în The Times, un mare ziar din Uniunea Sovietică, pardon!, Uniunea Sovietică Ailaltă.
      Vă doresc să aveți parte de așteptări scurte la supermarket (cât timp mai sunt supermarket-uri și nu “apar sincope în lanțurile de aprovizionare”, adică vreo săptămână încă!).

      Reply
  28. John

    Auzi sancțiuni adresate Rusiei : I au interzis bucătarului lui Putin sa circule în Europa !Cu asemenea adversari Tarul poate sa și facă de cap liniștit !

    Reply
    • T90

      Da, bucătarul are interdicție, spre deosebire de cetățeanul de onoare al City-ului londonez, pe nume Vladimir Vladimirovici Putin care n-are, nu-i pe listă. Deci el poate încă să-și cumpere online drone pe Amazon. Plus că 87% dintre ruși au carduri naționale (informațiile se transmit printr-o rețea națională de mesagerie). Între timp, din 2014, unchiul Putin, împreună cu bunicul Xi au dedolarizat la greu și comersează în yeni și ruble. Plus că Rusia a devenit, după lecția primită prin sancțiunile post anexarea Crimeii, primul exportator de grâu.
      Între timp, primim gaz de șist lichefiat de peste ocean și vom plăti dublu, apoi încă o dată dublu pe tot ce vom cumpăra. Deloc rea, inflația asta, pentru bugetele statelor, nu? Sărăcim, flămânzim, plângem, murim, green-shift-uim, dar de marile bănci private și paradisurile fiscale nu ne batem joc, panimaiet?
      (Să așteptăm 3-4 ore și să vedem dacă Victor Orban primește sau nu refugiați ucrainieni. Noi mai avem câteva camere de măturat și gata, cele 500 000 locuri de cazare pentru refugiați îs gata, numa bani să aibă pentru magazinele noastre!

      Reply
  29. Marcos

    “În vreme ce aruncatul bombelor asupra Kievului ar fi o acțiune fără precedent, probabil o exagerare făcută de serviciile secrete americane…”

    Reply
  30. Munteanu

    Cum ce facem ? Facem UNIREA cu Basarabia, Bucovina shi Bugeacul cu acordul Rusiei devenita vecina cu Romania Mare pe baza acordului de la Lutsk incheiat intre Dimitrie Cantemir shi Petru cel Mare care garanta gtanitza Romano-Rusa pe fluviul Nistru. Dupa UNIRE respectam drepturile minoritatzii Ruse din Romania Mare inclusiv la autonomie in diverse regiuni unde ei cer asta.

    Reply
  31. Bogdan Burileanu

    Aș dori să știu dacă distinsa autoare cunoaște trxtul Memoranduluui de la Budapesta, 1994, pe baza căruia Ucraina a renunțat la armamentu său nuclear. Printre semnatari, Federația Rusă îi garanta, atunci, integritatea teritorială. Sau mă înșel eu?…

    Reply
  32. Mihai

    Rusia: Nivel de trai scazut, coruptie de proportii biblice, economie de marimea Italiei (Rusia are 140 milioane locuitori), economia se bazeaza pe resurse naturale, Rusia nu e dezvoltata tehnologic. Armata Rusiei e slaba cu mult sub nivelul NATO. Pentru ca armata e slaba Rusia ameninta mereu cu arme nucleare dovada de slabiciune.
    Concluzie: Rusia e un tigru de hirtie. Putin a mers la cacialma si a pierdut.

    Reply
    • Costy

      Stie cineva sa-mi arate pe harta unde incepe si se termina Rusia propriuzisa si unde incep coloniile ei? Pariez ca 99.9% nu pot! Rusia e acelasi imperiu ca pe vremea tarilor, pe care n-a putut sa-l desfiinteze nici primul si nici al doilea razboi fiindca si-a schimbat look-ul, numele si a pacalit lumea civilizata ca vulpea lesinata-n drum, care prin anii 90 si-a pierdut o parte din colonii si poate ar fi sucombat daca occidentul l-ar fi ajutat pe Eltin, colonii despre care e sigura ca-i apartin prin vointa Celui de Sus, ca dealtfel Europa intreaga si pe care vrea sa le recupereze. E ultimul imperiu medieval care trebuie odata si odata distrus, iar coloniile sale, pe care le tine dosite in estul Asiei ar avea si ele dreptul la o viata adevarata.

      Reply
  33. Munteanu

    Bine spun unii: Si vis PACEM para bellum ! dar cum ne pregatit de razboiul care inevitabil va devenit termo-nuclear. Avem noi Romanii macar o bomba nucleara shi raketa necessara transportarii bombei la tzinta ? Putem cumva produce una in intervalul destule de scurt care a mai ramas pana la razboiul termo-nuclear total ? Aa ! spun optimistii nu va fi razboi termo-nuclear caci pierderile vor fi immense. Bine atunci conform optimishtilor Rushii trebue sa accepte sa fie exterminatzi fara a folosi armele nucleare. Pai pentru Rushi asta e chair mai rau decat razboiul termo-nuclear caci de bomba atomica mai scapa cate unii prin adaposturi de nazishtii U-Krainieni nu scapa nimeni fie el Rus, Roman, Chinez, Indian, African, Latin, etc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *