Romania Curată

VĂLELEU: Ce grădinar penal la curtea președintelui Iohannis! O firmă cu un patron controversat și cu o amplă activitate documentată de DNA a câștigat o licitație la Cotroceni!

Administraţia Prezidenţială a anunţat că firma care a câştigat licitaţia pentru refacerea sistemului de irigaţii din curtea Palatului Cotroceni este Garden Center Grup. România Curată a relatat de mai multe ori despre activitatea acestei firme și a patronului acesteia, atât în ceea ce privește ”abonarea” ei la numeroase contracte cu bani publici din București și alte orașe din țară, dar și în dosare penale, cum e cel al viceprimarului de la Miercurea Ciuc Szoke Domokos ori al primarului Sorin Oprescu (București). Conform presei, firma a devenit celebră după ce i-ar fi amenajat dinozaurii de buxus lui Piedone și pentru faptul că are peste 140 de contracte pe bani publici.

Administraţia Prezidenţială a decis să refacă sistemul de irigaţie a vegetaţiei din Parcul Palatului Cotroceni cu firma Garden Center Grup. Potrivit Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, oferta acestei firme este de 1,15 milioane de lei fără TVA. În cursă au intrat 4 companii, dar preţul cel mai scăzut a fost criteriul de atribuire. În luna martie, Administraţia Prezidenţială a lansat pe SEAP o cerere de ofertă pentru lucrări de execuţie a sistemului de irigaţie a vegetaţiei din Parcul Palatului Cotroceni, valoarea estimată iniţial fiind de aproape 2,4 milioane lei fără TVA, anunță Mediafax.

„Implementarea unui sistem de irigaţii pentru spaţiile verzi din parcul Complexului Cotroceni este necesară ţinând cont de faptul că actualul sistem a fost proiectat în anul 1979 şi utilizează cantitaţi foarte mari de apă. Pe lângă consumul mare de apă, se înregistrează şi costuri ridicate cu energia electrică necesară pentru punerea în funcţiune a hidranţilor utilizaţi în prezent. Realizarea unui sistem modern de udare a vegetaţiei, în varianta subterană, ar determina, printre altele, reducerea costurilor legate de consumul de energie electrică pentru pomparea apei şi micşorarea cantităţilor de apă utilizate”, a explicat atunci Administraţia Prezidenţială.

Din istoria firmei Garden Center Grup și a patronului acesteia, relatată de RC

Dosarul viceprimarului de Miercurea Ciuc, Szoke Domokos: ”În cursul anului 2011, inculpatul Szoke Domokos, în calitate de președinte al Comisiei de evaluare a ofertelor depuse la o licitație organizată de primăria Miercurea Ciuc pentru atribuirea unui contract de lucrări de amenajare zonă verde, în valoare estimată de 1.320.170 lei, a acceptat și declarat câștigătoare o ofertă neconformă depusă de către S.C. Garden Center Grup S.R.L. din București, iar ulterior a semnat acte administrative pe baza cărora au fost aprobate decontări ilegale în favoarea firmei, în temeiul unei documentații neconforme realității care atesta lucrări pentru suprafață de teren de 100 mai mare decât cea reală.” – Mai multe detalii aici (click)

Afaceri peste tot, în țară: ”SC Garden Center Grup SRL Bucureşti, aparţinând omului de afaceri Ion Olteanu, a fost radiată în februarie 2015, pentru a apărea, în aceeaşi lună, sub aceeaşi denumire, dar cu alt sediu, la Ilfov. Printre primăriile cu care a lucrat această firmă în ultimii doi ani se numără şi Primăria Municipiului Bucureşti (proiect ,,Amenajare circuit turistic Lacurile Floreasca şi Tei), Sinaia (proiect „Reabilitarea infrastructurii publice urbane Via Sinaia Design – Verde Deschis” ), jud. Galaţi (Modernizare parc zoo, pădurea Gârboavele, cu act adiţional), primăria Sf. Gheorghe (Amenajare parc memorial, cu act aditional) şi primăria Craiova (proiectul “Craiova Water Park”- complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din Craiova). – Mai multe detalii aici (click)

Contract dubios cu Primăria lui Chiliman: Pe 13 martie 2013, Administrația Domeniului Public Sector 1 a încheiat un acord-cadru pe 4 ani în valoare de 387 milioane lei pentru amenajarea şi întreținerea spațiilor verzi din sector. Contractul a fost atribuit prin licitație asocierii: TRIUMF GARDENING S.R.L. (LIDER) – S.C. GECA P.M. IMPEX S.R.L. – S.C. COMPANIA ROMPREST SERVICE S.A. – S.C. GARDEN CENTER GRUP S.R.L. – S.C. MAXI DESIGN CONSTRUCT S.R.L. – Mai multe detalii aici (click).

O firmă a lui Olteanu, în dosarul lui Oprescu: ”Sumele remise în anul 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita pe care o încasase de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, iar o altă parte provenea de la un contract menţionat încheiat de aceeaşi instituţie cu SC Ro Verde SRL, condusă de Ionuţ Olteanu” – din declarațiile făcute în fața procurorilor de fostul director de la Administraţia Cimitirelor, Bogdan Popa, cel care în seara de 5 septembrie 2015 a mers acasă la edil, i-a dat cei 25.000 de euro înseriaţi de DNA, l-a filmat şi înregistrat pe Sorin Oprescu.

”Pe 14 octombrie 2013, firma lui Olteanu, Ro-Verde Landscaping, a semnat cu Primăria sectorului 4 condusă de liberalul Rareş Mănescu un contract de peste 4 milioane de euro privind amenajarea spaţiilor verzi din cartierul Militari. În aceeaşi zi a fost atribuit aceleaşi firme un contract similar de peste 5,5 milioane de euro pentru cartierul Drumul Taberei.

Potrivit anunţului de atribuire publicat în SEAP, 30% din valoarea contractului pentru cartierul Militari a fost subcontractat ceea ce înseamnă 1,2 milioane de euro. Potrivit Primăriei sectorului 6, firmele subcontractoare sunt Domenii Construct şi Urban Lanscape, ambele din sectorul 1, Bucureşti. Contractul din Drumul Taberei a fost subcontractat către Eco Horticultura, deţinută de asemenea de Olteanu şi Daflo Group din Baia Mare. Daflo a fost înfiinţată de Anca Bledea şi Daniela Bărbuş.

Cine e Ionel Olteanu. Este supranumit de presă ‘părintele spaţiilor verzi” întrucât firmele sale, Ro Verde Landscaping, Eco Horticultura şi Garden Center, sunt abonate la contractele cu primăriile şi consiliile judeţene din ţară. Firmele lui au câştigat contracte cu ADP sector 1, cu Primăria Craiova condusă de Olguţa Vasilescu sau cu CJ Brăila, condus pe atunci de baronul PSD, Gheorghe Bunea Stancu, aflat acum în puşcărie. – Mai multe detalii aici (click)

Acasă la Olguța Vasilescu, fragment din reportajul realizat cu ocazia Turului Marilor Tunuri la Craiova: ”Prima noastră oprire a fost în zona Bariera Vâlcii, un proiect de asfaltare a unor străzi, care trebuia finalizat în urmă cu mai bine de un an. Oprirea a fost mai mult necesară decât intenţionată, din moment ce autocarul nostru nu putea intra pe şantierul respectiv. În ciuda întârzierilor, nu am sesizat nici o grabă de a termina lucrările. Mai mult, calitatea asfaltului turnat părea cel puţin îndoielnică, din moment ce pietricele se desprindeau din acesta sub tălpile noastre. Din descrierea proiectului, asocierea de firme care a câștigat contractul de 40 de milioane de lei fără TVA este TEL DRUM – T DANCOR ROMCONSTRUCT – IMOB LUX CONSTRUCT – GARDEN CENTER GRUP. Lucrările au fost întârziate de diverse „descoperiri” din subteran, cum ar fi conducte neștiute de nimeni, și de refacerea unei porțiuni de conducte de apă și canalizare pentru care primăria a organizat licitație. După o plimbare de câteva minute prin zonă, în care autocarul a reuşit cu destul efort să se întoarcă pe acele străzi înguste, am pornit spre parcul Balta Craioviţa, unde o vacă păştea liniştită printre gunoaie, la câţiva metri de strada principală. Faptul că o asemenea zonă publică zace neamenajată nu ar fi poate o mare ţeapă dată craiovenilor dacă nu s-ar învecina cu Craioviţa Nouă – cel mai mare cartier din România. Mai multe detalii aici (click).

Contract și de la ADP, Sector 2: Execuţie lucrări cu proiectare inclusă: Fântâni furnizare apă potabilă din puţuri de mare adâncime – 6 bucăţi – 6 loturi Proiectare (DTAC, PT, DE), avizare, autorizarea executării lucrărilor de construcţie, execuţie lucrări, servicii de testare a apei şi notificarea punerii în funcţiune pentru furnizare apă potabilă din puţuri de mare adâncime
Tip achiziţie: cerere ofertă; Numărul de oferte primite: 1; Data atribuirii contractului: 01.07.2015; Câştigătorul licitaţiei şi valoarea contractului: GARDEN CENTER GRUP S.R.L. – 1.837.079 RON – Mai multe detalii aici (click).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “VĂLELEU: Ce grădinar penal la curtea președintelui Iohannis! O firmă cu un patron controversat și cu o amplă activitate documentată de DNA a câștigat o licitație la Cotroceni!

  1. ROMANIA TREZESTE-TE

    In Ro instituţiile publice-cheie au fost uzurpate de interese private, iar mediul corupţiei în ţară se dezvoltă mai repede decât capacitatea instituţiilor publice de a o contracara.

    Reply
  2. Pingback: Cine vrea să amenajeze cel mai mare parc din Cluj | Cat costa Clujul

  3. Pingback: Cine vrea să amenajeze de la zero cel mai mare parc propus în Cluj | www.actualdecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *