Moise Guran

Victoria Bisericii misionare asupra poporului său barbar

Eu cred, la modul sincer, că despre capacitatea managerială a Preafericitului Daniel nici nu are rost să mai discutăm. Este dincolo de orice îndoială… Doar aşa, de exemplu, vă spun că, în paralel cu minuţioasa organizare naţională pentru strângerea de semnături şi adeziuni la ora de religie, Biserica Ortodoxă a avut şi un plan B, un plan aplicat deja în unele unităţi şcolare, şi anume acela de a deschide un soi de cabinete de religie…

daniel blog

În sensul de laboratoare şcolare, dacă n-aţi înţeles… cum ar fi cel de fizică, în care probezi tensiunea electrică şi legea lui Ohm, sau cel de chimie, în care pui fenoftaleina în sodă, la fel şi un laborator de religie, în care copiii pot experimenta minuni, după cum aflăm din Ziarul Lumina… un fel de laborator de învieri…

Nu glumesc, deşi îmi vine să rad, dar dincolo de râs şi de absurditatea unei astfel de idei, subliniez, deja aplicat, parţial, şi pentru care pare a exista un plan naţional de extindere, existenţa unui plan de backup este întotdeauna marca unui bun administrator.

De aia spun… Patriarhul Daniel e cel mai tare! Biserica are cel mai stabil trust de presă şi, evident, propagandă, site-urile legionare îl ridică în slăvi, că doar le finanţează prin reclame la cărţi religioase, politicienii îl doresc de partener că doar îi învredniceşte cu voturi, iar şcoli fără apă curentă vor primi totuşi bani pentru un laborator de religie.

Deşi nu mă număr printre cei câţiva rătăciţi ateişti extrem de vocali pe Facebook şi doar atât, aş vrea să îl critic astăzi constructiv şi democratic pe Patriarh. În ciuda eficienţei sale dovedite cu prea plin în cei câţiva ani de când conduce Biserica Ortodoxă, eu cred că efectul final al acestei incisive campanii de a pune Biserica în toţi şi în toate va fi exact prea plinul.

Liniştita şi comunitara noastră biserică strămoşească se transformă pe zi ce trece într-o instituţie de prozelitism agresiv, de care multora cât de curând o să ni se întoarcă.

Preotul ortodox este un membru respectabil al comunității. La țară, de multe ori, el este un gospodar ca toți ceilalți – ară, mulge vacile, dar ține și slujbe. Să faci din preotul ortodox un soi de misionar iezuit, trimis să civilizeze poporul barbarizat de internet şi modernism TV, sau să duci lupta cu un darwinism inexistent până pe băncile şcolii, pentru a speria copiii din clasele primare în încercarea evidentă de a le seta destinul şi dezvoltarea armonioasă, această este în final o agresiune împotriva societăţii.

Poate mă înşel eu, dar în ciuda pseudo-referendumului făcut cu adeziunile la ora de religie, Biserica Ortodoxă nu se îndreaptă spre o pacificare cu societatea noastră ci, din contra, acţionează deja ca un simbiot intrat într-un război de dominaţie chiar cu gazda.

O spun cu calm creştinesc şi, de-oi greşi, sunt gata să întorc şi celălalt obraz – cine scoate sabia, de sabie va muri…

Părinte Patriarh, aţi devenit un lider prea eficient… lăsaţi-o mai uşor, că deja ieşiţi în evidenţă! Cruciadele au fost războaie în toată regula dar s-au încheiat demult. Cruciada de infiltrare pe care atât de eficient o purtați cu societatea românească, seamănă deja prea mult cu un război în care îi descosiderați pe români, le folosiți teama de progres pentru a-i manipula, dar le folosiți și complexele de inferioritate pentru a vă justifica autarhia și pentru a vă alimenta puterea. Nu e normal. Rolul Bisericii este să aducă totuşi pacea.

romaniisursa: biziday.ro

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Victoria Bisericii misionare asupra poporului său barbar

  1. Ionel

    Bea apă din izvorul de unde beau caii. Calul dintr-o apă rea nu va bea niciodată.
    Așterne-ți acolo unde iși face culcuș pisica.
    Mănâncă fructul care a fost atins de un vierme.
    Culege cu îndrăzneală ciuperca pe care stau gâzele.
    Sădește pomul acolo unde sapă cârtița.
    Casa clădește-o pe locul unde se încălzește șarpele.
    Fântâna sap-o acolo unde se adăpostesc păsările pe arșiță.
    Culcă-te și trezește-te odată cu păsările – vei culege toate grăunțele de aur ale zilei.
    Mănâncă mult verde – vei avea picioare puternice și inimă rezistentă, precum viețuitoarele codrului.
    Înoată des – și te vei simți pe pământ, precum peștele în apă.
    Privește cât mai des cerul – și vor deveni gândurile tale ușoare și limpezi.
    Taci mult, vorbește puțin și în sufletul tău va poposi tăcerea, iar duhul îți va fi liniștit și plin de pace.
    Sfântul Serafim de Sarov

    Reply
    • geo

      Primele şapte sfaturi le-am auzit în copilărie de la bunicii mei (şi chiar şi de la părinţi) despre care te asigur ca erau nişte ţărani credincioşi şi buni la suflet, fără să-l fi citit pe Serafim de Sarov. BOR nu poate înlocui aşa ceva.
      Cam prea multă trufie intelectuală în aceşti neo-creştini pe care şi-ii creşte BOR(despre limuzinele nu mai este nimic de spus – în timp ce tot felul de călugăriţe şi călugări invadează oraşele cerând bani pentru mănăstiri).
      Isus spunea „fericiţi cei săraci cu duhul” şi mergea pe jos sau pe măgar!
      Ionel vinde-ţi tableta/laptopu-ul şi dă banii unui sărac aşa cum făceau sfinţii din care citeşti!

      Reply
  2. Micu

    Nu inteleg despre ce vorba in articol…sa ma bati si nu pricep…biserica face prozelitism? Unde? In africa, in romania sau in alta parte? Daca va referiti la romania, cum ar putea administratia bisericii ortodoxe sa faca prozelitism (adica sa recruteze prozeliti – oameni care sa adere la cult) in conditiile in care 90% sunt deja ortodocsi. Cred ca mai degraba vreti sa spuneti ca incearca catehizarea (procesul de invatare a dogmelor).
    A doua chestie deranjanta este ca vorbiti tot timpul de Biserica referindu-va la administratia BOR, care nu este deloc totuna cu Biserica. Iar ultima observatie este ca mi se pare complet gratuita zicerea cu infiltrarea si manipularea….adica cine se infiltreaza unde? cine manipuleaza pe cine? Cum?
    Vreau sa va zic o chestie. Fie ca va va placea fie ca nu. Nu vrei sa traiesti intr-o societate radical seculara. Din care si ultima farama de reper crestin sa fi fost eliminat. Sunt sigur ca pe undeva stii asta. Pari totusi prea istet ca sa nu te fi prins. Eu unul sper sa nu prind zilele acelea. Si nici copilul meu. Si ma mira grozav ca oameni inteligenti nu pricep ca succesul modernizarii unei societati nu consta in radicala ei castrare de orice tip de referinta la un crez religios. Pana la urma treaba asta au incercat-o bolsevicii. Ti s-a parut haios ce a iesit? Cool? Trendy?
    Ar trebui sa fii atent cum abordezi subiectul. E unul delicat. Si cu efecte sociale mult mai complexe decat banuiesti tu si o multime de alti tipi care comenteaza subiectul. Pentru ca aici este defapt raspunsul la intrebarea cum va arata Romania maine. Iar asta depinde si de tine.

    Reply
  3. Ovidiu

    Draga Moise, nu-ti mai face atatea griji, daca te declari crestin ortodox acum este vremea Postului Mare, in care tacerea in anumite momente este de aur. Daca ai fi curios sa vezi cum celelalte culte religioase care functioneaza legal in Romania, duc o lupta acerba pt. atragerea de adepti, (multi dintre ei ortodoxi cu numele, din pacate) n-ai mai prezenta in acest fel modalitatea BOR de a contracara o parte din actiunile fatise ale acestora.
    Nu vreau sa fac o analiza a ideiilor tale inserate in articol. Nu sunt un analist. Sunt cel mult un comentator. Si s-ar putea sa gresesc pt ca nu am atata rafinament sa deslusesc in profunzime macar o parte din mesajul tau. Dar am precizat ca acum este vremea postului, a rugaciunii, a smereniei si a faptelor bune. Dupa Sfintele Pasti putem sa discutam mai pe larg despre aceste aspecte, inclusiv ce este smerenia, cum se manifesta ea, daca este sau nu obligatorie pt toti credinciosii ortodoxi, clerici sau mireni) sau daca trebuie sa aiba un caracter temporar sau permanent.
    Cu noi este Dumnezeu.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *