Romania Curată

Aberațiile superimunității: în timp ce Borbely a fost protejat de deputați, complicii săi au fost condamnați

Protejarea de către parlamentari a colegilor cercetați pentru fapte penale poate fi ilustrată cel mai bine de cazul lui Laszlo Borbely. De două ori au respins deputații cererea DNA de începere a urmăririi penale în cazul fostului ministru al Mediului, ultima dată în martie 2015, cu toate că acesta era implicat într-o cauză de trafic de influență. Celelalte trei persoane din dosar au fost ieri condamnate la închisoare (cu suspendare), în timp ce Borbely nici măcar nu a mai fost cercetat.

Dosarul penal s-a deschis în 2011 și a avut ca obiect atribuirea de către Administrația Națională ”Apele Române”, aflată în subordinea Ministerului Mediului, a unor contracte către o firmă din Negrești Oaș, Lescaci Com SRL. Era vorba despre 37 de lucrări publice, cu o valoare totală de peste 310 milioane de lei, cea mai mare parte dintre acestea fiind atribuite în mandatul de ministru al Mediului al lui Laszlo Borbely.

Procurorii anticorupţie orădeni au început atunci urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL, Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru. De asemenea, urmărirea penală a fost extinsă şi faţă de Anton Molnar, administrator al unei firme care ar fi realizat lucrări de reamenajare la casa lui Borbely din Târgu Mureş, scrie Mediafax.

Ioan Ciocan a fost acuzat de cumpărare de influenţă, la fel ca Anton Molnar, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Tribunalul Satu Mare a pronunțat ieri următoarele sentințe:

Ioan Ciocan a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare și confiscarea sumei de 80.952 de lei

Anton Molnar a primit tot doi ani de închisoare, cu suspendare, și confiscarea sumei de 112.199 lei

Szepessy Szabolcs a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Toți trei trebuie să achite și cheltuieli de judecată de 10.000 de lei. Sentința nu este definitivă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *