Romania Curată

UPDATE Cine va controla civil serviciile secrete. PSD vrea șefia ambelor comisii, SRI și SIE

UPDATE 2 – Plenul reunit al Parlamentului a aprobat, în ședința de luni, propunerea deputatului Eugen Nicolicea privind amânarea discuțiilor privind constituirea Comisiei speciale a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului de Informații Externe (SIE) și scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, potrivit Agerpres.

În aceeași ședință, deputatul PMP Robert Turcescu – cel care s-a autodemascat drept ofițer acoperit din presă, în urmă cu doi ani – a declarat, referitor la faptul că PMP nu a primit niciun loc în Comisiile de control ale SRI şi SIE, că este „un abuz” și că parlamentarii Partidului Mişcarea Populară părăsesc sala, potrivit News.ro.

***

UPDATE 1 – PSD vrea şefia ambelor comisii de control al serviciilor secrete și îi va propune pe senatorul Adrian Ţuţuianu pentru preşedinţia Comisiei SRI, iar pe deputatul Mihai Weber pentru preşedinţia Comisiei SIE, potrivit unor surse din PSD citate de Mediafax.

Alături de Adrian Ţuţuianu, senator de Dâmboviţa, PSD îi va propune ca membri pe Doina Fedorovici (senator) Horia Nasra (deputat) și Radu Babuş (deputat).

La comisia SIE, alături de deputatul de Gorj Mihai Weber, va fi propus ca membru deputatul Dorel Căprar.

***

ALDE își va propune unul dintre copreședinți, pe Calin Popescu Tariceanu, pentru șefia comisiei parlamentare pentru controlul activitatii Serviciului Roman de Informatii (SRI), potrivit unor surse din partid citate de News.ro. Plenul comun al Senatului şi Camerei Deputaţilor se reunește, de la ora 16.00, pentru alegerea comisiilor de control ale SRI și SIE. Constituirea acestor comisii vine în plin scandal Coldea-Ghiță.

ALDE ar mai vrea, pe lângă conducerea comisiei SRI, un post în comisia SIE, prin Marius Surgent, iar pentru comisia Revolutionarilor din Decembrie 1989 pe deputatul Mircea Banias. La rândul lor, cei din PSD își doresc șefia comisiei SRI, ori pentru Gabriel Vlase, ori pentru Georgian Pop (care a mai condus comisia), și nu e exclus nici să forțeze obținerea conducerii comisiei SIE. Cel puțin așa a lăsat de înțeles liderul PSD, Liviu Dragnea, într-o emisiune difuzată duminică seara. PNL îl susține pe Cezar Preda pentru Comisia SIE.

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a afirmat, duminica, la Antena 3, ca este nevoiede anchetarea de catre comisia parlamentara de supraveghere a SRI a legaturilor dintre omul de afaceri Sebastian Ghita si directorul adjunct al Serviciului, Florian Coldea, Dragnea sustinand Eduard Hellvig, directorul SRI, nu are cum sa evite audierea in comisii. ”Trebuie sa-l cheme pe Hellvig si el cred ca isi doreste, orice neanchetare duce la amplificare acestui mister, o audiere facuta profesionist in beneficiul tuturor. Cred ca in Comisia SRI, Hellvig va avea posibilitatea sa raspunda la intrebari si sa lamureasca multe lucruri care trebuie lamurite”, a declarat Liviu Dragnea.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în prezent trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, susținea, vineri, că ancheta SRI în cazul lui Florian Coldea are obiective „extrem de vagi”. „Excursiile plătite sau nu de către generalul Coldea apar ca subiecte minore. Opinia publică românească, mass-media și aliații noștri așteaptă să vadă în ce măsură a contribuit SRI, prin acțiunea sa sau prin pasivitatea sa, la transformarea României în «stat mafiot», în ce măsura SRI și-a abandonat misiunile legale în favoarea unor acțiuni politice partizane, unele chiar împotriva fundamentelor democrației și statului de drept, cazuri concrete când Justiția a fost transformată în câmpul tactic al SRI”.

Colegul său de coaliție, Liviu Dragnea, a spus duminică seara că noua Comisie de control parlamentar al SRI trebuie să-l cheme la audieri pe directorul Eduard Hellvig, pentru clarificărea suspendării generalului Florian Coldea. El a adăugat că directorul SRI va avea posibilitatea ca, într-un mediu oficial, instituţional, să răspundă la întrebări şi să lămurească multe lucruri care trebuie lămurite. „Instituţia e mult prea importantă, pentru că este vorba despre credibilitatea SRI, unde lucrează oameni profesionişti. O audiere civilizată, fără patimă, dar foarte serioasă, este necesară”, a mai spus Dragnea.

În acest context, luni dimineața au apărut și afirmațiile unui fost şef în cadrul DIPI (serviciul secret al MAI), potrivit cărora ceasul care apare în rechizitoriul prin care Gabriel Oprea şi şefi din DIPI au fost trimişi în judecată pentru folosirea fondurilor operative ale departamentului era pentru Florian Coldea, cadou cu ocazia aniversării a zece ani la conducerea SRI.

Prim-adjunctul SRI Florian Coldea a fost pus „la dispoziţia” directorului Serviciului şi face subiectul unei anchete interne, iar atribuţiile sale au fost preluate de directorul Eduard Hellvig. Totul s-a întâmplat în contextul afirmațiilor făcute de fugarul Sebastian Ghiță, fost membru al comisiei de control a SRI, inculpat în mai multe dosare, potrivit cărora Coldea și-ar fi petrecut mai multe vacanțe împreună cu el.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *