Alex Costache

Scandal la alegerile pentru noul CSM. Un procuror face acuzaţii grave

Procuroarea Alexandra Lăncrănjan de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, candidat pentru un loc în CSM din partea parchetelor de pe lângă judecătorii, reclamă nereguli grave la scrutinul din 14 septembrie când, la capătul unor momente dramatice, a fost desemnată câştigătoare contracandidata ei, TatianaToader, şefa Parchetului Judecătoriei Sectorului 2.

În contestaţia depusă la CSM – organizatorul alegerilor – procuroarea Alexandra Lăncrănjan a reclamat că cealaltă candidată a fost declarată câştigătoare după un balotaj de 81 de voturi la 81 şi după ce un vot anulat ar fi fost în cele din urmă validat în condiţii nelegale.

Votul buclucaş

Potrivit regulamentului de desfăşurare a alegerilor pentru CSM, articolul 17 alineatul 4: ”dreptul de vot se exercită prin înscrierea semnului X în cercul aflat lângă numele unui candidat şi prin introducerea în urnă a plicului cu buletinul de vot”.

Potrivit procuroarei Lăncrănjan, după balotajul de 81 la 81 şi după renumărarea voturilor de 4 ori, Comisia de numărare a voturilor a luat în discuţie voturile deja anulate. Pe unul dintre ele, cercul în care trebuia să fie înscris un X era haşurat în întregime.

Preşedintele Comisiei, procuroarea Angela Luminiţa Radu – decanul de vârstă al Adunării generale şi procuror de şedinţă la Parchetul judecătoriei sectorului 6 – ar fi părăsit sala neregulamentar, vorbind la telefon, cu buletinul de vot anulat în mână. După 20 de minute ar fi revenit şi Comisia a decis să valideze votul haşurat şi să îl contabilizeze la contra-candidata Alexandrei Lăcrănjan. Scor final: 82 la 81.

”În cauză, în timpul numărării voturilor, au existat 3 buletine de vot care au fost analizate de comisie şi anulate prin comunicarea acestui aspect procurorilor prezenţi şi punerea lor, separat de celelalte voturi legal exprimate, fără a se face vreo însemnare pe vreunul dintre buletinele de vot anulate.

În mod legal decizia iniţială a comisiei, cu unanimitate, a fost luată de îndată după deschiderea fiecărui vot şi necontestată de vreunul dintre procurorii prezenţi. Asupra deciziei privind anularea votului nu se poate reveni, cu atât mai puţin de către aceeaşi comisie care a dispus anulare.

Mai mult, procedura ar fi fost viciată şi prin simplul fapt de analizare a validităţii votului, nu la momentul deschiderii sale, ci ulterior, după ce se cunoştea conţinutul său şi fuseseră numărate toate celelalte voturi.

Faptul că ulterior numărării votului s-a revalidat unul dintre buletinele de vot, în orice condiţii de analiză a textului legal, constituie o măsură nelegală care invalidează procedura de desemnare cu atât mai mult cu cât era cunoscut înainte de finalizarea numărării voturilor candidatul căruia îi beneficia buletinul de vot anulat”, arată procuroarea Lăncrănjan în contestația depus la CSM.

Procuroarea Lăncrănjan reclamă şi alte nereguli precum faptul că nu s-a asigurat transparenţa numărării votului şi că nu a putut să îşi desemneze un observator în Comisia de numărare.

Cere repetarea scrutinului

Prin urmare, ea cere CSM constatarea încălcării dispoziţiilor legale privind modalitatea de derulare a Adunării Generale şi a procedurii de votare. Ea cere anularea votului exprimat prin înscrierea unui alt semn decât ”X” întrucât ar fi este lovit de nulitate fiind vorba de un semn distinctiv şi nu de o exprimare clară a voinţei. Procuroarea cere invalidarea alegerilor şi repetarea scrutinului.

”Nu e o chestiune de rezultat al votului, e o modalitate în care încălcăm regulamentul şi noi suntem primii care apărăm dispoziţiile legale şi le aplicăm, plus că lasă loc unei imagini care cred că este dăunătoare legitimităţii oricărui organ colegial”, a declarat procuroarea Alexandra Lăncrănjan pentru România Curată.

Ce spune preşedintele Comisiei de numărare, acuzat de nereguli

 Procuroarea Angela Luminiţa Radu a transmis prin intermediul biroului de presă al Parchetului sectorului 6 că nu doreşte să comenteze acuzaţiile lansate de candidata Alexandra Lăncrănjan şi aşteaptă soluţionarea contestaţiei de către CSM.

De ce este important CSM

Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să garanteze independenţa Justiţiei şi să se ocupe de cariera magistraţilor, de promovarea sau sancţionarea lor.

15 procurori se bat pe cele 5 locuri destinate lor în CSM. În urma alegerilor vor fi desemnaţi doi procurori din partea parchetelor de pe lângă tribunale, unul de la cele de pe lângă curţile de apel, unul de la parchetele de judecătorii şi un altul din cadrul Parchetului General.

De asemenea, 29 de judecători s-au înscris în cursa pentru ocuparea celor 9 locuri din CSM rezervate instanţelor: 2 posturi pentru ICCJ, 3 pentru curţile de apel, 2 pentru tribunale şi 2 pentru judecătorii.

Vezi mai multe aici despre candidaţii la noul CSM.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *