Romania Curată

Radiografia integrității politice: analiza candidaților la parlamentare. Vezi care sunt partidele cu cele mai multe probleme!

Într-o democrație sănătoasă, integritatea politică asigură că reprezentanții lucrează pentru interesul public, nu cel propriu. Într-un efort de a aduce mai multă transparență în viața publică, România Curată a realizat o analiză detaliată asupra candidaților de pe poziții potențial eligibile în cadrul alegerilor parlamentare, cu ajutorul voluntarilor înscriși în proiectul You(th) elect.

Vizate au fost partidele parlamentare, unde eligibilitatea s-a bazat pe rezultatele de la alegerile anterioare (numărul de aleși pe circumscripție +1 pentru a ține cont de posibile schimbări semnificative), partidele mici (unde s-a monitorizat primul candidat de pe listă) și independenții. În total, 2031 de candidați au fost monitorizați de la 54 de partide și independenți din toate cele 43 de circumscripții.

Criteriile pe care le monitorizăm sunt:

Analiza a descoperit 287 de candidați cu probleme grave de integritate (13.5% dintre toți) pe poziții eligibile. Dintre partidele parlamentare, cele mai mari probleme le-am observat la PSD și SOS România, unde peste un sfert dintre candidații potențial eligibili au abateri grave de integritate.

La polul opus, candidații eligibili de la REPER, DREPT și USR au cele mai puține probleme de integritate.

Dintre toate partidele cu peste 43 de candidați (minim unul pe circumscripție), partidele cu cele mai puține probleme de integritate semnalate în spațiul public sunt PER și PNR cu 0 candidați cu probleme, urmate de SENS și POT cu un singur candidat cu probleme de integritate. Analiza candidaților s-a realizat de către voluntari, folosind informații disponibile în spațiul public, deci concluziile monitorizării nu trebuie interpretate ca o formă de susținere politică și nu constituie o garanție a integrității.

La nivel regional, circumscripțiile cu cele mai mari probleme sunt București, unde am găsit abateri pentru aproape 36% dintre candidații eligibili, urmată de Buzău, Brăila și Timiș. Pentru Argeș și Covasna nu am găsit abateri de integritate la niciun candidat propus pe locuri posibil eligibile.

***

Pe același subiect:

Tradiționala familie parlamentară. Uite cine sunt urmașii Brătienilor

MONITORIZARE. Zeci de candidați la alegerile parlamentare prezintă dubii privind autonomia față de serviciile secrete

La 35 de ani de la Revoluție, POT, AUR, SOS și PLAN vor să bage în Parlament colaboratori și turnători la Securitate


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *