Romania Curată

Ce se întâmplă când cetățenii nu sunt consultați. Primăria Sectorului 6 scoate 8 milioane de lei din buget ca să plătească prostiile făcute în Parcul Drumul Taberei

Opt milioane de lei este suma care, conform primarului Sectorului 6 din București, Gabriel Mutu, va trebui returnată Ministerului Dezvoltării­ pentru a corecta una dintre multele probleme ale ”renovării” Parcului Drumului Taberei.

„Soluţiile tehnice pe care acei proiectanţi, arhitecţi le-au prezentat şi au şi devenit obligatorii au fost greşite. În acest moment, noi suntem puşi în situaţia în care, pentru a rezolva aceste probleme, fie trebuie să dăm bani înapoi, fie trebuie să cheltuim bani în plus. (…) Am avut o corecţie negativă pe care am fost obligaţi să o plătim şi se plăteşte. Sunt în jur de opt milioane de lei pe care îi plătim către Ministerul Dezvoltării pentru parcul Drumul Taberei”, a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Mutu.

Potrivit primarului, ar fi vorba despre aleile din parc, care au fost prevăzute cu pietriş mărgăritar stabilizat cu răşină, materialul fiind unul care nu va rezista, necesitând intervenţii anuale. Pentru a evita aceste cheltuieli, primăria a decis să înlocuiască acel material cu asfalt obişnuit sau dale de piatră, soluţia tehnică urmând să fie decisă în perioada următoare. Schimbarea proiectului tehnic iniţial presupune însă returnarea banilor primiţi pentru realizarea acestor alei, în total aproximativ opt milioane de lei, veniţi din fonduri europene. La care se adaugă, desigur, costurile necesare pentru schimbare.

Renovarea parcului Drumului Taberei este una foarte controversată. Lucrările au început în 2013, în baza unui proiect cu finanțare europeană de aproximativ 15 milioane de euro, care au ținut parcul închis mai bine de doi ani. Problemele au pornit însă de la faptul că nu s-a organizat o dezbatere publică reală înainte de începerea renovării. Încă din 2014 s-a format și a început să activeze grupul de inițiativă civică ”Salvați Parcul Drumul Taberei”, care a pus în discuție proiectul deja început, și, în special reducerea spațiului verde. După redeschiderea parcului, în vara anului trecut, revendicările civice au devenit punctuale, vizând plantarea a 162 de arbori care să-i înlocuiască pe cei tăiați, îndepărtarea bolovanilor de pe malul lacului și plantarea de sălcii în locul lor, suplimentarea locurilor de joacă şi a băncilor de agrement din parc, montarea unor toalete publice civilizate cu auto-spălare în parc, repunerea în funcţiune a fântânii arteziene şi redarea în folosință a hidrobicicletelor pe lacul din parc.

Calitatea lucrărilor efectuate în timpul renovării a fost criticată și după ce o parte importantă a copacilor din parc (atât dintre cei mai bătrâni, cât și dintre cei proaspăt plantați) s-au uscat.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Ce se întâmplă când cetățenii nu sunt consultați. Primăria Sectorului 6 scoate 8 milioane de lei din buget ca să plătească prostiile făcute în Parcul Drumul Taberei

 1. Agafia

  Si daca erau consultati cetatenii ce se intampla? Probabil rezultatul era identic, motive de a irosi banii publici se vor gasi mereu in tara noastra condusa de ” binevoitori” si de ”profesionisti”.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   @ Agafia: când se face o consultare reală, șansele de a face prostii se reduc; mai ales în cazul unor proiecte de genul ăsta, cu finanțare europeană, unde există mai multe variante prin care pot respecta indicatorii asumați (în cazul de față, ca indicator în proiect figurează suprafața totală de alei renovate – nu spune însă în proiect din ce material se vor face acele alei; dacă se întâmplă cumva să economisești prea mult :) , adică să alegi o soluție prea ieftină în raport cu ce ai trecut în proiect, poți face corecții și să ceri ca banii să se folosească pentru a cumpăra copaci mai maturi (care sunt mai scumpi) ;
   ce am scris e doar cu titlu de discuție exemplificativă despre ce se poate naște dacă se face o dezbatere publică reală, am participat la câteva și chiar dacă se ajunge la scântei, nu sunt inutile, autoritățile învață (e drept, foarte greu și foarte încet) că în societate există expertiză în foarte multe domenii (de fapt, există expertiză mai mare în societatea civilă decât într-o primărie sau consiliu județean, pentru că cei mai performanți profesioniști în cele mai multe domenii nu sunt în astfel de instituții)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *