Webinar IX: Cum determinăm autoritățile să dezvăluie informațiile de interes public

Cel de-al nouălea webinar pe transparenţă decizională a reunit experţi din Republica Moldova şi din România pentru o discuţie referitoare la cum se obţin informaţii de interes public de la instituţiile statului.

În deschidere, dl. Petru Macovei, de la Asociaţia Presei Independente, a realizat o scurtă analiză a controversatei decizii a Curţii Constituţionale din Rep. Moldova referitoare la alegerea preşedintelui şi a problemelor politice şi legale care se conturează ca urmare a acesteia.

În continuare, discuţia s-a concentrat pe eforturile necesare colectării de date despre activitatea instituţiilor, deşi acestea ar trebui să fie publice din oficiu şi uşor accesibile cetăţenilor.

Dacă în România se remarcă respectarea numai pe hârtie a prevederilor legale, în Rep. Moldova se resimte lipsa de interes în actualizarea legislaţiei pentru liberul acces la informaţii de interes public.

În ciuda tonului în general pesimist, au fost prezentate şi câteva cazuri de succes, cum ar fi includerea propunerilor Societăţii Academice din România în Memorandumul privind creşterea transparenţei și standardizarea afişării informaţiilor de interes public, publicarea online a execuţiilor bugetare pentru toate autorităţile publice sau proiectul legislativ pentru modificarea legii 982/2000 aflat în lucru în Parlamentul Republicii Moldova.

Urmăreşte întreaga discuţie în înregistrarea de mai jos:

 

Webinarul a fost organizat prin proiectul Podul Bunei Guvernari, un proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

 


Recomandări

One thought on “Webinar IX: Cum determinăm autoritățile să dezvăluie informațiile de interes public

  1. Pingback: Webinar Live pentru români și moldoveni: Cum obținem informații de interes public de la instituțiile statului? - Centrul pentru Jurnalism Independent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *