Daniel Befu

Rețeta succesului tehnocratului ministru al Societății Informaționale: consilierea pe bani publici a primăriilor din România. Și implicarea lui în scandalul Impact

Proaspăt desemnatul ministru al Societății Informaționale, Raul Marius Bostan, are o veche relaţie de afaceri cu statul, prin intermediul firmelor la care e acţionar. Astfel, firma VMB Partners SA, unde Bostan deține pachetul principal de acțiuni, de 45%, și unde a fost asociat cu Viorel Udma, soțul fiicei lui Marko Bela, în perioada 2006-2008.

VMB Partners SA a încheiat, conform SEAP,  în 2009-2010, patru contracte:

– 700.850 lei, printr-un contract atribuit de Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia în 18.08.2010 pentru servicii integrate de consultanță pentru elaborarea și implementarea strategiei de dezvoltare durabilă a asociației intercomunitare de dezvoltare Alba Iulia.

– 630.000 lei,  printr-un contract atribuit de Primăria Bacău în 04.12.2009, pentru servicii de consultanţă pentru implementarea proiectului de politici publice de dezvoltare locală, planificare strategică pe termen mediu și lung a municipiului Bacău.

– 166.600 lei, printr-un contract atribuit de municipalitatea Sebeș în 17.08.2009, pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.

– 520.000 lei, printr-un contract atribuit de Primăria Târgu Mureș în 25.03.2009 pentru servicii financiare de structurare a unui împrumut prin emisiune de valori mobiliare (obligaţiuni) şi/sau credit bancă.

În afara acestor contracte vizibile pe SEAP, există însă o puzderie de alte contracte derulate cu statul de societatea unde Bostan e acționar, dintre care enumerăm pe cele de emisiune de obligaţiuni, structurate de VMB Partners SA cu

 • Primăria Predeal (AICI şi AICI),
 • Primăria Aninoasa (AICI),
 • Primăria Lugoj (AICI),
 • Primăria Oradea (AICI),
 • Primăria Sebeș (AICI).
 • VMS este și ”consilier financiar” al Primăriei Timișoara (AICI),
 • Primăriei Iași (AICI),
 • Primăriei Slobozia (AICI),
 • Primăria Suceava (AICI).

VMB Partners a accesat și fonduri UE prin POS CCE în 2014, suma nerambursabilă fiind în valoare de 492.000 lei (AICI).

În acționariatul Explore Asset Management SAI SA, altă societate la care Marius Raul Bostan este acționar, o regăsim și pe Bărbuș Mihaela Florina, fiica ex-senatorului PNȚCD Ioan Bărbuș (cel care a ocupat locul rămas vacant în Senat după decesul lui Corneliu Coposu). De altfel, Bostan a și fost asistentul politicianului Ioan Bărbuș (decedat).  În aceeași firmă, Bostan l-a avut ca partener și pe Kay Tonnes Thorkildsen, un controversat afacerist norvegian (recent decedat), cunoscut pentru succesul imobiliar de pe piața Constanței. Westhouse Invest SRL, societatea condusă de Kay Tonnes Thorkildsen, avea 11 terenuri în zona Constanţei ce însumau 1.232.333 mp, cu loturi în Ovidiu, Mamaia Nord (56.167 mp), Piaţa Balada (7.188 mp), zona Carrefour (15.000 mp) sau Constanţa (865.062 mp), conform presei locale. Numele a două societăți deținute de Westhouse Invest SRL (SC Hars SRL Constanţa şi Terra Del Sol SRL) apar într-un dosar deschis de DNA Constanța, pentru tranzacții cu terenuri ale statului la prețuri mult diminuate.

Kay Tonnes Thorkildsen, partenerul de afaceri al ministrului desemnat al Comunicațiilor, a fost asociat în North Bridges Energies și cu milionarul Sorin Strutinsky, membru al grupării Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu.

Raul Marius Bostan este și fondatorul Bostrust SRL, o firmă care împarte același număr de telefon fix cu VMB Partners SA. Firma Bostrust SRL, unde Bostan încă e asociat, alături de niște italieni, a cumpărat de la Dorinel Umbrărescu pachetul majoritar de acțiuni al firmei de salubritate a Adjudului. La nivel local, firma era reprezentată în conflictele cu Consiliul Local Adjud de Liviu Bostan (fratele ministrului desemnat), consilier județean PNL (ex-PDL) – (AICI).

Scandalul Impact

Pe ministrul desemnat al Societății Informaționale îl regăsim în 2008 și într-o afacere scandaloasă. E vorba de societatea SC Lomb SA, gândită inițial ca un parteneriat public-privat de tip win-win între Primăria Cluj Napoca (51%) și developerul imobiliar Impact (49%), proiect în jurul căruia s-au născut numeroase controverse, fiind considerată una din cele mai păguboase afaceri ale municipalităţii clujene. În cadrul asocierii, primăria ar fi trebuit să pună terenul, iar Impact, banii de investiție. În cadrul asocierii, Impact deținea președinția CA-ului și două din cele trei locuri din CA. Unul din cele două locuri era ocupat, conform Monitorului Oficial, de Raul Marius Bostan, iar celălalt loc de directorul juridic al Impact, Niță Liviu Marius, al cărui nume apare menționat în dosarul Alinei Bica, al lui Șerban Pop și Horia Simu, de la DNA; de altfel, Alina Bica a primit interdicție de a comunica direct sau indirect cu Niță. Conform Ziarului Financiar, Marius Bostan a fost și acționar în cadrul grupului Impact, cumpărând în septembrie 2008, 250.000 de acțiuni. Printre acționarii Impact se mai numărau fondul american de investiţii Julius Baer (8,46%) şi banca americană de investiţii Lehman Brothers (3,08%).

În timpul Guvernului Boc, Raul Marius Bostan a fost plantat din partea statului român în CA-ul Poștei Române, în ianuarie 2009, imediat după alegeri. Precizăm că Bostan, deși a fost prezentat de Dacian Cioloș ca fiind tehnocrat adus în guvern din ”industria comunicațiilor”, nu face parte din categoria managerilor din domeniul telecom care au urcat trepte ierarhice pe bază de competență, ci e un om care a fost numit politic în CA-ul Romtelecom, unde statul român are dreptul să-și numească reprezentanți pe baza pachetului de acțiuni deținut.

Ministrul Societății Informaționale desemnat de Dacian Cioloș e și fondatorul site-ului În linie dreaptă, un site controversat, pe care se regăsesc declarații discriminatorii și care i-a adus critici lui Raul Marius Bostan inclusiv în timpul audierilor din comisii, ieri, la Parlament, dar și de la 20 de ONG-uri care i-au solicitat de altfel premierului desemnat să-l retragă de pe lista viitorilor miniștri. Bostan a explicat însă că el nu scrie pe site, ci doar l-a creat. Detalii aici.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Rețeta succesului tehnocratului ministru al Societății Informaționale: consilierea pe bani publici a primăriilor din România. Și implicarea lui în scandalul Impact

 1. Pavel S.

  Cine isi imagineaza ca guvernul d-lui Ciolos ar fi trecut fluierand pe langa ” stanga” sau ” dreapta”, daca nu i s-ar fi „recomandat” anumite persoane? L-ar fi sustinut strada?

  Reply
 2. Victor

  In scandalul Lomb Raul Bostan impreuna cu Nita au aranjat ca toate facturarile sa se faca catre SC Impact…astfel banii veneau de la Impact ca investitie si se redirectionau catre SC Impact pt servicii aberante….studii meteo,studii de atragerea investitorilor etc toate bune si frumoase numai ca contractul a fost reziliat iar Impact cere in instanta 60 mil eur…..

  Reply
 3. Pingback: Dezvoltatorul norvegian de ruine WestHouse, jucăria imobiliară prin care se spală bani rusești la Constanța? - Constanta.RO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *