Mihai Goțiu

Imagini care ne ard conștiința. Sau nu? Instantanee din lupta pompierilor români cu infernul din Grecia și cum au ajuns să nu mai fie ”știri”

Singurele știri ”bune” ale acestei veri sunt cele legate de faptul că într-o țară în care instituțiile publice sunt sufocate de impostură, incompetență, clientelism, corupție (în ce ordine doriți) există, încă, profesioniști care își fac munca cu dedicație. Din păcate (raportat la contextul dramatic), e vorba de membrii echipelor de pompieri care luptă de mai bine de o săptămână cu incendiile devastatoare din Grecia, în munții de lângă Atena ori în Rodos.

În drum către perdelele de foc ori după intervenții, mai fac fac câte o fotografie cu mobilul, publicate apoi pe pagina Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), de pe Facebook. Orizontul acoperit de fum, pădurile de pe versanți întregi de munte transformate în cenușă, case mistuite de flăcări ori o țestoasă și niște iepuri salvați din infern.

Am comparat impactul acestor imagini cu cele de acum doi ani, când presa din Grecia și, apoi, de la noi, a prezentat pe larg (și a lăudat) implicarea pompierilor români. E undeva de ordinul zecilor mai mic. Semn că subiectul ”nu mai emoționează”, ”nu mai e știre”, nu se mai viralizează. A-normalitatea incendiilor (ca număr, ca intensitate, ca suprafață afectată) s-a transformat, între timp, în cotidian banal ori fapt divers. Din subiect de deschidere a ajuns la ”și altele” ori chiar la ignorare completă.

E drept, avem un război la graniță. La cel mai propriu mod de înțelegere a sintagmei ”la graniță”, fie că ne referim la cea mai greu de conceptualizat a apelor teritoriale din Marea Neagră, fie la atacul asupra portului din Reni, la doar câțiva kilometri de Galați și vama de la Giurgiulești. E drept că a mai trecut și Viktor Orban prin zonă și a tulburat apele, iar scandalul ”Azilelor Groazei”, care a dus la demisia a doi miniștri PSD (și la frânarea marilor ambiții politice ale Gabrielei Firea), încă mai produce replici (noi dezvăluiri de prin azile, demisii, mobilizări civice etc.).

Dar, în același timp, sunt zile după zile de caniculă. Când citim prognoza meteo ajungem să ne bucurăm dacă localitatea fiecăruia dintre noi e ”doar” într-o zonă de Cod Galben, nu Portocaliu sau Roșu, când e vorba de temperaturi insuportabile sau de alte fenomene meteo extreme, ca vijelii, grindină, inundații, ba chiar și tornade pe alocuri!

Într-un asemenea context, imaginile din Grecia, atâtea câte avem la dispoziție (că DSU a trimis acolo, cum e normal, pompieri specializați în stingerea incendiilor, nu în ”oportunități de imagine”) reprezintă un avertisment suficient de puternic pentru a ne trezi la realitate. Dar nu e. Mai zdrelim și distrugem copacii de prin orașe, șovăim să adoptăm noi modificări anti Mafia Pădurilor în Codul Silvic, ne codim cu înființarea ”DNA-ului Pădurilor” și tragerea la răspundere a infractorilor care distrug mediul, ne pregătim pentru o toamnă în care să fie salvați și promovați rechinii imobiliarii nesătui și inconștienți care au ras și rad parcurile din orașe (nu parcurile!), aplaudăm (era să spun precum focile, dar focile n-au vreo vină) conspiraționiștii și reprezentanții lor din Parlament care pretind că dreptul lor personal de a arde motorina și benzina în mașinile lor (de lux ori hârburi) e mai important decât dreptul la o gură de aer sănătos și răcoros.

Da, probabil că și la această postare vor fi unii care vor aplauda frenetic comentariile de genul că incendiile din Grecia (și nu doar din Grecia) ar fi ”naturale”, că frecvența și intensitatea lor n-ar avea vreo legătură efectele schimbărilor climatice, că ar fi provocate de eco-teroriști plătiți de Soroș, Forumul Economic Mondial ori alte oculte globale al căror scop ar fi controlul omenirii și închiderea oamenilor în uriașe orașe închisori…

Dreptul la inconștiență și dreptul la prostie sunt inalienabile, chit că nu sunt trecute în Declarația Universală de Drepturilor Omului. Dar îi lăsăm pe cei care profită de pe urma lor să-și facă de cap? Să devină majoritari? Asta depinde de fiecare dintre noi. Dacă înțelegem că, în curând, nu vor fi suficienți pompieri și medici de urgență pentru fiecare dintre noi.

Sursa foto: DSU (pagina de Faceboook):

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Imagini care ne ard conștiința. Sau nu? Instantanee din lupta pompierilor români cu infernul din Grecia și cum au ajuns să nu mai fie ”știri”

 1. Catalin

  Bravo pompierilor, atunci cand nu se mai ocupa domnu’ Raed de PR acoperirea media e mai slaba.

  Comentariile legate de Soros, Davos, oculte si alte frustrari sunt inutile si nu aduc nimic in plus articolului. Ceea ce se pare ca nu reusiti sa intelegeti sau sa acceptati Dvs e exprimarea altor opinii sau critica unor directii ideologice care polueaza politicile publice. Nici WEF, nici Soros nici Gates sau alte organizatii nu reprezinta interese oculte ci comunica puncte de vedere legate de dezvoltarea viitoare a societatii umane, exprimate destul de transparent(pentru cine se oboseste sa se informeze). Poti fi de acord cu ele sau nu si teoretic iti poti exprima acordul/dezacordul cu directia preconizata. Problemele noii „ideologii” sunt insa mai multe si incep cu cenzurarea opiniilor contrare/critice categorisindu-le drept „conspirationiste” in loc sa le trateze ca ceea ce sunt de fapt in peste 90% din cazuri si anume ingrijorari justificate/critici constructive. Pe scurt, atunci cand cenzurezi sau blochezi masiv orice opinie contrara inseamna ca ai ceva de protejat sau de ascuns. Evident, asta afecteaza increderea publica.

  Indiferent de nume, nimeni nu are dreptul la un cec in alb, nici macar domnii Gates(cu ale sale articole in NEJM si fundatia care controleaza OMS) si Soros(cu finantarile sale pentru campaniile electorare ale procurorilor americani).

  Cat despre incendiile din Grecia e foarte bine sa ne emotionam dar daca, inainte de a scrie ceva am mai si citi, am putea constata ca problema nu este noua.

  https://fireecology.springeropen.com/articles/10.1007/BF03400631

  Reply
  • Mihai Goțiu Post author

   cred/sper că puteți face diferența între opinii critice/contrare la cele afirmate/susținute de Gates, FEM ori alții (nu știu ca Soros să-și fi asumat, programatic, militant ori în alt fel etc. o agendă verde) și teoriile conspiraționiste de genul ”Soros/Gates/WEF vor să controleze cetățenii/ să-i transforme în sclavi/ să elimine suveranitatea popoarelor etc.”; nu-i oprește nimeni pe unii să pretindă că Pământul ar fi plat, iar faptul că se pretinde că ar fi rotund reprezintă ”interesele ocultei globale”, dar asta nu înseamnă că asemenea afirmații, ori idioțenii potrivit cărora aplicarea unor principii urbanistice de zeci și sute de ani ar urmări transformarea orașelor în pușcării, nu sunt pure aberații (sau, hai să mă exprim corect politic, fantezii) fără vreo legătură cu știința și/sau realitatea; nu e nimic constructiv în a pretinde că asemenea fantezii/aberații sunt constructive; există mii și mii de studii științifice, unele deja de o sută de ani, de aproximativ 20 de ani există un cvasi-consens la nivel științific, de peste 99% (!), consens, de asemenea, documentat științific, legat de legătura de cauzalitate dintre activitatea umană și schimbările climatice, dar și legat de faptul că din fereastra de oportunitate pentru a acționa radical pentru adaptarea la schimbările climatice a mai rămas doar o crăpătură – să blochezi luarea măsurilor necesare pe motiv că ”Pământul e plat”, ”vrea Gates și Soros să ne ia banii” (las că-i iau acționarii, șeicii și oligarhii din industria fosililor, pentru care există dovezi clare că finanțează negarea) e totală iresponsabilitate

   Reply
   • Catalin

    Chestiile cu sclavii, controlul cetatenilor sau suveranitatea nu sunt de actualitate si nici nu au mare importanta, lipsa nuantarii si analizei aprofundate le scade spre zero credibilitatea. Pe de alta parte, este anormal, lipsit de bun simt si putin credibil ca un informatician sa isi dea cu parerea despre vaccinare si boli virale. De, boala celor cu bani, incep sa isi imagineze ca se pricep la toate.

    Here you go for Mr. Soros: https://www.theguardian.com/environment/cif-green/2010/dec/13/hope-climate-change-agenda

    Planificarea urbana moderna(„15 minutes town”) este un concept foarte interesant dar foarte dificil de aplicat pe o structura urbana pre-existenta. Nu ii contest utilitatea dar cred ca se aplica intr-un numar limitat de cazuri si cu limitari ale functiilor. In Romania este si mai dificil deoarece noi nu mai aplicam demult nici macar principiile de baza, astfel incat ne aducem aminte cu nostalgie de comunism, cand construirea unui complex de locuinte includea cresa, gradinita, scoala primara, scoala generala si liceu plus mici complexe comerciale, toate la mai putin de 15 minute de mers pe jos.

    Legat de cauzalitatea dintre activitatile umane si schimbarile climatice, am anumite dubii in legatura cu valoarea cercetarilor stiintifice publicate pe subiect mai ales ca „secta” a evoluat in timp de la racire globala la schimbari climatice, trecand, bineinteles si prin stadiul de incalzire globala. Din pacate, deturnarea unui curent de opinie decent de catre politic, industrie si finante a dus la mizeria(pot explica de ce e mizerie) pe care o vedem astazi si scaderea impactului unor persoane decente si oneste cum sunteti Dvs. Doar detasarea de profitorii schimbarilor climatice va duce la o recastigare a credibilitatii iar fereastra cred ca va ramane deschisa mai mult timp decat va imaginati Dvs.

    O rugaminte pentru viitor: folositi fapte, cifre si referinte pentru argumentare. Respect opiniile Dvs dar totusi, nu sunt decat opinii.

    Reply
    • Mihai Goțiu Post author

     1) aveți tot dreptul să aveți ”dubii” legate de cauzalitatea dintre activitățile umane și schimbările climatice; doar că dubiile astea sunt în contradicție cu peste 99% din rezultatele studiilor științifice pe tema asta; pot să am dubii, dar cât timp predicțiile făcute au ajuns deja să se împlinească și să fie vizibile/observabile și cât timp acele 0,01% studii cu rezultate contrare s-au dovedit a fi finanțate și promovate de industriile fosile, pot să trec peste ”dubii” 2) aici găsiți o parte mică din fapte, cifre, referințe https://journals.aseiacademic.org/index.php/ijsei/article/view/297 , altele, în curând, după susținerea doctoratului, o să găsiți acolo fapte, cifre, referințe strânse în peste 25 de ani de documentări de tip jurnalistic, respectiv cercetare

     Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *