Romania Curată

Suntem în război? Expert SAR: ”Ascunderea infecțiilor din spitale produce 80.000 de morți evitabili în fiecare an”

„Ascunderea infecţiilor nosocomiale produce după estimarea mea în jur de 80.000 de morţi evitabili în fiecare an”, a declarat expertul SAR în politici de sănătate Sorin Paveliu, în emisiunea ”Fabrica” de la Realitatea TV.

Afirmațiile lui Sorin Paveliu contrazic statisticile oficiale ale Ministerului Sănătății, care prezintă cifre cu mult mai mici: 57.000 de infecții nosocomiale în spitalele din România între 2010 și 2015. Potrivit acestor statistici oficiale, cele mai multe infecții au fost înregistrate în Capitală și în judeţele Iaşi, Cluj şi Timiş. Secţiile cu cele mai mari probleme sunt Terapie intensivă, Chirugie şi Pediatrie.

Ulterior, Sorin Paveliu a revenit cu explicații suplimentare legate de această estimare, pe pagina personală de pe Facebook: ”Pentru că m-a întrebat cineva cum am ajuns la această cifră, iată estimarea: 3,8 milioane externări pe an x 10% (infecții nosocomiale – și nu 5% ca în UE sau 7,1 estimarea OMS) = 380.000 infectați. Dintre aceștia, conform statisticilor internaționale, 40% fac pneumonii, septicemii (152.000). Estimarea mea este că jumătate dintre aceștia mor, adică 76.000! Majoritatea mor la domiciliu pentru că familia este convinsă că nu mai există șanse! Nu cred că estimarea mea este exagerată, însă știu că este o ocazie rarisimă să extirpăm această atitudine abominabilă, ascunderea adevarului. Nu poți trata ceea ce nu există (sau ne facem că nu există).”

De altfel, Sorin Paveliu a mai scris despre dimensiunea tragică a infecțiilor nosocomiale – citește aici.

Preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase, a arătat, la rândul lui, că nu doar dezinfectanții diluați duc la infecții. „Nu sunt mănuşi suficiente ca să se schimbe după fiecare manevră aşa cum ar fi normal. Atunci se fac mai multe manevre cu aceeaşi pereche de manusi. Asta va răspândi infecția”, a explicat Tănase.

Conform invitaților Realitatea TV, o soluţie pentru ca neregulile din spitale să înceteze ar fi o transparenţă totală în achiziţiile publice şi nu numai.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Suntem în război? Expert SAR: ”Ascunderea infecțiilor din spitale produce 80.000 de morți evitabili în fiecare an”

 1. octavian

  80.000 de ASASINATE anual. Securistii continua cu succes genocidul inceput de parintii lor NKVDisti impotriva romanilor inceput in 48

  Reply
 2. Dac.impielitzat

  Eu cand ii aud pe astia care spun ca sumele si conditiile stabilite în contractele plătite din bani publici care nu au nici o legătură cu siguranța națională sunt secrete mă umfla rasul. Suntem prosti rau ca înghițim asa ceva. Bine… noi suntem prosti rau in multe alte privinte.
  Uneori imi vine sa rad in hohote si-alte ori imi vine sa plang in hohote cand vad ce prosti suntem. Ii lasam sa fure ca-n condru.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *